Våra medarbetare: Monika Horvat

Så, nu har vi jagat rätt på Monika Horvat på ekonomiavdelningen. Monika är relativt ny hos oss på FS Data men vi känner henne redan som glad-Monika.

Hej Monika, vem är du och vad gör du hos oss? Hej! Jag jobbar som redovisningsekonom, sköter löner, bokför in och utbetalningar tillsammans med mina kollegor på imageekonomiavdelningen.

Vad gör du annars när du inte är här på FS Data? Jag umgås med min familj och vänner. Jag gillar att baka när jag får lite extra tid över. Jag tycker mycket om att promenera i skogen. På senaste tiden har jag...

Läs mer https://fsdata.se/blogg/vara-medarbetare-monika-horvat/

Box Quercus I Robur

Det kan sägas först som sist: detta är sannolikt en whisky som kommer dela upp folk i två läger, för och emot. Jag tycker detta är bland det bästa Box har släppt. Vid en jätteprovning med alla utgivna Box (and then some) höll jag denna som en av de allra bästa av alla 24 som provades. Vid ett sådant tillfälle blir det förstås mer en fråga om intryck än om att man verkligen provar whiskyn. Därför nu, en djupdykning.

Vad är Quercus I Robur, då? Det handlar om den första whiskyn i en serie där Box undersöker (och utbildar i)...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-quercus-i-robur/

Jag behöver er hjälp!

Som många som följer denna blogg säkert redan vet arbetar jag sedan drygt ett år på en bok om whisky. Det började som en ordbok, där saker som BK = bottle kill och bottle kill = flaskan är urdrucken skulle vara med. Inom kort växte det hela lavinartat till ett ambitiöst projekt som är tänkt att täcka det mesta av intresse för någon som vill lära sig mer om whisky. Den ska vara relevant för den som är nybörjare (vad är egentligen skillnaden mellan single Maltwhisky och blended Maltwhisky? Hur blir whisky rökig?) via den som kan lite...

Läs mer http://tjederswhisky.se/hjalp-med-bok/

Sherry darling peated

Så har jag då äntligen tagit mig tid att prova den tredje och sista whiskyn i Sherry darling-serien. Det handlar alltså om whisky från nedlagda Grythyttan destilleri som utgivits av Bergslagens independent bottler. Den har uteslutande lagrats på sherryfat med Grythyttans rökiga destillat, där malten höll 50 ppm . Upplagan på denna var 840 flaskor – eller, 840 såldes till allmänheten, så upplagan lär ha varit något större än så – och de sålde slut i ett huj vid släppet i juli 2017. De kostade 995 kronor för en flaska på 50 cl och en alkoholstyrka på precis 58% (cask...

Läs mer http://tjederswhisky.se/sherry-darling-peated/

Troll

Berglagens destilleri, eller snarare Bergslagens independent bottler, fortsätter att i rask takt ge ut whiskies från det nedlagda destilleriet Grythyttan, vars lager de köpte 2016. Idag i mitt Glencairnglas: den tredje whiskyn i deras Väsenserie, Troll. Den släpps på Systembolaget den 1 februari. Priset är 995 kronor för en flaska på 50 cl, och alkoholstyrkan ligger på stadiga 58,7%. Troll är en NAS (om inte ålder månne anges på flaskans baksida), men all matematik säger att den liksom tidigare utgåvor i Väsenserien är 5 YO. För Troll har man blandat ett bourbonfat fyllt 2011 med ett par (eller, det står...

Läs mer http://tjederswhisky.se/troll/

Mackmyra Svensk rök/Amerikansk ek

En ny utgåva från Mackmyra! Denna gång är det en rökig whisky ”with a twist”: whiskyn har uteslutande lagrats på ny amerikansk ek. För den som kan sin ek borde detta betyda en mer hejdundrande historia med kraftiga toner av vanilj och kola – tänk bourbon, som lagras på ny amerikansk ek. Whiskyn är en NAS men är sådär runt fem år gammal (i snitt), som Angela D’Orazio på Mackmyra förklarar i den här helt underbart nedtonade lilla reklamfilmen:

Mackmyra anger inte hur stora faten har varit , men gissningsvis handlar det om barrels på 190–200 liter. Någon ppm-halt anger...

Läs mer http://tjederswhisky.se/mackmyra-svensk-rok-amerikansk-ek/

Ett rökigt blindskott

För en tid sedan blindprovade jag några rökare från bloggarkollegan Micke Andersson. Här kommer mina noter från en av dem.

Doft : alkoholstark, smutsig rök; här finns nyskuren mynta, varm dieselmotor och blöt jord (tänk doften av en stor lövkompost), men också den där murriga buljongtonen av kokta grönsaker och rotfrukter som sällan gör en människa glad. Asfalt, också; tung doft, liksom lite slarvig och spretig. Det här är en whisky som inte riktigt har satt sig än, tycker jag; för ungt, helt enkelt.

image

Mickes bild kolla om jag kan kirra från nätet

Smak : inleds med sockervatten; följer så...

Läs mer http://tjederswhisky.se/peated-highland-ruad-moar-glenturret-8-yo/

När whiskymarknaden kraschar

Borde whiskysamlare som ser sin samling delvis som en investering oroa sig över whiskymarknaden? Borde whiskybranschen kasta en kritisk blick på den egna produktionen av whisky idag i relation till hur efterfrågan ser ut? Jag tror det; jag menar det. Jag är nästan bombsäker på det. För vissa väldigt speciella flaskor kommer det alltid att finnas en marknad av människor som är villiga att betala mycket pengar. De människorna är de som vill samla raritetswhisky, och de som är villiga att betala för att få smaka unik whisky. Jag har svårt att tro att en Brora buteljerad år 2000 kommer...

Läs mer http://tjederswhisky.se/nar-whiskymarknaden-kraschar/

Caol ila Exclusive malts 10 YO

En sak jag älskar med whiskyfôlk: vi delar passionen för whisky på sätt som gör oss lite sådär lagom galna. Så när jag fick tag på en single cask Port Charlotte var det naturligt att höra av sig till Micke Andersson bakom Facebookbloggen Mickes whisky – ett stort fan av Port Charlotte. Vill du ha ett sample på tio centiliter? frågade jag. Gärna, tyckte han, och undrade vad han skulle skicka tillbaka. Asch, skicka något bara, tyckte jag. Okej, sa han. Och skickade tre blindskott med siffror på, tillsammans med facit. Detta var ett av de samples han skickade, som...

Läs mer http://tjederswhisky.se/caol-ila-exclusive-malts-10-yo/

Rökig whisky på rökigt fat = hm……

Det kom ett blindskott från vännen Kjell, ihop med annat han skickade. Jag var inte imponerad. Lite roligt hur oerhört offside jag var på alkoholhalten, dock! Här är mina noter:

Doft : en rökig bourbonlagring helt klart. Vegetal, lite ung, sur rök. Godiset sockerbitar; kokta/mosade grönsaker och rotfrukter; lätt ruttnande sjögräs. Efter ett tag, sotigare toner. Skitig, men på ett lite konstigt sätt. 43–46%? Under 10 år, tror jag. Inte särskilt trevlig, lite för gyttrig och omogen. Jag tror detta är en billig NAS-are med Islay single malt, någon av de tusen ”brands” som finns för sådan whisky. Möjligen en...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ardmore-8-yo-best-dram/

En whisky från förr som inte alls är god

Det kom ett sample i posten från den härliga lurifaxen Micke Tiderman. Ingen information på sampleflaskan, bara ett hjärta. Här är mina noter.

Doft : otroligt försiktig, som en nästan helt neutral sprit som lagts på ekfat. Är detta ens whisky? Roslagens Eko hade de här tonerna av ett alltför rent destillat. Linolja; en aning av mörka frukter; solvarm fernissad mahogny (ja, jag har ägt träbåt, ber om ursäkt för lite skitnödig beskrivning). Måste ligga på 40%, det här, för hur mycket jag än aggressivt vrider runt whiskyn i glaset doftar det banne mig nästan ingenting. Russin som legat i...

Läs mer http://tjederswhisky.se/grand-award-12-yo-blended/

Port Charlotte 15 YO Fishes of Samoa

Härom kvällen blindprovade jag ovanligt många whiskies, hela fem stycken. Här är en av dem: en single cask Port Charlotte i serien Fishes of Samoa från den oberoende buteljeraren Archives (i princip teamet bakom Whiskybase när de buteljerar fat). Denna refill bourbon barrel som fylldes 2001 och buteljerades 2016, 15 YO, på brutala 62,2%. Bruichladdich fyller sina fat på så kallad natural strength, alltså runt en 70%, istället för att vattna ner new maken till 63,5% som nästan alla andra, därav den höga alkoholhalten. Fatet gav 210 flaskor. Inget av detta visste jag alltså när jag provade whiskyn.

Doft :...

Läs mer http://tjederswhisky.se/port-charlotte-15-yo-fishes-of-samoa/

ppm

ppm är en förkortning för parts per million; sålunda ett mått som används för att beskriva mycket små koncentrationer av specifika ämnen. Matematiskt är 1 ppm alltså en miljondel: 0,000001, eller 0,0001‰, eller 10 –6 .

I whiskysammanhang avser ppm i princip uteslutande halter av olika fenoler. Måttet avser då det mältade korn som används för produktion av rökig whisky. Det normala sättet att mäta fenoler i mältat korn är numera genom kromatografiteknik, HPLC (high performance liquid chromatography), som är mer exakt än tidigare tekniker som använde spektroskopi.

Medan orökig malt har 0 eller nära 0 ppm fenoler brukar runt...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ppm/

Old Pulteney 1985 single cask for Edingburgh airport

I am so happy that we are now beginning to see more and more releases of Old Pulteney, a distillery which lies close to my heart. Previously, Old Pulteney has basically only available been as 12, 17 and 21 YO, and in some not-always-great NAS guises for travel retail. With the core range being revamped (the stocks of the 17 YO will last about another year and the 21 YO is already off the shelves, being replaced with a 25 YO), what is a lover of Old Pulteney to do? Well, in the last few years, they have finally begun...

Läs mer http://tjederswhisky.se/old-pulteney-1985-single-cask-for-edingburgh-airport/

Castle Hill Doublewood

I flera år har jag hört glunkas om den schweiziska whiskyn Castle Hill som görs på destilleriet Whisky Castle. Deras olika varianter brukar ofta hamna allra allra sist i listor av riktigt usel whisky, och det är också så jag har hört dem omnämnas. Destilleriets whiskies har i skrivande stund en snittpoäng på just över 62 på whiskybase. Det är astronomiskt dåligt. Så, när jag nyligen recenserade Loch Dhu och en bekant i whiskysammanhang hörde av sig och skrev något i stil med att Castle Hill var ännu sämre var jag ju bara tvungen att anta utmaningen och be att...

Läs mer http://tjederswhisky.se/caste-hill-doublewood/

Loch Dhu

The most notorious of whiskies? When a Facebook friend laughingly showed that he had found an open bottle of this ”classic”, I had to ask for a sample. I have always been of the opinion that all whiskies are interesting to try, even the really bad ones. It’s educational, isn’t it? Therefore, this 10 YO Mannochmore which apparently was launched in 1996 at 40% ABV has been on my bucket list for quite a while. And now, finally, it’s in my glass. What on earth have I gotten myself into?

On the nose : Hm… This does not have the...

Läs mer http://tjederswhisky.se/loch-dhu/

Reflections on the reopening of Brora and Port Ellen

Yesterday, a happy buzz went through the world of whisky. The Great News, in case you missed it, is this:

Brora and Port Ellen will be reopening.

Yes, it’s true: Brora. And Port Ellen. Will be. Reopening.

Yesterday, Diageo’s press release and other items concerning the great news were enthusiastically shared by dozens, perhaps hundreds, of whisky enthusiasts. And indeed, this is absolutely wonderful news. Both distilleries were victims of the radical closures of the early 1980s; Brora, because Distillers Company Limited had the newer Clynelish distillery to use for Johnnie Walker. Port Ellen, because it was basically a huge...

Läs mer http://tjederswhisky.se/reflections-reopening-brora-port-ellen/

Reflektioner om Broras och Port Ellens återöppnande

Idag råder det minst sagt rejäl ”buzz” i whiskyvärlden. I korthet kan nyheten kokas ner till sex ord som väl bara en handfull whiskyentusiaster på planeten inte får hjärtflimmer av:

Port Ellen och Brora öppnar igen.

Vi tar det en gång till. Port Ellen. Och Brora. Öppnar. Igen.

En dag som denna delas Diageolänken med pressreleasen under klang och jubel av ungefär varje whiskysida och entusiast på nätet. Och det är onekligen en fröjdens dag: en underbar nyhet. Vad gäller Brora, som tystnade 1983 eftersom det nyare systerdestilleriet Clynelish täckte behovet för Johnnie Walker, finns pannorna kvar. I många många...

Läs mer http://tjederswhisky.se/reflektion-brora-port-ellen/

Tamdhu batch strength (batch 1)

Jag har mycket begränsade erfarenheter av destilleriet Tamdhu, men den här gillade jag verkligen. Tamdhu batch strength är en sherrylagrad NAS-are. Bara två batcher har getts ut hittills; denna är batch 1 (eller, som de kaxigt kallar den, 001; de räknar tydligen med att det ska bli många batcher). Batch strength verkar vara ett slags hittepå för cask strength, även om Tamdhu på sin hemsida nogsamt undviker att beskriva om whiskyn har bevattnats eller inte . Alkoholstyrkan för batch 001 ligger på saftiga 58,8%. Den buteljerades 2015.

De nedanstående noterna tarvar kommentar. När flaskan, som jag köpte i februari i...

Läs mer http://tjederswhisky.se/tamdhu-batch-strength-batch-1/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se