anCnoc 12YO (40%)

Efter gårdagens intervju med Gordon Bruce , destillerichef på destilleriet Knockdhu som producerar anCnoc, är det idag dags att recensera den första av fem whisky från anCnoc. Vi kommer att recensera anCnoc i prisordning och därför börjar vi med destilleriets flaggskepp.

anCnoc 12 YO är en blandning whisky som lagrats på både amerikanska bourbonfat och spanska sherryfat. Den kostar beskedliga 369 kr på Systembolaget och är buteljerad på 40 % ABV.

image

anCnoc 12YO (40%)

Doft Beppe: Honung och vanilj. Som att stå i ett kornfält en härlig sommardag. Mycket maltiga toner blandat med blommor och gräs. Mycket fruktiga toner där...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ancnoc-12yo-40

Gordon Bruce – Destillerichef Knockdhu (anCnoc)

Knockdhu destilleri är ett tämligen okänt destilleri i Speyside. Grundat 1893 och ägd av Inver House Distillers som även äger bland annat Old Pulteney och Balblair . Destilleriets relativa anonymitet beror på att den single Maltwhisky som man producerar har ett helt annat namn, nämligen anCnoc . Anledningen är att man vill undvika sammanblandning med whisky från Knockando, som är ett helt annat destilleri. Därför började man att kalla whiskyn för anCnoc 1993.

Vi kommer denna vecka att köra en anCnoc-vecka där vi idag publicerar en intervju med destillerichef Gordon Bruce följt av 5 recensioner av olika whiskyutgåvor från destilleriet...

Läs mer http://www.whiskytower.se/gordon-bruce-destillerichef-knockdhu-ancnoc

Singleton – Spey Cascade (40%)

The Singleton Spey Cascade har lagrats på både sherry och bourbonfat. Diageo som lanserar denna whisky beskriver den som en nytänkande whisky med toner av råsocker och rostade nötter.

Singleton Spey Cascade är buteljerad vid 40 % och kostar 329 kr på Systembolaget.

image

Singleton – Spey Cascade (40%)

Doft Kent: Här slås jag av en överväldigande sädig spritdoft. Visst finns det inslag av nötter och brunt socker, men den sädiga spritdoften är inte rolig. Får verkligen anstränga mig för att se bakom spritdoften och då kanske jag kan hitta äpple, citron och en doft av mältat korn. Nej, detta var...

Läs mer http://www.whiskytower.se/singleton-spey-cascade-40

Oban Little Bay (43%)

Oban Little Bay är en ny buteljering i destilleriets standardsortiment. Whiskyn är skapad av två av Diageo’s Master Blenders, Dr Matthew Crow och Dr Craig Wilson . De har i skapandet använt sig av en rad olika åldrar av whisky, som har mognat i tre typer av fat; europeiska ex-sherryfat, re-fill fat som fått ny ek i ändarna samt re-fill amerikanska hogsheads. Dessa har sedan kombinerats och gift sig i små ekfat under en kort tidsperiod och på så sätt integrerat med varandra.

Oban ligger på Skottlands västkust och är uppkallad efter staden med samma namn. Destilleriet grundandes 1794 av...

Läs mer http://www.whiskytower.se/oban-little-bay-43

Glen Scotia 15 YO (46%)

Under denna vecka har vi provat 3 mycket trevliga whiskies från Glen Scotia. Efter att vi publicerat vår intervju med destillerichef Iain Mc Allister i måndags har vi recenserat Double Cask och Victoriana . Nu knyter vi ihop säcken med att prova destilleriets 15 åriga utgåva.

Så här beskrev Iain Mc Allister whiskyn: “Lagrad 15 år på bourbonfat och med slutlagring på Oloroso sherryfat skapar denna prisbelönta Glen Scotia malt. Citrusskal och pepparkakor ger ett underbart djup till denna malt.”

Glen Scotia 15 YO är buteljerad på 46 % och kostar 649 kr via Systembolaget.

image

Glen Scotia 15 YO (46%)...

Läs mer http://www.whiskytower.se/glen-scotia-15-yo-46

Glen Scotia Victoriana (51,5%)

Victoriana har lagrats på speciella fat som destilleriets master blender har valt ut. Dessutom har whiskyn fått slutlagrats på kraftigt kolade ekfat och sedan buteljerats på 51,5% ABV utan filtrering.

I vår intervju med destillerichefen Iain Mc Allister ( länk ) säger han så här om Victoriana: Superb Glen Scotia malt som går långt tillbaka i tiden! Victoriana är en kombination av både bourbon och kraftigt kolade ekfat, buteljerad vid 51,5% vilket ger en underbar milt rökig doft med mörka bär och kryddig frukt.

Glen Scotia Victoriana kostar 879 kr via Systembolaget och är utan åldersangivelse.

image

Glen Scotia Victoriana (51,5%)

Doft...

Läs mer http://www.whiskytower.se/glen-scotia-victoriana-515

Glen Scotia Double Cask (46%)

Enligt källor har det funnits omkring 34 destillerier i Campbeltown . Men mycket har förändrats och idag finns det endast 3 verksamma destillerier; Springbank, Glengyle och Glen Scotia.

Glen Scotia grundades 1832 och är alltså ett av få överlevande destillerier i regionen. De har bytt ägare några gånger i det förflutna och ägs idag av Loch Lomond Group. Destilleriet använder mjukt vatten från Cross Loch och en kombination av orökig och lätt rökig sprit. 2015 bytte man dessutom ut hela sitt kärnsortiment när de nya ägarna klev in. Vi har testat alla tre standardutgåvorna och kommer att recensera dem under...

Läs mer http://www.whiskytower.se/glen-scotia-double-cask-46

Iain Mc Allister – Glen Scotia Distillery

Glen Scotia är ett av tre whiskydestillerier som idag är verksamma i staden Campbeltown. Nyligen köptes det upp av Loch Lomond Distillery Co. och har sedan genomgått en upprustning. Man bytte dessutom standardsortiment i och med att de nya ägarna klev in.

Vi kontaktade dem och fick möjlighet att intervjua destillerichef Iain Mc Allister . En intervju där han berättar hur han ser på destilleriets ovanligt långa jäsningstid och framtiden för destilleriet. I vanlig ordning publicerar vi intervjun i originalspråket engelska, men med en svensk översättning längst ned.

Denna intervju inleder en Glen Scotia vecka där vi dessutom kommer att recensera...

Läs mer http://www.whiskytower.se/iain-mc-allister-glen-scotia

Lagavulin 16 YO (43%)

När man pratar Lagavulin , pratar man om torv, rök och traditioner. Här har man destillerat whisky sedan 1816. För att förstå hur lång tradition det är kan vi nämna att det är ett år efter att Napoleon besegrats i slaget vid Waterloo, 2 år innan Karl XIII dör och det är 72 år innan Sundsvall brinner ned…

Bland de olika utgåvor destilleriet tagit fram under åren, finns det en som mer än någon annan definierar destilleriet bland dagens whiskydrickare. En whisky som man antingen älskar eller hatar. En vattendelare som är minst lika träffsäker som Mose en gång var där...

Läs mer http://www.whiskytower.se/lagavulin-16-yo-43

Lagavulin 8 YO (48%)

Lagavulin 8 YO är första delen av destilleriets 200-årsjubileum. Vad som kommer att följa senare under året vet vi inte ännu. Just denna buteljering är en direkt hyllning till den viktorianska journalisten Alfred Barnard som skrev om Lagavulin i sitt banbrytande arbete ”The Whisky Distilleries of the United Kingdom” och som själv blev en älskare av rökig Islay whisky. Denna recension är dessutom den första av två olika Lagavulin under vår Lagavulin-vecka som inleddes med måndagens intervju med destillerichef Georgie Crawford (länk).

Lagavulin 8 YO 200th Anniversary Edition har mognat uteslutande på återfyllda amerikanska ekfat och är buteljerad vid 48%....

Läs mer http://www.whiskytower.se/lagavulin-8-yo-48

Georgie Crawford – Destillerichef Lagavulin

Lagavulin är ett av de mer klassiska destillerierna i Skottland. Inte minst här i Sverige är dess karaktäristiska rökiga whisky älskad. Hur många har inte provat Lagavulin 16 ? I och med att man i år firar sitt 200-årsjubileum och i samma veva lanserar sin nya buteljering Lagavulin 8 , bestämde vi oss för att försöka få en intervju med destillerischef Georgie Crawford . Självklart ställde hon upp och berättar om hur hon ser på Lagavulin och sin egen karriär.

Denna intervju inleder också en liten Lagavulin-vecka här på Whiskytower. Vi kommer att recensera Lagavulin 8 på onsdag och Lagavulin...

Läs mer http://www.whiskytower.se/georgie-crawford-destillerichef-lagavulin

Glenmorangie Milsean NAS (46%)

Vi avslutar vår Glenmorangie-vecka med att recensera den senaste utgåvan från detta delikata destilleri.

Glenmorangie Milsean , som uttalas ’meel-shawn’ och betyder ”söta saker” på gaeliska, är en mycket trevlig whisky som är en del av deras populära Private Edition serie. Den är slutlagrad 2,5 år på 154 rostade portugisiska rödvinsfat. Innan dess är spriten lagrad på ex-bourbon. Den har ingen åldersangivelse.

Glenmorangie Milsean är buteljerad på 46% och kostar 899 kr på Systembolaget.

image

Glenmorangie Milsean NAS (46%)

Doft Beppe: Vanilj och honung. Blommor och frukt. Persika och omogen ananas. Kaffe med en lätt touch av choklad. Mandel och pärlsocker....

Läs mer http://www.whiskytower.se/glenmorangie-milsean-nas-46

Glenmorangie Nectar d’Or Sauternes Cask (46%)

Dagens Glenmorangie under vår temavecka har lagrats de två sista åren av totalt 12 på franska söta dessertvinsfat (Sauternes fat). Glenmorangie Nectar d’Or är från samma ’Extra Matured’-serie som Lasanta och Quinta Ruban . Nectar d’Or har precis som de övriga först lagrats 10 år på ex-bourbonfat. Med skillnaden att Nectar d’Or slutligen har lagrats 2 år på Sauternes dessertvinsfat. Naturligtvis är hela idén med serien ”Extra Matured” att visa upp Glenmorangie whisky som en grund för andra smaker.

Glenmorangie Nectar d’Or  är buteljerad på 46% och kostar 605 kr via Systembolaget .

image

Glenmorangie Nectar d’Or Sauternes Cask (46%)

Doft Beppe:...

Läs mer http://www.whiskytower.se/glenmorangie-nectar-dor-sauternes-cask-46

Glenmorangie The Quinta Ruban Port Cask (46%)

Den tredje whisky som vi provar under vår Glenmorangie-vecka är även den från destilleriets ’Extra Matured’-serie, nämligen The Quinta Ruban Port Cask . Om du missade intervjun vi publicerade i måndags med Dr Bill Lumsden , som var innovatören när det gäller slutlagringar av whisky, hittar du den här .

Glenmorangie The Quinta Ruban är från samma ’Extra Matured’-serie som Lasanta och Nectar d’Or . Quinta Ruban har precis som de övriga först lagrats 10 år på ex-bourbonfat. Med skillnaden att Quinta Ruban slutligen har lagrats 2 år på Quinta Ruban portvinsfat. Naturligtvis är hela idén med serien ”Extra Matured”...

Läs mer http://www.whiskytower.se/glenmorangie-quinta-ruban-port-cask-46

Glenmorangie Original 10 YO (40%)

Vi inledde vår Glenmorangie-vecka med en intervju med Dr Bill Lumsden igår ( länk ) och idag fortsätter vår djupdykning i destilleriet och deras olika utgåvor av subtil whisky.

Först ut för recension är destilleriets flaggskepp och ryggraden bland de olika utgåvorna. Det är en 10 årig single malt som mognat på både 1st och 2nd fill ex-bourbonfat från Missouri i USA.

Glenmorangie Original 10 YO är buteljerad på 40 % och kostar 415 kr via Systembolaget .

image

Glenmorangie Original 10 YO (40%)

Doft Beppe: Gräs, blommor, vanilj och frukt. Citrus och hö. Det är nästan lite gräddig och krämig....

Läs mer http://www.whiskytower.se/glenmorangie-original-10-yo-40

Glenmorangie Lasanta 12 YO (43%)

Whisky nr 2 som vi provar under vår Glenmorangie-vecka är från destilleriets ’Extra Matured’-serie, nämligen Glenmorangie Lasanta . Om du missade intervjun vi publicerade i måndags med Dr Bill Lumsden , som var innovatören när det gäller slutlagringar av whisky, hittar du den här .

Glenmorangie Lasanta är från samma ’Extra Matured’-serie som Quinta Ruban och Nectar d’Or (som vi kommer att recensera härnäst). Lasanta har precis som de övriga först lagrats 10 år på ex-bourbonfat. Med skillnaden att Lasanta slutligen har lagrats 2 år på Oloroso sherryfat. Detta gör den till ”sherry avslutad”, vilket betyder att det inte riktigt...

Läs mer http://www.whiskytower.se/glenmorangie-lasanta-12-yo-43

Dr Bill Lumsden – Whisky innovatören

En legend inom whiskyindustrin, inte minst när det gäller slutlagring på olika fat, är Dr Bill Lumsden . Denne innovatör har för alltid förändrat whiskyindustrin med sina experiment, och han anses idag som en av världens bästa whiskytillverkare. För er som kan er whisky vet att han är hjärnan och ytterst ansvarig för varje droppe whisky när det gäller Ardbeg och Glenmorangie .

Vi är därför stolta att idag kunna publicera en intervju med Dr Bill Lumsden . Intervjun kommer att följas av fem recensioner av olika Glenmorangie under kommande dagar denna vecka.

I vanlig ordning kommer vi att presentera intervjun...

Läs mer http://www.whiskytower.se/dr-bill-lumsden-whisky-innovator

Whiskyprojektet i Arboga fortsätter

I augustii i fjol intervjuade vi  Oskar Bruno ( länk till den intervjun ) som leder uppbyggnaden av det nya whiskydestilleriet i Arboga och som kommer att ha rollen som destillerichef.

Nu är vi väldigt intresserade att höra hur det går med detta spännande projekt. Vi kontaktade därför Oskar återigen för att höra hur situationen är och hur projektet fortskrider.

image

Oskar Bruno

Hur går det med byggandet av destilleriet i Arboga? Byggnationen går framåt. Vi har idag tagit emot mäskningsutrustningen från Tyskland, samt kopparpannorna från Italien. Vi kommer under de närmsta veckorna ta emot resterande mängd rostfria tankar sam behövliga värmeväxlare...

Läs mer http://www.whiskytower.se/whiskyprojektet-arboga-fortsatter

English Whisky Peated Moscatel Selected by Clydesdale (58.7%)

Tack vare Clydesdale fick vi möjlighet att prova whisky från Englands första single malt destilleri – The English Whisky Co. I november 2006 kom de första dropparna ur pannorna. Ett litet och spännande destilleri där man fyller ca 13 fat i veckan.

I måndags publicerade vi vår recension på English Whisky, Sassicaia Cask Selected by Clydesdale (57.1%). Idag provar vi en annan av de whisky som Clydesdale ligger bakom från samma destilleri.

English Whisky Peated Moscatel Selected by Clydesdale är en rökig whisky som buteljerats på 58,7%. Den kostar även den 939 kr via Systembolaget. Destillerad 2007 och buteljerad 2016...

Läs mer http://www.whiskytower.se/english-whisky-peated-moscatel-selected-clydesdale-58-7

Dave Broom – Engagerande whisky konnässör

Vi är mycket stolta att kunna presentera en intervju med en mycket omtyckt och känd whisky konnässör – Dave Broom . Denne mycket sympatiske och otroligt kunnige mångsysslare inom sprit och whisky tog sig tid att svara på våra frågor.

Dave Broom är en innovatör som inte räds att använda single Maltwhisky i drinkar eller att säga sin åsikt. I vår intervju får vi bland annat veta hur Dave ser på sitt skrivande och hur han hinner med alla sina uppdrag. Dessutom får vi veta vad han rekommenderar att blanda Lagavulin eller Old Pulteney med när man vill göra en...

Läs mer http://www.whiskytower.se/dave-broom-engagerande-whisky-konnassor

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se