Box destilleri blir High Coast distillery

De som prenumererar på Box destilleris nyhetsbrev och har kollat på sina mejl satte sannolikt kaffet i halsen idag. Jag brukar normalt inte föra vidare nyhetsbrev från destillerier, men det här är värt att fundera lite på.

Helt kort är nyheten: Box destilleri kommer inte heta Box längre, utan High Coast distillery. Om man betänker att det tar decennier att arbeta upp ett varumärke i den mycket konkurrensutsatta whiskyvärlden frågar en sig onekligen varför ett destilleri skulle göra detta.

Svaret ger Box själv i sitt pressmeddelande: ”det brittisk/amerikanska whiskyföretaget Compass Box” tycker att ”det finns ett problem med att våra...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-destilleri-blir-high-coast-distillery/

Questions for Compass Box

On Friday, the Swedish distillery Box issued a press release  (in Swedish). The gist of it is: Box Distillery and Box single Maltwhisky will change names during the course of 2018. The new name of the distillery will be High Coast Distillery, and their whiskies will be called High Coast single Maltwhisky.

Now, for those who know their whisky history, changes in names are neither new nor particularly rare. Witness Brora which for most of its life was called Clynelish, or Glenesk/Hillside, or how Glengoyne was Burnfoot in its infancy. (A funny modern example only concerns spelling, with...

Läs mer http://tjederswhisky.se/questions-for-compass-box/

Smögen Barrique!

Den äldsta Smögen såhär långt släpptes den 1 mars på Systemet. Barrique! är 7 YO och en vatting (blandning) av fyra rödvinsfat fyllda 2010. Upplagan blev 1685 flaskor och den finns obegripligt nog fortfarande kvar att beställa på bolaget för 867 kronor . Alkoholhalten är som alltid med herr Caldenby på fatstyrka: 60,3% i detta fall. Namnet Barrique! kanske du undrar över. Vinfat på omkring 225 liter heter så. Just dessa hade haft Bourdeuaxvin i sig innan de fylldes på Smögen. Vad gäller utropstecknet tror jag allt kommer klarna bara du läser vidare.

Doft : holy crap. Det här är...

Läs mer http://tjederswhisky.se/smogen-barrique/

Gammelstilla Jern

Gammelstilla destilleri ligger i Torsåker, några mil sydost om Mackmyra. Där har Per Ottnargård sedan 2012 i liten skala kokat whisky på svenskbyggda pannor från Hofors. Deras första släpp Isak Mackey, till aktieägare i företaget, imponerade på mig , och än mer imponerade deras new make (råsprit). Den 1 mars i år släppte de sin första mer publika whisky  Jern , i en mycket liten upplaga på 600 flaskor. De sålde slut på sådär en tio minuter.

Jern är en 4 YO whisky som lagrats på bourbonfat (barrel, cirka 200 liter) och en oloroso quarter cask (128 liter). Man har...

Läs mer http://tjederswhisky.se/gammelstilla-jern/

Jura Tastival 2017

Idag, en blindprovad whisky.

Doft : Stor och varm. Björnklister, russin i sprit, massor av aprikosmarmelad. Även citrustoner, som en skvätt citron i all den där aprikosmarmeladen. Den är lite ”murrig”, med många saker på en gång – en lite mysko ton av tomat eller tomatmarmelad finns med i blandningen. Ett litet alkostick; detta verkar vara över 46%. Inledningsvis är doften inbjudande, men efter ett tag blir det för grötigt, för många saker på en gång. Den påminner med sina reglage på max en hel del om Amruts standardwhisky.

Smak : ekig beska, ganska kraftig alkohol, stark lakrits en bit...

Läs mer http://tjederswhisky.se/jura-tastival-2017/

Box Quercus II Alba

Möt Quercus II Alba, den andra whiskyn i Box Quercus-serie. Whiskyn har inspirerats av ett gammalt nordiskt Östersjöodjur, Qualba, som vid Ångermanälvens mynning slukade flera svenska skepp hela under 1700-talets första hälft då Ostindiska kompaniet bedrev handel med Kina via Sidenvägen. ”Liksom den legendariska Qualba åt hela säckar kanel, kvitten, krysantemum och, ja, hela skepp byggda av urgammal vindpinad ek är denna whisky full av kaxig attack och kryddrik mångfald. Whiskyn är en hyllning till det gamla sjöodjurets omättliga aptit på nya spännande dofter och smaker”, säger Roger Melander, destillerichef på Box.

image

Box Quercus II Alba.

Eller nej. Inga stories...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-quercus-ii-alba/

The enigma of triple distillation

What is triple distillation, and how do you do it? Instead of the usual double distillation which pertains to almost all Maltwhisky on the planet, some distilleries distill three times. Traditionally, many (not all) Irish whiskies are triple-distilled. In Scotland, it happens occasionally in some distilleries. Historically, triple distillation was slightly more common in Scotland back in the nineteenth century than it is today, although most distilleries which did not double-distill probably used modified forms of distillation somewhere mid-way between double and triple distillation . Some distilleries will offer special whiskies that have been triple distilled, but only Auchentoshan...

Läs mer http://tjederswhisky.se/the-enigma-of-triple-distillation/

Kilchoman

Kilchoman är ett skotskt familjeägt destilleri på Islay, grundat omkring år 2002 av Anthony Wills och on stream sedan 2005. Kilchoman var trail blazers när de drog igång på Islay. Även om Arran redan tio år tidigare hade visat att det gick att starta ett relativt litet och oberoende ägt destilleri var Kilchoman genom sin geografiska placering och sin ställning som gårdsdestilleri redan tidigt starkt profilerade. Många destillerier som öppnat efter 2005 har inspirerats av Kilchomans kommersiella framgångar, däribland svenska Box. Ett första whiskysläpp, Inaugural release, gjordes redan 2009. Destillerichef är sedan 2010 John McLelland som tidigare arbetade på Bunnahabhain....

image

Läs mer http://tjederswhisky.se/kilchoman/

The globalization of whisky

Until fairly recently, making whisky was the province of only a handful of countries. In recent years, whisky making has become more global. No less than 32 countries have active malt distilleries. To be more precise, whisky is now made in Argentina, Australia, Austria, Belgium, Brazil, Canada, the Czech Republic, Denmark, England, Finland, France, Germany, India, Iceland, Ireland, Israel, Italy, Japan, Liechstenstein, The Netherlands, New Zealand, Northern Ireland, Norway, Pakistan, Scotland, South Africa, Spain, Sweden, Switzerland, Taiwan, the United States of America, and Wales. This list holds true with a strict malt perspective on whisky. Many, alas, have tried ”whisky”...

Läs mer http://tjederswhisky.se/globalization-whisky/

En riktigt bra Highland Park

Whisky behöver inte så mycket för att bli bra: ett bra destillat som får ligga tillräckligt länge i bra fat, det är allt. Det här är en sådan bra whisky, utan krusiduller med olika slags fat och finishes. Det handlar om en Highland Park från Gordon & MacPhail, lagt på fat (refill American bourbon hogsheads) 1989, buteljerad 2016 på 43% i deras serie MacPhail’s Collection . Det gör whiskyn till 26 eller 27 YO. Genom Symposion har 96 flaskor kommit till Sverige. De släpps på Systembolaget den 2 mars för det rätt saftiga priset 2402 kronor . Lite äldre whisky...

Läs mer http://tjederswhisky.se/highland-park-1989-2016-gm/

Destillat

Destillat är en term med flera betydelser. Termen avser, tekniskt sett, vad som helst som är resultatet av destillering. Det betyder att lågvin, resultatet av destillering av mäsk i den första pannan vid traditionell dubbeldestillering, är ett destillat. Även all sprit som kommer ur spritpannan, oavsett om den hör till förspriten, hjärtat eller efterspriten, är destillat. (Om du vill tokbriljera i whiskysammanhang förresten, dra till med termen destilland – den termen kan typ ingen. Destilland avser det som destilleras i en given panna. I mäskpannan är mäsken destilland, och lågvinet destillat; i spritpannan är lågvin tillsammans med försprit och eftersprit...

Läs mer http://tjederswhisky.se/destillat/

Men jösses!

Den som researchar whiskybok kan stöta på saker. Som när man försöker beta av alla destillerier på planeten, och får nys på destilleriprojekt. Då kan man till exempel ramla på The Belfast Distillery Company. Vars grundare Peter Lavery vann 10,2 miljoner pund på Lotto 1996 och drog sådär en tio år senare igång, bland en del andra saker, projektet att bygga ett destilleri i Belfast. Det verkar ha gått lite so-so, vid snabb och småslö men ofrivilligt skitrolig googling. 2011 skrev Belfast Telegraph  att han släppte en ny whiskey med namnet Titanic, på dagen 100 år efter att Titanic seglade...

Läs mer http://tjederswhisky.se/men-josses/

Alutrade – En kund som endast nöjer sig med det bästa

Så här i slutet av februari när en isande kyla drar in, är det väldigt värmande att få prata med en av våra nöjda kunder. Det är Åsa Brittsten Hjelm som är ansvarig för marknadskommunikation på Alutrade i Växjö som vi haft ett trevligt samtal med.

– Hej Åsa, kan du berätta lite om Alutrade och vad ni gör? Alutrade är ett specialistföretag som levererar aluminiumprofiler till en mängd olika branscher. Våra profiler finns i ett flertal olika konstruktioner, allt från fordons- till inredningsbranschen och vi har tillsammans i företaget en lång och gedigen kunskap. Vi är med hela vägen...

Läs mer https://fsdata.se/blogg/alutrade-en-kund-som-endast-nojer-sig-med-det-basta/

Intervju med Rasmus Jakobsson på Room Republic

Våra kunder är det viktigaste och det bästa vi har. Därför blir vi extra glada när de kommer förbi och besöker oss över en kopp kaffe i våra lokaler. I veckan kom Rasmus Jakobsson från Room Republic förbi för att se över och samla ihop de tjänster Room Republic har hos FS Data.

– Hej Rasmus, kan du berätta vad Room Republic är och vad du har för roll? Room Republic är ett moderbolag som driver verksamheter inom hospitality industrin. Primärt inom hotell och restaurang. I dagsläget driver Room Republic verksamheterna V Hotel Helsingborg, Hotel Feliz Palma de Mallorca, Hotel...

Läs mer https://fsdata.se/blogg/intervju-med-rasmus-jakobsson-pa-room-republic/

Välbesökt seminarium om GDPR

I dag är det inte bara Alla hjärtans dag utan vid lunchtid arrangerade FS Data i samarbete med Länsförsäkringar Skåne ett seminarium om den nya dataskyddsförordningen, (GDPR).

Ca 40 personer kom för att lyssna på advokat Emelie Svensäter Jerntorp från Advokatfirman Vinge som på ett trevligt och intressant sätt redogjorde vad GDPR innebär.

Emelie berättade om regelverket, samt vad som behöver göras innan 25 maj 2018 när förordningen börjar gälla, men också om de möjligheter som de nya reglerna för med sig och hur det kan används i verksamheten.

imageadvokat Emelie Svensäter Jerntorp

image

image

Inlägget Välbesökt seminarium om GDPR dök först upp på...

Läs mer https://fsdata.se/blogg/valbesokt-seminarium-om-gdpr/

Nya och förbättrade öppettider

Vår kundservice är öppen på vardagar, kvällar och helger!  image

Våra kunder är det viktigaste vi har och vår målsättning är att kunna ge förstklassig service när du behöver den. Därför utökar vi från 1 februari våra öppettider.

Nya tider för FS Data:s kundservice är: Måndag-torsdag 06-22 Fredag 06-17 Lördag & söndag 10-15

Läs mer om vår support här!

Som ett led i att kunna erbjuda hög service åt våra betalande kunder, upphör telefon-support för de kunder med kostnadsfria tjänster, (E-Post Bas samt DNS), men kan fortsättningsvis nå vår support via mail.

För dig som endast har ett E-Post Bas- eller...

Läs mer https://fsdata.se/blogg/nya-och-forbattrade-oppettider/

Se upp för domänbluffar

På sista tiden så har vi fått flera rapporter om kunder som blivit uppringda av företag som påstår att en annan kund vill registrera deras företags domännamn under en annan toppdomän.

Ofta påstår dessa företag att de ringer dig enbart för att bekräfta så att ingen annan registrerar ditt företagsnamn eller varumärke, då de påstår att detta krävs enligt rådande regler för domänregistrering.  image

Accepterar man det erbjudande som man får av företaget så kan man få väldigt stora fakturor som ofta är flera gånger dyrare än om du skulle registrerat domänen hos en legitim registrar. Hela listan för .se-domäner hittar...

Läs mer https://fsdata.se/blogg/se-upp-domanbluffar/

Ny WordPress-uppdatering orsakar problem

I början på veckan lanserades en ny version av WordPress för användare av plattformen. Denna gång närmare bestämt WordPress 4.9.3 och denna version är framförallt en version som innehåller 34 buggfixar för diverse problem som funnits i tidigare versioner.

image

Uppdateringen har dock ett stort problem och det är att den kan orsaka stora problem med funktionen för automatisk uppdatering som är inkluderad i de flesta installationer av WordPress.

WordPress har släppt en lösning för problemet i form av en uppdatering med versionnummer 4.9.4. På deras hemsida kan man läsa följande:

”A bug went undetected during the 4.9.3 development cycle, and...

Läs mer https://fsdata.se/blogg/ny-wordpress-uppdatering-orsakar-problem/

Våra medarbetare: Johan Asplund

imageJohan Asplund

Redaktionen var på väg ned från köket då vi mötte en glad och reslig ängelholmare på väg upp. Vi passade på att småprata lite med Johan Asplund och det ledde till en intervju.

– Hej Johan. Berätta vem du är och vad du gör här hos oss? Glad, enkel och spontan som är 31 år ung. Jag jobbar främst som kundservicechef men också med att få igång vårt kontor i Stockholm och öka närvaron bland våra kunder i huvudstaden.

– När du inte är på FS Data, vad pysslar du med då? Umgås med min sambo, vänner och...

Läs mer https://fsdata.se/blogg/vara-medarbetare-johan-asplund/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se