Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Taketsuru – japanen som revolutionerade whiskyvärlden

Mycket har sagts om Masataka Taketsuru. Hans livssaga är som ett Shakespearedrama med alltifrån brännande konflikter, dynastier i fejd, förbjuden kärlek och sagolik framgång. Även om Taketsuru är struken ur Suntorys historiebeskrivning över den japanska whiskyn så är han obestridligen den japanska whiskyns fader. Masataka Taketsurus mest betydelsefulla insats är nog inte de destillerier han byggde, utan snarare att han fick världen att förstå att man kan göra singelmaltwhisky utanför Skottland.

Det är svårt att föreställa sig hur whiskyvärlden skulle sett ut om inte Taketsuru gjort den där berömda resan 1918. Hans och den japanska whiskyns framgångar visade för andra entreprenörer...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/10/24/taketsuru-japanen-som-revolutionerade-whiskyvarlden/

Nytt fyrtal i Distillery Labels

Gordon & MacPhail har som bekant klätt upp sin berömda Distillery Labels-serie i ny kostym. Svenska nypremiären var så sent som för några veckor sedan, men här vilas det inte på hanen. Fyra nya buteljeringar, däribland årsallokeringen av 15-åringarna från eftertraktade Mortlach och Linkwood, släpps under november månad.

I vårt förra utskick berättade vi ingående om bakgrunden och betydelsen av Distillery Labels, det tåls förvisso att berätta många gånger, men vi är övertygade om att ni redan känner till detta så vi går rakt på de nya skönheterna istället.

 

LINKWOOD 15 YO

Linkwood är ett av de allra första...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/10/24/distillery-label-fyra-nya-buteljeringar/

Distillery Labels – serien som räddade maltwhiskyn

Det är svårt att tänka sig dagens whiskymarknad utan de insatser som George Urquhart och Gordon & MacPhail gjorde under förra århundradets första hälft. Som pionjärer kan de knappast överskattas. Gordon & MacPhail är på många sätt den aktör som betytt mest för den moderna whiskybranschens utveckling. I sommar har detta manifesterats i ännu ett monument – en relansering av klassiska serien Distillery Labels.

Läs mer

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/10/08/distillery-label-serien-som-raddade-maltwhiskyn/

Nikka Coffey Grain är tillbaka och Super Nikka prissänks

Den 19 oktober kommer en av våra japanska favoriter tillbaka till Systembolaget, om än på tillfälligt besök. Det är den omtalade grainwhiskyn från Nikka som vunnit så många internationella utmärkelser och som hyllats genuint över hela världen.

Whiskyn destilleras i de historiska Coffeypannorna vid Miyagikyo i östra Japan. Den söta, nästan liköraktiga, karaktären beror på att råvaran är majs till skillnad från skotsk grainwhisky som oftast görs av vete.

Nikka Coffey Grain är något av det allra lenaste och mungoda man kan prova när det gäller whisky. Flytande päronsplitt i honungsmelon är en träffande beskrivning.

imageNIKKA COFFEY GRAIN

Säljstart: 19...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/10/12/nikka-coffey-grain-tillbaka-och-prissankt-super-nikka/

WTV 076 – Mackmyra Moment Efva

Macmyras senaste utgåva i momentserien är ett samarbete med smyckeskonstnären Efva Attling. Korken på denna utgåva är också designad av Efva. Själva whiskyn i moment Efva kommer från fat som tidigare innehållit björkvin. En mindre mängd fat av Amerikansk nyek och en liten del av fat som mättats med körsbärsvin finns också med i mixen....

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-076-mackmyra-moment-efva

Mackmyra Moment Prestige

Asch, vi kastar oss rätt in i noterna och tar infon efteråt, vad sägs?

Doft : klassisk Mackmyra: lätt, äpplig, en touch av jäst. Med ålder, tycks det mig, ”tjocknar” inte Mackmyras whiskies, utan förblir i lätt sommarstil nästan oavsett ålder. Åldern på den här whiskyn ligger liksom i botten som en tung lite anisartad ekton, en ton jag inte riktigt kommer överens med. Ovanpå detta ligger sommaren: nyuppskurna ljusa äpplen, en lite örtig och gräsig blommighet jag associerar till hundkäx, och något som är en korsning mellan päronjuicekoncentrat och fläderblom. Det är en lite skör whisky: rör runt den...

Läs mer http://tjederswhisky.se/mackmyra-moment-prestige/

Mortlach 16 YO Dram good whisky

Det är nästintill omöjligt att recensera whiskies som en själv varit med och buteljerat. Det har alltid förundrat mig att folk liksom litar på att de personer som faktiskt själva också säljer whiskyn säger ”Den här doftar si och så, smakar si och så, unik, skitbra, 91 poäng.” Som om de skulle skriva ”Det här doftar si och så, helt okej whisky, 82 poäng.” Om det handlar om whiskies som fortfarande går att köpa menar jag att sådana smaknoter är ypperligt svåra att lita på. (Kolla bara in noterna på Master of malts hemsida…!)

Det har gjort att jag har...

Läs mer http://tjederswhisky.se/mortlach-16-yo-dram-good-whisky/

Tjugofemårig Ardbeg i en single cask blended malt?!

Wm. Cadenhead är inte en oberoende buteljerare som andra. De håller priserna nere, släpper ofta fantastisk whisky, och gör det utan pompa och ståt och massiva marknadsföringskampanjer.

De hade tre fat med Ardbeg, Bowmore och Caol ila, som de blandade samman. (Redan här får många maltälskare tuppjuck: they did WHAT, now??!?!) Två av de faten blandades sedan samman och buteljerades 2013 . Det tredje fatet hällde de över i en first-fill sherry hogshead och lät ligga tre-fyra år. Fatet buteljerades 2017 som en 25 YO.

Vad gav de då denna single cask för ett maffigt namn, då? En whisky med...

Läs mer http://tjederswhisky.se/robust-smoky-embers-batch-3/

Longrow Single Chardonnay Cask for Sweden – 16yo 54,6% ABV!

image
Dear friends, followers and supporters alike! After a great and long summer break I'm glad to be back and to bring you my thoughts and impressions of a very soon to be released whisky exclusively bottled for Sweden! Last week, I was once again contacted by the people at Symposion who wondered if there was anything from their coming releases that I wanted to review for them, and of course I did! My eyes fell on a single chardonnay cask Longrow (a sort of heavily peated Springbank ), and here are the details:
The whisky is 16 years old, and...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2018/09/longrow-single-chardonnay-cask-for.html

Vad är vintage?

Normalt lanseras whisky antingen som NAS eller med åldersbestämning. En del destillerier och oberoende buteljerare väljer istället att släppa sin whisky som man gör i vinvärlden, i form av vintages. Men vad betyder det när du köper en flaska och det står 1992 Vintage på den? 

För att en whisky ska kunna ha ett vintage måste all ingående whisky i blandningen vara lagd på fat samma år. En Glenwhatnot 10 YO som är buteljerad den 31 december 2002 kan ju faktiskt ha ingående fat som är äldre är 10 YO och som alltså inte fylldes just 1992. Heter flaskan istället Glenwhatnot...

Läs mer http://tjederswhisky.se/vintage/

En maffig Glenburgie

Tjugoett år gammal Glenburgie som legat i en first-fill sherry butt och buteljerats av Gordon & MacPhail speciellt för Symposion. En sådan whisky sätter ribban högt bara genom att finnas till; Gordon & MacPhail är en mycket pålitlig oberoende buteljerare, och svenska Symposion är inga duvungar, precis. Glenburgie, vars produktion i stor utsträckning går till Ballantine’s, är ett Speysidedestilleri jag kan ganska illa. Det lilla jag har provat har jag gillat, för det mesta. 

Allt du behöver veta om denna whisky. Fatet fyllt: 11 september 1990. Buteljerad: maj 2012. Alkoholstyrka: 50%, det vill säga nedvattnad men till ganska hög alkoholstyrka....

Läs mer http://tjederswhisky.se/glenburgie-1990-gm-for-symposion/

En kaxig rökwhisky, blindprovad

Jag blindprovade en whisky häromdagen, och gissade, tycker jag, riktigt bra (men i slutändan fel, som i princip alltid). Såhär tyckte jag om whiskyn, komplett med alla mina felgissningar och tankar kvar:

Doft : Tjenare, vilken doft! Rök i botten (inte torv, vid första nosningen), längst fram ligger syntetgodis i mängder typ Hubba Bubba, också både mörka frukter och röda bär. Portvinsfat? Rödvinsfat? Gillar detta skarpt! Gamla kopparmynt. ”Traditionell” honung, alltså inte flytande. Bären svåra att plocka ut, som sötade röda vinbär. Winegum. Ett stänk vitpeppar. Finns det torkad ingefära här också? Det är verkligen en doftbomb, detta. Tror detta...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ledaig-2005-hermitage-2017-gordon-macphail/

Vad är reflux?

Reflux betyder bokstavligen återflöde. Eftersom knappt någon människa skriver om hur återflödet ser ut på ett givet destilleri har jag valt att behålla den engelska termen. På svenska heter det alltid saker i stil med att det ena eller bidrar till ”mer reflux”.

Reflux är att delar av det som håller på att destilleras (destillanden) förs tillbaka i riktning mot pannans botten, dess kittel. Säg att du har en panna som har en så kallad kokboll på svanhalsen, alltså en rund utbuktning. Denna kommer att göra att ångorna får ta omvägar på sin väg uppåt mot lyne arm. En hel...

Läs mer http://tjederswhisky.se/vad-ar-reflux/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se