Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

St Eriks monsunöl

image

En av St Eriks bryggmästare Jessica Heidrichs favoriter bland starka ölstilar är den gamla donker hoge gistingsbieren (mörkt överjäst ale), med det ikoniska ölet Gulden Draak som likriktare. Det har bland annat kaffearomatiska toner.

image

I S:t Eriks tolkning har basen förstärkts med det mjuka kaffet Monsoon Malabar odlat på Indiens västkust. Bönorna har torkat i de varma monsunvindarna under 2–3 månader, något som får bönorna att svälla och förlora sin ursprungliga aciditet, vilket ger en smakprofil med praktiskt taget neutral pH-balans. Smaken är kraftfull, mogen och sirapslik med jordiga och torvrökiga inslag.

S:T ERIKS DARK MONSOON ALE – Belgisk strong...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/mz6l-RSNV6E/

Dax för Baileys Iced Coffee Latte!

imageJo, uteserveringspremiären har varit – tro’t eller ej, men snart så kommer nog värme också… Och till varma vår- och sommardagar har Baileys kommit med iskaffe .

Baileys Iced Coffee Latte kombinerar smakerna av Arabica- och Robustakaffe med mjölk och Baileys Irish Cream.

Det nya tillskottet till Baileysfamiljen möter den växande trenden med färdigblandade kaffedrycker . 2017-2020 förväntas försäljningen av färdigblandat kaffe i handeln att öka med närmare 20 procent, enligt Euromonitor International. RTD coffee in Sweden (feb 2016). image

– Svenskar är det fjärde mest kaffedrickande landet i världen. Trots det är iskaffe ännu relativt oupptäckt, säger Diageos Malin Möllerberg...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/6uDA-S9o-F4/

Deanston 18YO 46.3%

Deanston 18yo har först lagrats på second fill bourbonfat i 16 år och sedan fått en finish på first fill bourbonfat de sista 2 åren. I vår intervju med Derek Scott så beskriver han Deanston 18YO på följande sätt:

NOSE: Aromatic, floral, grassy & malty, balanced with notes of American oak, honey, tobacco & nutmeg PALATE: Sweetness of gingerbread & barley sugar, with spicy white pepper, manuka honey & citrus FINISH: Dry spice & honeyed ginger warmth.

Liksom de flesta andra single malterna under Burn Stewarts paraply så är Deanston 18YO buteljerad på 46.3% AVB och ej kylfiltrerad eller färgad med karamellfärg. En helbutelj...

Läs mer http://www.whiskytower.se/deanston-18yo-46-3

Deanston Virgin Oak 46.3%

Deanston Virgin Oak har ingen åldersangivelse och är således en nas-whisky. I gårdagens intervju med Derek Scott så kan ni läsa hans beskrivning av den. Den är först lagrad på ex-bourbonfat och har sedan fått en finish i 6 till 9 månader i nya fat av Amerikansk vitek. ABV ligger på 46.3% och den är varken färgad eller kylfiltrerad vilket vi på Whiskytower gillar. Den kostar i skrivandets stund 419kr via Systembolaget .

image

Deanston Virgin Oak 46.3%.

Doft: Den är ung och kaxig, inget snack om den saken. Det finns frukt i form av äppelkart och omogna bananer. En klar ton av citrus och...

Läs mer http://www.whiskytower.se/deanston-virgin-oak-46-3

Deanston 12YO 46.3%

Deanstons tolvåring är lagrad i ex-bourbonfat och ABV ligger på 46.3% .Dr Kirstie McCallum som är blender hos Deanston beskriver smaken som följande:

NOSE: Fragrant with hay and malty cereal notes. Creamy toffee and heather honey balanced with aromas of sweet oak and barley sugar. PALATE: Fresh and creamy with soft vanilla. Sweet and fruity with a malty honeyed spiciness. FINISH: Satisfying, clean and dry with a hint of cloves, tingling then gently fades.

Precis som alla andra utgåvor från Deanston så är den varken färgad eller kylfiltrerad, vilket vi gillar. Den kostar 545kr via Systembolaget.

image

Deanston 12YO 46.3%

Doft: En...

Läs mer http://www.whiskytower.se/deanston-12yo-46-3

Deanston: Intervju med Derek Scott.

Destilleriet Deanston är lite av en doldis i Sverige. Ingen av deras core-range finns i standardsortimentet på Systembolaget utan måste beställas. Befinner man sig i Edinburgh eller Glasgow så är Deanston inte långt bort och de tar emot besökare. Enligt Ingvar Röndes eminenta Maltwhisky Yearbook så ska deras besökscentrum vara mycket fint. Vi har en längre tid varit nyfikna på detta destilleri som trots sin kapacitet på 3 miljoner LPA är relativt okänd som single malt. Vi kommer under veckan att prova tre olika utgåvor från Deanston. Virgin oak, 12YO och 18YO. Derek Scott som är general manager för Maltwhisky hos...

Läs mer http://www.whiskytower.se/deanston-intervju-med-derek-scott

Tomatin cask strength edition

Jag har blindprovat en trevlig whisky. Här är mina oredigerade noter från tillfället.

Doft : alkostarkt; apelsin; tobak och läder, en bit bak; efter en tid, rejält med citrus. Det doftar kraftigt och fräscht och något ungt. Lädret lirar fint med citronerna! Kolasås; svag, svag kokos. En ton jag vill kalla ”blå”: är det mörka vindruvor, utan att alls vara vinöst? Är det som en hint av rå grappa? Något lite jordigt också, som ett stampad jordgolv. Det hänger ihop bra. Jag tror inte detta är över femton år, och sannolikt yngre, mellan åtta och tolv. Med vatten: råare, ”yngre”,...

Läs mer http://tjederswhisky.se/tomatin-cask-strength-edition/

Springbank 11 yo – Local Barley 53,1% ABV

Dear friends and followers alike, a couple of weeks ago I received a package of different samples from the nice people of Symposion ! The sample that I will share my notes on with you all is Springbank "Local Barley". But first some info on Springbank Distillery . From the handout/info I received I read:
"There are a few Scottish distilleries that still malt their own barley but Springbank is the only distillery which malts 100% of its own barley, using the traditional floor maltings. The whole production process: malting, milling, mashing, fermentation, distillation, maturation and bottling, happens on the...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2017/04/springbank-11-yo-local-barley-531-abv.html

Trippeldestillation

När vi 2011 gjorde ett par experimentella körningar med trippeldestillation och lade dem på två stycken nya Sauternesfat så var det just inget mer än ett litet nyfiket test av vad det gjorde för skillnad på råspritens karaktär. Redan under designstadiet säkerställdes det att utrustningen, med sina två pannor, skulle kunna prestera en trippeldestillerad råsprit, enkelt uttryckt genom att köra spritpannan två gånger för en batch råsprit, med första körningen som en s.k. ”blank run” där allting körs ner i finkeltanken. Nästan sex år senare, i januari 2017, buteljerades de båda faten som Smögen ”Triple”, vilken såldes slut på några...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/04/trippeldestillation/

Whiskybloggen: Svaide från Gotlands Whisky

imageimageDet kom ett paket med ett prov från Gotlands Whisky och Christer Roslund. Nu är det 2nd shareholder edition son släpps till aktieägarna. Det första släppet skrev jag om här

Faten man har använt är Bourbon barrel, American oak medium and heavy toast, American oak char och Ex-Laphroaig fat. Om Laphroaigfatet har påverkat whiskyn något nämnvärt låter jag vara osagt. Whiskyn är som den första edition 3 år och håller 47%. Den är heller inte kylfiltrerade.

 

imageNär jag provar whiskyn så gör jag det mot den 1st edition.

Doft : Den här känns mer av jäst och en väldigt...

Läs mer http://maltytowers.se/2017/04/22/whiskybloggen-svaide-fran-gotlands-whisky/

Agrikultur och Talisker Skye mitt i naturen

imageI sommar öppnar kockarna Filip Fastén och Joel Åhlin från Agrikultur två pop-up restauranger tillsammans med whiskyn Talisker Skye , i både Sverige och Danmark. Restaurangerna är en del av Scandinavian Detours , en ny upptäcktsguide som Talisker Skye har utvecklat i samarbete med några av Skandinaviens främsta äventyrare.

imageSamarbetet återspeglar både Talisker Skyes karaktär och kockarnas matlagningsfilosofi. Under en dag vardera kommer restaurangerna att erbjuda en unik upplevelse mitt ute i naturen. Platserna har valts ut tillsammans med äventyrarna som har varit med och skapat upptäcktsguiden Scandinavian Detours .

– Att öppna en restaurang mitt ute i naturen som...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/_ObD8GpXSSI/

Tre råa från Ben Nevis

imageI Blackadders serie Raw Cask används en speciell buteljeringsprocess som gör att varje flaska innehåller sin egen del av fatets sediment och naturliga oljor och fetter. Nu kommer tre nya.

De menar att Raw Cask är ” Whisky as it was ”, det vill säga ”Whisky så som den var förr”, när man drack whisky som såldes direkt från ett fat bakom bardisken. Eftersom Blackadder Raw Cask är Cask Strength med hög alkoholhalt, rekommenderar importören Clydesdale att den blandas ut med en nästan lika stor del vatten.

Den 20 april (det vill säga på torsdag) kommer tre nya ”råingar” till...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/ACP3dIvSjN8/

Whisky Choklad

Att kombinera whisky med olika tilltugg eller sötsaker har blivit mer och mer poppulärt på senare år. Rökig whisky och gravad lax är ett lyckat exempel enligt oss. När distributören kakaw.se hörde av sig till oss och frågade om vi ville prova lite chocklad från Skottland så tänkte vi att givetvis så ska vi prova dessa med whisky och testa att kombinera dessa chokladsorter med några whiskysorter som ingår i standardutbudet och inte är alltför dyra, valet föll på  Loch Lomond orginal , Glenfiddich 12YO och Kilchoman Machir Bay .  All choklad i testet kommer från den Skotska chokladtillverkaren Chocolate...

Läs mer http://www.whiskytower.se/whisky-choklad

Isle Of Lime – Svaide 47%

Svaide är det andra släppet för aktieägare i Gotland whisky. Det är en treårig whisky och utgåvan finns i 4500 numrerade flaskor. Den är lagrad på 200 och 96L fat varav två av 200L faten tidigare innehållit Laphroaig. Vill ni veta ännu mer om denna utgåva så klickar ni HÄR och HÄR . Whiskyn är ej färgad eller kylfiltrerad och ABV ligger på 47%. Om allt går som det ska så kommer Gotland Whisky att släppa en whisky för allmänheten till sensommaren.

image

Isle Of Lime Svaide 47%

Doft: Beppe: En slags skitig fruktighet, och jag menar det på bästa möjliga...

Läs mer http://www.whiskytower.se/isle-lime-svaide-47

Kilchoman Machir Bay 46%

Machir Bay är standardutgåvan från det lilla gårdsdestilleriet Kilchoman på Islay. Namnet Machir Bay kommer från en strand på ön. Den saknar åldersangivelse och är ej kylfiltrerad eller färgad. ABV ligger på 46%. Den kostar i skrivandets stund 499kr via Systembolaget.

image

Kilchoman Machir Bay 46%.

Doft: Beppe: En trevlig portion rök med mycket citrustoner. Kola och vanilj med en rejäl sötma. Sjögräs och små hintar av ek kan anas i bakgrunden. Det finns tobak och läder med i mixen och allt är välbalanserat och väl sammansatt.

Kent: Som vanligt med Kilchoman får man en välbalanserad söt rökighet. I grunden är det en whisky som...

Läs mer http://www.whiskytower.se/kilchoman-machir-bay-46

Longrow Red Fresh pinot noir casks

Denna whisky blindprovade jag, vilket förklarar att det finns en massa gissningar om vad det kan vara i smaknoterna. Skitgott var det i alla fall!

Doft : mitt första intryck är: stor, mäktig, dundrande, underbar. Som om något tagit halvgammal Mortlach och gjort den rökig. Eller, det är inte så komplext som Mortlach, förresten. Rökigt på sherryfat, men det är mer bränt än rökigt, egentligen. Jag hittar pigga brända kryddor – nästan som hickorysås; långt bak, spearmint/toytuggummi; en lite för tung och dov fruktmatta med lite kokta rotfrukter ligger dock lite i vägen för de härligare inslagen. Frukterna är torkade, med...

Läs mer http://tjederswhisky.se/longrow-red-pinot-noir/

Ljuva 60-tal – whiskyns andra guldålder

Det var för 50 år sedan det hände. Under 1960-talet började världen andas igen efter kriget, industrin gick på högvarv, välståndet växte, man började åka på charterresor, fler såg film och serier, teven blev var mans egendom och efterfrågan på whisky exploderade. Inte sedan 1890-talets ”blend boom” hade whiskyvärlden sett något liknande. Nu lanserar Symposion G&M Speyside Collection 1960-tal; fem exklusiva superwhiskies från whiskyns andra guldålder.

I Speyside var 1960-talet ett Klondyke, man byggde nytt, ökade produktionen och fyllde lagerhusen som aldrig förr. Alla kurvor pekade uppåt och ingen såg ”The Whisky loch” komma – den överproduktion som snart skulle...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/04/13/ljuva-60-tal-whiskyns-andra-guldalder/

Våra fem påskölsfavoriter 2017

imagePåskölet ska inte vara lika mörkt, överjäst och sött som julölet. Däremot ska det ha tillräcklig kropp för att möta påskmaten. Här är fem av våra favoriter till påskbordet 2017 – plus några till …

Påsköl är en tämligen ny företeelse i Sverige , om man ser till vår dryckeshistoria. I Sverige är föregångaren till både påsk- och julölet helt enkelt det festöl som var mustigare och alkoholstarkare än vardagsölet och som bryggdes före den industriella »ölrevolutionen«. Detta öl var oftast mörkt, överjäst och sött , och kunde i alkoholstyrka variera från svagdrickans till mellanölets.

Det är ganska svårt att...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/rSAODmfYY3s/

Woodford Reserve Master Collection Brandy Cask Finish 45.2%

Den 7 april så släpps Woodford Reserve Master Collection Brandy Cask Finish. Det är den elfte utgåvan i Woodfords serie ”Master´s Collection” och denna har fått en finish i Amerikanska brandy fat. För att uppfylla kravet för att få kallas bourbon så måste lagringen ske i nya kolade ekfat vilket denna sålunda inte gjort, så tekniskt sett så är detta faktiskt ingen bourbon. Det kommer att gälla attvara snabb när den släpps då det endast kommer att finnas 76 st flaskor tillgänglig via Systembolaget. Priset för den kommer att vara 999kr.

image

Woodford Reserve Master Collection Brandy Cask Finish 45.2%

Doft:...

Läs mer http://www.whiskytower.se/woodford-reserve-master-collection-brandy-cask-finish-45-2

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se