Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Fyra gånger Glenallachie

Jag har provat fyra whiskies från doldisdestilleriet Glenallachie. Glenallachie är ett ganska stort destilleri i Speyside i princip helt utan egna officiella buteljeringar som ägs av Chivas Regal (som ägs av Pernod Ricard). Liksom den absoluta majoriteten av Skottlands destillerier är detta en fabrik för blended whisky. Behöver det betyda låg kvalitet? Eh, nej, som namnen Caol ila, Clynelish och Mortlach antyder. Två av de fyra jag provade var lite gäspiga, en var rätt bra, och en riktigt bra. Då kör vi!

Glenallachie Càrn Mór 18 YO, 1995–2014 vatting av två hogsheads, 587 flaskor, 46%

image

Najs. Okej. Inte illa.

Doft...

Läs mer http://tjederswhisky.se/fyra-ganger-glenallachie/

Svenska Eldvattens nya Sherry Cask Collection

imageDen oberoende svenska buteljeraren Svenska Eldvatten , som utgörs av Tommy Andersen och Peter Sjögren, lanserar efter sin lyckade 5-årsjubileumsserie, nu sin nya serie single casks, kallad Sherry Cask Collection . Premiär 1 februari kl. 10.00 på Systembolagets beställningssortiment.

imageSherry Cask Collection buteljeras i single cask och släppen blir därav starkt begränsade, allt beroende på hur mycket whisky som fanns i faten vid buteljeringstillfället.

Första släppet, Cask 01 är destillerad 1993 och buteljerad 23 år senare i slutet av 2016 i fatstyrka på 53,5%. – Det första vi tänkte på när vi var i lagerhuset i Skottland och provade whiskyn...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/NUcP5gMSt-c/

Kith Kin – Teeling och Innis Gunn i samarbete

imageKith & Kin betyder släkt och vänner vilket fångar andan i det här samarbetet mellan två pionjärer inom hantverksbryggeri och –destillering: skotska Innis & Gunn och irländska Teeling Whiskey. Den 3 mars kommer resultatet: stouten Kith & Kin.

imageDen irländska familjen Teeling som ju som bekant byggt det första destilleriet i Dublin på över 125 år. Deras flaggskepp Teeling Small Batch Rum Cask (nr 463 , 332 kr) kom hit förra året. Det skotska bryggeriet Innis & Gunns ekfatslagrade öl har blivit väldigt populära, inte minst här i Sverige.

Efter livliga samtal mellan bryggmästaren Dougal Sharp och bröderna Jack och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/a-RuJAaIWlQ/

God Lager – ofiltrerad storsäljare

imageI drygt 20 år har Nils Oscar bryggt öl och nästan lika länge har deras klassiker Nils Oscar God Lager funnits. Nu lanseras den igen, men denna gång i en ofiltrerad, begränsad upplaga för att fira 20 år på den svenska ölmarknaden.

image

Den ofiltrerade versionen av Nils Oscar God Lager smakar mer på grund av att partiklarna är kvar, vilket ger ölet lite extra karaktär. Nils Oscar God Lager Ofiltrerad har en kraftigare och fylligare smak än sin filtrerade motsvarighet.

Nils Oscar God Lager Ofiltrerad lanseras i Systembolagets exklusiva sortiment den 17 februari. Totalt lanseras 20 000 flaskor på 50 centiliter....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/-rOOvQQyWZ0/

Vad är en batch?

Jag fortsätter ge er små förhandsglimtar av whiskyordboken jag skriver på. Idag tar jag mig an den inte alldeles okomplicerade termen batch .

Termen batch kan i whiskysammanhang betyda två olika saker: 1) en destilleringsomgång whisky i traditionella kopparpannor (pot stills). 2) en specifik blandning av fat som buteljerats till en whisky som ges ut mer än en gång; varje ny fatblandning som buteljeras kallas för en batch.

För den som arbetar med produktionen av destillat på ett destilleri används termen oftast i den första betydelsen; bland whiskyentusiaster används lika uteslutande termen i den andra betydelsen.

Batch i betydelse 1)...

Läs mer http://tjederswhisky.se/vad-ar-en-batch/

Mässor våren 2017

Våren 2017 kommer med en intensiv period av mässor för vår del, där vi från den 3 februari till 25 mars kommer att medverka vid fyra stora mässor, nämligen:

Linköping Whiskyexpo den 3-4 februari 2017, på Konsert & Kongress i Linköping

Destillat Sthlm den 17-18 februari 2017, på Stockholm Waterfront (mitt inne i stan)

Malmö Öl- & Whiskymässa den 10-11 mars 2017, på Malmömässan

En Öl- & Whiskymässa den 24-25 mars 2017, på Svensk Mässan inne i Göteborg

Så långt som våra flaskor räcker kommer vi att ha med oss den helt nyligen buteljerade Smögen ”Triple”, som består av våra...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/01/massor-varen-2017/

420 flaskor av Brians Glenfiddich-experiment

image420 flaskor av Glenfiddich IPA Experiment anlände idag, den 20 januari. Malt Master Brian Kinsman samarbetade med ett mikrobryggeri i Speyside och lät Glenfiddichwhisky få sin avslutande lagring i fat som tidigare använts till India Pale Ale, något som aldrig gjorts tidigare.

imageGlenfiddich IPA Experiment är den första utgåvan i en ny serie med innovativa fatlagringar. Bakom experiment står Malt Master Brian Kinsman och bryggaren Seb Jones vid Speyside Craft Brewery . När de båda före detta kemisterna träffades började de båda omedelbart diskutera hur de kunde samarbeta för att utveckla smaker.

Brian Kinsman och Seb Jones tog fram tre...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/0APKVJTvRVQ/

White lake vodka – ryssen kommer!

imageDen första mars blir det tillökning i vodkahyllorna på Systembolaget. Då kommer en rysk, för ovanlighetens skull i dessa dagar, ny vodka: White Lake Vodka – med ginseng…

imageJo, ni läste rätt: ginseng, sibirisk sådan närmare bestämt, som på latin krångligt nog heter Eleutherococcus senticosus. I USA kallades den tidigare för just Siberian ginseng , för den anses ha liknande egenskaper som vanlig ginseng. Idag är det dock att förbjudet att marknadsföra den under det namnet eftersom termen ”ginseng” är reserverad för Ginsengsläktet som heter Panax på latin.

Men i vodkan White Lake är alltså en av ingredienserna Eleutherococcus senticosus,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/KUstP1RyTZs/

Kilchomans tredje experiment på Sauternesfat

imageKilchoman Sauternes Cask Matured är den tredje utgåvan i serien där destilleriet experimenterar med lagring på fat av ovanligare slag. Denna gång är det Sauternesfat från det anrika slottet Château d’Yquem i Bordeaux som spelat huvudrollen.

imageKilchoman Sauternes Cask Matured har lagrats drygt fem år på Sauternesfat och totalt har man buteljerat 6 000 flaskor. I serien har man tidigare lanserat Port Cask Matured (2014) samt Madeira Cask Matured (2015). I sedvanlig Kilchomananda är produkten naturlig i färgen och icke kylfiltrerad.

– Det här är onekligen en whisky som sticker ut med sin säregna stil. Drygt fem år på Sauternesfat...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/QuUgc5EDiOs/

The Macallan Edition No. 2 (48.2%)

I morgon den 20 januari lanseras en ny utgåva från Macallan. The Macallan Edition No. 2 på Systembolaget. En whisky som är tämligen unik i sitt slag då den tagits fram i ett nära samarbete med Master Blender Bob Dalgarno och bröderna Roca , som är kända via sin restaurang El Cellar de Can Roca som vid flera tillfällen har blivit utsedd till världens bästa restaurang och som innehar tre stjärnor i Guide Michelin.

Bob Dalgarno säger så här om detta samarbete:

”Genom att samarbeta med Roca-bröderna har vi lyckats kombinera vår kunskap och expertis inom whisky med deras kulinariska...

Läs mer http://www.whiskytower.se/macallan-edition-no-2-48-2

Glenfiddich IPA Experiment (43%)

Brian Kinsman – Glenfiddich eminente Master Blender har skapat en whisky slutlagrad på IPA-fat. Man gjorde det i samarbete med ett lokalt ölbryggeri från Speyside. Mr Kinsman kallar projektet Glenfiddich IPA Experiment och säger själv så här om det:

”Vi älskade den ovanliga idén om Glenfiddich IPA Experiment och började leka med olika smaker för att se vad vi kunde skapa. Glenfiddich’s första whisky lagrad på IPA-fat är ett bevis på att vi utmanar oss själva i att skapa något levande och ovanligt. Smaken kommer från noggrant utvald maltwhisky för att komplettera de humledoftande noterna”

Glenfiddich IPA Experiment finns tillgänglig...

Läs mer http://www.whiskytower.se/glenfiddich-ipa-experiment-43

Örjan Westerlund – Sprithistorieintresserad whisk(e)yälskare.

En av Sveriges mest lästa författare i whisk(e)ysammanhang är Örjan Westerlund . Han har åtskilliga böcker i ämnet whisky och whiskey på sitt CV. Vi på Whiskytower var givetvis nyfikna på att veta mera om denna sprithistorieintresserade man som nu är aktuell med sin nya bok Bourbon & American Whiskey som släpptes sent 2016.

Besök Whiskytower på Facebook där du har chans att vinna ett signerat ex av Örjans nya bok.

image

Örjan Westerlund

Hej Örjan! Presentera dig för våra läsare? Sprithistorieintresserad alldrickare med preferenser för bourbon, skotsk whisky och öl. Karaktär i regel med lugn och mild, förutom före middagstid då...

Läs mer http://www.whiskytower.se/orjan-westerlund-sprithistorieintresserad-whiskeyalskare

Benromach Chateau Cissac 2006 (45%)

Benromach Chateau Cissac är lagrad i first fill bourbonfat och har sedan fått en finish på 20 månader i utvalda fat från Chateau Cissac. En vingård i Bordeaux-regionen i Frankrike. Denna utgåva destillerades 2006 och buteljerades 2014.

Benromach Chateau Cissac är buteljerad på 45% och kostar 875kr via Systembolaget .

image

Benromach Chateau Cissac 2006 (45%)

Doft Beppe: Det doftar kryddigt med en stor portion blommor. Gräs och mossa med en klick apelsinskal. Vanilj med en trevlig fruktighet finns i bakgrunden. När jag försiktigt värmer glaset en stund i min hand så framträder den omogna banandoften tydligt och likaså en hint...

Läs mer http://www.whiskytower.se/benromach-chateau-cissac-2006-45

Glenfiddich - IPA Experiment 43% ABV

image
Dear friends and followers! In the beginning of november, Glenfiddich contacted me with info about a coming release, namely their "IPA Experiment". This whisky is the first one in their new "experimental series". The whisky (no age declared) has been finished in american oak barrels that previously held a Speyside IPA created especially for this end, that is, to give flavours to the casks. The IPA has been in the casks for 4 weeks and the whisky has in turn had a 12 week finish in the casks. 
For more info on the process and on this first whisky in...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2017/01/glenfiddich-ipa-experiment-43-abv.html

Berättelsen bakom Dugges Imperial Coffe Stout

imageEn Coffee Stout med det något förbryllande namnet ”Dugges Hunter & Sons SIdamo Dimtu” kommer från Dugges Bryggeri den 20 januari. Stouten är resultatet av ett e-mail, en förfrågan och en ölfokuserad resa.

imageDet började med att Dugges bryggeri fick ett e-mail från James Hunter på Hunter & Sons i Bath, ett ställe som specialiserat sig på hantverksöl och kaffe. Han undrade om Dugges skulle komma till Bristol Craft Beer Festival. När Dugges svarade att de inte ens visste vad det var för en festival tog James kontakt med arrangörerna vilket ledde till att Dugges fick spendera nio, minst sagt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/9a1d6PxOeXQ/

Benromach Peat Smoke (46%)

Benromach Peat Smoke är en kraftigt rökig whisky. Malten är rökt till imponerade 67ppm. Det är mer än hos många destillerier på Islay. Den är destillerad 2005 och buteljerad 2014. Lagringen har skett på first fill bourbonfat.

Benromach Peat Smoke är buteljerad på 46% ABV och kostar 816kr via Systembolaget.

image

Benromach Peat Smoke (46%)

Doft Beppe: En söt och fruktig rök. Honung, vanilj och äpplen. Peppar och kolafudge. Det är en sprakande brasa med färsk och torr björkved. Glöm den maritima salta röken från öarna. Det här är något helt annat och i mitt tycke mer intressant. Bara genom att...

Läs mer http://www.whiskytower.se/benromach-peat-smoke-46

Benromach Organic 2010 (43%)

Första whiskyn ut i vår temavecka med Benromach är deras Organic. Den är lagrad på Virgin oak fat och är helt ekologiskt producerad.

Benromach Organic är buteljerad på 43% och kostar 859kr via Systembolaget.

image

Benromach Organic 43%

Doft: Beppe: Mycket kolafudge och vanilj i denna. Det finns även hintar av omogen banan och citrus med i mixen. Det är en mycket trevlig doft som faktiskt vinner på lite luftning och några droppar vatten. Då kommer citrusen fram lite mer. Tycker också att det finns drag av mer tropiska frukter och även krusbär. Gillar doften skarpt.

Kent: Fräscht, fruktigt, runt och...

Läs mer http://www.whiskytower.se/benromach-organic-2010-43

Benromach 100 Proof 10YO (57%)

Vi forsätter vår temavecka med Benromach med 100 proof 10YO. Proof är ett gammalt mått för att mäta styrka och 100 proof motsvarar 57%. 80 procent lagras först på fd bourbonfat, 20 procent på fd sherryfat och efter det ett års slutlagring på fd Oloroso sherryfat.

Benromach 100 Proof 10YO är buteljerad på 57% ABV och är varken kylfiltrerad eller färgad med sockerkulör. Den kostar 1050kr via systembolaget.

image

Benromach 100 Proof 10YO 57%

Doft: Beppe: En lätt rökig doft fylld med vanilj, malt och honung. Äpplen, citrus och päron finns det men likaså mer torkade frukter såsom russin och fikon....

Läs mer http://www.whiskytower.se/benromach-100-proof-10yo-57

Keith Cruickshank – Återskapar gammal Speyside whisky

När vi senast besökte Skottland så var ett av destillerierna vi besökte Benromach. Det var ett mycket trevligt besök och vi vart mycket imponerad både av vad vi såg och det vi fick smaka. Vi beslutade oss därför att intervjua destillerichefen Keith Cruickshank så att han får berätta mer om detta mycket intressanta destilleri som ägs av inte helt okända Gordon & MacPhail. Detta är starten på en temavecka om Benromach här på whiskytower. Vi kommer att recensera fyra olika whiskyutgåvor från dem denna vecka.

image

Keith Cruickshank

 

Hi Keith, please introduce yourself to our readers? My name is Keith...

Läs mer http://www.whiskytower.se/keith-cruickshank-aterskapar-gammal-speyside-whisky

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se