Seven Stars No. 4 Megrez är döpt efter stjärnan Megrez i stjärnbilden Ursa Major (Stora björnen). Trots att Megrez är den ljussvagaste av de sju i Karlavagnen lyser den 14 gånger starkare än vår sol. Namnet kommer från arabiska al-maghriz, som betyder ”basen” och som refererar till stjärnans plats i asterismen Karlavagnen, som i USA kallas ”Big Dipper” (stora sleven) medan engelsmännen kallar den ”Plough” (Plogen). (En asterism är ett mönster av stjärnor sett på stjärnhimlen, som inte är en del av en officiell stjärnbild.) Men vem är våran Karla då? Jo, det står för ”karlarnas vagn”, helt enkelt.
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/kpA-_ZpU0ZM/


Så här står det i ett hittills opublicerat, alltomfattande Dryckeslexikon:
Det nya utseendet har blivit till för att man vill ge The Famous Grouse en mer ”premiumkänsla”. Det handlar om ny flaskform, uppdaterad etikett med modern tolkning av ripan. Men The Famouse Grouse är förstås fortfarande The Famous Grouse. 
Nils Oscars Tärnö Gin (nr
Glenmorangie Milsean har lagrats på ex-bourbonfat och sedan fått sin slutliga mognad i fat som tidigare använts till portugisiskt rött vin, som blivit omrostade extra hårt för att framhäva just sötma. 
1998 byggde David Gladwin om ett flertal jordbruksbyggnader till ett bryggeri som helt logiskt fick namnet Black Isle. 2008 byggdes en helt ny, större anläggning och idag heter bryggarna Colin Stronge och Andrew Fraser. Man har dessutom 48 hektar där de odlar sitt eget ekologiska korn. Därmed sagt att också deras öl är ekologiska. Som Black Isle Organic (nr
Tillsammans med Filip Fastén, Årets Kock 2014, besökte Melleruds skördefester på Öland och i Kivik i höstas. Inspirerad av både Filip och den svenska skördens färgstarka frukter och grönsaker har Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson valt att ta fram en gyllenröd ale som passar svenskt mathantverk. 
Några helt skilda öl, både till smak och utseende, lanserades idag på Systembolaget.
BenRiach Latada 18 Yo är en utgåva i en ny serie rökig whisky från BenRiach, som förutom Springbank är det enda destilleri som har haft traditionell golvmältningsanläggning i drift under hela 1900-talet. När kanadensiska Seagrams förvärvade BenRiach i slutet på 1970-talet dröjde det inte länge förrän man påbörjade produktion av hårt rökt whisky. Det rådde vid den tiden brist på rökmalt och BenRiachs mälteri sattes på högvarv. Tack vare detta byggdes stora lager av rökig whisky upp hos BenRiach. Än i dag kan BenRiach erbjuda gammal rökig whisky på ett sätt som få skotska destillerier kan göra. 
