Mr David Stewart – Malt Master Balvenie

Vi har fått en exklusiv intervju med legenden David Stewart som under nästan 54 år varit i whiskyindustrin och som är mest känd som malt master hos Balvenie Destilleriet. I denna öppenhjärtliga intervju berättar David om hur hans väg inom whisky varit samt hur han ser på kylfiltrering och färgning av whisky.

I vanlig ordning följer först originalintervjun på engelska, men i slutet finns en svensk översättning.

image

David Stewart – Malt Master Balvenie

Mr Stewart, please introduce yourself for our readers? I’m David Stewart, malt master for The Balvenie. I’ve been with the company and in the industry for almost 54...

Läs mer http://www.whiskytower.se/mr-david-stewart-malt-master-balvenie

VD-1605 Tomatin 12 YO (43%)

Tomatin Distillery grundades år 1897 och ligger i Aviemore precis väster om Speyside högt uppe bland Monadhliathbergen, vilket gör Tomatin till ett av Skottlands högst belägna destillerier.

Ett utvecklingsprogram som påbörjades under 1950-talet och sträckte sig över en 20-årig period resulterade i att Tomatin blev dåtidens största producent av skotsk whisky.

1986 blev Tomatin Distillery Company som första skotska destilleri helägt av ett japanskt företag, Takara Shuzo. Det innebar bland annat en förbättring av whiskydestilleriet som idag anses vara ett av de mest moderna. Under 1990-talet etablerade sig Tomatin som en betydande tillverkare av single malt-whisky.

Tomatin 12 Years Old (43%)...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1605-tomatin-12-yo-43

Fredrik Strömberg – Veckans Fredagswhisky

Fredrik Strömberg , en av de tidigaste whiskybloggarna i Sverige, tog sig tid och svarade på några frågor om sig själv och sitt bloggande. Denna 32 årige göteborgare driver bloggen Veckans Fredagswhisky  (länk) som är väldigt populär. Vi ville veta mer om Fredrik och hans syn på whisky och som alltid är han klarsynt och intressant att lyssna på. Läs om hur hans bloggande har ett ursprung via en Facebooksuppdatering varje fredag.

Hej, vem är Fredrik Strömberg egentligen? Ja du, bra fråga! Jag är en 32 årig göteborgare som jobbar som driftansvarig på Mathem.se, en matbutik på internet. Sysslar mestadels med...

Läs mer http://www.whiskytower.se/fredrik-stromberg-veckans-fredagswhisky

Johan Borgemo – Whiskynörden

Vi i Sverige är kända för vårt stora kunnande angående whisky, inte minst i Skottland. Det har även lett till att vi fått fler och fler som valt att blogga om sitt stora intresse. Vi på WHISKYTOWER har tidigare haft intervjuer med två whiskybloggare, Frida Birkehede och David Tjeder (länkar till interjuer) och tänkte fortsätta på det temat. Under vintern/våren kommer vi därför med jämna mellanrum att publicera intervjuer med tjejerna och killarna bakom många av dessa whiskybloggar.

En av de mer populära whiskybloggarna på nätet är Whiskynörden (länk), som drivs av Johan Borgemo . Vi kontaktade Johan för att lära...

Läs mer http://www.whiskytower.se/johan-borgemo-whiskynorden

Glenfarclas 105 (60%)

Glenfarclas 105 är den första malt-whisky som såldes i Cask Strength, dvs den styrka whiskyn lagras vid på fat. Proof är det gamla systemet att mäta alkoholhalt och 105 proof är likvärdigt med 60% alkohol. Whiskyn är lagrad 10 år på fat, 70% sherry- och 30% ex-bourbonfat. Glenfarclas (de gröna ängarnas dal) ligger i Speyside och är det sista familjeägda destilleriet i Skottland sen det köptes av familjen Grant 1865 som ägt destilleriet sedan dess. Familjen har hårdnackat och envist hållit fast vid en traditionell whiskytillverkning präglad av småskalighet, kvalitet och noggrannhet.

Glenfarclas 105 kostar 659 kr på Systembolaget och...

Läs mer http://www.whiskytower.se/glenfarclas-105-60

VD-1603 Arran 10 YO (46%)

Arran har verkligen kommit till sin rätt under de senaste åren. Idag har man en egen ”hus stil” och ett fint utbud av Maltwhisky och man börjar skapa sig ett rykte som blir bättre och bättre. Vi besökte detta unga destilleri (grundat 1995) i höstas och imponerades av deras trevliga destilleri som inte bara ligger otroligt vackert på ön Arran, utan dessutom är modernt och trevligt.

Den whisky vi har provat inköptes under vår Skottlandsresa (länk) och är alltså en 10-åring lagrad på bourbonfat och i den förpackningen följde det med två små whiskyprovarglas. När vi provade den på destilleriet fick den inte...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1603-arran-10-yo-46

Uppsala Destilleri – Det nya microdestilleriet

Vi var nyfikna på det nya mikrodestilleriet Uppsala Destilleri , som Magnus Johansson startat. Vi beslutade oss för att kontakta honom för att hör mer om planerna och hur det går med det nya destilleriet. Läs om varför Magnus valde att starta upp det och om de möjligheter man har att köpa fat och andelar hos dem.

imageHej Magnus, skulle du kunna presentera dig själv? Jag heter Magnus Johansson, en vanlig knegare som jobbar fulltid och har fru och tre barn. Har dock utvecklat en ådra av företagsamhet som säkerligen kommer från min far som ”died trying” som man säger....

Läs mer http://www.whiskytower.se/uppsala-destilleri-det-nya-microdestilleriet

VD-1603 Tamdhu (40%)

Tamdhu Distillery byggdes 1896 och är placerat i Speyside. Destilleriet ägdes under lång tid av Edrington Group och nästan uteslutande all produktion var avsedd för blendedindustrin, såsom Famous Grouse, J&B och Cutty Sark. Destilleriet lades i malpåse 2011 på grund av överskottslager och såldes sedan till Ian MacLeod Distillers som återupptog produktionen 2013. De nya ägarna gav produktionslinjen en välbehövlig uppdatering.

Vi har testat destilleriets flaggskepp i form av 10-åringen. Lagrad endast på sherryfat (europeisk och amerikansk ek med hög andel first fill) Det känns väldigt trevligt att se ett destilleri i dessa dagar ge ut en ålderangiven whisky. Tamdhu...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1503-tamdhu-40

VD-1602 The Macallan Amber (40%)

Macallan använder endast sherryfat i sin lagring. The Macallan Amber har lagrats på spanska first fill-sherryfat och amerikanska refill-sherryfat. Namnet Amber utgår från färgen på whiskyn. Amber är en 8-åring i grunden med upp till 18 år gammal whisky i sig. Den ingår i serien 1824 som består av Gold , Amber , Sienna och Ruby (anger färgen från den ljusaste till den mörkaste). Generellt kan man säga att ju mer europeisk ek desto mörkare whisky. Man har inte tillsatt någon karamellfärg utan det är faten som bestämt färgen. I och med denna serie har Macallan dessutom valt att frångå...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1602-the-macallan-amber-40

David Tjeder – 2015 års bästa whiskybloggare

Vi har fått förmånen att intervjua den person som vi utsåg till 2015 års bästa whiskybloggare, David Tjeder . David driver bloggen  Tjeders Whisky (länk). Han har hela kortleken, då han är både humoristisk och allvarlig i sina synpunkter runt vårt älsklingsämne whisky. En orädd bloggare som står för sina synpunkter. Läs hur han ser på sitt eget bloggande och om den buteljering han varit involverad i via Old Pulteney.

image

David Tjeder

Vem är David Tjeder egentligen? En snubbe på fyrtiotre som älskar whisky; en fyrbarnsfar; en feminist; en historiker med nästan tjugo år av forskning bakom sig; en genusforskare; en som älskar att löpträna; en...

Läs mer http://www.whiskytower.se/david-tjeder-2015-ar-basta-whiskybloggare

VD-1601 Aberfeldy 16 YO (40%)

Aberfeldy Distillery är grundat 1896 och ligger i Highland. Destilleriet ägs av Dewar’s (Bacardi) och har en stor produktion på 3,5 miljoner liter per år. Den största delen av produktionen går till Dewar’s Blended whisky. Dewar’s äger fem destillerier och har nu gått emot strömmen när det gäller NAS whisky och satsar på åldersbestämd single malt i en serie som heter Dewars Last Great Malts där alla deras destillerier ingår; Aberfeldy, Aultmore, Craigellachie, Royal Brackla och The Deveron .

Aberfeldy kallas för ”The Golden Dram” då det finns guldsediment i källan där destilleriet hämtar sitt vatten, kallad Pitilie Burn. Destilleriet...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1601-aberfeldy-16-yo-40

Jim McEwan – Mr Islay

Om du som många svenskar älskar whisky från Islay och framförallt whisky från Bowmore eller Bruichladdich har du förhoppningsvis hört talas om Mr Jim McEwan . Det är han som är mannen bakom många av de fantastiska drams som kommit från dessa destillerier. Han är en whiskylegend som är vida känd i hela whiskyvärlden. Vi på WhiskyTower lyckades få en intervju med denna fantastiska personlighet och vi är mycket stolta att kunna presentera den för er. I vanlig ordning kommer vi först att presentera intervjun på engelska som den skedde och i slutet kommer en svensk översättning.

Håll till godo...

Läs mer http://www.whiskytower.se/jim-mcewan-mr-islay

Året 2015

imageFör oss på WHISKYTOWER har det varit ett turbulent år. Från att vi startade bloggen i april i år har vi haft fullt upp med intervjuer och reportage om whiskypersonligheter och svenska destillerier. Vi har dessutom hunnit varit i Skottland och besökt 6 destillerier. Och då har vi inte ens nämnt att prova och recensera whisky.

Nu har vi satt oss ned och försökt titta tillbaka på 2015, vad som varit bra och vad som varit mindre bra. Det vi kan säga är att blogga om whisky är ingen lek. Kräver enormt mycket tid och engagemang. Det gäller att hitta...

Läs mer http://www.whiskytower.se/aret-2015

VD-1553 Hellyers Road – Exclusive Bottling for SWF (46,2%)

Det Tasmaniska destilleriet Hellyers Road fick i uppdrag av Svenska Whiskyförbundet att ta fram deras 22:a buteljering för sina medlemmar. När vi på WhiskyTower kontaktade destilleriet för att lära känna det mer, berättade destillerichefen Mark Littler följande om denna buteljering:

Vi blev mycket glada när vi fick förfrågan att ta fram en exklusiv tappning för SWF! För att hedra tillfället valdes våra allra första serie tunnor ut som fylldes 2002 för att utgöra grunden till whiskyn. Whiskyn bär kännetecken av vår ”husstil” med härliga citrustoner av apelsin och citron i förgrunden. Vi ville skicka något speciellt till Svenska Whisky Förbundet...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1553-hellyers-road-exclusive-bottling-for-swf-462

Hellyers Road – Tasmaniens största destilleri

Vi på WhiskyTower har fått en intervju med Tasmaniens största destilleri, Hellyers Road. Mark Littler, destillerichef, tog sig vänligen tid att svara på några frågor. Intressant att höra vad han anser om den specialbuteljering som destilleriet tog fram för Svenska Whiskyförbundets räkning och som nyligen levererades till whiskyklubbar runt om i landet.

Då intervjun skedde på engelska följer först original intervjun, men längre ned finns en svensk översättning. image

Please introduce yourself for our readers. Hello, I’m Mark Littler, general manager and master distiller to Australia’s largest boutique distillery, Hellyers Road. My background is in dairy food technology and 10 years...

Läs mer http://www.whiskytower.se/hellyers-road-tasmaniens-storsta-destilleri

Ingvar Rönde – Mannen bakom Maltwhisky Yearbook

En av Sveriges stora personligheter när det gäller ämnet whisky, Ingvar Rönde , tog sig tid att svara på några frågor från WhiskyTower. Ingvar Rönde är mest känd som skaparen av Maltwhisky Yearbook . Den ultimata boken som borde finnas i bokhyllan hos alla whiskyintresserade. 2016 års utgåva finns nu att köpa och vi ville så klart lära känna mannen bakom. Läs om hur han först kom i kontakt med whisky, vad Ingvar tycker om det faktum att fler destillerier börjar ta bort åldersangivelse på sina whiskies samt vilka de vackraste destillerierna i Skottland är.

imageHej Ingvar, kan du...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ingvar-ronde-mannen-bakom-malt-whisky-yearbook

VD-1551 Connemara Peated Single Malt (40%)

När vi besökte Skottland i oktober passade vi på att införskaffa en flaska Connemara Peated Single Malt. Det är en irländsk Single Malt whiskey som är döpt efter en av de vackraste regionerna på Irland, Connemara.

Det är något så ovanligt som en rökig irländsk whiskey, vilket är ovanligt för Irland, som annars är mest är känt för sin mjuka och eleganta whiskey. Destilleras endast 2 gånger, för att behålla så mycket karaktär som möjligt. Connemara är den mest dekorerade irländsk whiskeyn med en enorm samling av guldmedaljer och har hedrats som ”Worlds Best Irish Single Malt”. Det är en...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1551-connemara-peated-single-malt-40

VD-1551 Bowmore Enigma 12YO (40%)

Vi provar Bowmore Enigma 12 YO. Bowmore Enigma är lagrad på både bourbon- och sherryfat i 12 år. Denna kombination borde borga för en komplex smakbild och vi tycker att det är tråkigt att denna har gått ur tiden och ersatts av en NAS (No Age Statement) utgåva vid namn Bowmore Black Rock.

imageDoft Kent: Blåbär är det första jag tänker på. Sedan kommer blommor och honung fram. Efter en stund kliver sherrytonerna fram och då i form av torkad frukt, citron, gammal ek och möbelpolish. En tämligen trevlig doft som i grunden är ganska söt. Röken är bara som en...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1551-bowmore-enigma-12yo-40

VD-1550 Box – The Messenger (48,4%)

imageSå har då Box Destilleri avslutat sin The Early Days-serie. Och som man gör det. The Messenger är precis som namnet antyder ett budskap till whiskyvärlden där man vill visa vad man kan utföra med noggrannhet i minsta detalj. The Messenger är även ett budskap till oss alla där destilleriet vill ge oss en hint om hur destilleriets ”husstil” kommer att vara.

The Explorer är en maltwhisky baserad på en blandning av bourbonfat och oloros sherryfat enligt nedan:

  • 76 % av ingående whisky kommer från 130-liters bourbonfat.
  • Resterande 24 % kommer från oloroso sherryfat på 100 liter.
  • 7 % av...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1550-box-the-messenger-484

Anders Gjörling – Trumslagaren som blev whiskyexpert

Vi fick en intressant intervju med Anders Gjörling , som är känd som en av de stora whiskypersonligheterna i Sverige. Det är en intressant intervju där Anders berättar om hur hans whiskyintresse väcktes och hur han via sitt musikintresse först kom i kontakt med Single Maltwhisky.

image

Bild tagen av/för pernod-ricard-sweden.com

Hej Anders, kan du presentera dig för våra läsare? Jag jobbar sen tjugo år tillbaka som whiskykonsult med utbildningar, provningar och skriver om whisky i olika publikationer. Jag har även en egen blogg som heter Whisky Galore. Jag bor i Hässelby i Stockholm med min fru Susanne och har...

Läs mer http://www.whiskytower.se/anders-gjorling-trumslagaren-som-blev-whiskyexpert

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se