Allt om Whisky

Seven Stars – Hvens begränsade stjärna

imageSeven Stars No. 4 Megrez är döpt efter stjärnan Megrez i stjärnbilden Ursa Major (Stora björnen). Trots att Megrez är den ljussvagaste av de sju i Karlavagnen lyser den 14 gånger starkare än vår sol. Namnet kommer från arabiska al-maghriz, som betyder ”basen” och som refererar till stjärnans plats i asterismen Karlavagnen, som i USA kallas ”Big Dipper” (stora sleven) medan engelsmännen kallar den ”Plough” (Plogen). (En asterism är ett mönster av stjärnor sett på stjärnhimlen, som inte är en del av en officiell stjärnbild.) Men vem är våran Karla då? Jo, det står för ”karlarnas vagn”, helt enkelt.

imageSju...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/kpA-_ZpU0ZM/

Rekordfestival i Speyside

Bara tio minuter efter det att Speyside Whisky Festivals webbsajt öppnat tisdagen den 2 februari hade man nått samma siffror som det tog en timme att nå förra året.

Drygt 60 av alla arrangemang med whisky som förtecken mellan 28 april och 2 maj är redan utsålda. Biljettköparna kommer från i huvudsak Europa, Storbritannien och USA, men också whiskyentusiaster från Bahrain, Australien, Japan och Indien köpte biljetter.

image

Vid X ligger landets skatt – The Spirit of Speyside Whisky Festival.

Festivalschefen Pery Zakeri säger att succén är en stor överraskning, och inget tyder på att försäljningen går ner: – Vi har...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/w4-EFRezmww/

Öl: Den första kölschen

imageSå här står det i ett hittills opublicerat, alltomfattande Dryckeslexikon:

”Kölsch – Tyskt överjäst gyllene öl (ale) som har en lätt syrlig men läskande smak. Vanligen serveras det vid cirka 15 grader i smala, raka glas som bara rymmer 0,2 l. Men å andra sidan dröjer det aldrig länge förrän ett nytt gäng Kölsch ställs på bordet. Ibland tillsammans med en ”halv höna”, som i själva verket är en bit ost med Brötchen. Öltypen skyddas av en regeringsförordning från 1985 och får endast produceras av bryggerier i staden Köln.”

Gaffel Kölsch bryggs efter ett anrikt familjerecept och i enighet med...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/QsKGD4W_D58/

Famous Grouse: Berömd ripa i ny skepnad

imageDet nya utseendet har blivit till för att man vill ge The Famous Grouse en mer ”premiumkänsla”. Det handlar om ny flaskform, uppdaterad etikett med modern tolkning av ripan. Men The Famouse Grouse är förstås fortfarande The Famous Grouse.

Så här uttrycker direktör Glenn Gibbon det hela: – Den nya designen har utvecklats som ett resultat av konsumentens efterfrågan på förbättrad kvalitet och kommer ytterligare att differentiera varumärket från våra konkurrenter och sätta en högre standard. Vi tycker att den nya designen är ett modernt uttryck av våra viktigaste tillgångar: the Grouse, och vårt ’berömda’ namn, vilket kommer att hjälpa...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/v9oiDmgm8_Q/

Tomatin Legacy – aktivt arvsförvaltande

När Tomatin Distillery grundades 1897 fanns ingen arbetskraft i det isolerade landskapet i Aviemore. Tomatin löste problemet genom att helt enkelt bygga en mindre by för sin framtida personalstyrka. Sedan dess har destilleriet fortsatt förvalta arvet genom att alltid erbjuda sin hängivna personal bostäder. Och ”arv” heter ju ”legacy” på engelska och det har man också kallat en av sina whiskies.

Tomatin Legacy (nr 52 , 325 kr) görs på skotskt korn och ett eget vatten från källan Alt-na-Frith som springer upp från grunden av Monadhliath-bergen. Bourbonfatet och speciellt de nya ekfaten ger efter lagring ytterligare en dimension av komplex...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/53_FqNlVvOs/

South Australia – från vin till whisky

The McLaren Vale Distillerys grundare och tillika destillerichef är John Rochfort (den tredje från vänster på bilden) som flyttat tillbaka till South Australia efter flera års verksamhet på Tasmanien, en av de större whiskyregionerna i södra hemisfären. Senast var han chef på Lark Distillery – som plockade hem en guldmedalj i kategorin Best World Whisky vid The International Whisky Compeition i Chicago för två år sedan.

image

McLaren Vale Distillery, South Australia. Foto: John Krüger

I McLaren Vale, ungefär fyra mil söder om Adelaide, ligger vinproducenten Hardys Wine & Winery som numera är ett globalt stort vinmärke. John Rochfort nämner fattillgången...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/cG2UrgmoZhY/

Öl: Dugges Dröm

Dugges bryggeri i Landvetter bad deras följare på sociala medier att skicka in förslag på drömöl. De fick sedan rösta på fem olika förslag som deras bryggare valt ut av de cirka 100 som kom in. De fem var:

  1. En Belgisk Wit med grapefrukt.
  2. En Berliner Weisse med morot och ingefära.
  3. En Saison med citrongräs.
  4. En Pale Ale with äpple, fläder och Mosaic-humle.
  5. En Berliner Weisse med vanilj och hallon.

Omkring 700 röstade och vinnare blev @joannawever:s Apple Elder Mosaic Pale. Under mars kommer Joannas vinstöl att bryggas. Grattis!

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/GM1_zu7bLn4/

Nils Oscar Ekogin med bedövande vacker utsikt

imageNils Oscars Tärnö Gin (nr 30083 , 70 cl, 270 kr) är förvisso ingen nyhet (den kom 2014) men i dagens ekofokusering finns det all anledning att nämna och rekommendera den – och Nils Oscar lanserar också sin första ekologiska öl i mars.

Tärnö Gin är kryddad med enbär, fläder, kanel, kardemumma, koriander och citron. Kan avnjutas on the rocks, men förstås också som ingrediens i Dry Martini eller Gin & Tonic. Den destilleras med varsam hand på Nils Oscars bränneri på Tärnö Säteri i ett ombyggt gammalt stall med en utsikt över sjön Långhalsen de själva beskriver som ”bedövande...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/6nVFSHaLa-A/

Glenmorangie från godisbutiken

imageGlenmorangie Milsean har lagrats på ex-bourbonfat och sedan fått sin slutliga mognad i fat som tidigare använts till portugisiskt rött vin, som blivit omrostade extra hårt för att framhäva just sötma.

– Det är första gången som lagrad Glenmorangie har rostats i rödvinstunnor. Jag hoppas att den djupa smaken av körsbär, kanderade apelsinskal och intensiteten av karamelliserade frukter kommer att överraska och glädja flera whiskyentusiaster och maltfinsmakare, säger Dr Bill Lumsden och tillägger:

– Ett glas av Glenmorangie Milsean, med sin söta och kryddiga smak, för minnena tillbaka till en gammaldags godisbutik.

Den 3 mars kommer en begränsad upplaga till...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/r3m5TaRZbP8/

Värdelöst vetande om Box – hela listan

Vill du skryta på nästa whiskymiddag? Då har vi de tio av de mest onödiga och nödvändiga siffrorna för dig som vill plocka gratispoäng. Vi börjar med Box destilleri.

image

  • Ångermanälven som går förbi destilleriet är 463 km lång med en medelvattenföring på 485 000 liter/s. 15 vattenkraftverk i älven producerar 1248 MW / 6006 GWh.
  • Destilleriet ligger i en gammal kraftverksbyggnad som var i drift mellan 1912-1924. Den 63:e breddgraden går rakt igenom lagerhus nr 3.
  • Skorstenen vid destilleriet sträcker sig 30 meter över fundamentet den står på. Diameter vid toppen är 182 cm och 293 cm vid botten....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/2rT9e9qkweQ/

Whisky: Ny japan i Hong Kong

1985 grundades Shinshu Distillery i den lilla staden Miyata i prefekturen Nagano. Ägare var Hombo Shuzo som producerat det japanska destillatet shoshu ända sedan 1872 på den sydliga ön Kyushu. Shinshu Distillery ligger uppe bland de ”japanska alperna” på 798 meters höjd i ett område där det ofta förekommer dimmor och temperaturen går ner mot minus 15 på vintrarna. Destilleriet använder sig av vatten som är mineralrikt och som filtrerats genom berggrunden.

De lanserade whisky under varumärkena mars Whisky och Komagatak, döpt efter ett intilliggande ber, men 1992 upphörde destilleringen och många trodde destilleriet skulle stänga för gott, men så...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/OPZQMQ_-nUM/

Öl: Svarta öns röda glador

image1998 byggde David Gladwin om ett flertal jordbruksbyggnader till ett bryggeri som helt logiskt fick namnet Black Isle. 2008 byggdes en helt ny, större anläggning och idag heter bryggarna Colin Stronge och Andrew Fraser. Man har dessutom 48 hektar där de odlar sitt eget ekologiska korn. Därmed sagt att också deras öl är ekologiska. Som Black Isle Organic (nr 1524 , 33 cl, 22.90 kr) som genom Great Brands funnits här hemma sedan 2011. Den första mars i år kommer Black Isle Organic Red Kite Amber Ale (nr 1683 ) med malterna Maris Otter Pale och Crystal och humlen Challenger...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/1Yd-ttXo-6M/

Ekologisk Ale från Melleruds i final

imageTillsammans med Filip Fastén, Årets Kock 2014, besökte Melleruds skördefester på Öland och i Kivik i höstas. Inspirerad av både Filip och den svenska skördens färgstarka frukter och grönsaker har Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson valt att ta fram en gyllenröd ale som passar svenskt mathantverk.

– Öl är ju min passion, så det har varit lustfyllt att ta fram ett nytt öl. Målet med Melleruds Klassiska Ale har varit att få fram en frisk och aromatisk kryddighet som gör att den passar bra till svenskt mathantverk, och det tycker jag vi lyckats med. Dessutom använder vi bara ekologisk malt och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/FCxdltmGVMQ/

Smögen prisad i bibeln

Inte mindre än fem buteljeringar från Smögen har Jim Murray tagit sig an i sin Whisky Bible 2016: Primör, Sherry Project 1:1 och 1:2 samt de båda Single Cask: fat 20/2011 (3 YO, Bourbon barrel) och fat 7/2011 (4 YO, Sauternes barrique).

image

Den sistnämnde tilldelades 95 poäng (av 100) och så här tyckte Jim: ”Palate: oooh! That is so good: in a complete turn around from the nose, the wine takes charge, dishing out majestic ulmo honey and spiced grape juice but allowing the phenols to insert a dense weightiness to the proceedings”.

Den andra Single Casken fick 93,5 poäng...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/A0gZkFwnjis/

Nya öl från Mikkeller, Boon och Left hand

imageNågra helt skilda öl, både till smak och utseende, lanserades idag på Systembolaget.

Geuze Boon är en blandning av 1-, 2-, och 3-årig lambic och resultatet av ett samarbete mellan det belgiska öl-geniet Frank Boon, som sedan 1975 drivit Brouwerij Boon i Lembeek utanför Bryssel, och danska Mikkel Borg Bjergsø – det vill säga Mikkeller. Inalles blev det 5 000 flaskor som kom hit via Brill & Co den 5 februari. Numret är 11568 och priset för 75 cl är 109 kronor.

Nytt kommer även från Left Hand Brewery. Dick Doore och Eric Wallace döpte sitt bryggeri till Left Hand...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/EKjqJzJwHDY/

Webbsläpp: Rökig BenRiach

imageBenRiach Latada 18 Yo är en utgåva i en ny serie rökig whisky från BenRiach, som förutom Springbank är det enda destilleri som har haft traditionell golvmältningsanläggning i drift under hela 1900-talet. När kanadensiska Seagrams förvärvade BenRiach i slutet på 1970-talet dröjde det inte länge förrän man påbörjade produktion av hårt rökt whisky. Det rådde vid den tiden brist på rökmalt och BenRiachs mälteri sattes på högvarv. Tack vare detta byggdes stora lager av rökig whisky upp hos BenRiach. Än i dag kan BenRiach erbjuda gammal rökig whisky på ett sätt som få skotska destillerier kan göra.

BenRiach Latada Peated...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/TzwT4XLTKCc/

Premiär för Europas högst belägna whiskylager i Lofsdalen

– Det är svårt att beskriva hur mäktigt det är att vara uppe på Hovärkens topp och verkligen uppleva naturens krafter. Tillsammans med Skybarens unika design är det troligen världens coolaste whiskylager och ett måste för alla som gillar whisky och den nordiska fjällvärlden. Mackmyras cirkel är nu sluten. Idén till den första svenska whiskyn föddes i en fjällstuga i mars 1998 med skotsk whisky i glasen. Nu ser vi fram emot många sammankomster i Lofsdalens fjällstugor och i Skybaren, men med svensk whisky i glasen, hälsar Mackmyras VD och grundare, Magnus Dandanell.

image

Bygget är ett samarbete mellan Lofsdalens fjällanläggningar...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/aOmy2wyst24/

Alkoholfri öl – kraftig ökning under 2015

Systembolagets försäljning av alkoholfria drycker, alla kategorier, ökade med 11,9 procent förra året, och för alkoholfri öl var ökningen ännu större. Allra mest ökade dock försäljningen av alkoholfri öl i detaljhandeln och på restauranger, det är också dessa försäljningsställen som står för de största volymerna av alkoholfri öl.

– Alkoholfri öl är en relativt ny företeelse, men utvecklingen har gått snabbt. Vi har nu sex olika alkoholfria ölsorter i sortimentet där Eriksberg Hovmästarlager är det senaste tillskottet, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Carlsberg Sverige var tidigt ute med satsa på alkoholfri öl och närmar sig nu en marknadsandel...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/z7Sby83aYmE/

Ambassadören blir specialist

Han har rest världen runt och spritt budskapet om Glenfiddich och träffat bartendrar, whiskykonnässörer, samlare, journalister och bloggare. Nu får hans beresta pass en välbehövlig vila när han i mars får titeln Prestige Whisky Specialist – en nyskapad yrkesroll i vilken han ska presentera whiskyupplevelser i världsklass på destilleriet.

image

– Jag har verkligen trivts under min tid som Global Ambassador och kommer att sakna jobbet med våra olika team och speciellt våra ambassadörer. Men så lätt blir de inte av med mig och jag ser fram emot att vara företagets prestigewhiskyspecialist, säger Ian Millar.

Vill du veta vad Ian Millar...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/51MfUXftFaE/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se