Buffalo Trace – Smaknoter del 3

Buffalo Trace Veckan började med intervju med Harlen Wheatley som är Master Distiller på destilleriet. Vi gick vidare och provade 3 olika utgåvor på tisdagen och 3 olika igår . Nu är vi framme vid finalen.

Och vilken final! Vi hade tre otroligt intressanta whiskeys i glasen: Eagle Rare Single Barrel, Old Rip Van Winkle samt George T Stagg .

Vi vill dessutom passa på att tacka Erik Leijonhufvud Arcus Sverige för att du gjorde denna vecka möjlig. Tack Erik!


Eagle Rare Single Barrel (45%)

image

Eagle Rare Single Barrel (45%)

Doft Beppe: Söt honung och frukter med vaniljsås. Eken...

Läs mer http://www.whiskytower.se/buffalo-trace-smaknoter-del-3

Buffalo Trace – Smaknoter del 1

Vår Buffalo Trace vecka går vidare med att vi under tre dagar kommer att prova och recensera 9 olika utgåvor av whiskey från detta kända bourbondestilleri i Kentucky. Vi inledde veckan med en intervju med Master Distiller Harlen Wheatley igår.

Idag kommer vi att prova tre olika uttryck: White Dog, Benchmark samt Buffalo Trace .


Buffalo Trace – White Dog (62,5%)

image

Buffalo Trace – White Dog (62,5%)

Doft Beppe: Söta fruktiga toner. Den är ren i sin doft och har inte någon karaktär av ”fulsprit” som en del newmake jag provat tidigare. Det är rena bäriga och fruktiga toner med...

Läs mer http://www.whiskytower.se/buffalo-trace-smaknoter-del-1

Harlen Wheatley – Master Distiller Buffalo Trace Distillery

This week we will have a special theme here at Whiskytower. We devote the entire week to Buffalo Trace Distillery and its lovely bourbon whiskey. It’s one of the oldest continuously operating distillery in the United States. Records indicate that distilling started on the site that is now the Buffalo Trace Distillery in 1775, by Hancock Lee and his brother Willis Lee.

Our Buffalo Trace Week will start with an interview with the Master Distiller Harlen Wheatley and for the following three days we will review 9 different kind of whiskey from the distillery.

The present Master Distiller Harlen Wheatley...

Läs mer http://www.whiskytower.se/harlen-wheatley-master-distiller-buffalo-trace-distillery

Speyburn 25 YO (46%)

Så var det dags att avsluta vår Speyburn-vecka . En vecka som vi vill tacka Martin Tjäder på  Berntson Brands (länk) för, då han gjorde den möjlig. Tack Martin!

Vi inledde veckan med en intervju med Bobby Anderson , destillerichef på Speyburn. Sedan recenserade vi både Speyburn Bradan Orach och Speyburn 10 YO . Vi avslutar veckan med en riktig dyrgrip – Speyburn 25 YO . Denna utgåva finns inte att köpa i Sverige tyvärr, men finns att beställa på nätet, exempelvis här .

Speyburn 25 YO är buteljerad på fina 46% ABV.

image

Speyburn 25 YO (46%)

Doft Beppe: Här är...

Läs mer http://www.whiskytower.se/speyburn-25-yo-46

Speyburn 10 YO (40%)

Vi fortsätter vår Speyburn-vecka !

Dagens recension är Speyburn 10 YO som lagrats på ex-bourbonfat och ex-sherryfat. Den är sedan buteljerad på 40% ABV och kostar 329 kr på Systembolaget .

Så här beskrev Bobby Anderson , destillerichef på Speyburn, denna utgåva i vår intervju ( länkning ):

“Speyburn 10 Years Old is a global favourite and a real crowd pleaser. This time the whisky is matured in a combination of American oak ex-bourbon and ex-sherry casks, giving a hint of lemon on the nose, with hints of toffee and butterscotch and a long, sweet finish.”

image

Speyburn 10 YO (40%)...

Läs mer http://www.whiskytower.se/speyburn-10-yo-40

Bobby Anderson – Manager of Speyburn Distillery

We are very happy to have had the opportunity to interview Bobby Anderson who is the manager of Speyburn Distillery . This distillery are known for their innovative solutions, e.g. the method called “drum malting” . Today the distillery and its whisky is better known in US than in Europe, but more and more people begin to open their eyes to the fine whisky it produces.

The interview also is the beginning of a  Speyburn week here at Whiskytower, where we the following three days will review three different editions of the distillery’s whiskies.

We would also like to thank Martin Tjäder, Berntson Brands, because he made this Speyburn-week...

Läs mer http://www.whiskytower.se/bobby-anderson-manager-of-speyburn-distillery

Speyburn Bradan Orach (40%)

Under vår Speyburn-vecka kommer vi att recensera 3 olika utgåvor från detta Speyside destilleri. Först ut är en NAS som tillkom i standardportföljen 2009 och som går under namnet Speyburn Bradan Orach . Så här säger destillerichef Bobby Anderson i gårdagens intervju om denna utgåva ( länk till intervjun ):

“Bradan Orach means ‘golden salmon’ in Gaelic and is inspired by the world class salmon fishing around here by the River Spey where our Distillery is based. It’s a bright, welcoming Speyside whisky, matured exclusively in American Oak ex-bourbon casks which give a subtle, full bodied taste of honey and vanilla, and a...

Läs mer http://www.whiskytower.se/speyburn-bradan-orach-40

Rom – Smaknoter del 5

Så var det dags att avsluta vår Rom-vecka . En otroligt intressant vecka som började med vår måndagsintervju med Duane Dove , som är expert på Rom. Sedan har vi haft en Diageo dag , en  Herida Aurum dag , en  Clydesdale dag  samt en Nigab dag .

För oss som normalt inte dricker rom, utan lägger större delen av vårt intresse på whisky, var denna vecka som ett “Wake up call”. Det visade sig att det vi trodde vi visste om rom inte stämde på långa vägar. Rom är en otroligt bred dryck med ett otroligt skiftande spektra av smaker och dofter....

Läs mer http://www.whiskytower.se/rom-smaknoter-del-5

Rom – Smaknoter del 3

Rom-veckan fortsätter! Vi ökar dessutom på antalet rom och recenserar idag 5 olika sorter. Efter vår måndagsintervju med Duane Dove , som är expert på Rom, har vi haft en Diageo dag och en Herida Aurum dag .

Idag är det dags för 5 helt olika rom från Clydesdale : English Harbor 5 Years, Zafra 21 Years, Caroni 17 Years, Bielle Vintage 2007  samt Neisson Extra Vieux .

Vi vill dessutom passa på att tacka  Clydesdale  för att ni gjorde denna provning möjlig!


image

English Harbour 5 Years

English Harbour 5 YO Destillerad i kopparpannor. Lagrad på ekfat i 5 år.

Kostar 398 kr...

Läs mer http://www.whiskytower.se/rom-smaknoter-del-3

Rom – Smaknoter del 4

Rom-veckan fortsätter! Nu dags för del 4.

Efter vår måndagsintervju med Duane Dove , som är expert på Rom, har vi haft en Diageo dag , en  Herida Aurum dag  och en Clydesdale dag .

Idag är det dags för 5 olika rom från Nigab : Appleton Estate Signature Blend, Appleton Estate Extra 12 Years, Matusalem Solera 7 Blend, Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend  samt Mount Gay Black Barrel .

Vi vill dessutom passa på att tacka  Nigab  för att ni gjorde denna provning möjlig!


image

Appleton Estate Signature Blend

Appleton Estate Signature Blend En traditionell Jamaicarom. I receptet ingår rom i 15 olika...

Läs mer http://www.whiskytower.se/rom-smaknoter-del-4

Rom – Smaknoter del 1

Vi på Whiskytower har lämnat vår comfort-zone och gett oss ut i Romvärlden. Vi inledde vår Rom-vecka med att i går publicera en intervju med Duane Dove , som är expert på Rom. Nu tänkte vi ge oss i kast med att prova, testa och recensera 25 olika romsorter under fem dagar.

Vi kommer inte att betygsätta dem i enlighet med vårt normala betygsystem, utan vi kommer istället att för varje dag välja ut den rom som tilltalade oss mest och den rom som vi tyckte var mest prisvärd. Förutom vi på Whiskytower, hade vi två gäster i form av Håkan och Patrik Näslund , som...

Läs mer http://www.whiskytower.se/rom-smaknoter-del-1

Rom – Smaknoter del 2

Vi  fortsätter vår vandring genom Rom-land. Rom-veckan startade i måndags med en intervju med Duane Dove , som är expert på Rom. Igår provade vi 3 mycket trevliga rom från Diageo – Ron Zacapa.

Idag är det dags för 4 helt olika rom från Herida Aurum : Gold of Mauritius Solera 5, Origenes Reserva 18 Years, Ron Esclavo XO Cask  samt Ron Aldea Tradicion .

Vi vill dessutom passa på att tacka  Herida Aurum  för att ni hjälpte oss med prover till dagens provning!


image

Gold of Mauritius Solera 5

Gold of Mauritius Solera 5 Framställd av melass. Råspriten är destillerad till ca...

Läs mer http://www.whiskytower.se/rom-smaknoter-del-2

Duane Dove – Romexpert med rötter i Tobago

Denna vecka lämnar vi whiskyn och ger oss in i den spännande Romvärlden. Rom är en dryck som under senare år växt i populäritet här i Sverige och som många älskar. En destillerad spritdryck som görs av antingen sockerrörssaft eller av melass från sockerrör. Rom är faktiskt världens vanligaste sprittyp och härstammar i sin moderna form från Västindien.

Vi på Whiskytower tänkte försöka förkovra oss i denna spännande dryck. Och hur gör man det om inte genom att ägna en hel vecka åt Rom . Vi kommer att under veckan prova och recensera hela 25 olika romsorter . Så följ med...

Läs mer http://www.whiskytower.se/duane-dave-romexpert-med-rotter-i-tobago

Laphroaig Lore (48%)

Så var det dags att avrunda vår Laphroaig-vecka . Vi inledde den med en mycket intressant intervju med Master Distiller, John Campbell , som berättade om sin väg till det välkända destilleriet på Islay. Sedan har vi recenserat följande whisky i nämnd ordning: Laphroaig Select , Laphroaig 10YO , Laphroaig Quarter Cask och Laphroaig Triple Wood .

Sist ut är Laphroaig Lore , som John Campbell sa så här om:

4 main flavours were created in Lore. We are looking to show what makes Laphroaig richer than all other whisky’s and the main characteristics we have already discussed. So...

Läs mer http://www.whiskytower.se/laphroaig-lore-48

Laphroaig Triple Wood (48%)

Vi fortsätter vår Laphroaig-vecka med den fjärde utgåvan vi testar och recenserar. Tidigare i veckan har vi recenserat: Select , 10 YO och Quarter Cask .

Idag är det dags för Laphroaig Triple Wood som John Campbell (länk till intervju) , Master Distiller på Laphroaig sade så här om:

 “ Triple wood we basically take the quarter cask liquid and put it into a Oloroso sherry matured hogsheads for a further 2 years to make our most complex whisky. Lots of levels of flavours in this one and a couple of drops of water I feel makes this an amazing whisky.”...

Läs mer http://www.whiskytower.se/laphroaig-triple-wood-48

Laphroaig 10 YO (40%)

Den andra utgåvan från det klassiska destilleriet på Islay som vi recenserar denna vecka är också en av de mer ikoniska utgåvor av rökig whisky som man kan få tag på. När vi intervjuade John Campbell , Master Distiller på Laphroaig , sade han att Laphroaig 10 är hans personliga favorit. Du hittar intervjun här.

Så här beskrev han Laphroaig 10 : “This is the house style and most of what we sell. First fill bourbons for the maturation that give a lovely peaty, earthy, salty and fruity whisky.”

Laphroaig 10 YO är buteljerad på 40% ABV och kostar 419...

Läs mer http://www.whiskytower.se/laphroaig-10-yo-40

Laphroaig Quarter Cask (48%)

Då har vi kommit till tredje utgåvan vi testar under vår Laphroaig-vecka . Efter vår inledande intervju med John Campbell och recension av Laphroaig Select och Laphroaig 10 YO har vi nu kommit fram till Laphroaig Quarter Cask .

Laphroaig Quarter Cask är en NAS whisky som lagrats på mindre fat, så kallade Quarter Cask’s som rymmer 130 liter mot en vanlig på ca 500 liter. Det gör att råspriten får mer kontakt med trät i fatet och mognar ofta snabbare. Den är sedan buteljerad på härliga 48% ABV och kostar endast 469 kr på Systembolaget.

image

Laphroaig Quarter Cask (48%)...

Läs mer http://www.whiskytower.se/laphroaig-quarter-cask-48

Laphroaig Select (40%)

Den första utgåvan vi provar under vår Laphroaig-vecka är den billigaste som går under namnet Laphroaig Select . I vår intervju med John Campbell , Master Distiller på Laphroaig, berättade han om denna utgåva. Ni hittar intervjun här .

Laphroaig Select är en blandning av 6 olika fatlagringar och anspelar på hur man tror att Ian Hunter blandade sina single malts under 1920-talet. De sex ingående fatlagringarna är: First fill bourbon, Virgin American oak, Virgin European oak, Oloroso Sherry, Quarter Cask och PX Sherry .

Laphroaig Select är utan åldersangivelse (NAS) och buteljerad på 40% ABV och kostar 389 kr...

Läs mer http://www.whiskytower.se/laphroaig-select-40

John Campbell – Distillery Manager Laphroaig

Laphroaig – One of the world’s most famous whiskies! We are very happy to be able to give you an interview with Master Distiller  John Campbell . An interview you do not want to miss!

The interview also is the beginning of a Laphroaig week here at Whiskytower, where we the following five days will review five different editions of the distillery’s excellent whiskies.

For Swedish readers: I samband med vår Laphroaig vecka kommer vi att ha en utlottning av 6 whiskyprovarglas från Laphroaig. Läs mer i botten av denna artikel.

image

John Campbell – Master Distiller at Laphroaig

Hi John! Please...

Läs mer http://www.whiskytower.se/john-campbell-distillery-manager-laphroaig

Bosse Bildoktorn – Med smak för whisky

Bo Andersson är nog mest känd för sin kunskap om bilar och som sitt alter ego “Bosse Bildoktorn”. Det många kanske inte vet är att han kallar sig Anglofil och har ett stort intresse för Storbritannien och whisky. Han håller bland annat whiskyprovningar och har skrivit två böcker om whisky. Vi kontaktade honom för en intervju och som alltid bjuder han på sig själv.

image

Bosse “Bildoktorn” Andersson

Hej Bosse. De flesta känner nog till dig som ”Bildoktorn” men hur skulle du presentera dig för Whiskytowers läsare? Precis om Karlsson på taket är jag ”en vacker och genomklok och lagom tjock man i...

Läs mer http://www.whiskytower.se/bosse-bildoktorn-med-smak-whisky

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se