Allt om Whisky

Hernö Gin – succén fortsätter

imageHernö Gin har på drygt två års tid fått 22 medaljer av den högsta valören och dominerar Europas största sprittävlingar inom ginsegmentet. – Det är otroligt hedrande att vi i tävling efter tävling ges de högsta medaljerna och jag ser det som ett kvitto på att det vi gör är något alldeles speciellt, säger Jon Hillgren, grundare och Master Distiller på Hernö Gin.

Och nu har det nya året knappt börjat förrän Hernö Gin finns med på listor för ”mest trendiga varumärke (alla kategorier)” och ”mest trendiga gin” i den årliga rapporten World’s 50 Best Bars Brands Report 2016 av...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/kWe6KsgoK0o/

Trött på julskinkan? Det fixar sig med öl och whisky.

Julskinka är något som nästan alla ser fram emot nu när julen närmar sig. Att griljera skinka är en lång och helgtrogen tradition, och många får en känsla av välbefinnande i och med att de underbara dofterna sprider sig i ett varmt hem, samtidigt som det övriga julstökets prassel blandas med skratt och trevlig julstämning.

Den traditionella kokta skinkan har nu fått konkurrens av spånrökt, lättrimmad, lättrökt och marinerad, förutom de klassiska förkokta och okokta skinkorna, vilket gör att skinkupplevelsen kan varieras i mycket större utsträckning än förr. Vi utgick från Scans skinksortiment.

Vi kommer här att hjälpa dig att...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/JFy5IF4jaHk/

Den första italienaren

Familjen Ebensperger grundade destilleriet Puni år 2010 och byggnaden utformades som en 13 meter hög kub, en till synes ultramodern design som de dock uppger har hämtats från regionens traditionella ladugårdsfönster (Que?). Och den är tänkt att återspegla den harmoniska blandningen av tradition och förnyelse, som de menar genomsyrar destilleriet. Kopparpannorna står en trappa ner i källaren.

image

Den allra första destilleringen gjordes i februari 2012. De har nu lanserat två olika uttryck: Puni Nova och Puni Alba. Novan har varma och söta toner av honung, vanilj och banan, uppger de, den har mognat i tre år på amerikanska ex-Bourbonfat...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Jzn32anhZxM/

Test: Årets bästa julöl 2015

Även om julöl bryggts här i Sverige sedan 1898 så var utbudet för tjugo år sedan tämligen skralt och bestod mest av några få, minst sagt snarlika mörka lageröl. Idag är ju bilden helt annorlunda och det totala utbudet av julöl ter sig närmast oöverskådligt och att prova sig fram till sin favorit kan vara både vådligt och svårt att hinna med. Allt om Whiskys panel har därför tagit sig an uppgiften och vaskat fram favoriterna.

Tio-i-topp julöl 2015

imageWisby Julbrygd 19,50 kr 330 ml 6%, 11311 , Gotlands Bryggeri, Sverige, Spendrups Bryggeri AB Kraftig och klar bärnstensfärg. En härlig...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/JOouz-JAjVA/

Sagan om Mackmyra – exklusivt erbjudande

I vårt snart utkomna tidningsnummer kan ni läsa en intervju med honom. Där säger han bland annat så här:

imageDet har skrivits om tillblivelsen av Mackmyra Whisky många gånger, men aldrig så ingående och initierat som när Rickard Lundborg, en av de ursprungliga grundare, berättar hela historien i boken ”Whiskyrebellerna”. I vårt snart utkomna tidningsnummer kan ni läsa en intervju med honom. Där säger han bland annat så här:

– Det är främst tre saker som skiljer Mackmyras historia och varumärke från de traditionella destilleriernas. Först själva ursprunget och råvarorna – att det är i Sverige och utifrån våra svenska...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/NhBL4dMqrc4/

Mariestads kustlager: Inspirerad av tjära och rök

I somras gjorde Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson en inspirationsresa på västkusten ombord på ostindiefararen Götheborg. Seglatsen innehöll spännande möten och svenska smaker och dofter. Götheborg är byggd som på 1700-talet då rikedomar seglades hem från Kina: för hand och av trä, och för att skydda trä och tågvirke är allt täckt av tjära. Just den rökiga tjärdoften inspirerade Richard Bengtsson till Mariestads Rökiga Kustlager som han hantverksmässigt bryggde i sitt eget utvecklingsbryggeri. För att få med rökigheten i ölen har Richard använt rejält med bokrökt malt tillsammans med en mindre mängd pilsnermalt och mörk karamellmalt. Humlen är tysk Magnum.... image

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/znEYwS4-PpM/

Nytt munköl, endast på Monks

image

I januari 2014 kom det allra första amerikanska trappistölet: Spencer Trappist Ale. Det görs på vad de själva kallar en ”Spencer Malt Mix” – en blandning av 2- och 6-radigt mältat korn; humlar gör de med Willamette och Nugget – båda odlade i Yakimadalen i staten Washington. I september 2013 planterade munkarna sitt eget korn som ska mältas av ett lokalt mälteri. Vattnet är smältvatten från den glaciär som för så där en 18 000 år sedan täckte hela området.

imageTill sitt öl har klostret i samarbete med Libbey Glass, tagit fram ett speciellt glas.

Klostret St Josephs grundades 1950,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/zoN4ZlAXi1w/

Kavalan: Medaljer Podium

image2015 har varit ett fantastiskt år för taiwainesiska whiskyn Kavalan som vunnit flera utmärkelser runtom i världen. Kavalan Solist Vinho Barrique blev utsedd till Worlds Best Single Maltwhisky av World Whiskies Awards 2015. Kavalan Classic Single Maltwhisky vann ”Gold Outstanding” i International Wine & Spirit Competition. I samma tävling fick även Kavalan Distillery Reserve Single Maltwhisky Peaty Cask, Kavalan Sherry Oak Single Maltwhisky, Kavalan Solist Brandy Single Cask Strength och Kavalan Solist Vinho Single Cask Strength utmärkelsen ”Gold Quality Award”.

Utöver det vann Kavalan distillery även fyra ”Double Gold” medaljer från San Francisco World Spirits Competition...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/rR8SE7On8Us/

Inget julbord utan julöl!

Varje år fylls systembolagets hyllor av julöl till tusen. Det är svårt att välja vilka man ska satsa på till julens alla smaker som finns på julbordet. Allt om Whisky har testat årets öl och leder dig i ditt val. Snart listar Allt om Whisky sina favoriter. Brukar du köpa de senaste julnyheterna, eller kör du hellre på säkra kort?

image

Vi har provat julöl länge. Har du testat några av julölen 2013 och 2014? Här kan du läsa 2013 års test och här kan du läsa 2014 års test .

Följ oss på webben eller på Facebook så får ni...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/vafsqtZ9M1k/

Glenlivet: En tredje Nàdurra

imageNàdurra betyder naturlig på skotsk gaeliska och whiskyn har fått det namnet för att den produceras enligt metoder som var rådande under 1800-talet. George Smith grundade ju The Glenlivet Distillery 1824. Whiskyn buteljeras med fatstyrka (60,7 %) utan att kylfiltreras. I den senaste utgåvan har all whisky lagrats på first-fill Olorosofat från Spanien som tillfört den smaktoner av torkad frukt och varm krydda....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/-AGy6e-mKzw/

Gotlands Bryggeri: Bryggeribråkets segrare

imageBryggeribråk är en tävling som går ut på att på bästa sätt kombinera de egna ölsorterna med olika maträtter. Tävlingen har pågått under hela 2015. Totalt deltog 16 bryggerier från Danmark, Island, Norge och Sverige. – Jag är extremt stolt över den här utmärkelsen, för den är verkligen prestigefull. Vinsten bevisar att våra brygder håller hög internationell klass. Precis som fina viner kan förstärka smaken hos mat, kan ett välgjort och noga utvalt öl lyfta alla typer av maträtter till nya smakmässiga höjder, säger Johan Spendrup, vd och bryggmästare på Gotlands Bryggeri.

Finalmåltiden bestod av fyra rätter. De dryckesrekommendationer som...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/qz47zMDaQw4/

En andra box från Box

imageDen 29 oktober kommer andra delen i utbildningsserien Advanced Master Class från Box Destilleri AB. Namnet är ”Course No 2 –The Middle Cut”, och fokuserar på destillationsprocessen och nydestillatet. Vad är det egentligen som bygger upp smaken i råspriten och vilken påverkans möjlighet har destillatören? Hur utvecklas smakerna i det så kallade Middle Cut, hjärtat?

I ”Course No 2 –The Middle Cut” går man på djupet i det som efter tre års lagring på ekfat får kallas whisky. Advanced Master Class Course 2 är sprängfylld med både smaker, dofter och spännande fakta. Materialet består av en box med 5 stycken...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/RuEup1-v3G0/

Hipp hurra – Nils Oscar fyller 150!

imageMed anledning av Nils Oscars 150:a födelsedag lanserar Nils Oscar Company en mycket begränsad upplaga av endast 9 900 flaskor. Med samma recept som de firade ägarens 70-årsdag och som vann guld och silver på Stockholm Beer Festival 2012, gör de en smakrik Barley Wine som kan lagras några år. Som det inte skulle räcka med en respektingivande jubilar firar Nils Oscar även sitt nya bryggeri. Nu ökar de kapaciteten och planerar nya spännande projekt. Nils Oscar Celebration finns tillgänglig i Systembolagets små partier 20 november (11256-03, 9,9%, 43,90 kr). Redaktionen gratulerar förstås och ser fram emot en öl som...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/gcSl1MePCJc/

Guinness gör ny porter från förr

imageGuinness Dublin Porter och Guinness West Indies Porter är de första ölen som tagits fram för Guinness nya bryggarprojekt ”The Brewers Project” på St James Gate Brewery i Dublin. Sex bryggare har fått i uppgift att ge liv åt nya ölsorter genom att omtolka historiska recept hämtade från bryggeriets dagböcker.

Guinness Dublin Porter (nr 88635 vid lanseringen i november, 3,8 %) har gjorts efter ett recept hämtat från en dagbok från 1796, en tid då porter var en del av den dagliga ransonen för många arbetare. Det är också den första irländska Guinness porter som levererades till England.

Guinness West...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/phIdYyr_7BM/

Wannborga Whisky är en Ölandssuccé!

imageWannborga Whisky (nr 30663 , 50 cl, 699 kr) lanserades på Systembolagets tillfälliga lokala sortiment den första oktober och sålde under den första veckan över 300 hundra flaskor. Totalt tappades 600 flaskor av denna 4-åriga single malt, som slutlagrats några månader på portvinsfat från den egna produktionen av just portvin (även om Wannborga inte får kalla det för portvin).

– Vi är mycket glada att vår whisky fått ett så varmt mottagande, säger Gunnar Dahlberg på Wannborga Bränneri och Vingård på Öland, och som hantverksmässigt har producerat vin och destillerade produkter sedan 2004.

– Vi har gjort ett antal olika sorters...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/6W6Lf_KrzL4/

Laing’s mytologiska Islay-trilogi

imageYula är en tämligen okänd gudinna i den nordiska mytologin, men hon lär ha gett sig ut på en resa för att söka efter sin älskade som förlorat för länge sedan. Med sig hade hon ett förkläde som var fullt med juveler (man kan fråga sig varför). De trillade ur efter hand och skapade ett bälte med öar och den sista juvelen förvandlades till Isle of Islay som betyder just ”Yulas ö”. Där lär hon ha begravts på en plats som utmärktes med två höga stenar.

Douglas Laing’s gör nu en koppling till gudinnan ifråga när man lanserar första kapitlet...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/D2Zj1UzfxLI/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se