Box whiskyakademi, dag fyra – mältning och mäskning

Behöver jag ens säga att det är Martin Ahlquist på MartinsMalts som för pennan, längre? Här har ni näst sista delen av hans reportage som gästbloggare på tjederswhisky.se. / David.

Vaknade och tog en skön dusch. Snabbt slog det mig att lukten från destilleriet uppenbarligen inte bara sätter sig i ens kläder, för när duschens varma strålar träffade kroppen frigjordes typiska malttoner i badrummet och ja, jag kunde knappast ha fått en bättre start. Kort därefter gick jag ner för trapporna till matsalen och jag log återigen lite för mig själv över den så hemtrevliga känslan på Länsmansgården.

Då jag...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-whiskyakademi-dag-fyra/

Martin Ahlquist gästbloggar om Box whiskyakademi: Dag ett

Detta är en den första dagen av fem då Tjeders whisky tas över av Martin Ahlquist, som annars skriver om whisky på MartinsMalts på instagram . Martin har helt nyss gått Box whiskyakademi och jag bad honom skriva om sin upplevelse och om akademin. Texten var så bra och så detaljerad och intressant att jag ville att ni skulle få njuta av den stegvis: en text per dag i dagarna fem blir det. Vi får följa Martins upplevelser och erfarenheter på whiskyakademin dag för dag. Påsken 2016 firas alltså på Tjeders whisky med en eminent gästbloggare och i Boxwhiskyns tecken!...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-whiskyakademi-dag-ett/

Martin Ahlquist gästbloggar om Box whiskyakademi: Dag två – destillering och sampling

Här fortsätter Martin Ahlquists reportage från hans vecka på Box destilleri under deras whiskyakademi. Om du missade berättelsen om den första dagen hittar du den här . Håll till godo, maltvänner! / David.

Under slutet av gårdagen kom vi i gruppen överens om att jag och Anders idag skulle köra destilleringsprocessen, vilket även innefattar att smaka av hjärtats 20–30 delar. Bäst att få i sig ännu en bra frukost, eller kanske snarare en rejäl en. Eftersom servicen och frukosten på Länsmansgården är fenomenal så var det dock inga som helst problem att bli både mätt, nöjd och belåten denna morgon...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-whiskyakademi-dag-tva/

Martin Ahlquist gästbloggar om Box whiskyakademi: Dag tre – fatkunskap i teori och praktik

Vid det här laget har ni säkert full koll på att det är Martin Ahlquist som för pennan på tjederswhisky i några dagar, och att han berättar om Box whiskyakademi; här kan du läsa om hans första dag , och här om den andra . Nu fortsätter vi med dag tre, såhär på International whisky day tillika Påskdagen. /David.

Sov klart bättre i natt. Skönt! Har som inte lust att sitta och nicka av trötthet under förmiddagens teoripass när jag faktiskt är riktigt intresserad av allt vi går igenom. Eftermiddagen skulle komma att bli mer praktisk, men först en rejäl...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-whiskyakademi-dag-tre/

Saker att tänka på om du vill köpa ett fat

En del destillerier erbjuder privatpersoner att köpa hela fat med (blivande) whisky. Det finns många saker att tänka på vid fatköp. Eftersom jag själv har köpt på mig (andelar i) mer fat än vad som är sunt för en normalt funtad människa – nej, det är inte tresiffrigt än, men om jag inte lägger av snart kommer jag hamna där inom ett par år – och därmed har lärt mig en del om hur det hela fungerar tänkte jag här sammanfatta min samlade visdom i frågan.

Innan du köper ditt fat

Den första frågan du behöver ställa till dig själv...

Läs mer http://tjederswhisky.se/kopa-ett-fat/

Why I won’t buy a bottle of Laphroaig Lore

Laphroaig has just released a new whisky, Lore. I’m terribly curious to try it. Perhaps it’s an awesome whisky. Perhaps it’s definitely worth the price tag of around £75. Perhaps not. After all, it’s a hefty price tag for a NAS whisky. I won’t buy it, though. Here’s why.

This is an instance where that transparency that Compass Box recently called for becomes pertinent. Transparency would make or break my willingness to buy a bottle. It’s a NAS, but hey, the Laphroaig Quarter cask is a great NAS whisky, so that in and of itself shouldn’t be a deciding factor....

Läs mer http://tjederswhisky.se/why-i-wont-buy-a-bottle-of-laphroaig-lore/

If you love Ardbeg, you must love Ballantine’s

Today’s lesson in whisky history explains why lovers of Ardbeg need to show Ballantine’s some love. Here is the incontrovertible logic leading to this truth:

image

If heart Ardbeg, then heart Ballantine’s. Deal with it.

Before I explain why this is, let’s take a look at the psychology of the peathead, or more specifically, the Ardbeggian personality. Indeed, if you who are reading these lines love your Ardbeg, your personality.

So, you consider yourself to be something of a whisky expert. You tend to scoff at cheap blends; you prefer independent bottlings of Mortlach to the official ones; perhaps you keep...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ballantines-and-ardbeg/

Amrut Spectrum: a fantastic whisky

Let’s hold off with the details concerning the production and just throw ourselves into the tasting notes, shall we? If you prefer reading about how the whisky was made, just skip to the end.

On the nose : like most Amruts, there is nothing discreet or gentle about this whisky: it’s a screamer, not a whisperer.  A concentration of many things, and yet it all holds together well. A hint of paper glue; diluted Coca-cola; cured meats; an explosion of sweet PX sherry and oriental spices; dried dates. Christmas spices, too, not least cinnamon or even cinnamon stick; cardamom, too....

Läs mer http://tjederswhisky.se/amrut-spectrum-english-review/

Pisksnärtar mot Mackmyra, Brands for fans och Highland Park

Kära vänner, idag är det dags att ta på sig kritikerglasögonen och utdela lite ris. I skottgluggen: Mackmyra, Brands for fans och Highland Park. Temat? ”Decoding corporate bullshit.” I en tid när Compass Box dränks i kärlek för deras upprop för mer genomskinlighet i whiskybranschen promenerar Mackmyra i sitt samarbete med Brands for fans i totalt motsatt riktning. Jätten Highland Park bara trippar försiktigt åt samma håll.

Ibland tror jag att destilleriet Mackmyra finner en särskild njutning i att reta den whiskykunnigare delen av sin kundkrets. Det är som att det finns ett skåp på huvudkontoret med texten ”sådant whiskynördarna...

Läs mer http://tjederswhisky.se/pisksnartar-mot-mackmyra-brands-for-fans-och-highland-park/

Scapa distillery: den mjukaste av öwhiskies, den galnaste av pannor

image

Orkneydestilleriet Scapa.

Välkommen till ytterligare en i raden av mina destilleripresentationer! Det var ett tag sedan sist. Det har tagit lite tid inte minst för att min ambitionsnivå har ökats med införskaffande av ännu fler whiskyböcker och en nitisk vilja att fotnota precis all information jag har. Av en ren slump blev det ytterligare ett destilleri på S. För tidigare presentationer, se mina artiklar om Deanston , Knockdhu (där AnCnoc görs), Lagavulin , Strathearn och Strathmill .

Scapa distillery: grundläggande basfakta Ägare : Chivas Brothers (Pernod Ricard). Grundat : 1885. Status : Aktivt. Kapacitet : 1,3 miljoner liter ren alkohol...

Läs mer http://tjederswhisky.se/scapa-distillery/

En intervju med Nordmarkens Destilleri

I juni förra året skapades helt diskret en Facebooksida som hette Nordmarkens Destilleri AB. I början av september presenterade de där sin idé att starta ett svenskt whiskydestilleri. Under hösten medverkade de på ett par mässor i Karlstad och Borlänge, men det hela genomfördes ändå ganska så mycket ”under radarn”. Själv fick jag inte upp ögonen för detta nya svenska destilleri förrän just före nyår. Inte var det genom deras underbart charmiga och quirky julhälsning på youtube , utan nyheten kom genom att Grythyttan berättade att de sålt sina pannor till Nordmarkens destilleri, en nyhet de berättade på sin Facebookvägg...

Läs mer http://tjederswhisky.se/intervju-med-nordmarkens-destilleri/

The first single malt release from Aisla bay: peat and vanilla

First releases from any distillery always tickle the imagination. This time, the first single malt relase from Aisla bay, a peated NAS bottled at an impressive 48.9 ABV. Let’s jump straight into the tasting notes, shall we? More details further down…

Colour : I never assess a whisky’s colour, for three reasons: it’s not a meaningful exercise unless you are absolutely sure that there is no colour added; it rarely yields meningful information about the whisky; plus, since I am colour blind, the finer differences between pale gold and gold are difficult to assess. However, I will say this much:...

Läs mer http://tjederswhisky.se/first-release-from-aisla-bay/

Ailsa bays första släpp: en trevlig vaniljrökare

Förstasläpp är alltid intressanta. Vi börjar direkt med drycken, och så kommer det detaljer efteråt. Det handlar om det första släppet av singelmalt från destilleriet Ailsa bay, en NAS buteljerad på maffiga 48,9%.

Färg : jag brukar sällan eller aldrig beskriva färgen på en whisky, av två skäl: för att den är totalt meningslös att bedöma så länge man inte är bombsäker på att whiskyn inte innehåller färgmedel, och för att jag som färgblind inte ser de finare nyanserna mellan, säg, blekt guld och guld eller gammalt guld och bärnsten. Men: denna whisky innehåller knappast färgmedel. Så, en eloge till...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ailsa-bay/

Strathmill distillery: En presentation

 

image

Relativt okända Strathmill distillery. Bild hämtad från potstill.org.

Strathmill distillery: grundläggande basfakta Ägare : Diageo. Grundat : 1891. Status : Aktivt. Kapacitet : 2,6 miljoner liter (omräknat i ren alkohol). Webbsida : egentligen ingen, Diageo kör inte med egna hemsidor för sina destillerier, och på huvudsidan malts.com finns så lite om Strathmill att det nästan är löjligt, men här har ni: https://www.malts.com/en-row/our-whisky-collection/strathmill/ . Destilleriets egen ”fan group” : nope. Facebooksida : finns inte. Besökscenter : nä. Fan-based Facebooksida eller Facebookgrupp : nej, inte det heller. Var ligger det? I staden Keith vid floden Isla, öster om floden Spey. Närmaste...

Läs mer http://tjederswhisky.se/strathmill-distillery/

Amrut Spectrum: ett par ljusår från uselt

Vi väntar med detaljerna och kastar oss in i whiskyn. Gillar du att läsa om hur en whisky gjorts innan du läser om hur den smakar? Hoppa till slutet.

Doft : liksom de flesta Amrut är detta inte en försiktig whisky, utan det är pang på. En enorm koncentration av dofter; ändå spretar det överhuvudtaget inte alls. Svagt papperslim; utspädd coca-cola; charkuterier; en explosion av söt PX som möter orientaliska dofter, med torkade dadlar som är totalt ”in your face” och ett koncentrat av juliga kryddor, inte minst kanel, nästan kanelstång; även kardemumma. Det är faktiskt inte alldeles olikt ett...

Läs mer http://tjederswhisky.se/amrut-spectrum/

Deanston distillery: En presentation

image

Deanston distillery, just vid floden Keith. Titta igen: det är faktiskt en mycket vacker byggnad.

Deanston distillery: grundläggande basfakta Ägare : Burn Stewart Distillers. De äger förutom Deanston även Bunnahabhain och Tobermory (där också whiskyn Ledaig makas) och står också bakom blenden Black bottle och deras storsäljare Scottish Leader. [1] (Så där kan den då och då återkommande frågan om vilken rökig Islaywhisky det är i Black bottle numera lösas: titta på ägarförhållandena och det är solklart att det måste vara rökig Bunna.) Grundat : 1965. Status : Aktivt. Kapacitet : 3 000 000 liter. Webbsida : http://deanstonmalt.com/ Besökscenter :...

Läs mer http://tjederswhisky.se/deanston-distillery/

Lagavulin distillery: En presentation

image

Vackra Lagavulin, brötrökarnas brötrökare.

Lagavulin distillery: grundläggande basfakta Ägare : Diageo. Grundat : 1816. Status : Aktivt. Kapacitet : 2 450 000 liter. Webbsida : ingen officiell (!!!!), men något i stil med officiell hemsida här: http://www2.malts.com/index.php/en_gb/Our-Whiskies/Lagavulin/Introduction , om du pallar med att verifiera din ålder tre gånger; och lite grann också här: http://www.discovering-distilleries.com/lagavulin/ Facebooksida : https://www.facebook.com/Lagavulin/?fref=ts Fan community på Facebook : Lagavulin Bay,  https://www.facebook.com/Lagavulin-Bay-735310706487302/?fref=ts Var ligger det? På ön Islays sydkust. Närmaste grannar : Laphroaig i väster och Ardbeg i öster; promenadavstånd. Region/distrikt : Islay. Uttalas : [lah•gah• voo •lin] Destilleriets namn betyder : om wikipedia är att lita...

Läs mer http://tjederswhisky.se/lagavulin-distillery/

Strathearn distillery: En presentation

image

Strathearn Distillery. Skottlands minsta destilleri? I alla fall Skottlands minsta spritpannor.

Strathearn distillery: grundläggande basfakta Ägare : Tony Reeman-Clark. Grundat : 2013. Status : Aktivt. Kapacitet : cirka 30 000 liter; man räknar med att i praktiken producera ungefär 20 000 liter om året. [1] Webbsida : http://www.strathearndistillery.com Var ligger det? Bachilton Farm Steading, Methven, en och en halv mil väster om Perth; dryga timmen i bil norröver från Edinburgh. Närmaste grannar : Glenturret till väster, Tullibardine i sydväst, Daftmill i öster.

image

Området just norr om Edinburgh är tydligen Skottlands Gnosjö vad gäller whisky; många av de allra nyaste destillerierna...

Läs mer http://tjederswhisky.se/strathearn-distillery/

Knockdhu distillery: En presentation

image

Knockdhu distillery, där whiskyn AnCnoc makas. Bildkälla: wikimedia commons.

Välkommen till den första av många bloggposter där jag presenterar destillerier! Om inte annat anges är källan Maltwhisky yearbook 2016 .

Knockdhu distillery: grundläggande basfakta Ägare : Inver House Distillers. De äger förutom Knockdhu också Balblair, Balmenach, Pulteney och Speyburn. [1] 90% av Inver Houses försäljning bestod enligt uppgift från 2011 av blended whisky. [ 2] Grundat : 1893. Status : aktivt. Kapacitet : två miljoner liter per år. [3] Webbsida : http://ancnoc.com/ Var ligger det? I byn Knock, Aberdeenshire, någon halvtimme bilvägen öster om floden Spey. Närmaste grannar :...

Läs mer http://tjederswhisky.se/knockdhu-distillery/

Mackmyra privatfat, ”Wolfmoon cask no 1”: vi vill ha mer sådant här, Mackmyra!

Jag har blindprovat en whisky jag verkligen gillade. Vi hoppar rätt in i noterna.

Doft : mitt första intryck är: underbart; fruktigt, men också vitpeppar och lite medicinalt. Rökigt, men diskret rök; ”skogigt”, som en varm höstdag i granskog. Med lite tid i glaset tittar röken fram än mer. Det finns också frukt här, men långt bak, som antydningar till torra päron och kanske ugnstorkade röda äpplen. Sedan hittar jag en rätt stark doft av något sött godis som jag tror är polkagrisar. Det finns charkuterier med i mixen här också. Klart härligt doft! Med rätt rejäl skvätt vatten: bättre...

Läs mer http://tjederswhisky.se/mackmyra-privatfat-wolfmoon-cask-no-1/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se