Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Cadenhead – Hazelburn, Kilkerran, Springbank, Longrow

Vi besökte Campbeltown 2015 och i samband med det besöket var vi in på Cadenheads butik i staden ( Vill du läsa om vår resa hittar du den här ). Där införskaffade vi 4 olika whisky tappade direkt från tunnor som fanns i butiken. Dessa har vi nu provat och recenserat och det är whisky från alla fyra brands som Springbank ligger bakom; Hazelburn, Kilkerran, Springbank och Longrow .

image

Beppe ser sig om i Cadenheads butik i Campbeltown

Cadenhead Hazelburn 51.5%

Doft Beppe: En högpotent doft som skvallrar om att det är en ungdom. Doften och färgen skvallrar även om...

Läs mer http://www.whiskytower.se/cadenhead-hazelburn-kilkerran-springbank-longrow

Springbank 10YO, 15YO, 12YO Burgundy, Local Barley 11YO 16YO.

 

image

Springbank 10YO 46%. Nuvarande utseende till höger och kommande utseende till vänster.

Springbank 10YO är buteljerad på 46% ABV och givetvis ej kylfiltrerad eller färgad. Den kommer den 27/3 tillbaka i Systembolagets sortiment och kommer att kosta 598kr.

Doft: Beppe : Otroligt mycket vanilj och smörig kola. Vanilj och en stor portion frukt med både färska äpplen och päron tillsammans med mer syltade och torkade frukter såsom russin, aprikoser och plommon. Samtidigt så finns det en ruffhet och skitighet inblandat och det är det som jag verkligen gillar med Springbank. Toner av svavel och motorolja. Tobak och läder finns också inbäddat...

Läs mer http://www.whiskytower.se/springbank-10yo-15yo-12yo-burgundy-local-barley-11yo-16yo

Longrow Peated, Longrow Red Pinot Noir Longrow 18YO

Longrow är den rökigaste whiskyn från Springbank Destilleri och malten torkas över torveld i upp till 48 timmar. Till skillnad från gårdagens trippeldestillerade Hazelburn är Longrow dubbeldestillerad. Vi har provat 3 olika varianter av Longrow och nedan kan du läsa om vad vi tycker om de olika varianterna.

image

Longrow Peated 46%

Longrow Peated 46% (kommer på systemet 2017-04-21) är varken kylfiltrerad eller färgad. Det är en NAS whisky utan åldersangivelse, men enligt vad vi kunnat hitta så sägs det att den innehåller en blandning av whisky som är 6, 10 och 14 år gammal. Läs mer om denna kommande utgåva...

Läs mer http://www.whiskytower.se/longrow-peated-longrow-red-pinot-noir-longrow-18yo

Vi tar bort våra betyg

När vi startade Whiskytower i april 2015 valde vi en egen 10-gradig skala för att försöka betygsätta alla whisky vi provade och för att jämföra dem med varandra. Nu 2 år senare har vi gjort över 200 olika whiskyrecensioner och vi har kommit till en punkt när detta inte håller längre. Vi har insett att det är omöjligt att upprätthålla en fungerande betygslista som är rättvis och som förmedlar våra åsikter.

Vi har därför beslutat att vi överger vårt betygssystem . Detta gör vi främst på grund av två anledningar:

  • Vi förändras över tid när det gäller tycke och smak. Det som...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vi-tar-bort-vara-betyg

Hazelburn Barolo Cask 9YO Hazelburn12YO

Hazelburn är en av tre olika single Maltwhisky som kommer från Springbank Destilleri . Hazelburn är destilleriets orökiga variant, som dessutom är trippeldestillerad. Första gången man destillerade denna trippeldestillerade råsprit var 1997 och första gången det lanserades en utgåva var 2005. Produktionen är uppdelad mellan de tre olika märkena med en fördelning på ca 80% av tiden för Springbank, 10% för Longrow och 10% för Hazelburn. Springbank destilleriet har alltid varit en av våra absoluta favoriter, inte minst med tanke på att man gör allt ”old school”. På Springbank gör man ALLT… på ett traditionellt sätt… och man gör...

Läs mer http://www.whiskytower.se/hazelburn-barolo-cask-9yo-hazelburn12yo

Bowmore Vault Edition First release: Atlantic sea salt

Bowmore, äldsta destilleriet på Islay och ett av de äldsta i Skottland, lanserade i november 2016 den första begränsade whiskyn i en serie av fyra. De heter Vault Edition (eller, Vault Ed1°on om man ska vara lite petig) och den första har undertiteln Atlantic sea salt (eller First release, om man väljer den tråkigare tolkningen av etiketten ); enligt uppgift ska de andra handla om torv, citrus och vanilj. (Oj vad jag vill driva med originaliteten i de valen, men ibland får en ge upp och inse att jag kanske inte direkt är den som vet allra bäst vad som...

Läs mer http://tjederswhisky.se/bowmore-vault-editon-atlantic-sea-salt/

Glenfiddich IPA experiment

Glenfiddich: ett destilleri jag kan dåligt och sällan smakar, men som överraskar mig positivt de få gånger jag provar dem. Den här whiskyn är en NAS, men om jag minns rätt från en Glenfiddichprovning jag gick på på Cinderella whisky fair sa provningsledaren att inga av deras fatexperiment är yngre än minst tio år. Den är buteljerad på 43%, slutlagrad förvånanvsvärt kort tid, i bara tolv veckor, på bourbonfat som först innehållit Glenfiddich, sedan IPA-öl. Smart drag: de som gjorde sitt IPA fick Glenfiddichlagrad IPA, tillbaka med faten och så häpp – IPA-lagrad Glenfiddich. Glenfiddich får i sitt material detta...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glenfiddich-ipa-experiment/

Nu våras det för Springbank

Inom de närmaste månaderna kommer detta Campbeltown-destilleri att än en gång flytta fram positionerna och stryka dubbla streck under de många påståendena om att Springbank är Skottlands mest innovativa destilleri. Det är vår förhoppning att du kommer att få många minnesvärda upplevelser denna sköna Springbankvår.

Springbank 21 år – for Sweden – Lansering 3 mars

Särskilt roligt tycker vi det är att Springbank ser Sverige som en andra ”hemmamarknad” och att man därför tömmer de allra bästa singelfaten för oss. Den tredje mars lanserades Springbank 21 yo for Sweden. En häftig klassisk sherry-hoggie som tickar in på 47,5 mörka,...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/03/24/nu-varas-det-for-springbank/

Tusen körningar i Mackmyras gravitationsdestilleri

imageDen 14 mars destillerade Mackmyra den tusende körningen i deras gravitationsdestilleri som invigdes i december 2011.

Mackmyra gravitationsdestilleri är ett av världens modernaste. Genom att utnyttja gravitationskraften och energiåtervinning erhåller man en energibesparing på över 45 procent . All energi genereras av förnybara energikällor och en biobränsleanläggning värmer hetvatten till destilleriet. Varje körning eller batch är på cirka 700 liter med 70 procent råsprit .

I destilleriet är det gravitationen som tar hand om nästan all transport. Allting faller naturligt nedåt, från råvaruintaget överst till råspritlagret längst ned. All värme som alstras från produktionsprocessen används till att värma upp lokalerna....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/b0saYdiERRg/

Rapport: Vi dricker mindre sprit

image

Björn Trolldal, foto Jimmie Hjärtström

Utvecklingen av den totala alkoholkonsumtione n är relativt stabil, men konsumtionen av spritdrycker har minskat med åtta procent mellan 2015 och 2016. Det framgår av ”Alkoholkonsumtionen i Sverige 2016”, som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) nyligen presenterade.

– Det är en trend som vi har observerat en längre tid. Under den senaste tioårsperioden har konsumtionen av vodka, whiskey och andra spritsorter minskat med 24 procent, säger forskaren Björn Trolldal, som står bakom promemorian.

Vinkonsumtionen har ökat under samma period och är den alkoholdryck som svenskar konsumerar mest. Av all alkohol som dracks under 2016...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Ng5SBRQ_63Q/

Rockkungens eget vin

imageElvis Presley , The King of Rock ’N’ Roll – Sveriges första kändisvin firar 10-årsjubileum. Det uppmärksammas med en ny etikett i begränsad upplaga, som förstås kommer att bli ett samlarobjekt för alla Elvis-fans.

imageVinet är ett samarbete mellan Delicato Family Vineyards och Graceland/Elvis Presley Enterprises som tagit fram ett flertal Elvisviner – som till exempel All Shook Up Sauvignon Blanc och Blue Suede Chardonnay.

Den nya etiketten till tionde årgången av Elvis-vinet gjort på Cabernet Sauvignon är ett foto från den klassiska ” Aloha from Hawaii via Satellite ”-konserten 1973. Den sågs av över en miljard via satellit i...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/UwO51kxqlT4/

Biljetterna släppta till Norrköpings öl- och whiskymässa

imageDen 17 och 18 november 2017 slås portarna upp till andra upplagan av Norrköpings egna öl- och whiskymässa. Nytt för i år är att festivalen flyttas till Stadium Arena. Biljetter har redan börjat säljas, ska du dit?

imageI höstas gick den allra första Norrköping Beer & Whisky Festival av stapeln i Mässhallen i Norrköping. Sammanlagt så besökte 4 050 Norrköpingsbor mässan och arrangörerna ser det som en succé.

– Det känns fantastiskt att vårt första år blev en sån framgång och vi har lärt oss en massa, säger Johan Doverhjelm, festivalens arrangör som tar med sig lärdomarna in i årets...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/D2SzYR1QRCA/

New Belgiums samarbete med trappisten Orval

imageAlla som varit i Belgien vet att landet är som gjort för att cykla . Det insåg hemmabryggaren Jeff Lebesch också när han var där och hyrde en mountainbike, som i hans hemland kallas ” fat tire ”. Målet var förstås belgiska bryggerier där han blev entusiastisk över de belgiska spontanjästa ölen.

imageVäl hemkommen till Fort Collins i Colorado bryggde han en Amber Ale som fick namnet ”Fat Tire”. I samma veva träffade han Kim Jordan och de gifte sig 1990. De började brygga öl i källaren i allt större omfattning. 1991 tog de lån och grundade New Belgium Brewing...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Q-DxWKEb05s/

Springbank släpper franskt italienskt

imagePå torsdag (23/3) släpps två whiskies från Springbank Distillery på webben.

imageVia importören Symposion kommer två whiskies från Springbank Distillery som webblanseras. Det är 654 flaskor Springbank Burgundy 12 Years som lagrats på nya fat från Bourgogne. Smaken beskrivs så här: ” A soft velvet like texture with buttered brown toast and chocolate shortbread complimenting lighter herb and oak notes.”

Samma dag och samma tid finns 444 flaskor Hazelburn Barolo 9 YO tillgängliga. De har legat I sex år på first fill-bourbonfat och sedan ytterligare tre år på Barolofat. Officiell tasting note angående smaken lyder: “Peppery with light tannins. The...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/--zbchcpQDc/

David Allen – Regional Sales Manager Springbank

Bland Springbank-älskare är David Allen en känd personlighet. Med titeln Regional Sales Manager och som ansvarig för Skandinavien möter man honom ofta på de större mässorna i Sverige. Vi på Whiskytower träffade honom för första gången för några år sedan när vi besökte destilleriet i Campbeltown. En underbar representant för ett av de mer mytomspunna destillerierna i Skottland. I fjol i samband med Malmö Öl & Whisky Festival fick vi en pratstund med David och vi har hållit på intervjun för att ha den i samband med en Springbank temavecka.

Vi kickstartar alltså vår Springbank-vecka med att publicera intervjun med...

Läs mer http://www.whiskytower.se/david-allen-regional-sales-manager-springbank

Ardbeg Kelpie Committee release

Så har jag då fått möjligheten att prova den, årets Ardbeg-NAS-cirkus-vad-har-de-nu-hittat-på-till-Ardbeg-Day. Ardbeg Kelpie kommer liksom förra årets Dark cove släppas dels som Committee release (på 51,7%), dels som ”vanligt” släpp (på 46%). Det enda jag vet om denna whisky är vad som finns på etiketterna som registrerades i augustii förra året, och där står det ”virgin casks” på baksidan . Från Ryssland, kan tilläggas. Givetvis är det en NAS-are, det hör liksom till traditionen. Min gode vän Lars Cederbro reste nyligen runt i USA när denna släpptes och högg ett par flarror innan de tog slut. Stort tack till dig...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ardbeg-kelpie-committee-release/

Silvermedalj till Noble Selected rom

imageSom enda svenska sprittillverkare deltog Facile & Co AB i The Rum & Cachaça Masters 2017 i London förra månaden. Hur det gick?

imageResultatet för Facile & Co blev en silvermedalj till Noble Selected ljus rom – i kategorin ” White rum – standard ”, där Noble Selected var den enda som erhöll en utmärkelse. Inga guldmedaljer delades ut i kategorierna ”Standard” och ”Premium” i år.

Värt att påminna om är att Noble Slected mörk rom plockade hem en guldmedalj i samma tävling för två år sedan. Tävlingen arrangeras varje år av engelska tidskriften The Spirits Business .

Facile Noble...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/B7jL-P_A2eg/

Historisk Macallan-provning på Cinderella – i den yttersta tiden

Man slås av något magiskt och smått ofattbart varje gång man provar riktigt gammal whisky; men också av vemod. Varje flaska som öppnas, varje droppe som dricks är ju oåterkalleligen borta. Tack vare buteljeraren Gordon & MacPhail har vi ännu möjlighet att uppleva dessa antikviter, men det blir allt svårare, allt dyrare och allt längre mellan tillfällena.  

Därför var det en smått sensationell provning av gammal underbar Macallan som Symposion och Gordon & MacPhail nyligen bjöd in till i samband med Cinderella Whisky Fair. Det sägs att vi lever i den yttersta tiden, och när det gäller äldre whisky...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/03/14/historisk-macallan-provning-pa-cinderella-i-den-yttersta-tiden/

Stout från Kees efter maten?

imageIdag lanseras Caramel Fudge Stout från Brouwerij Kees i Nederländerna.

imageBryggeriet Kees ligger i Middelburg – Zeeland i den sydvästra delen av Nederländerna.

Bryggmästaren Kees Bubberman utbildade sig ursprungligen till kock, men 1996 blev han medlem i en amatörbryggarförening och så småningom övergav han maten för faten, så att säga.

2007 blev han bryggmästare på bryggeriet Emelisse Kamperland . 2014 startade sitt eget bryggeri och har sedan dess utvecklat sin passion för öl ännu mer.

I dag har han närmare 27 olika öl i sitt sortiment och från och med idag kan vi avsmaka hans Caramel Fudge Stout . Den...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/xKiHpC2eWiE/

Macduff 18YO Selected Malts Fatnr: 5876 (54.9%)

Selected Malts är en ny aktör på whiskyhimlen och är i huvudsak en så kallad fatadministratör och lyder under samköpslagen. De är alltså inte oberoende buteljerare. De letar upp och köper fat som de sedan delar upp i andelar. Vi frågade Patrik Barkevall , som även gav oss smakprovet, om vad som skiljer dem från många andra administratörer:

”Det som skiljer oss från många andra administratörer är att vi buteljerar om, designar och paketerar allt med våra egna labels och material. På så vis kan vi jobba med vårt varumärke. Självklart arrangerar vi provningar också och kommer i framtiden att...

Läs mer http://www.whiskytower.se/macduff-18yo-selected-malts-fatnr-5876-54-9

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se