Under de första timmarna av...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/iEPqMsc_D6U/
Under de första timmarna av...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/iEPqMsc_D6U/
Balvenies välkände Senior Malt Master David Stewart, som arbetat för William Grant & Sons i 53 år, tilldelades en MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) tidigare i år. Han har blivit mycket uppmärksammad för sin stora ”Tun” på Balvenie. Nu är det dags för batch tre. Läs mer»
En av de processer Senior Malt Master David Stewart utvecklat är ”whisky marrying”, det vill säga att ett antal fat blandas samman i en stor ekbehållare, en Tun, och att de utvalda faten får gifta sig med varandra under en längre tids Tun-lagring. När Balvenie lanserade Tun...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/C4CUnkyMZq4/
Irländaren John O’Hanlons släkt har varit i pubbranschen ända sedan 1910, och John öppnade en egen pub 1991 i Clerkenwell som snabbt blev känd för utsökt mat och bra öl. 1995 grundade John tillsammans med frun Liz också ett eget litet bryggeri och gjorde sin första ale: O’Hanlon’s Dry Stout. Det såldes till en början enbart på deras egen pub och var en succé som i förlängningen ledde till beslutet att sälja puben och koncentrera sig på bryggandet. År 2000 flyttade de till Great Barton Farm i Devon och tog med sig Master Brewer Alex Bell och bryggare Richard majne....
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/rLn3rQI344c/
I dag öppnar 25-årsjubilerande Stockholm Beer & Whisky festival portarna för allmänheten! Ses vi där?...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/fWnTO09QPRo/
Jeffers Richardson är det amerikanska bryggeriet Firestone Walkers ”barrelmeister” och han kommer att berätta om sin roll och om bryggeriet vid två Masterclasses på Stockholm Beer & Whisky Festival. Och givetvis bjuda på deras prisade Union Jack och DBA.
Adam Firestone och David Walker grundade Firestone Walker Brewing Company 1996 som ett litet bryggeri mitt i Kaliforniens vindistrikt. 20 år senare producerar Firestone Walker över 2 miljoner liter öl om året och finns att få tag på över hela USA. Nu har turen kommit till Sverige, och via Spendrups finns ett utvalt sortiment på restauranger och barer i hela landet....
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/j7_8UYgQVzE/
Radioprofilen Titti Schultz är en av tio mediapersonligheter som är med i äventyrs- och överlevnadstävlingen The Ultimate Ardbeg Ardventure. Allt om Whisky ringde Titti och fick ett snack om den senaste veckans strapatser.
Till tävlingen The Ultimate Ardbeg Ardventure valdes tio mediepersonligheter med whiskyintresse och äventyrlig ådra ut. De ska ta sig runt på Islay och under tre dagar utföra ett antal tuffa whiskyrelaterade utmaningar.
Vinner gör den som visar prov på goda överlevnadskunskaper, och som dessutom både vågar utmana sig själv, gå långt utanför sin ”comfort zone”, och samtidigt visar sig vara den bästa lagspelaren och teamkamraten. Tävlingsmomenten är...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/0YBqv3Uh26w/
Varenda eftermiddag sedan 1845 har bryggarteamet på Fuller’s noggrant skrivit ner de ingredienser de använt sig av under dagens bryggning. Det har gjort serien Past Masters möjlig, och nu har den sjunde kommit: Fuller’s Past Master 1926 Oatmeal Porter
1926 var ett speciellt år i England för då föddes nämligen prinsessan Elizabeth. När hon nu fyllde 90 år så letade Fuller’s upp ett recept från hennes födelsedag. Det handskrivna receptet nämner Warrior- och Centennialhumle från USA, en blandning av Golden Promise och black malts, och – ovanligt nog – havreflingor.
Där finns också invertsocker nämnt – och då undrar man...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/k5k5oL4Y7Cc/
Paulson Rare Wine sysslar, som namnet antyder, mest med dyrbara viner. Men det finns ju dyrbar bourbon också – fast här är den billigare än i USA…
Paulson Rare Wine är en vinfinsmakares dröm med viner som Château Mouton Rothschild 1945 (6 000 €) eller Château Petrus 1947 (1 950 €). Men Jan-Erik Paulson agerar också som mäklare och som sådan förmedlar han nu 3 flaskor A.H.Hirsch Straight Bourbon Whiskey till försäljning. Det är den mest legendariska bourbon man kan tänka sig – det har till och med skrivits en bok om den: ”The Best Bourbon You’ll Never Taste” –...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/3PUInaq2d2k/
På Stockholm Beer & Whisky Festivals första dag lockar massor av Master Classes. Ett svårt val att göra, men innan ni går iväg – kom till oss först, vi finns i Hall 1, Monter 51, närmare bestämt.
Stockholm Beer & Whisky Festival slår upp portarna för sitt 25-årsjubileum den 29 september klockan 14.00. Och vi är där förstås, kom till Hall 1, monter 51. Kika in direkt och ta ett snack med oss i redaktionen. Några timmar senare, klockan 17.00, hålls sju olika Master Classes och alla låter faktiskt lika intressanta, men Carlsberg Re-Brews ”Father of Lager” är ju lockande....
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Ie-0lUYlDyo/
Nu har DU chansen att sitta med i domarpanelen och rösta fram Festivalens bästa öl! Så här gör du!
I år kan just du vara med och blindtesta fram vinnarna i vår internationellt välkända och högt ansedda tävling – Festivalens bästa öl !
Provningen går av stapeln 24 och 25 september på Nackastrandsmässan.
Provningen kostar 350 kronor och då ingår:
– Blindprovning av ca 30-40 sorters öl – Öldomardiplom – Biljett till årets Stockholm Beer & Whisky Festival, valfri dag – Sex historiska Stockholm Beer & Whisky Festival glas – Lättare förtäring efter genomförd provning – Den stora äran att...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/4ooAgf_26e0/
Maltwhisky från ett enda ekfat är något helt annat än vanlig maltwhisky. Eken är ett levande material med unikt DNA och varje fat ger ifrån sig en individuell smak. Att dricka whisky från ett specifikt fat är speciellt. Särskilt när man tänker på att just den här smaken aldrig kommer att upprepas.
När de få flaskorna är tömda är det verkligen slut, konstaterar Dewar’s Master Blender Stephanie Macleod: – Single cask är den mest ursprungliga formen av whisky, så här serverades den lokala whiskyn på bypuben på 1890-talet.
24 augustii 1994 lade mannarna på Craigellachie Distillery undan ett återanvänt refill-fat....
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/DtFi2l9MMe0/
Den 16 september lanserade Nils Oscar ett öl som lagrats i ett gammalt slovenskt vinjakfat. Vinjak? Vadå Vinjak?
Vinjak är en slovensk brandy. Den görs enligt Wikipedia dock av det serbiska företaget Rubin som lanserade den 1957, fast då marknadsfördes den under namnet cognac, vilket man blev tvungen att ändra på grund av de senare, strängare varumärkeslagarna.
Nils Oscars barnbarn och tillika dåvarande ägare, Karl-David Sundberg, köpte i slutet av 90-talet tre ekfat som använts för att lagra just vinjak. Han hittade dem när han körde förbi en slovensk vingård som skulle läggas ner. En lokal tunnbindare hjälpte honom ta...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/ClNGPq8nlPs/
Springbank är en traditionsbärare som ensam och stolt står upp för hantverk i en modern whiskyeras smaker. Nu finns Springbank 10 YO på Systembolaget.
Så här beskriver importören Symposion Springbank 10 YO: ”Doft: Nyanserad med fatkaraktär och inslag av rostade valnötter, ljunghonung och vanilj samt lätta toner av russin och mörka bär. Smak: Elegant med välbalanserad fatkaraktär och inslag av mjölkchoklad, söta frukter och en stillsam lätt torvrök.”
De fortsätter: ”Symposion har representerat Springbank på den svenska marknaden i över 20 år. Under samarbetet har vi lärt oss massor om varandra och om vad som gör just Springbank så speciellt....
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/kzVnoTEWU9Q/
Caol Ila är ett lite undanskymt Islaydestilleri som i huvudsak fungerar som kryddbod som det stora ägarbolaget Diageo använder till att skänka must och märg åt sina blendwhiskysorter. I och med att många fat säljs till blendindustrin, säljs dessa ibland vidare till företag som buteljerar dem som singelmalt.
Som Gordon & MacPhail, till exempel. I deras lagerhus tronar som bekant whiskymagi från hela Skottland. I serien Connoisseurs Choice har man valt att buteljera några 1st filled bourbonfat på den nya, lite högre husstyrkan 46%. Importören Symposion hälsar att ”förstagångsfaten ger en angenäm och fruktig vaniljton som bäddas i den kraftfulla...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/2_kv4UbX3Xg/
Brasserie Dupont ligger i Tourpes-Leuze, provinsen Hainaut, och har bryggt öl sedan 1844. Det köptes 1920 av Alfred Dupont i ett försök övertala sin son Louis att stanna kvar i Belgien istället för att emigrera till Kanada – och det lyckades han alltså med. Bryggeriet drivs fortfarande av ättlingar till Louis Dupont.
Namnet Moinette är kopplat till det gamla franska ordet ”moëne” som betyder träsk eller sumpmark, vilket var precis vad området var en gång i tiden där det bryggeriet ligger. 1955 lanserade de Moinette Blonde och ända sedan dess har det varit bryggeriets paradnummer. Då hette det ”Abbaye de...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/YUqE8hf7GLk/
Bushmills original, Black Bush, och den lena Bushmills 10 years single malt får nu sällskap av Bushmills 16 years single malt och Bushmills 21 years single malt.
Först ut är den 21-åriga Bushmills (nr 40035 , 1 299 kr) som lanseras redan nu på fredagen (16/9). Detta fullriggade flaggskepp har lagrats i minst 19 år på ex-bourbon och ex-oloroso sherryfat för att sedan få sin slutgiltiga och optimala lagring på ex-madeirafat under två år. Kryddiga frukttoner och kaffe finns i doften med en djup avslutning av kaffe och honung. En fantastisk kombination av dadlar, pekannöt, mango och druvor utgör smaken...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/4xWWoytrqvk/
Whisky med romfinish har visat sig fungera tidigare, men hittills har ingen svensk whisky släppts som lagrats på romfat. Med nya releasen Vinterdröm gjorde Erik Bräck på Mackmyra något åt saken.
Genom sitt arbete som försäljningsansvarig för Norden och Baltikum har Erik Bräck träffat många kunder genom åren, och en fråga har dykt upp med jämna mellanrum. – Rom-finish på whiskyn var något våra kunder hade frågat efter länge. Sedan jag började arbeta med Mackmyra för tio år sedan har frågan ofta kommit.
När Erik träffade en nordisk produktchef för Plantation Rum och började prata fat visade det sig snart...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/CtH1kXU1Wmw/
Importören Galatea har sedan första och andra september tre nya öl i Systembolagets fasta sortiment; ett svenskt, ett amerikanskt och ett från tyska Bamberg.
Det svenska ölet i trion kommer från Sigtuna även om namnet är på engelska: Black Soil IPA är inspirerad av de tjocka kulturlager som staden Sigtuna vilar på. Sigtunas 900-åriga historia har lämnat efter sig en särskilt mörk jord, hela tre meter djup, bestående av förmultnade matrester, sopor, byggnadsrester, rester från bränder och förlorade föremål. Här gestaltas dessa minnen av den mörka Black Soil IPA, full av livliga toner och bitterhet, av ljus sötma och diskret...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/5Pu9oUbwEnU/
Añejo betyder ”gammal” och Gran Añejo ”ännu äldre”. Det är två kategoriseringar för rom som inte är lagligt definierade, men används ständigt och ger bra indikationer. Gran Añejo innebär att rommen lagrats i minst tre år. Nu finns The Brand New Republique Gran Añejo (nr 594 ) till det förhållandevis blygsamma priset 229 kronor i Systembolagets fasta sortiment.
Eftersom The Brand New Republique Gran Añejo är en rom som är lagrad i minst tre år på amerikanska ekfat passar den utmärkt som avec och gärna till en kopp kaffe i sann kubansk anda. Den utgör även en utmärkt bas...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/BJiGKCLWCj0/
Black Velvet Whisky lanserades 1951 i Kanada och blev en omedelbar succé, då under namnet Black Label. Nya Black Velvet Reserve 8 Years tillför ny dimension.
Black Velvet är en gammal klassiker i Sverige och Black Velvet 3 YO är faktiskt den 3:e bästsäljande whiskyn i landet. Dessutom finns sedan tidigare även Black Velvet Toasted Caramel, med smak av rostad kola.
Nya Black Velvet Reserve 8 Years (nr 85471, 249 kr) ger med sin blend och längre lagring kanadensisk whisky en ny dimension med mer mogen och sofistikerad framtoning.
Blenden i Black Velvet Reserve 8 Years består av grain-...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/zmHoS1kp5W8/
TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.
Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.