Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Jura Tastival 2017

Idag, en blindprovad whisky.

Doft : Stor och varm. Björnklister, russin i sprit, massor av aprikosmarmelad. Även citrustoner, som en skvätt citron i all den där aprikosmarmeladen. Den är lite ”murrig”, med många saker på en gång – en lite mysko ton av tomat eller tomatmarmelad finns med i blandningen. Ett litet alkostick; detta verkar vara över 46%. Inledningsvis är doften inbjudande, men efter ett tag blir det för grötigt, för många saker på en gång. Den påminner med sina reglage på max en hel del om Amruts standardwhisky.

Smak : ekig beska, ganska kraftig alkohol, stark lakrits en bit...

Läs mer http://tjederswhisky.se/jura-tastival-2017/

WTV 035 – Box Quercus II Alba

I avsnitt 35 av Whiskytower TV så provar vi det senaste släppet från Box destilleri i Ådalen, Quercus II Alba. Denna utgåva har först fått lagrats på traditionella ex-bourbonfat för att sedan få en slutlagring på mindre fat av Amerikansk nyek (Quercus alba), dessa fat är i huvudsak 40 liters ankare. Box Quercus II Alba har en ABV på 50.8% och...

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-035-box-quercus-ii-alba

WTV 034 – Två gånger Glenfiddich och en Tullamore Dew XO.

I avsnitt 34 av Whiskytower TV så provar vi två olika experiment från Glenfiddich. Glenfiddich IPA Experiment är ett sammarbete mellan Glenfiddichs master blender Brian Kinsman och Speysides Craft Brewerys bryggare Seb Jones. Det hela har resulterat i en Glenfiddich som fått en finish i tre månader på fat som tidigare innehållit öl av typen IPA. Glenfiddich IPA Experiment har en ABV på 43% och kostar 649 kr för en helbutelj via Systembolaget.

Glenfiddich XX är ett resultat av 20 stycken whiskyexperter som efter en inbjudan från Brian Kinsman fick komma till destilleriet och välja ut sitt favoritfat bland ca...

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-034-tva-ganger-glenfiddich-och-en-tullamore-dew-xo

WTV 033 – Två gånger The Glenlivet.

Nyligen så har två nyheter från The Glenlivet lanserats på Systembolaget. Dels Nadurra First Fill som gör nadurraserien komplett i Sverige. Det är en fatstark Nas-whisky (precis som de andra i nadurra-serien) som här uteslutande lagrats på first fill bourbon. Denna gör nu sitt intåg i Sverige. Den andra nyheten är en 15-årig single cask vid namn Pittandlich. Även den lagrad på ex-bourbon och fatstark. I avsnitt 33 av Whiskytower TV så provar vi dessa två.

The Glenlivet Nádurra First Fill har en ABV på 59.1% och kostar via Systembolaget 499kr.

The Glenlivet single cask Pittandlich 15YO verkar redan vara...

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-033-tva-ganger-glenlivet

Box Quercus II Alba

Möt Quercus II Alba, den andra whiskyn i Box Quercus-serie. Whiskyn har inspirerats av ett gammalt nordiskt Östersjöodjur, Qualba, som vid Ångermanälvens mynning slukade flera svenska skepp hela under 1700-talets första hälft då Ostindiska kompaniet bedrev handel med Kina via Sidenvägen. ”Liksom den legendariska Qualba åt hela säckar kanel, kvitten, krysantemum och, ja, hela skepp byggda av urgammal vindpinad ek är denna whisky full av kaxig attack och kryddrik mångfald. Whiskyn är en hyllning till det gamla sjöodjurets omättliga aptit på nya spännande dofter och smaker”, säger Roger Melander, destillerichef på Box.

image

Box Quercus II Alba.

Eller nej. Inga stories...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-quercus-ii-alba/

The enigma of triple distillation

What is triple distillation, and how do you do it? Instead of the usual double distillation which pertains to almost all Maltwhisky on the planet, some distilleries distill three times. Traditionally, many (not all) Irish whiskies are triple-distilled. In Scotland, it happens occasionally in some distilleries. Historically, triple distillation was slightly more common in Scotland back in the nineteenth century than it is today, although most distilleries which did not double-distill probably used modified forms of distillation somewhere mid-way between double and triple distillation . Some distilleries will offer special whiskies that have been triple distilled, but only Auchentoshan...

Läs mer http://tjederswhisky.se/the-enigma-of-triple-distillation/

Swedish whisky from Hven Distillery – Mizar 6:1 45% ABV!

image
Dear friends, supporters and followers alike! On the 28th of februari, the swedish distillery Hven held a press-tasting for their latest release. It was great to once again receive an invitation to attend, but very, very sadly I was not able to attend... To my great joy a generous sample of 10cl arrived not that long ago and so today I present to you my notes and thought on this whisky! 
This latest release is the continuation of the series drawing its inspiration from the constellation called "The Big Dipper". 
This time around our eyes are fixed on the star...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2018/03/swedish-whisky-from-hven-distillery.html

Kilchoman

Kilchoman är ett skotskt familjeägt destilleri på Islay, grundat omkring år 2002 av Anthony Wills och on stream sedan 2005. Kilchoman var trail blazers när de drog igång på Islay. Även om Arran redan tio år tidigare hade visat att det gick att starta ett relativt litet och oberoende ägt destilleri var Kilchoman genom sin geografiska placering och sin ställning som gårdsdestilleri redan tidigt starkt profilerade. Många destillerier som öppnat efter 2005 har inspirerats av Kilchomans kommersiella framgångar, däribland svenska Box. Ett första whiskysläpp, Inaugural release, gjordes redan 2009. Destillerichef är sedan 2010 John McLelland som tidigare arbetade på Bunnahabhain....

image

Läs mer http://tjederswhisky.se/kilchoman/

The globalization of whisky

Until fairly recently, making whisky was the province of only a handful of countries. In recent years, whisky making has become more global. No less than 32 countries have active malt distilleries. To be more precise, whisky is now made in Argentina, Australia, Austria, Belgium, Brazil, Canada, the Czech Republic, Denmark, England, Finland, France, Germany, India, Iceland, Ireland, Israel, Italy, Japan, Liechstenstein, The Netherlands, New Zealand, Northern Ireland, Norway, Pakistan, Scotland, South Africa, Spain, Sweden, Switzerland, Taiwan, the United States of America, and Wales. This list holds true with a strict malt perspective on whisky. Many, alas, have tried ”whisky”...

Läs mer http://tjederswhisky.se/globalization-whisky/

En riktigt bra Highland Park

Whisky behöver inte så mycket för att bli bra: ett bra destillat som får ligga tillräckligt länge i bra fat, det är allt. Det här är en sådan bra whisky, utan krusiduller med olika slags fat och finishes. Det handlar om en Highland Park från Gordon & MacPhail, lagt på fat (refill American bourbon hogsheads) 1989, buteljerad 2016 på 43% i deras serie MacPhail’s Collection . Det gör whiskyn till 26 eller 27 YO. Genom Symposion har 96 flaskor kommit till Sverige. De släpps på Systembolaget den 2 mars för det rätt saftiga priset 2402 kronor . Lite äldre whisky...

Läs mer http://tjederswhisky.se/highland-park-1989-2016-gm/

Destillat

Destillat är en term med flera betydelser. Termen avser, tekniskt sett, vad som helst som är resultatet av destillering. Det betyder att lågvin, resultatet av destillering av mäsk i den första pannan vid traditionell dubbeldestillering, är ett destillat. Även all sprit som kommer ur spritpannan, oavsett om den hör till förspriten, hjärtat eller efterspriten, är destillat. (Om du vill tokbriljera i whiskysammanhang förresten, dra till med termen destilland – den termen kan typ ingen. Destilland avser det som destilleras i en given panna. I mäskpannan är mäsken destilland, och lågvinet destillat; i spritpannan är lågvin tillsammans med försprit och eftersprit...

Läs mer http://tjederswhisky.se/destillat/

Men jösses!

Den som researchar whiskybok kan stöta på saker. Som när man försöker beta av alla destillerier på planeten, och får nys på destilleriprojekt. Då kan man till exempel ramla på The Belfast Distillery Company. Vars grundare Peter Lavery vann 10,2 miljoner pund på Lotto 1996 och drog sådär en tio år senare igång, bland en del andra saker, projektet att bygga ett destilleri i Belfast. Det verkar ha gått lite so-so, vid snabb och småslö men ofrivilligt skitrolig googling. 2011 skrev Belfast Telegraph  att han släppte en ny whiskey med namnet Titanic, på dagen 100 år efter att Titanic seglade...

Läs mer http://tjederswhisky.se/men-josses/

Symposions Rombar går till sjöss

Birka Rum Cruise är Sveriges enda renodlade rommässa. Symposions Rombar finns på plats med ett omfattande sortiment ur de spanska, engelska och franska skolorna. Kryssningarna avgår från Stockholm den 15, 16 och 17 mars. 

Alexis Guerrero från Ron Abuelo finns ombord på alla tre kryssningarna och håller en lättsam, rolig och informativ Master Class. Antalet platser är begränsat – först till kvarn! Bokas genom Birka

Abuelos hela sortiment finns tillgängligt för provsmakning och för den som vill ha något extra festligt erbjuds även Signature Cocktails.

I rombaren finns även Symposions egna romexperter, samt Thomas Vogensen som guidar kunnigt kring Compañero...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/03/09/symposions-rombar-gar-till-sjoss/

test jr

Sett i den historiska backspegeln är 1980-talet ett av de mest dramatiska decennierna i whiskyindustrins historia. Det var årtiondet med uppgång och fall, när produktionen moderniserades och när singelmalt på allvar började bli en vara som såldes i allt större volymer. 1980-talet är whiskyns stora brytningstid. Att prova whisky från detta årtionde är som att smaka på mötet mellan en ny tid och en gammal. Nu ger Gordon & MacPhail oss möjligheten med tre nya fascinerande buteljeringar.

1980-talet var inte bara de snedkammade syntluggarna och de bångstyriga hårdrocksfrisyrernas årtionde. Sett i historiens backspegel var det kanske främst ett årtionde när...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/03/08/test-jr/

Alutrade – En kund som endast nöjer sig med det bästa

Så här i slutet av februari när en isande kyla drar in, är det väldigt värmande att få prata med en av våra nöjda kunder. Det är Åsa Brittsten Hjelm som är ansvarig för marknadskommunikation på Alutrade i Växjö som vi haft ett trevligt samtal med.

– Hej Åsa, kan du berätta lite om Alutrade och vad ni gör? Alutrade är ett specialistföretag som levererar aluminiumprofiler till en mängd olika branscher. Våra profiler finns i ett flertal olika konstruktioner, allt från fordons- till inredningsbranschen och vi har tillsammans i företaget en lång och gedigen kunskap. Vi är med hela vägen...

Läs mer https://fsdata.se/blogg/alutrade-en-kund-som-endast-nojer-sig-med-det-basta/

Intervju med Rasmus Jakobsson på Room Republic

Våra kunder är det viktigaste och det bästa vi har. Därför blir vi extra glada när de kommer förbi och besöker oss över en kopp kaffe i våra lokaler. I veckan kom Rasmus Jakobsson från Room Republic förbi för att se över och samla ihop de tjänster Room Republic har hos FS Data.

– Hej Rasmus, kan du berätta vad Room Republic är och vad du har för roll? Room Republic är ett moderbolag som driver verksamheter inom hospitality industrin. Primärt inom hotell och restaurang. I dagsläget driver Room Republic verksamheterna V Hotel Helsingborg, Hotel Feliz Palma de Mallorca, Hotel...

Läs mer https://fsdata.se/blogg/intervju-med-rasmus-jakobsson-pa-room-republic/

Välbesökt seminarium om GDPR

I dag är det inte bara Alla hjärtans dag utan vid lunchtid arrangerade FS Data i samarbete med Länsförsäkringar Skåne ett seminarium om den nya dataskyddsförordningen, (GDPR).

Ca 40 personer kom för att lyssna på advokat Emelie Svensäter Jerntorp från Advokatfirman Vinge som på ett trevligt och intressant sätt redogjorde vad GDPR innebär.

Emelie berättade om regelverket, samt vad som behöver göras innan 25 maj 2018 när förordningen börjar gälla, men också om de möjligheter som de nya reglerna för med sig och hur det kan används i verksamheten.

imageadvokat Emelie Svensäter Jerntorp

image

image

Inlägget Välbesökt seminarium om GDPR dök först upp på...

Läs mer https://fsdata.se/blogg/valbesokt-seminarium-om-gdpr/

Nya och förbättrade öppettider

Vår kundservice är öppen på vardagar, kvällar och helger!  image

Våra kunder är det viktigaste vi har och vår målsättning är att kunna ge förstklassig service när du behöver den. Därför utökar vi från 1 februari våra öppettider.

Nya tider för FS Data:s kundservice är: Måndag-torsdag 06-22 Fredag 06-17 Lördag & söndag 10-15

Läs mer om vår support här!

Som ett led i att kunna erbjuda hög service åt våra betalande kunder, upphör telefon-support för de kunder med kostnadsfria tjänster, (E-Post Bas samt DNS), men kan fortsättningsvis nå vår support via mail.

För dig som endast har ett E-Post Bas- eller...

Läs mer https://fsdata.se/blogg/nya-och-forbattrade-oppettider/

Se upp för domänbluffar

På sista tiden så har vi fått flera rapporter om kunder som blivit uppringda av företag som påstår att en annan kund vill registrera deras företags domännamn under en annan toppdomän.

Ofta påstår dessa företag att de ringer dig enbart för att bekräfta så att ingen annan registrerar ditt företagsnamn eller varumärke, då de påstår att detta krävs enligt rådande regler för domänregistrering.  image

Accepterar man det erbjudande som man får av företaget så kan man få väldigt stora fakturor som ofta är flera gånger dyrare än om du skulle registrerat domänen hos en legitim registrar. Hela listan för .se-domäner hittar...

Läs mer https://fsdata.se/blogg/se-upp-domanbluffar/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se