Allt om Whisky

Vinnande snapsvisa

Peter-ThurellAv de drygt 240 snapsvisor som skickades in till Spritmuseum och årets Svenska Mästerskap vann Peter Thurell från Danderyd med sin ”Nu och då”.

Förutom Thurell ingår Anders Byström, Hans Fredin, Zaida Granath och Håkan Holmquist nu i det svenska landslaget i snapsvisor som den 22 november tävlar mot Finland i Helsingfors. Årets jury var Louise Hoffsten, sångerska, Olof Stenhammar, entreprenör och bonde, Dan Lundberg, chef för Arkiv- och biblioteksavdelningen på Statens musikverk och Ingrid Leffler, museichef på Spritmuseum.

(Mellis:) NU OCH DÅ

Melodi: Skånska slott och herresäten.

Kravet att alltid ta vara på ”nuet”

har numera stigit dom flesta...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/ExigDES0--4/

Klurig Blend Quiz

I vårt förra nummer (#4) hade David Mortimer-Hawkins knåpat ihop en quiz som visade sig vara svår. Trots att vi fått mängder med svar så har vi ingen som svarat helt rätt. De flesta hade åtta rätt, men samtliga svarade Peking på Fråga 6 – vilken stad hade i vintras sådan luftförorening att den uppmättes till över 500 PPM. Det rätta svaret var Shanghai....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/lDyxVGXHn84/

Must endiver

Must endiverSpendrups Nygårda Julmust Vintage Oak kommer i år i två versioner. Den ena är lagrad i bourbonfat, den andra i romdito. Årets kock, Filip Fastén, ombads komponera smårätter som skulle passa dem. Han valde endiver för ovanlighetens skull:

– Endiven bjuder på mycket beska och det är utmanande, men lyckas man runda av beskan tillräckligt mycket med andra ingredienser lyfter beskan alla smaker och förstorar dem. Den kräver mycket, men ger också mycket, därav min hatkärlek, säger Filip Fastén.

Till den bourbonfatslagrade musten gjorde han en syrad endivesallad med blåmögelost och valnöt. Till den romfatslagrade musten blev det en kryddstekt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/hy3DOY1G99M/

Excellent Glenfiddich

Glenfiddich 26YO Excellence har legat på enbart amerikanska bourbonfat under hela lagringsprocessen. Faten är rostade över öppen eld innan lagring, vilket ytterligare bidragit till en komplex smak.

Så här berättar Malt Master Brian Kinsman:

– Den djupa eksmaken byggs successivt upp med inslag av exotiska kryddor och lakrits som balanseras med blommiga toner och vanilj. Samtidigt som Glenfiddich 26YO Excellence har ett nytt och eget uttryck representerar de blommiga inslagen vår långa tradition av att skapa whisky med djup smak med inslag av fruktighet och blommighet. Det här är helt klart en av våra mest exklusiva lanseringar genom åren och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/T3l9CSRbhC0/

Öl från Tomp – en tjeck, tre britter och en barcelonare

CraftbeerGK_zpsb61263d3Importören Tomp har som bekant ett brett och spännande ölsortiment, som nyligen utökats med fem höjdare – en av dem till och med guldmedaljör på årets Stockholm Beer & Whisky Festival.

Guldmedaljen ifråga gick till det tjeckiska ölet Zubr Premium (nr 89531 , 9,90 kr) i kategorin ”Traditionell ljus lager i centraleuropeisk stil”. Och inte nog med det – det är dessutom Sveriges billigaste tjeck.

Från England har Tomp hämtat en smakrik trio craft beer:

Belhaven Craft Pilsner (nr 89469 , 17,90 kr) kommer från skotska Belhaven Brewery i Dunbar vars historia går tillbaka till 1719. Deras öl lär en...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/AsvFH1ykXrU/

Bruxo – Mezcal från Mexico

Mezcal015Indianerna i Mexico hade länge gjort en jäst alkoholbrygd av agavejuice. När spanjorerna kom på 1500-talet insåg de möjligheten att destillera brygden som kom att kallas ”Vinho de Mezcal”. Mezcal är det egentliga namnet på alla typer av agavedestillat.

Till skillnad från sin släkting Tequila kan Mezcal framställas av en mängd olika agavesorter. Den vanligaste är Espadín. Traditionellt konsumeras Mezcal mest som vit och olagrad och kallas då joven vilket motsvarar tequilans blanco.

Bruxo No. 1 Espadín Joven (nr 11258 , 489 kr) destilleras i hjärtat av Mezcalregionen Oaxaca, söder om Santiago de Matatlan. Här odlas agave på sluttningar och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/5NO9pFZTh5k/

Spendrups Vin byter namn till Spring Wine Spirits

Nu blir Spendrups Vin Spring Wine & Spirits. Det nya namnet, menar man, är mer internationellt gångbart.
– Jag är övertygad om att det kommer att ge fortsatt tillväxt, säger Fredrik Spendrup, vd och koncernchef,

Idag den 7 oktober byter Spendrups Vin AB namn till Spring Wine & Spirits AB . Det nya namnet speglar hela verksamheten med import av både vin och sprit samt är internationellt gångbart.

Spring W&S Logo_stor_farg_frizon 300dpi

– Vi ser många nya affärsmöjligheter och jag är övertygad om att det nya namnet kommer att bidra till en fortsatt tillväxt. Jag ser fram emot att se Spring Wine & Spirits...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/GEfxm67baX0/

Mackmyras medaljer

Mackmyras medaljerMackmyra svensk whisky vann inte mindre än sju medaljer och fick dessutom priset för ”Bästa destilleri” på Stockholm Beer & Whisky Festival 2014.

Tre guld blev det: Reserve, förlagrad elegant bourbon; Reserve, rök bourbon (i kategorin ”peaty malt upp till 8 år”) och Midnattssol.

Deras Iskristall fick silver och sedan blev det tre brons: Moment malström; Svensk rök (i kategorin ”peaty malt upp till 8 år”) och Reserve, förlagrad elegant sherry.

ReserveMackmyra– Vi är oerhört glada för alla medaljer, det är alltid lika roligt att få uppskattning för vår whisky. Extra kul var att vi tog både guld och brons...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/M-xSPOHiYdo/

Norrtelje i Hongkong

NorrteljeBrenneriI börja av september i år deltog Norrtelje Brenneri på Hongkongs stora internationella dryckesmässa ”Bar & Restaurant 2014” på Hongkong Convention Centre. Mässbesökarna var fackmän från främst Hongkong, Thailand och Kina.

– Besökarna visade ett stort intresse för våra ekologiska premiumdestillat, säger Richard Jansson på Norrtelje Brenneri. Småskaligt och ”organic” visade sig vara mycket populärt, kanske på grund av dess motvikt till allt som tillverkas i gigantiska proportioner i Asien.

Bränneriet tillverkar bland annat ekologisk singelMaltwhisky och erbjuder fatägarskap med personlig plakett på det egna fatet. Flera mässbesökare tyckte det var mycket fascinerande att få möjligheten att äga ett...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/YzBLSRok_c0/

Isle of Lime i sikte

Gotland4Sedan snart två år tillbaka destilleras varje vecka 400 liter råsprit i Gotland Whiskys destilleri. De första flaskorna ekologisk single Maltwhisky, under namnet Isle of Lime, kommer att börja saluföras under 2015. Den första tappningen – Shareholder Edition – är reserverad till aktieägarna i bolaget.

Ett av bolagets ledord har varit att projektet skall genomföras utan lånade pengar. Följaktligen har Gotland Whisky idag vare sig banklån eller skulder. Det är de drygt 1500 aktieägarnas investeringar som borgat för företagets tillväxt.

Anders StumleI dagarna har destilleriet utlyst en nyemission som pågår fram till den sista oktober. Minsta posten ligger på 100...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/umT0yu0nxRM/

iskristall på festivalen

Iskristall-MackmyraDen femte december kommer den på Systembolaget – Mackmyras säsongwhisky, i år döpt till ”Iskristall”. Priset har hamnat på 598 kronor. Den beskrivs som en smakrik, kryddig och värmande single Maltwhisky som finishlagrats på Pedro Ximénez-fat.

– Pedro Ximénezdruvan ger en intensivt fruktig och mörk sherry med toner av ljuvliga kanderade frukter vilket var precis den smak och uttryck jag ville lägga till Iskristall, säger Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio.

Mackmyra presenterar den just nu på Stockholm Beer & Whisky Festival. Och hinner ni inte dit för att prova den nu i helgen så har ni chans igen den 2...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/KhqF2QukYXo/

Cocktailfinal i Venezuela

Diplomatico

Importören Handpicked Wines utlyser den svenska deltävlingen av Diplomàtico World Tournament där vinnaren blir direktkvalificerad till finalen i Venezuela som går av stapeln i april 2015.

Så här berättar de själva om tävlingen:

Vi kan utlova en fantastisk finalvecka i Venezuela. Förutom tävlingen kommer vår vinnare tillsammans med alla andra finalister att få resa runt till bland annat Barquisimeto och Marrocoy National Park med gott om tid för både sol och bad.

1:pris: 10 000 US-dollar

2:pris: 5 000 US-dollar

3:pris: 2 500 US-dollar

(Mellis:) Tid & plats

För att vara med i tävlingen ska man registrera receptet på sitt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/HPMUTuuuzH4/

Allt om Whisky storsatsar på årets whiskymässa

Nu sätter årets Stockholm Beer & Whisky Festival, världens största whiskymässa igång. Allt om Whisky är självfallet på plats.

– Givetvis, det har vi varit sedan vi startade Allt om Whisky för tolv år sedan, säger Åke Jacobsson, ansvarig utgivare.

I år storsatsar dessutom whiskytidningen. Bland annat har besökare chansen att bli Allt om Whiskys ambassadör och vinna ett rese- och utbildningsstipendium till det skotska destilleriet Old Pulteney.

– Detta är ett samarbete med den Highlandbaserade whiskyproducenten som inleddes strax innan sommaren och är unikt i Whiskysverige, säger Emma Andersson, chefredaktör på Allt om Whisky.

emma med omslagenI tidningens monter står delar...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/WsKH5FXQ8tU/

Ny Innis Gunn hos Tomp

ig1Importören Tomp hittas i monter 6,13 och 15 (Hall 1) under kommande Stockholm Beer & Whisky Festival. Bland mycket annat ur deras digra sortiment har de med sig nyheten Innis & Gunn Barrel Master’s Reserve, som lanseras 3 oktober, den har nummer 11441 och prislappen lyder 27,90 riksdaler.

Tidigt i år kom bryggteamet på Innis & Gunn, med bryggmästare Dougal Sharp i spetsen, över några maltwhiskyfat från skotska regionen Highlands. Faten hade tidigare lagrat 18-årig single Maltwhisky och de bestämde sig för att skapa en Highland Cask Ale – en ljus ale baserad på deras egen ale malt och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/tLZ-aqTaGq0/

XO från 1870 till 2000

XO från 1870 till 2000La Part Des Anges P.D.A. 01 Cognac XO Edition Exclusif (nr 40407 ,1 495 kr) är den första utgåvan i Magni Spirits nya serie ”La Part Des Anges” (P.D.A.) och buteljeras i en numrerad upplaga om endast 900 flaskor. De dyker upp i Systembolagets tillfälliga sortiment den första oktober.

De fat som Folke Andersson laborerat med denna gång har lagrats under tre århundraden. Den äldsta cognacen lades på fat under 1870-talet. Cognacen kommer från distrikten Grand Champagne, Petite Champagne och Fin Bois. För att få rätt balans i helheten, har Folke också använt cognac från 1940- och 1970-talen, samt en del från...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/cPRMlUgtV5w/

Grant, Drambuie, The Rat Pack en rostig spik

image002Glenfiddich, Balvenie, Grant’s och Tullamore DEW – alla ingår de i familjekoncernen William Grant & Sons. Där har de sällskap av Hendrick’s Gin och rommen Sailor Jerry. Nu har familjen utökats med whiskylikören Drambuie, som väl knappast behöver någon närmare presentation. De flesta känner väl till legenden om att det var Bonnie Prince Charlie som gav receptet till en kapten Mackinnon 1745. Det är kanske inte lika känt att den tillsammans med blended scotch whisky blir drinken The Rusty Nail, som var The Rat Packs favorit på 1950-talet.
c12_0603_03z+the_rat_pack+the_rat_pack(1)The Rat Pack utgjordes av Frank Sinatra, Sammy Davis Jnr, Dean Martin,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/PdMJKozyRR4/

Miss Claras Oyster DEW

Miss Claras Oyster DEWDen 6 september firades Ostronets Dag för tionde gången. Högtidsdagen har instiftats av Ostronakademien, en ideell förening som grundades 2004. Den är öppen för alla intresserade och ett medlemskap kostar 100 kr. Besök deras hemsida:  www.ostronakademien.se .

Det finns en gammal myt om att ostron och mörk sprit inte går att kombinera. Den har nu motbevisats av bartendern Dennis Temelkov som tillsammans med Tullamore DEW tagit fram barkonceptet Oyster DEW som presenteras under hela hösten på Miss Clara, ett av de senaste Stockholmhotellen i Nobisgruppen. Varje fredag serveras där ostron med en söt vinägrett, en syrlig champagnebål samt en whiskey...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/YGiyeNiKr9M/

Speysiderök


SpeysiderökGlenglassaugh Distillery blev aldrig någon bra affär för entreprenören och generalen James Moir som byggde det utanför fiskeläget Portsoy. Sedan invigningen 1875 har det varit stängt, gått på tomgång eller slumrat i malpåse under mer än hälften av sin livstid. 1960 kom man dock igång och rullade på för fullt tjugo år innan det lades ner 1986.

2008 hamnade det i holländsk ägo, en grupp investerare under namnet ”Scaenf” köpte det av Edrington Group. De ägnade flera månader åt en genomgående restaurering innan destilleriet kom igång i december samma år.

SpeysiderökSedan mars 2013 ägs Glenglassaugh numera av Benriach Distillery Co...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/pDImuzgJweY/

Whiskysnaps

WhiskysnapsDen första oktober lanseras den femte uppföljaren till de tidigare limiterade utgåvorna av O.P. Anderson: O.P. Anderson Whisky Cask

För fjorton år sedan sjösatte kryddmästare Jonas Odland projektet att lagra O.P. Anderson, Sveriges äldsta och mest exporterade akvavit, på 62 ekfat av typerna sherry-, cognacs- och whiskyfat. Resultatet har blivit fyra begränsade utgåvor av O.P. Anderson sedan första lanseringen 2009. Nu lanseras O.P. Anderson Whisky Cask blandad från 15 utvalda fat. ??. Den har den klassiska O.P. Anderson-kryddningen kummin, anis och fänkål. Akvaviten har mognat på ursprungligen amerikanska Bourbonfat som sedan använts för att lagra skotsk single malt. Det handlar...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/zzx6T-j2kKs/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se