Oberoende buteljerare

Oberoende buteljerare är firmor som köper fat eller låter fylla egna fat, och ger ut dem under eget namn. Etiketterna är alltid andra än de *officiella buteljeringar som ges ut av destillerierna. En hel del oberoende buteljerare köper fat för att omedelbart buteljerera dem. De större firmorna har dock *WOWGR-certifikat och därmed själva möjligheten att fortsätta lagra inhandlade fat för att buteljera dem när de är redo.

Det finns nästan 600 oberoende buteljerare, om vi litar till databasen whiskybase (595 i januari 2017). De allra flesta är så små och ger ut så små mängder att de inte har medtagits...

Läs mer http://tjederswhisky.se/oberoende-buteljerare/

Kornsorter och The Matrix: eller, konsten att skriva en bok utan att förlora förståndet

Jag börjar känna mig som Alice i Underlandet. Eller, läget är värre: som Neo i Matrix, när Morpheus säger att Neo antagligen känner sig som Alice i Underlandet.

Det här med att skriva en ordbok om whisky leder nämligen sökandet djupt, djupt ner i kaninhålet. Givetvis måste uppslagsordet kornsorter finnas med. Jag menar, vilken ordbok om whisky vore värd sitt salt utan något om sorter som Golden Promise, Maris Otter, Optic och Concerto? Och givetvis måste något ingå om hur kornsorterna har ändrats över tid i whiskybranschen, och några ord om vilka sorters som används idag. Ja, och var det...

Läs mer http://tjederswhisky.se/kornsorter-och-the-matrix/

Ardbegs new make – men mest en kärleksförklaring till människor som älskar whisky

I onsdags var jag på härliga Ardbeg Embassy i Gamla stan i Stockholm. De firade femårsjubileum. Tänk, det har redan gått fem år sedan de öppnade dörrarna till denna härliga plats som jag av outgrundlig anledning besöker alldeles för sällan.

Jag hade missat att evenemanget skulle äga rum och bokade in mig i allra sista sekund. Dök upp tio i sex, med nollkoll på vad som skulle hända. Jaha, det är en provning också? Finns det lediga platser? Jepp, det fanns det. En ledig plats vid ett bord, med bara främlingar omkring mig. Eller, de var det först. Nog satt...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ardbegs-new-make-och-karleksforklaring/

Fyra gånger Glenallachie

Jag har provat fyra whiskies från doldisdestilleriet Glenallachie. Glenallachie är ett ganska stort destilleri i Speyside i princip helt utan egna officiella buteljeringar som ägs av Chivas Regal (som ägs av Pernod Ricard). Liksom den absoluta majoriteten av Skottlands destillerier är detta en fabrik för blended whisky. Behöver det betyda låg kvalitet? Eh, nej, som namnen Caol ila, Clynelish och Mortlach antyder. Två av de fyra jag provade var lite gäspiga, en var rätt bra, och en riktigt bra. Då kör vi!

Glenallachie Càrn Mór 18 YO, 1995–2014 vatting av två hogsheads, 587 flaskor, 46%

image

Najs. Okej. Inte illa.

Doft...

Läs mer http://tjederswhisky.se/fyra-ganger-glenallachie/

Vad är en batch?

Jag fortsätter ge er små förhandsglimtar av whiskyordboken jag skriver på. Idag tar jag mig an den inte alldeles okomplicerade termen batch .

Termen batch kan i whiskysammanhang betyda två olika saker: 1) en destilleringsomgång whisky i traditionella kopparpannor (pot stills). 2) en specifik blandning av fat som buteljerats till en whisky som ges ut mer än en gång; varje ny fatblandning som buteljeras kallas för en batch.

För den som arbetar med produktionen av destillat på ett destilleri används termen oftast i den första betydelsen; bland whiskyentusiaster används lika uteslutande termen i den andra betydelsen.

Batch i betydelse 1)...

Läs mer http://tjederswhisky.se/vad-ar-en-batch/

Quarter cask

Quarter cask är ett slags fat som är någorlunda vanligt förekommande inom whiskyindustrin, även om *barrels, *hogsheads och *butts dominerar. En quarter cask har fått sitt namn av att det är en fjärdedel av en butt. I praktiken ligger en quarter cask på mellan ungefär 125 och 130 liter. Oftast är en quarter cask en ombyggd barrel och har innehållit bourbon, men de kan också vara bygga av stavar från flera olika sorters fat.

Det råder viss förvirring kring vad en Quarter cask är, även bland de som är väldigt kunniga. Så kan en på nätet läsa felaktiga uppgifter från...

Läs mer http://tjederswhisky.se/quarter-cask/

Why ”it’s about taste” is a bad argument for NAS whisky

1) Because you can’t say ”it’s all about taste, not age” – and then charge customers a kazzilion dollars for a 30, 35 or a 42 YO.

2) Because you guys until extremely recently said ”it’s all about age”. In fact, quite a few of you still do. It’s like the argument with the type of water flowing from that magical stream through peat bogs or heather or slate or whatever being so important for the taste of whisky – 1990s marketing – which just doesn’t play anymore. Why? Well, because after all, it turned out to be either totally untrue or...

Läs mer http://tjederswhisky.se/why-its-about-taste-is-a-bad-argument-for-nas-whisky/

World whisky forum 2017: årets mest intressanta whiskyevenemang?

Om en dryg månad, 9–10 februari, sker något fantastiskt på Box destilleri: World whisky forum går av stapeln. De har skapat ett minst sagt ambitiöst evenemang som jag är ändlöst förbittrad över att jag kommer missa.

World whisky forum är nämligen så galet intressant att jag smäller av.

Programmet är svårslaget. Whiskyskribenten och legendaren Dave Broom modererar. (Det ringer ingen klocka när du hör namnet? Köp hans Whisky: the manual och låt dina idéer om hur en borde dricka sin whisky få sig en chock.) Ovanpå det kommer enbart superintressanta gäster från superintressanta destillerier som kombinerar det att de är...

Läs mer http://tjederswhisky.se/world-whisky-forum-2017/

First fill, first-fillfat

Första gången ett fat fylls med new make som ska bli whisky (eller med lagrad whisky, om det som ska skapas är en finish eller det handlar om en re-rack) kallas det ett first-fillfat. First fill betyder alltså inte att fatet fylls för för första gången, bara att det är första gången fatet används till whisky. Ett first-fill sherry- rödvins eller romfat kan alltså ha använts många gånger om innan det köpts in av whiskyindustrin. Ett first-fill bourbonfat, däremot, har per definition endast använts en gång tidigare (bourbon måste enligt lag lagras på fat av nyek).

image

Vem sa att refillfat...

Läs mer http://tjederswhisky.se/first-fill-first-fillfat/

Mackmyra släpper en tolvåring!

Mackmyra har släppt hur många bra whiskies som helst. Allra bäst har de, tycker jag, varit i sin serie Moment. Snart kommer något riktigt intressant i Momentserien. Mackmyra ger: svensk whiskys första tolvåring!

image

Svensk whiskys första tolvåring. Mäktigt!

Släppet är förstås riktigt, riktigt intressant. För nästan två år sedan skrev jag på denna blogg : ”hur svarar Mackmyra mot de nya utmaningarna som andra uppstickare på den svenska whiskyscenen utgör?” Mackmyra har ju ett försprång mot i det att de har så mycket gammal (med svenska mått mätt) whisky i lagerhusen. Mackmyra Moment Tolv blir intressant att prova, av flera...

Läs mer http://tjederswhisky.se/mackmyra-slapper-en-tolvaring/

Tre blinda God Jul-skott från en okänd välgörare

Det kom ett roligt paket hem till mig för ett par veckor sedan. Anonymt, med en julvers. Jag vet fortfarande inte vad det var i glasen. Men nu är de provade, juldropparna!

 

image

Tjedern undrar vad som sig i glasen döljer, och hoppas att den som skickat detta honom följer.

 

Detta eleganta poem medföljde blindskotten:

Även den kloke Tomtefar Vet vilka tankar du har

Men meningen med det han har skickat Är faktiskt att du ska öppna drickat

Frågan vi många till dig vill ställa Är när du i glaset ska hälla

Denna sample som du ska testa Nej...

Läs mer http://tjederswhisky.se/god-jul/

Är whiskyfat speciella?

När destillerier släpper whisky heter det ofta att just de här faten var väldigt speciella; att faten har utvalts och handplockats; inte minst sägs det ofta att de är ”rare”, ovanliga. Ordet ”cask” bär som en aura av magi omkring sig. Från en whiskynörds perspektiv har ofta ett fat whisky en alldeles särskid charm. Vid destilleribesök är lagerhusen nästan magiska: dofterna! Mängden fat! Precis all vätska i vart och ett av faten upplever i alla fall jag verkligen som något unikt. Sådana här bilder väcker hos de flesta whiskyintresserade en enorm längtan efter att bara få vara där den där...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ar-whiskyfat-speciella/

Isle of lime shareholders edition

Det är alltid väldigt speciellt att få smaka de första dropparna som ett destilleri släpper ifrån sig. Gotland whisky har varit on stream sedan 7 maj 2012 . Nu har de just buteljerat sin första whisky, den helt ekologiskt producerade Shareholders edition , som bara går att beställa om du är aktieägare i bolaget. Whiskyn är buteljerad på den ovanliga alkoholstyrkan 47%, och upplagan är 5000 numrerade flaskor; en del flaskor finns också tillgängliga i barer och restauranger, så den exakta siffran är något över 5000 . Jag kommer att återkomma med en sådär lagom nördig intervju med personerna bakom...

Läs mer http://tjederswhisky.se/isle-of-lime-shareholders-edition/

The re-branding of Bladnoch

The lowland distillery Bladnoch was bought up by Australian entrpreneur David Prior last year. A little more than a year ago, I voiced skepticism concerning the future of Bladnoch (in Swedish, sorry). It seemed to me that Prior was more interested in brand development than in whisky per se. Bladnoch has now released its first two single malt expressions, in Australia. They will soon be launched in the UK market. With all my disdain for whisky packaging, I must admit that the two expresstions revealed – the NAS Samsara and the 15 YO Adela – are beautiful, design-wise. ( The design has...

Läs mer http://tjederswhisky.se/rebranding-bladnoch/

Arran Amarone cask finish

Välkommen till den första av många bloggposter där jag – långsamt, Tjeder style! – provar mig igenom ett gäng Arran . Arran är ett destilleri som jag har vagt goda intryck av, utan att någonsin ha provat en droppe därifrån (det är en väldig skillnad mellan att smaka och att prova). En egen bloggpost om själva destilleriet utlovas också inom kort.

Varför så mycket Arran? Jag körde en liten omröstning på min Facebooksida om vad som skulle provas härnäst, och Arran vann. Jag var glad att Arran vann: jag är särskilt nyfiken på det destilleriet. Förra året var vi ett...

Läs mer http://tjederswhisky.se/arran-amarone/

Arran distillery: En presentation

I januari drog jag igång ett mycket ambitiöst projekt med destilleripresentationer på den här bloggen. Jag hann med Deanston , Knockdhu , Lagavulin , Scapa , Strathearn och Strathmill innan jag kände att jag behövde införskaffa ännu mer litteratur för att fortsätta projektet, som sedan rann ut i sanden. Det här är dessutom bloggposter som tar enormt mycket tid att researcha och skriva. Men nu när jag tänkte ge Arran distillery lite extra uppmärksamhet kände jag att det var dags att plocka upp den här tråden igen. Så, då kör vi – en presentation av Arran distillery!

Arran distillery: grundläggande basfakta...

Läs mer http://tjederswhisky.se/arran-distillery/

Lagavulin 8 YO – en förtjusande brist på elegans

Lagavulin firar som ni säkert vet 200 år i år, med buller och bång och ett antal roliga buteljeringar. Den här åttaåringen släpptes vid en styrka på 48% för ett tag sedan i stor upplaga på Systembolaget och tog slut som en avlöning. Sociala medier var under en kort tid välfylld av bilder på hela kundvagnar av den här whiskyn, en del folk köpte på sig sådär en trettio flaskor. En stor eloge till Lagavulin (eller, Diageo som äger destilleriet) för att de satt ut åldern på den här buteljeringen! Hur lätt hade det inte varit för dem att släppa...

Läs mer http://tjederswhisky.se/lagavulin-8-yo/

Glen Elgin 12 YO

Härom veckan blindtestade jag en intressant whisky tillsammans med andra över nätet. Här är mina noter, så pratar vi lite om whiskyn och destilleriet i efterhand.

Doft : Gräddigt/krämigt, både citrustoner (blodapelsin? liksom ”mörk” citrus); långt fram ligger i underbar balans honung och mörka frukter, typ krossade plommon kanske, och koncentrerad päronjuice. Men också något lite ”grövre” – jag associerar till jordgolv/jordkällare, men det är svårfångat. Det ligger liksom något skitigt under den snälla ytan. Aj lajk it! Mandel. Det finns något sött här som inte är honung som jag först skrev – jag tror det är vad folk menar...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glen-elgin-12-yo/

GlenDronach 12 YO Original

Säg GlenDronach, och den svenska whiskygemenskapen får sköna darrningar i spindelsinnet. Destilleriet som gjort sig känt för sina mastiga sherrybomber är verkligen omhuldat i Sverige. Jag har nu provat deras tolvåring (Original), en whisky som lagrats enbart på sherryfat av typerna PX (Pedro Ximénez) och oloroso. Denna whisky är varken kylfiltrerad eller färgad, och den är buteljerad på 43% . Så, då kan vi sätta punkt för de messerschmidtar som då och då drar slutsatsen att en whisky vilken som helst bara måste vara kylfiltrerad baserat enbart på att den buteljerats på under 46%. Jag har alltid funnit det argumentet...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glendronach-12-yo/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se