Whiskyblogg.se

English Whisky – Black Range Peated 43%

Black Range - Peated bottleDet är inte bara i Skottland som det kokas maltwhisky numera. I Wales bubblar pannorna hos Penderyn Distillery och i England finns sedan 2006 ett företag som heter English Whisky Co och vid deras destilleri, St. Georges Distillery, kokar en man vid namn David Fitt whisky sedan 2006. Man producerar ungefär 13 fat per vecka, så det handlar alltså inte om någon storskalig verksamhet om man jämför med många av deras skotska kollegor. Man kör både rökig och orökig whisky, men dagens testobjekt är, som namnet avslöjar, av det rökiga slaget. Buteljeringen har skett vid förhållandevis låga 43% alkohol och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/S-S6wGYKMOo/

Highland Park 17yo 1996 – Douglas Laing Old Particular 48,4%

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERASist vi hade whisky från Douglas Laings serie “Old Particular” uppe för provning var det riktigt fina droppar man buteljerat. När jag så idag skall ge mig i kast med en ny utgåva i samma serie, dessutom med whisky från ett sådant tungvikts-destilleri som Highland Park, är det inte utan att man skjuter upp förväntningarna ganska rejält. Whiskyn i fråga destillerades i september 1996 och buteljerades i samma månad år 2013 efter 17 års mognad på en refill hogshead med referensnummer DL10042. Självklar är den varken färgad och kylfiltrerad. Däremot är den nedvattnad till 48,4% alkoholhalt, vilket Douglas Laing anser...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/IT7yxsfwt3I/

Highland Park 17yo 1996 - Douglas Laing Old Particular 48,4%

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERASist vi hade whisky från Douglas Laings serie “Old Particular” uppe för provning var det riktigt fina droppar man buteljerat. När jag så idag skall ge mig i kast med en ny utgåva i samma serie, dessutom med whisky från ett sådant tungvikts-destilleri som Highland Park, är det inte utan att man skjuter upp förväntningarna ganska rejält. Whiskyn i fråga destillerades i september 1996 och buteljerades i samma månad år 2013 efter 17 års mognad på en refill hogshead med referensnummer DL10042. Självklar är den varken färgad och kylfiltrerad. Däremot är den nedvattnad till 48,4% alkoholhalt, vilket Douglas Laing anser...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/s83-6N-J1qs/645-highland-park-17yo-1996-douglas-laing-old-particular-484

Glenturret 26yo 1986 – Hunter Laing Co 46,8%

Vi har inte skämt bort er med provad whisky från Glenturret Distillery direkt. Destilleriet tillhör ett av de mer välbesökta i Skottland, trots att namnet Glenturret knappast ringer bekant i den “normala” whiskykonsumentens öron, kanske. Detta beror givetvis på att man har besökscentret för moderbolaget Edrington Group´s storsäljare Famous Grouse på området. Glenturret är givetvis en av smakbärarna i denna blend, och är alls inte lika vanlig som single malt. Den oberoende buteljeraren Hunter Laing & Co har ett nära samarbete med Edrington Group och man har nu kommit överens om att de skall buteljera en serie exklusiva utgåvor från...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/IgTwGMGpWFk/

Glenturret 26yo 1986 - Hunter Laing Co 46,8%

Vi har inte skämt bort er med provad whisky från Glenturret Distillery direkt. Destilleriet tillhör ett av de mer välbesökta i Skottland, trots att namnet Glenturret knappast ringer bekant i den “normala” whiskykonsumentens öron, kanske. Detta beror givetvis på att man har besökscentret för moderbolaget Edrington Group´s storsäljare Famous Grouse på området. Glenturret är givetvis en av smakbärarna i denna blend, och är alls inte lika vanlig som single malt. Den oberoende buteljeraren Hunter Laing & Co har ett nära samarbete med Edrington Group och man har nu kommit överens om att de skall buteljera en serie exklusiva utgåvor från...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/IMe04PvOW5I/644-glenturret-26yo-1986-hunter-laing-a-co-468

Mortlach 17yo 1995 – Asta Morris 48,2%

Mortlach 17yo 1995 – Asta Morris 48,2%Så har det blivit dags för ännu en whisky från den svenska importören Whiskytaste.se. Den här gången är det en buteljering från Asta Morris, speciellt för sverige, av ett ex-bourbonfat från Mortlach Distillery. Whiskyn kokades 1995 och buteljerades 2013. Totalt handlar det om 305 flaskor med en alkoholhalt på 48,2%.

Doft: Direkt möts jag av en frisk doft som påminner om äpplecider, tätt följd av mandelflarn, nästan lite tosca-tårta faktiskt, samt svag vitpeppar. Friskt, nyklippt gräs finns här också ganska gott om och det är även något som blommar en bit bort. Ett stråk av bränd kokos kan anas.

Smak: ...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/fC5hz7y4OCo/

Mortlach 17yo 1995 - Asta Morris 48,2%

Mortlach 17yo 1995 - Asta Morris 48,2%Så har det blivit dags för ännu en whisky från den svenska importören Whiskytaste.se. Den här gången är det en buteljering från Asta Morris, speciellt för sverige, av ett ex-bourbonfat från Mortlach Distillery. Whiskyn kokades 1995 och buteljerades 2013. Totalt handlar det om 305 flaskor med en alkoholhalt på 48,2%.

Doft: Direkt möts jag av en frisk doft som påminner om äpplecider, tätt följd av mandelflarn, nästan lite tosca-tårta faktiskt, samt svag vitpeppar. Friskt, nyklippt gräs finns här också ganska gott om och det är även något som blommar en bit bort. Ett stråk av bränd kokos kan anas.

Smak: ...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/34LDfXRTI10/643-mortlach-17yo-1995-asta-morris-482

Macallan 15yo 1997 - Old Malt Cask 50%

Hos Hunter Laing & Co finner vi numera den internationellt uppskattade serien Old Malt Cask. De båda bröderna Fred och Stewart Laing bestämde sig nämligen för att dela upp sin fars gamla bolag, och Stewarts nya bolag som han driver tillsammans med sina söner, Scott och Andrew, fick med sig OMC-serien. Den whisky jag nu skall berätta lite om kommer från Macallan Distillery, vid vilket den destillerades i oktober 1997 för att sedan buteljeras i september 2013 efter 15 år på en refill hogshead. Som brukligt när det gäller OMC-buteljeringar så är den buteljerad vid 50% alkoholhalt.

MacallanOMC199715y50PICT920Doft: Näsan möts...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/FuTrAgnCiWw/642-macallan-15yo-1997-old-malt-cask-50

Tamdhu 25yo 1988 - Whisky Fässle Duck Edition 50,7%

Tamdhu 1988Från tyska Whisky Fässle kommer, via den svenska importören Whiskytaste Sweden AB , kvällens testobjekt som är en 25 årig bourbonlagrad maltwhisky från Speyside-destilleriet Tamdhu. Destilleriet har med sina sex pannor en ganska rejäl produktion som i huvudsak går till blended-industrin. Då och då dyker den dock upp som single malt också – i synnerhet via oberoende buteljerare, som i det här fallet. Vi har framför oss en fatstark 25-åring, destillerad 1988 och buteljerad 2013. Lagringen har som sagt skett på en bourbon hogshead.

Doft: Bourbonfat, sa du? -Jo tack! Kokos, mandel och vanilj i drivor bekräftar detta ganska tydligt. Härligt!...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/ttbOajeEi3g/640-tamdhu-25yo-1988-whisky-faessle-duck-edition-507

Bunnahabhain 23yo 2nd Release - Abbey Whisky 44%

För en tid sedan satt jag med i en så kallad Twitter Tasting, där jag tillsammans med whiskybloggare från hela världen provade ett antal whiskies från den oberoende buteljeraren Abbey Whisky . När vi ändå är inne på temat Twitter: ni vet väl att ni kan följa oss även där på @whiskyblogg va? Nåväl, tillbaks till provningen. Fyra whiskies stod till buds, där den fjärde var en “secret dram”. Mer om den vid ett senare tillfälle. Först ut här på bloggen blir mina notes på den 23-åriga Bunnahabhain som provades. Den kom från et refill bourbonfat som fylldes 1989 och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/N0yqzKdjN1k/641-bunnahabhain-23yo-2nd-release-abbey-whisky-44

Amrut Peated - Blackadder Raw Cask 63%

AmrutPeatedRAW63PICT9215Det har varit ganska tyst här på whiskyblogg i några veckor. Julen har firats, och jag har även ägnat mig åt min andra hobby, musiken, en hel del. Givetvis har det testats lite spännande whisky också, och dessa upplevelser skall givetvis redovisas här inom den närmaste framtiden. Först ut är en whisky som jag faktiskt provade för flera veckor sedan, strax innan den släpptes i beställningssortimentet. Det handlar om en Amrut från Blackadder igen – ni kanske minns att jag jublade över en sherry cask som satte bollen mitt i krysset för nån månad sedan? Dagens whisky släpptes samtidigt, men...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/OHHjbYqjOsw/639-amrut-peated-blackadder-raw-cask-63

Paul John - Brilliance 46%

Paul John BrillianceIdag riktar vi åter blicken mot Indien. Amrut igen? – kanske du tänker, men icke! Den här gången är det whisky från Goa som står på testbänken. Närmare bestämt från John Distilleries som grundades år 1992 av Paul P. John. Destilleriet har en rejäl armada i sin produktportfölj av både viner och brandy. Vårt intresse riktas dock mot den egenproducerade maltwhiskyn. Tack vare importören Whiskytaste kan vi nu finna dessa whiskies även i vårt avlånga land. Vi har fått möjlighet att provsmaka några utgåvor och kommer redovisa våra tankar kring dessa här på bloggen den närmaste tiden. Först ut blir...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/9ALpJM5epk4/638-paul-john-brilliance-46

Vintage 1979 - Svenska Eldvatten 52,2%

Vintage 1979Idag skall det handla om något som inte är helt vanligt, nämligen en Single Cask Blended Scotch. Men, – en blended brukar väl vara ett gäng mer eller mindre färdiglagrade whiskyfat från olika destillerier som blandas till den karaktär man eftersträvar? Ja, det är riktigt. Dagens dram är dock något helt annat, nämligen en whisky som är “blended at birth”. Det betyder att man har blandat olagrad new make spirit (råsprit) från ett antal destillerier, för att sedan lägga denna blandning på ett sherryfat. Detta skedde år 1979 och vilka destillerier som stått för råspriten är inget jag lyckats lista...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/9CZ4RTjMIuI/637-vintage-1979-svenska-eldvatten-522

Port Charlotte PC10 - Heavily Peated 59,8%

Port Charlottes PC-serie har släppts sedan 2006 varje år och den har mottagits väl bland mången rök-älskande whiskydrickare. Idag har turen kommit till den PC10, med tilläggsnamnet Heavily Peated, vilket helt enkelt innebär att den är rejält torvrökt – malten som använts höll hela 40 ppm fenoler, vilket är rejält. Enligt uppgift skall whiskyn ha lagrats på en blandning av både ex-bourbon och ex-sherryfat, och den buteljeras ofiltrerad och ofärgad, vid full fatstyrka på modiga 59,8%

Port Charlotte PC10 Heavily PeatedDoft: Det första intrycket är sot och aska, men snart tränger en bastant, maltig spannmålston igenom askan. Här finns tydliga sherryinslag i form av...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/atLDOjBNuVs/636-port-charlotte-pc10-heavily-peated-598

Smögen Whisky 3yo - Primör 63,7%

Smögen 3yo PrimörSom bekant har jag testat ett par olika fatprover från Smögen Whisky här på bloggen genom åren, varav de senaste faktiskt hade passerat 3 år och således kunde benämnas som whisky enligt alla gängse regler. Idag skall det dock handla om något ännu roligare, nämligen den första officiella utgåvan – Primör. Det handlar om totalt 2188 flaskor och den består av en sammansättning av 9 fat av europeisk skogsek. 8 av faten var 110 liters, helt nya fat som inte har lagrat något tidigare, medan det 9:e och sista fatet var en 225 liters s.k barrique som tidigare lagrat Bourdeaux-vin....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/r3pfwgLt43A/635-smoegen-whisky-3yo-primoer-637

Laphroaig 25yo – 2013 Cask Strength Edition 45,1%

Det var inte så länge sedan vi testade en Laphroaig här – den omdebatterade Vintage -89:an som enligt whiskykännaren Henrik Aflodal skulle vara en sorglig, tvålsmakande historia. Jag var emellertid av en helt annan åsikt och tyckte att den var väldigt trevlig, även om den kanske inte fick mig att höra änglakörer. Idag står istället 2013 års 25-åriga cask strength-utgåva på testbänken. Alkoholhalten är förvånande låg för att vara cask strength – 45,1% och whiskyn är lagrad på en blandning av amerikanska bourbonfat samt fat som tidigare lagrat oloroso-sherry. Jag häller upp en skvätt, sticker näsan i glaset samt spetsar...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/Cxqn-51mJsc/634-laphroaig-25yo--2013-cask-strength-edition-451

North Highland 1995 - Svenska Eldvatten 56,1%

North Highland 1995 EldvattenTanken var att Svenska Eldvatten skulle släppa två nya whiskies nu i Måndags men diverse logistiskt trassel har gjort att leveransen är en aning försenad. Förhoppningsvis skall pallarna ramla in i landet inom nån vecka eller två iallafall. Produkterna syns redan på Systembolagets hemsida, men tills de finns i lager så är de markerade som “slut”. Det är de alltså inte. Den första whiskyn att testas från detta släpp går under ett lite kryptiskt namn: North Highland 1995. Det är nämligen så att ibland tillåts inte en oberoende buteljerare att sätta ut namnet på destilleriet på sina buteljer, och då...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/yHgLtGmdT80/633-north-highland-1995-svenska-eldvatten-561

Amrut Sherry Cask - Blackadder Raw Cask 62,3%

AmrutSCRAW62_3PICT9214Den oberoende buteljeraren Blackadder har vi stött på tidigare vid flertalet tillfällen, men då har det uteslutande handlat om skotsk whisky. Idag har vi nöjet att istället få recensera en whisky från en helt annan del av världen, nämligen Indien. Destilleriet Amrut i Bangalore har vi också tidigare – mycket positiva – erfarenheter av. Således bör ju denna Amrut single sherry cask, noggrant utvald av Robin på Blackadder knappast kunna missa mål, eller? Någon ålder har inte angivits på buteljen, men däremot framgår att den är fullständigt ofiltrerad. Här finns t.o.m kvar sediment ifrån faten, så bli inte förvånad om...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/Ap4Jfl1BP48/632-amrut-sherry-cask-blackadder-raw-cask-623

Smögen Whiskys Primör släpps i mars 2014

Primör nov 2013 004Vi har tidigare berättat om ett par treåriga fatprover från Smögen Whisky som vi haft förmånen att få testa. Nu har man emellertid buteljerat sin första officiella release av 3-årig whisky. Batchen består av totalt 8 stycken 110-liters fat av ny europeisk ek, samt en barrique på 225 liter som tidigare lagrat bourdeaux-vin. Den kommer hålla en alkoholhalt på 63,7% och självfallet har man varken kylfiltrerat eller färgat whiskyn. Totalt har man buteljerat 2188 flaskor om 50cl vardera och Systembolaget tar in 1600 av dessa för release den 13:e mars 2014 som ett webbsläpp. Prislappen hamnar på runt 1250 kronor
...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/EgG-g8k9POw/631-smoegen-whiskys-primoer-slaepps-i-mars-2014

Box Advanced Master Class - Toasting - till Systembolaget i december

Box_Master_class_toastingEfter lite småtrista nyheter om svensk whisky den sista veckan är det kul att istället kunna berätta något roligt: Ingen med uttalat whiskyintresse i sverige kan ha missat att vi har ett destilleri uppe i Ådalen som kokar en -välförtjänt- lovordad maltsprit. Än har man ingenting på lager som har legat länge nog för att få benämnas som whisky, men de s.k "försmaker" man serverat vid olika mässor den senaste tiden har lovat kommande storhet. Läs gärna om min provsmakning av två av dessa "försmaker" här . I väntan på en första utgåva av riktig whisky på Systembolaget kan vi...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/QrEH7_lXMyg/630-box-advanced-master-class-toasting-till-systembolaget-i-december

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se