Allt om Whisky

La Maison du Box

Ytterligare en milstolpe håller i dagarna på att passeras för Box Destilleri AB. Destilleriet i Sörviken börjar samarbeta med La Maison du Whisky i Paris.

image

För Box Destilleri är det ett ytterligare bevis på att deras whisky redan nu attraherar en internationell marknad och att det betyder mycket för företaget råder det inga tvivel om. – En viktig indikation på att vi är på rätt väg. Åtskilligt finns kvar att göra, men samarbetet med en av Europas viktigaste partner är förstås mycket glädjande, säger VD Thomas Larsson.

Den välrenommerade firman La Maison du Whisky med huvudsäte i Clichy arbetar aktivt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/EZ3Gt-8p5K0/

Den Stora Smakresan med Mariestads

imageDen Stora Smakresan lanserades av Mariestads bryggeri i september med två introduktionsfilmer. Under hösten kommer nu ytterligare fyra filmer: ett huvudavsnitt där Richard Bengtsson gör ett saltöl (gose), ett där Björn Frantzén gör mat till ölet ifråga och två fördjupningar där Richard träffar två inspiratörer.

I november kommer ytterligare fyra filmer, då med fokus på rököl – som sedan kommer att lanseras på Systembolaget den första december.

Resan går ombord på Ostindiefararen Götheborg där det blir diskussioner om smaker och råvaror, samt en hel del ölbryggning i det medföljande mikrobryggeriet. I programserien får vi följa med när Richard träffar...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/lE2YIiRHW1k/

Granskottsöl: Spruce up your life!

Det här är en artikel från Allt om Whisky nummer 4-2015 som finns ute i butik just nu! Passa på att prenumera så missar du inga nummer! Prenumerera här!

Jägmästare och granodlare Gunnar Göthner i skånska Degeberga och grannen Nils-Alve Olsson, med bland annat restaurangbakgrund, fick en idé om att krydda brännvin med granskott – det hade de aldrig smakat. Samtidigt uppkom frågan: kan man kanske göra öl på granskott också?

Både vikingarna och Karl XII:s karoliner lär ha smaksatt sitt öl med hälsofrämjande granskott. Skott och barr från barrträd innehåller mycket C-vitamin och kan användas för att förebygga skörbjugg,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/eemIdIOpavU/

Premiär för vår Old Pulteney Single Cask 1997

imageI våras utsåg vi Frida Birkehede och David Tjeder till årets stipendiater som fick en resa till destilleriet Pulteney i Skottland. Där i staden Wick fick de lära sig allt om destilleringens ädla konst och välja ut ett fat till alla whiskyälskare här hemma. Valet var svårt men efter många vändor fann de ett alldeles speciellt fat som passade dem båda perfekt. Och den 1 oktober kan du alltså köpa en flaska från detta fat.

Denna bourbonfatslagrade whisky har vilat i destilleriets lagerhus ända sedan 1997. På Stockholm Beer & Whisky Festival 24-26 september eller 1-3 oktober så kan ni...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/1OdM9irVR_4/

Mackmyras Heavy-Metal Whisky

– Vi tycker att det är grymt kul att få lansera en whisky i samarbete med ett svenskt världsberömt destilleri, säger trummisen Mikkey Dee. Whiskyn är otroligt god, fyllig och smakrik med en riktigt fin bourbon-ton då den lagrats på nya amerikanska ekfat. Vi har alla i bandet varit med i framställningsprocessen och är mycket stolta över resultatet.

image

Första omgången av Motörhead Whisky är en begränsad upplaga svensk single maltwhisky med en ekig och lätt fruktig karaktär som kännetecknas av Mackmyras femåriga whisky på nya amerikanska ekfat, där en del av whiskyn har avslutats på olorosofat det sista halvåret. Bakom...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/WvK3b8wRh_c/

Världens största whiskymässa slår upp portarna

Fler besökare, fler utställare och ännu bättre provningar. Det handlar om världens största whiskymässa och en av världens största ölmässor, Stockholm Beer & Whisky Festival. Allt under samma tak. I morgon är det dags, de slår mässan upp sina portar. Att bege sig till mässan är ett obligatorium för varje dryckesintresserad.

image

Sveriges ledande whiskymagasin Allt om Whisky & Öl är naturligtvis på plats med egen påkostad monter. 2014 års mässa slog alla rekord då över 37 000 kunskapstörstande besökare från hela världen besökte dryckeseventet, bevistade provningar och provade litervis med whisky, öl, vin, champagne och annat i dryckesform.

– I...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/5Avz_81liCk/

Coola öl från amerikanskt skidparadis

Ölboomen i USA har skapat ett så stort intresse att det letar sig ut på den internationella arenan. Vi tar till oss querky brygder från de märkligaste bryggerier. Och som vi gillar det!

Men kanske är boomen nu på väg at ta slut. Det tror i alla fall Kevin Selvy , vd och grundare på Crazy Mountain .

– Craft Brewery-industrin verkar ha nått en topp i USA. Nu köps det till höger och vänster och visst har jag fått förfrågningar, inte direkt konkreta, men… Jag tror samtidigt att detta kommer att ske även i Sverige. Det finns inte plats...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/wIbvUIKra7k/

GlenDronach – marsala efter sherry

imagemarsala är ett dessertvin från trakterna kring staden marsala i provinsen Trapani på Sicilien. Det fick DOC-status 1969. marsala har mer än något annat italienskt vin tagits upp av den internationella gastronomin och där blivit en lika omistlig smaksättare som tryffel och salt. I dag vinner marsala åter mark, men inte som matlagningsvin, utan främst återigen som dessertvin.

Under Billy Walkers ledning har whiskydestilleriet GlenDronach sedan 2008 renodlat sin husstil och är i dag sherryhuset framför andra i Skottland. Sherrylagrad whisky är svår att slutlagra eftersom den i sig själv är fylld av smaker. Men Walker drar sig inte för...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/5I16QhFEGyg/

Bunnahabhain överallt

image

Sedan första september finns Bunnahabhain Moine i Systembolagets samtliga 431 butiker. Det är med andra ord en av deras största whiskysatsningar i år. Bakom lanseringen står Hermansson & Co och deras tasting notes lyder som följer:

Doft: Toner av nyklippt gräs i balans med torr rökighet och stänk av havssalt. En lätt nötighet, blandat med tjära och toner av nougat. Smak: Tydlig rökighet med en mild och vänlig sötma som utvecklarsmaker av ek, ingefära och peppar. Lång behaglig eftersmak.

Bunnahabhain Moine har nr 10106 och kostar 389 kr. Vår stipendiat David Tjeder har smakat den. Läs hans upplevelse på hans...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/zkAwOhy6UH0/

Roslagswhisky Eko no 1 snart på webbsläpp

Richard Jansson och Kristina Anerfält-Jansson grundade Norrtelje Brenneri 2001. Då hade gården tillhört släkten i fem generationer men efter renovering och ombyggnation av gårdens lada stod bränneriet klart 2002.

image

Sju år senare destillerades vad som är Sveriges första ekologiskt producerade whisky: Roslagswhisky Eko no 1 (Nr 20291 , 987 kr). Ekologiskt odlat korn från Östergötland mältades på Viking Malts i Halmstad och maldes på Edsbro Valskvarn. Malten mäsksattes med jäst och vatten från gårdens egen brunn och Kristina Anerfält-Jansson stod bakom destillationen som gjordes på bränneriets kopparpanna Carl från Göppingen.

Råwhiskyn har sedan lagrats på Olorosofat om 30 och 50...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/cjcxjhlWoH0/

Ny lockelse från Loch Lomond

Den 1 september får Loch Lomond Single Highland Malt (nr 597 , 289 kr) hyllsällskap av Loch Lomond Single Grain (nr 10118 , 369 kr). imageLoch Lomond, som ligger vid den södra delen av sjön med samma namn, är det enda destilleri som framställer både single malt och grain whisky i samma anläggning. Det har man gjort sedan 1993 då man skaffade en Coffeypanna. Loch Lomond Single Grain beskrivs som en ung och fruktig grainwhisky med smak av kryddor och inslag av fat.

Båda kommer via importören Stellan Kramer, som också låter meddela att High Commissioner (nr 2044 , 210...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/khf20CrO_Rs/

GlenDronach: sherrygalen högländare har anlänt

imageInget annat destilleri än GlenDronach håller lika envist kvar vid de exklusiva och allt dyrare sherryfaten. ”They have gone sherry mad” skrev whiskyikonen Jim Murray redan i början av 2000-talet. När BenRiach Distillers Co. köpte GlenDronach 2008 fortsatte nye Master Blender Billy Walker på den inslagna vägen och sedan dess har allt fler sherrybomber kommit....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/4620WoqsuZE/

Ölfestival: Stora öl – små bryggerier i Kalmar

imageDet är föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier som är arrangör på en ny plats varje år och i år kommer det 21 medlemsbryggerier till Kalmar, från Sundsvall i norr till Malmö i söder.

Hela branschen med småbryggerier i Sverige är i en enormt expansiv fas där det startar nya bryggerier i stort sett varje vecka och där befintliga bryggerier bygger ut eller har expansionsplaner. Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier samlar svenska småbryggerier under ett tak och gör allt för att bryggerierna ska kunna fortsätta bidra med stor smak och variation till allas glädje. Varje dag – med varje brygd.

Plats: Brofästet Hotell...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/xVPW9xar8hE/

Sök vårt ölstipendium!

Allt om Whisky & Öl söker dig som har ett ölintresse utöver det vanliga, som vill lära dig ännu mer och älskar nya upplevelser. Du trivs att vara med människor, är social och vill kanske till och med lära dig hur man håller ölprovningar. Vi kommer att välja ut två stipendiater som får följa med på denna unika resa.

imageSå här går det till: Fundera på varför just du är värd att få detta stipendium. Skriv en motivering och sänd in den till chimajstipendie@alltomwhisky.se . Motiveringen får innehålla max 200 ord.

Se till att du får med namn, personnummer, adress,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/vU6GyrcqoY4/

Öl whisky i Falkenberg igen

imageFör tredje året i rad arrangerar Fredrik Carlsson och Fredrik Almryd en öl- och whiskymässa i Falkenberg, och det är inte undra på med tanke på framgångarna med de två tidigare.

Mässan har blivit Hallands största dryckesmässa, som förra året besöktes av 2 400 och som i år har drygt 50 utställare. Bland årets nykomlingar finns bland andra Smögen Whisky , The Scotch Maltwhisky Society , Svensk Champagneimport och flera nystartade mikrobryggerier.

– När vi började planera för mässan för några år sedan så fanns det bara två bryggerier i Halland, nu finns det hela nio stycken, varav åtta...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/xxuvVvr_jck/

Teeling: 65 medaljer på 2 år

Dublins Teeling Whiskey Company berättade vi om i tidningens nummer två i år och där poängterade Stephen Teeling att ”It all comes back to the juice”. Och det är så sant och att juice från teeling whiskey är av hög kvalitet vet vi, men har nu fått ytterligare bevis för det: Vid International Spirits Competitions 2015 fick Teeling ta emot hela nio guldmedaljer. Det betyder att de under två år plockat hem inte mindre än 65 medaljer av olika slag. imageI början av maj såg importören TOMP till att det kom ytterligare fyra whiskies från Teeling till Systembolaget, förutom den...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/G52z762N0BA/

Ostindia Arrak nu under egen flagg

imageFacile Arrak har återlanserats under ny flagg – nytt namn och ny flaskstorlek, och den finns nu i cirka 50 Systembolagsbutiker. Ostindia 1733 Arrak, heter den, numret är 10156 och 50 cl kostar 259 kronor.

Så här säger Hans-Eric Waborg, VD för Facile & Co AB: – Med en tydligare namnanknytning till Batavia-arrakens historik i Sverige, dvs svensk punsch, vill vi värna om svensk punschtradition och dess intressanta historik. Vi ser för varje år även en ökad efterfrågan på Batavia-arrak som drinkingrediens hos bartenders som vill arbeta med den anrika svenska punschen. Facile har också låtit receptmakaren Daniel Seehuusen komponera...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/zRC740RR5uQ/

Whiskey mat från Nytorget 6

Att kombinera whisky (i det här fallet stavat whiskey) som dryck till mat är ingenting nytt, men heller inte enkelt. Antingen vill man att den ska harmoniera med maten eller vara något som bryter av och skapar spännande nya smaker eller upplevelser. Innan man bjuder på middag hemma bör man även fundera över vad man utgår ifrån – är det maten eller drycken? Kika lite på vilka tillbehör du vill jobba med. Ofta är det just dina tillbehör som styr dryckesvalet. Smaklig måltid!

Finger lickin’ good chicken tacos

Ingredienser: 2 kycklinglår, hårt grillade och skurna i strimlor 1 avokado, skuren...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/JhWcYRorqN8/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se