Den 9 juni klockan 10.00 är en anteckning som Sveriges alla Ardbegfrälsta förmodligen sedan länge plitat ner i sina kalendrar. Då släpps nämligen Ardbeg Kelpie på Systembolaget. Denna gång har Dr Bill Lumsden använt Ardbeg som lagrats på nyek som vuxit vid Svarta havets kust och ex-bourbonfat för att blanda ihop Kelpie. Priset för denna Ardbeg kommer att landa på 999kr och den är icke kylfiltrerad. Den är buteljerad på fina 46 % ABV. Hurvida den är färgad med e-150 nämner inte pressreleasen någonting om. Så då tar vi och provar vad Dr Bill har blandat ihop denna gång.
Svenska whiskynyheter
Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!
Hazelburn 10YO 46%
Hazelburn 10YO kommer den 9 juni att åter vara tillgänglig i Systembolagets sortiment. Trots att Hazelburn 10YO tillhör Springbanks core-range så är ju tillgången tämligen liten då Springbank endast destillerar en begränsad mängd årligen. Av det som faktiskt produceras består den trippeldestillerade Hazelburn av endast 10%. Under 2016 så destillerades det 150 000 LPA (LPA = Liter ren alkohol) hos Springbank totalt. Detta kan jämföras med tex Glenmorangie som under samma år destillerade 6 000 000 LPA eller gigantiska Glenfiddich som under 2016 destillerade 13 650 000 LPA. Det som kommer från Springbank är alltid i små volymer och alltid...
Nytt grepp: Beställ mixlåda med öl från Rådanäs
Det finns fjorton öl från Rådanäs Bryggeri på Systembolaget och från och med den första juni ingår också deras Ekologiska Pale Ale i det fasta sortimentet.
eri. Hans kompis Eskil Gröning hade ölbryggningskunskaper och Henrik köpte utrustning och i december 2013 startade man brygga öl.
– Mikrobryggerier är en bransch som expanderar så jag visste att skulle kunna gå runt ekonomiskt, har Henrik berättat. Redan det första året bryggdes 120 000 liter och Rådanäs Bryggeri omsatte 3,1 miljoner.
Idag har de cirka tio heltidsanställda. Bakom kokkärlen står bryggaren Karin Lund som studerat bryggeriteknik vid Västerbergslagens utbildningscentrum . Ett kul sätt...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/KxchIJyEAR4/
Longrow 13 YO South African Malbec Casks 51.3%
Longrow är namnet på den rökiga whisky som kokas hos Springbank i Campbeltown. Longrow är dubbeldestillerad till skillnad från Springbank som är destillerad 2,5ggr och Hazelburn är destillerad 3 ggr. Produktionen hos Springbank är fördelad så att 80% av det man kokar är Springbank, 10% Hazelburn och 10% Longrow.
Longrow Red 13YO South Arfrican Casks har tillbringat sina första 12 år i ex-bourbonfat för att sedan få en finish på 15 månader i first fill Malbec Barriques från De Toren Private Cellar i Stellenbosch, Sydafrika. ABV ligger på 51.3% och totalt släpps 9000 flaskor. 642 st av dessa släpps via...
Läs mer http://www.whiskytower.se/longrow-13-yo-south-african-malbec-casks-51-3
Beställ fatprov till festivalen senast 1 juni
På vår whiskyfestival vid destilleriet kan du prova ditt eget fat i fatägarloungen....
Läs mer http://boxwhisky.se/bestall-fatprov-till-festivalen-senast-1-juni/
Blir sommaren länge med Mackmyras Moment Ledin?
”Sommaren är kort, det mesta regnar bort”, sjöng Thomas Ledin 1982. Och vad sitter väl inte bättre en regnig sommardag än en dram – och inte vilken som helst numera utan Mackmyras nya Moment Ledin .
Mackmyra har tillsammans med artisten och låtskrivaren Tomas Ledin skapat Moment Ledin – en svensk maltwhisky lagrad på Sauternesvinfat.
Mackmyra Moment Ledin är skapad av Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio tillsammans med Tomas Ledin, som också är en stor whiskykonnässör. Under hösten 2016 tillbringade Tomas och Angela en dag tillsammans i whiskylagret Bodås Gruva , 50 meter under jord, där de provade många olika...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/XtqwOyYM3PE/
Dagens Dram: Jameson Black Barrel och Redbeast 12 yo
Dagens dram vill slå ett slag för Irland och irländska whiskies! Här smakar Emma och Jonas på Jameson Black Barrel och Redbreast 12 yo och konstaterar: Irländsk whiskey ska inte bara drickas i Irish coffee....
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/dVe20QzD_Qk/
Guld och två silver för Gotlands Bryggeri
För andra året i rad tilldelades Gotlands Bryggeri medaljer i den prestigefyllda tävlingen Meininger’s International Craft Beer Awards 2017 . Guld för Bushveld Bulldog IPA och silver för Sleepy Bulldog Summer PA och Valkyrians Välkomst . 970 öl från 28 länder testades av 90 domare i Neustadt an der Weinstrasse i Tyskland i början av maj.
Meininger’s International Craft Beer Awards 2017 är en av Europas mest renommerade internationella öltävlingar. 2016 deltog 750 öl i de olika kategorierna. I år hade antalet ökat till 970. De 90 domarna som kommer från bryggeribranschen, är sommelierer eller journalister med inriktning på öl,...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/uaAJ0mleAjw/
Hazelburn 13YO Oloroso 47.1%
Hazelburn destilleras hos Springbank i Campbeltown. Under namnet Hazelburn så döljer sig en helt orökig sprit som destillerats tre gånger. Detta ger en kristallklar och nästan krispig sprit. Namnet Hazelburn kommer från vad som en gång i tiden var Campbeltowns största destilleri. Detta destilleri stängde dock 1925. Dock så lever namnet kvar tack vare Springbank.
Denna Hazelburn har tillbringat alla sina tretton år på first fill och refill Oloroso-fat. Den buteljerades i mars i år och 12000 flaskor släpptes varav 552 av dessa nådde Sverige. Tyvärr så är den redan slutsåld hos Systembolaget. Dock så kan ni säkert prova den hos...
Läs mer http://www.whiskytower.se/hazelburn-13yo-oloroso-47-1
Angus MacRaild – Whiskyskribent med både allvar och humor
Angus MacRaild är en otroligt kunnig man i allas vårat favoritämne whisky. Ni kan finna hans texter på bland annat scotchwhisky.com och whiskyfun.com . Han är en auktoritet när det kommer till riktigt gamla flaskor whisky och ligger bakom mässan Whiskyshow old and rare . Med andra ord en man med många strängar på sin lyra. Vi är mycket glad att vi fick möjligheten att intervjua Angus och även att få ställa frågor om den hysteriskt roliga Whisky Sponge som Angus ligger bakom.
Hi Angus, please introduce yourself to our readers? My name is Angus MacRaild. I’m a...
Läs mer http://www.whiskytower.se/angus-macraild-whiskyskribent-med-bade-allvar-och-humor
En sherrylagrad Kornog
Vi tar väl en till Kornog, den rökiga whiskyn från det franska destilleriet Glann ar Mor! Denna gång en sherrylagring buteljerad 2014 i en utgåva om 837 flaskor på 46% med namnet Oloroso sherry cask 14. Whiskyn är en NAS och en så kallad vatting av två fat, det vill säga bra mycket mindre än när stora destillerier talar om ”small batch”. Här har du flaskan i whiskybase .
Doft : under en pigg, nästan lite mintig rök ligger mörka frukter. Men starkast är ändock en liksom allmän ”murrighet”: kokta grönsaker eller kanske hellre rotfrukter, och en hel del solvarmt...
En bourbonlagrad Kornog
Kornog är det lilla franska destilleriet Glann ar Mors rökiga whisky. Glann ar Mor ger bara ut whisky i riktigt små batcher, så var noggrann när du provar whiskies därifrån: de har batchnummer och har ofta lagrats på lite olika fat. En Kornog är aldrig ”bara” en Kornog. Just den här whiskyn heter mer precist Kornog Taouarc’h Kentan 15 BC . 15 som i ”buteljerades 2015” och BC som i ”bourbon cask”. Whiskyn är resultatet av ett fåtal first-fill bourbon barrels, sannolikt max tre stycken. Inget antal flaskor anges på etikett eller kartong, och inte heller någon ålder, utan här...
Öppet under sommaren
ÖPPETTIDER SOMMAREN 2017...
Mackmyra Expedition 46.1%
Mackmyra Expedition är en begränsad utgåva som Mackmyra tagit fram för travel retail-marknaden. Den är främst lagrad på bourbonfat men även fat av Svensk ek som mättats med ett Svenskt hjortronvin finns med i mixen. Rekommenderat pris för en butelj på 500ml ligger på 699kr.
Vi har dessutom tidigare intervjuat Angela D’Orazio , Master Blender hos Mackmyra, där hon berättar om sin bakgrund och hur hon ser på sitt uppdrag hos Mackmyra. Du hittar intervjun HÄR .
Doft
Beppe: En söt och ganska skarp kryddighet. Vanilj, honung och kola finns där och likaså nymalen svartpeppar och inlagda...
Spirit Of Hven – Seven Stars no 5 Alioth 45%
Alioth är den femte whiskyn i Hvens Seven Stars-serie. 2970 flaskor a´ 500ml släpptes den 3 mars och den är fortfarande tillgänglig via Systembolaget för 795kr.
Receptet för Alioth är 8% Chokladmalt, 48% Rökmalt och 44% Lagermalt. Destillatet har fått mogna på 10,8% Fransk Petraea, 25,6% Fransk Robur och 63,6% Amerikansk Muehlenbergii. Whiskyn har fått gifta sig och slutlagrats på 500L fat av Spansk Quercus Robur. Dessa har tidigare innehållit en unik torr Oloroso Sherry. Alioth har en ppm-halt av 34 och är därmed troligast den rökigaste whiskyn från Spirit Of Hven hittills. Vi har tidigare publicerat en intervju med...
Läs mer http://www.whiskytower.se/spirit-hven-seven-stars-no-5-alioth-45
Vad är ett destilleri?
För att göra det enkelt för oss: ett destilleri är en byggnad eller en lokal där alkohol destilleras. [1] Det är en definition som fungerar för, tror jag i alla fall, alla destillerier.
Tyvärr är saken mer komplicerad än så. Den är dels komplicerad i sig, dels i hur termen används särskilt inom den skotska whiskyindustrin. Det är också inte sällan så att det vi tänker på som ett destilleri också förblir ett destilleri fast det inte är det på grund av att destilleriet samtidigt är ett starkt varumärke.
Obegripligt? Vänta bara så ska vi se om jag kan förklara....
Swedish Whisky from Hven – Alioth 45% ABV
Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2017/05/swedish-whisky-from-hven-alioth-45-abv.html
14-årig Teeling i 46 exemplar
The Revival Volume III lanseras i endast 46 exemplar i Sverige . Whiskeyn som är lagrad på bourbon-fat och Pineau Des Charentes-fat är en single malt för att fira att det nu är 18 månader sedan Teeling Whiskey Distillery blev det första nya destilleriet i Dublin på 125 år.
Den första Revival producerades 2015, lagom till öppnandet av Teeling Whiskey Distillery , det första nya destilleriet i Dublin på 125 år. Den tredje versionen är en 14-årig single malt som destillerades 2002 . Den lagrades först på före detta bourbon-fat för att sedan ytterligare mogna på 350-liters Pineau Des Charentes-fat...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/tIC87JsqodI/
Världens whiskydag lördag 20 maj
Ni missar väl inte World Whisky Day på lördag 20 maj?
World Whisky Day grundades av Blair Bowman som då pluggade vid Aberdeens universitet. Numera ägs konceptet av Hot Rum Cow Publishing Ltd. I år har de anställt två officiella whiskyambassadörer (Aly Mathers och Joe Kent) som jobbat för fullt med alla förberedelser.
2014 har man beräknat att cirka 250 000 deltog i registrerade evenemang runt om i världen och året därpå blev World Whisky Day registrerat på alla sju kontinenterna.
För att kolla in alla events, gå in på www.worldwhiskyday.com .
Vad tar du för dram på World Whisky...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/QJvz2eKHRT8/
Goldlys Oloroso 43% Goldlys PX 43%
Vi avslutar denna temavecka med destilleriet Filliers och deras grainwhisky Goldlys med två buteljeringar som fått en finish i Olorosofat respektive PX-fat. Veckan inleddes med en intervju med Pedro Saez del Burgo som är master distiller hos Filliers. Läs gärna den så får ni reda på mer om detta spännande destilleri. Tyvärr så finns inte Goldlys ännu på Systembolagets hyllor, men som vi skrev igår så jobbas det på att det ska bli ändring på det.
Doft: Kent: Även i denna Goldlys upplever jag mycket vanilj och smörkola. marsipaninslaget är påtagligt från grainspriten. Samtidigt finns det mer...
Läs mer http://www.whiskytower.se/goldlys-oloroso-43-goldlys-px-43