Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Ardbeg Uigeadail 54.2%

Då det precis nu råder Kelpie-hysteri bland whiskyentusiaster i vårt avlånga land så tänkte vi idag recensera en Ardbeg, dock inte Kelpie. Ardbeg Uigeadail är en rökbomb som är lagrad både på ex-bourbon och ex-sherryfat. ABV ligger på relativt höga 54.2% och den är varken kylfiltrerad eller färgad med sockerkulör. Priset för en helbutelj är i dagsläget 709kr via Systembolaget.

image

Ardbeg Uigeadail 54.2%

Doft: Beppe: En fet mustig rökighet som inte så lite skvallrar om en stor andel sherryfat är med i mixen. Det är russin, fikon, ingerfära och kanel. Det är torkade aprikoser, kaffe och en ljuvlig sälta som...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ardbeg-uigeadail-54-2

PåskkÖLan – Kola med Eriksbergs Påsköl

imagePärlans Konfektyr har till påsken tagit fram en gräddkola smaksatt med öl. ” Prima Påskköla ” har Eriksberg Påsköl som ingrediens, vars toner av kaffe, choklad och apelsin ger kolan en knäckig och maltig smak.

Under påsken säljs över 6000 ton godis och hos Pärlans Konfektyr på Södermalm i Stockholm går kopparkastrullerna varma. Lagom till påsk kommer i år doften av kola att gästas av aromerna från en nykomling: PåskkÖlan, smaksatt med Eriksberg Påsköl , som bryggs på tre sorters malt för att ge en smakfull maltarom.

– Att laborera med smaker är det roligaste vi vet, så när vi...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/g5GxL2mx0YQ/

Chris Goodrum, mannen bakom The Good Dram Show

Chris Goodrum är mannen bakom den populära youtubekanalen The good dram show där han de senaste fem åren recenserat och informerat om whisky. Han skriver också om whisky på bloggen Whisky according to Gauntlys . Vi ville veta mer om denne kunnige herre och kontaktade honom för en intervju som han med glädje ställde upp på.

image

Chris Goodrum.

Hi Chris! Please introduce yourself to our readers? I’m a director and the spirits buyer for Gauntleys of Nottingham. I started here in februari 2000 and I’m now, what you might officially term as part of the furniture!

When did you realize...

Läs mer http://www.whiskytower.se/chris-goodrum-mannen-bakom-good-dram-show

Swedish whisky from Box Distillery – 2nd Step Collection 03 51,3% ABV

Dear friends and followers! Today I received a sample from the nice and sharing people at Box Distillery so once again it is time for me to share my thoughts on yet another swedish whisky! The sample contains the concluding and third part in their series entitled 2nd Step Collection. The information I have received states that the whisky has been predominantly matured in first fill bourbon casks, in fact 76% of the whisky has been matured in first fill bourbon casks. 19% has been matured in american virgin oak and finally 5% in virgin hungarian oak. The peating level...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2017/04/swedish-whisky-from-box-distillery-2nd.html

En riktig rökare avslutar Box Second Step Collection

imageThe Second Step 03 är Box Destilleris slutsteg i deras Second Step Collection -serie. En triptyk som på olika sätt visat upp Box Destilleris smakriktningar. The Second Step 03 släpps på Systembolaget via webblansering den sjätte april kl 10.00.

  imageThe Second Step 03 är en i huvudsak bourbonlagrad rökig whisky som fått sina toppnoter från ny amerikansk och ungersk ek. Det är en whisky i klassisk Islaystil där cirka 75 % av faten är traditionella bourbon barrels på 200 eller 135 liter. The Second Step 03 har fått en elegant kryddning av kolade och mediumrostade fat av ny ek,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/IQWSXuDbscI/

25-årig Old Rip i handgjord kristallkaraff

imageI april lanseras Old Rip Van Winkle 25 Year Old Bourbon i 710 handgjorda kristallkaraffer i likaledes handgjorda träförpackningar som gjorts av stavarna från de ekfat där bourbonen ifråga mognat. Rekommenderat pris är $ 1 800 (cirka 16 240 kronor).

Julian ”Pappy” Van Winkle var bara 18 år när han 1893 började jobba som försäljare hos spritgrossisten W.L. Weller & Sons . Femton år senare blev han delägare och 1910 köpte firman destilleriet A. Ph. Stitzel i Louisville i Kentucky. En bourbon som lanserades strax innan Förbudstiden fick namnet Old Rip Van Winkle , efter huvudpersonen i Washington Irvings roman...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/RmDq7OAv7rg/

Angosturas makalösa hat-trick

imageVid fjortonde upplagan av World Spirits Awards gjorde The House of Angostura ett makalöst hat-trick: Man utnämndes till World Class Distillery 2017 , kammade hem sex (!) guldmedaljer och en silver . imageDet var en herre vid namn Dr Johann Siegert som 1824 började destillera aromatiska bitters i staden Angostura i Venezuela (idag heter den Ciudad Bolivar ). Under 1870-talet emigrerade hans tre sönder till Trinidad och etablerade destilleriet Angostura . Och där ligger det än idag och skördar stora framgångar år efter år.

Och så nu då fick man medaljer en masse vid World Spirits Awards med i år...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/PX68yAxE-HY/

Historisk whisky från Speyside – whiskyvärldens Grand Cru

Speyside i nordöstra Skottland är whiskyvärldens Grand Cru. Inte någon annanstans är whisky en lika stor del av naturen, livet och historien – och människorna som lever här har lika mycket whisky i sitt DNA som det flyter livets vatten i floderna. Nu lanserar Symposion 20 buteljeringar som tar oss tillbaka till en tid i Speyside som inte längre finns. Med stor stolthet presenterar vi G&M Speyside Collection och några av de ädlaste juvelerna från skattkamrarna i Elgin.

imageSpeyside är det nav kring vilket hela whiskyindustrin snurrar och i dess epicentrum finns Gordon & MacPhail i Elgin. G&M Speyside Collection...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/03/31/historisk-whisky-fran-speyside-whiskyvarldens-grand-cru/

Gordon MacPhail – never fails

imageFrån och med första april inleder Symposion House of Taste en helt sanslös lansering av rariteter från Gordon & MacPhail . Var fjortonde dag lanseras whisky från ett specifikt årtionde ur serien Gordon & MacPhail Rare Vintage . Så här ser schemat ut: 1 april: 1970-tal , 15 april: 1960-tal , 29 april: 1950-tal och den 12 maj handlar det om 1940-tal .

Inte nog med det: den 15 april fasas yngre, och mer överkomliga, uttryck från samma destillerier in i början av perioden.

Här följer hela den näst intill osannolika listan fram till och med den 29 april ....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/mnQdl6JtIvE/

Finns det för många whiskymässor?

För oss whiskybloggare är besöken på olika whiskymässor höjdpunkterna på året. Då får vi ett unikt tillfälle att träffa andra whiskyintresserade personer och även få möjlighet att träffa alla trevliga whiskyutställare. Vi lägger mycket tid och pengar för att kunna vara med på dessa mässor. Och det är ett viktigt redskap i vår bevakning av whiskyvärlden.

image

Destillat Stockholm där ett gäng bloggare möttes

Tyvärr har vi de senaste åren upplevt en kraftig ökning av antalet whiskymässor i Sverige, något som gjort det omöjligt för oss att vara med på ens en bråkdel av dessa. Bara under 2017 kommer det att...

Läs mer http://www.whiskytower.se/finns-det-manga-whiskymassor

Idag firar vi International whisky day

Idag är det International whisky day . Som särskild dag för whisky är den unik: den är inte skapad av branschen för att göra reklam för produkten whisky. Den är istället en hyllning till den legendariske whiskyskribenten Michael Jackson (1942–2007), som helt förändrade sättet vi både skriver och tänker kring whisky. (Ja, öl också faktiskt, men för min del är det hans skriverier kring whisky som spelat roll.) Dagen är också en hyllning till alla i whiskyindustrin ”from today back to when it all began”, som det heter på dagens officiella hemsida.

image

Det finns bara en Michael Jackson.

Det finns...

Läs mer http://tjederswhisky.se/idag-firar-vi-international-whisky-day/

Historisk japansk whiskyprovning

I samband med Mat, Malt och Destillat på Älvsjömässan i Stockholm bjuder Symposion in till en upplevelseresa genom den japanska whiskyhistorien. Vi kommer att prova japanska dyrgripar till ett värde av sammanlagt 350 000 kronor och du är naturligtvis inbjuden.

Japansk whisky har de senaste åren gått ifrån att ha varit ytterst respekterad över hela whiskyvärlden till att bli tokhyllad och ett veritabelt investeringsobjekt med en makalös prisutveckling. Lokomotivet har varit det numera nedlagda och avrustade Karuizawa som på bara några få år har fått både en och ibland två nollor extra på sina prislappar. Den enormt växande efterfrågan har...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/03/29/historisk-japansk-whiskyprovning/

Karibiens kulinariska huvudstad

imageStyrelsen för den Ibero-amerikanska akademin och den Kungliga spanska gastronomiska akademin har utsett Dominikanska republiken till Karibiens kulinariska huvudstad . Utmärkelsen delades ut av styrelsen för Ibero-American Academy of Gastronomy och sätter Dominikanska republikens kulinariska särart på kartan. Nu satsar landet på att föra fram den rika dominikanska kokkonsten i turismens ljus. Den dominikanska matlagningskonsten är av spanskt och taino-inhemskt ursprung och har blandats med afrikanska influenser, med andra ord en mix av de kulturer som utgör den dominikanska härstamningen. imageAv de tre kulturer som har influerat det dominikanska köket mest har den ursprungliga Taíno-kulturen bidragit med rotknölar och vissa...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/CM6Hzxcxwgo/

Här och nu på Zacapas Nuet

imageRommärket Zacapa har tillsammans med kocken Edin Dzemat och bartendern Jonas Brandenborg Andersen skapat en middagsupplevelse där alla digitala enheter förbjuds så att gästerna helt kan fokusera på mat och dofter. imageNuet är ett koncept som tar fasta på att vi lever i en värld där vi ständigt är uppkopplade och bombarderas med intryck. Allt större delar av våra liv är kopplade till det visuella och mycket sker genom mobilens raster. Med anledning av detta kommer romproducenten Zacapa nu tillsammans med Edin Dzemat och bartendern Jonas Brandenborg Andersen , turnera runt i Sverige med pop-up-restaurangen Nuet – ett ”här och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/3wFaVR6OgSE/

Akvavitlagrad norsk porter

imageI 114 Systembolagsbutiker runt om i landet finns Akevitt Porter från norska Haandbryggeriet . I den har man sammanfört två upplevelser.

imageFyra ölentusiaster i staden Drammen , fyra mil söder om Oslo, grundade 2005 Haandbryggeriet . I maj samma år bryggdes de första ölen i en före detta strumpfabrik.

Efter en flytt i december 2011 fick de större lokaler men redan 2013 hade också de blivit för små och flyttlasset gick igen, nu till Brakerøya strax utanför Drammen. Där installerades ett nytt Rolec-bryggverk med en kapacitet på 5 000 liter och idag ligger årsproduktionen på cirka 700 000 liter. Haandbryggeriet...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/vBmsMoZF02U/

Woodford Reserve Master’s Collection Brandy Cask Finish – tekniskt sett inte en bourbon

imageDen 7 april lanseras 76 flaskor Woodford Reserve Master’s Collection Brandy Cask Finish i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment.

imageEfter världens kanske längsta rubrik kör vi: Woodford reserve – snabb historielektion

  • Mannen bakom namnet Woodford County är frihetskrigshjälten General William Woodford . År 1777 utmärkte han sig när han blev sårad i slaget vid Brandywine Creek i Pennsylvania och Woodford County blev därefter uppkallat efter honom.
  • Oscar Pepper Distillery grundas 1780 av Elijah Pepper .
  • Destilleriet köps av Labrot & Graham 1878.
  • Destilleriet köps 1941 av koncernen Brown-Forman .
  • Efter att under en tid legat i malpåse såldes destilleriet för att...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/I4XPrZ1ZAU0/

SAS väljer Mackmyra Single Maltwhisky

imageFrån den 26 mars finns Mackmyras prisbelönta single Maltwhisky Svensk Ek SAS flygningar . Mackmyra Whisky kommer att serveras i Business Class och PLUS samt finnas till försäljning i Go , på interkontinentala och Europa flygningar. imageFlaskorna är på 50 ml samt 500 ml och innehåller Mackmyra Svensk Ek , där tio procent lagrats på svenska ekfat. Whiskyn har en kryddig karaktär som kompletteras av en fruktig bas . – Vi är självklart väldigt stolta över att SAS väljer Mackmyra. Nu kan whiskyälskare över hela världen njuta av vår whisky och förhoppningsvis kommer fler resenärer upptäcka oss. Vi...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/n0b_OThIia4/

Mackmyra Ten Years – ny säsongswhisky

imageMackmyra lanserar Ten Years, en svensk 10-årig singelmaltwhisky. Det är Mackmyras första åldersbestämda whisky som blir tillgänglig till en större skara i ett släpp den 5 maj på Systembolaget och utvalda exportmarknader.

imageTen Years är en singelmaltwhisky som lagrats på ex-bourbon och fat av ny amerikansk ek i över tio år, 50 meter under marken i Bodås Gruva. Säsongswhiskyn blir tillgänglig i betydligt större upplaga än Moment Tolv, som Mackmyra lanserade i februari i år. Totalt buteljeras 20 000 flaskor varav 12 000 köps in av Systembolaget. Resterande volym säljs på Mackmyras prioriterande exportmarknader.

– Vi är mycket stolta över...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/X6OAdtA_mWg/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se