Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Vi har provat AnCnoc Rascan och 24 yo

image

Vi skrev förut om Knockdhu distillerys nyhet AnCnoc Rascan. (läs också: anCnoc Rascan: Det senaste rökverktyget ). Nu har vi smakat på både Rascan och AnCnoc 24 yo. Här är våra smaknoter!

Två nya buteljeringar från Knockdhu Distillery, eller AnCnoc, som single-maltkunderna känner dem.

AnCnoc – Rascan , 46%, nr. 20245 , 549 kr. De senaste åren har AnCnoc berikat den rökiga whiskyvärlden med flaskor betitlade saker som Rutter, Flaughter och Tushkar. Nu är det dags för Rascan. Till skillnad från många orökta whiskies som kastar in ett par rökiga varianter för att ha en chans mot Islayjättarna har AnCnoc...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/nrqXl1J6EV0/

The Deveron – en komplex tolvåring

imageNu finns möjligheten att upptäcka MacDuff-destilleriets senaste stolthet, The Deveron. Destilleriet, som slog upp sina portar år 1960, skapar ett destillat där äpple paras med behaglig maltighet och mjuka vaniljtoner. Det sägs även att man kan förnimma toner från det stormiga, salta havet i närheten. The Deveron 12 Years Old finns på Systembolaget från den 1 september.

imageDestilleriet har uppkallats efter staden MacDuff vid floden Deveron i nordöstra Skottland. När det öppnade var MacDuff landets mest moderna för sin nyskapande design och sitt okonventionella sätt att tillverka whisky. Små potstills och horisontella kondensorer skapar en osedvanligt mjuk whisky med karaktär....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/gMaWpeEuMm0/

Buffalo Trace – Smaknoter del 1

Vår Buffalo Trace vecka går vidare med att vi under tre dagar kommer att prova och recensera 9 olika utgåvor av whiskey från detta kända bourbondestilleri i Kentucky. Vi inledde veckan med en intervju med Master Distiller Harlen Wheatley igår.

Idag kommer vi att prova tre olika uttryck: White Dog, Benchmark samt Buffalo Trace .


Buffalo Trace – White Dog (62,5%)

image

Buffalo Trace – White Dog (62,5%)

Doft Beppe: Söta fruktiga toner. Den är ren i sin doft och har inte någon karaktär av ”fulsprit” som en del newmake jag provat tidigare. Det är rena bäriga och fruktiga toner med...

Läs mer http://www.whiskytower.se/buffalo-trace-smaknoter-del-1

Springbank Local Barley

imageSpringbank har då och då, ända sedan 2001, lanserat utgåvor under etiketten Local Barley. Den första var en numera närmast ikonisk Springbank från 1965, därefter har det sparsamt kommit mindre serier med det ”lokala kornet”.

Nu är det dags igen. Local Barley ligger i linje med Springbanks hela affärsidé. Vid Low Machrimore Farm i Southend, några kilometer utanför Campbeltown, lät Springbank hösten 2000 skörda kornet till den Local Barley som nu möter sin publik. Det är den första utgåvan i en serie om fem som ska presenteras under de kommande fem åren. Upplagan är liten, bara 9 000 flaskor finns...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2016/08/22/springbank-local-barley/

Belgiske legoknektens öl

imageBrouwerij Latte grundades 1818 av Valère Latte i Gavere, som är en by och kommun i östra Flandern. Latte sålde bryggeriet till René Contreras och på 1920-talet tog hans syskonson Marcel Contreras över och det var då som bryggeriet fick sin nuvarande form och sitt nuvarande namn.

imageSedan några år tillbaka drivs Brouwerij Contreras av Frederik De Vrieze som är gift med Ann Contreras, enda barn till Willy Contreras, den siste i raden av släktens bryggare.

En av Frederiks första insatser var att börja brygga en blond-dubbel-trippel-serie, tillägnad legoknekten och den lokala hjälten Valeir som står staty vid byns rådhus...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/WOJJ9rKS0c8/

Grythyttans whiskylager säljs ut

imageBergslagens Destilleri Örebro AB meddelar att de har köpt Grythyttan Whiskys hela kvarvarande lager av fyllda whiskyfat, som består av whisky producerad 2009–2013. Prissumman blev 14 miljoner kronor. I och med köpet så finns inga fat kvar i Grythyttan Whisky AB, även produktionsutrustningen är såld till ett annat bolag.

Under hösten 2015 fick Grythyttan Whisky nya ägare då den tidigare ägaren, Benny Borg, sålde alla sina aktier. Det är de nya ägarna som nu sålt lagret till Bergslagens Destilleri Örebro AB. Affären beskrivs av Bergslagens Destilleri som ”extremt ovanlig”. Sedan en tid tillbaka finns det en färdigbuteljerad utgåva, Grythyttan Remonteur...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/ytJJ5ZOOODE/

Harlen Wheatley – Master Distiller Buffalo Trace Distillery

This week we will have a special theme here at Whiskytower. We devote the entire week to Buffalo Trace Distillery and its lovely bourbon whiskey. It’s one of the oldest continuously operating distillery in the United States. Records indicate that distilling started on the site that is now the Buffalo Trace Distillery in 1775, by Hancock Lee and his brother Willis Lee.

Our Buffalo Trace Week will start with an interview with the Master Distiller Harlen Wheatley and for the following three days we will review 9 different kind of whiskey from the distillery.

The present Master Distiller Harlen Wheatley...

Läs mer http://www.whiskytower.se/harlen-wheatley-master-distiller-buffalo-trace-distillery

Speyburn 25 YO (46%)

Så var det dags att avsluta vår Speyburn-vecka . En vecka som vi vill tacka Martin Tjäder på  Berntson Brands (länk) för, då han gjorde den möjlig. Tack Martin!

Vi inledde veckan med en intervju med Bobby Anderson , destillerichef på Speyburn. Sedan recenserade vi både Speyburn Bradan Orach och Speyburn 10 YO . Vi avslutar veckan med en riktig dyrgrip – Speyburn 25 YO . Denna utgåva finns inte att köpa i Sverige tyvärr, men finns att beställa på nätet, exempelvis här .

Speyburn 25 YO är buteljerad på fina 46% ABV.

image

Speyburn 25 YO (46%)

Doft Beppe: Här är...

Läs mer http://www.whiskytower.se/speyburn-25-yo-46

Glendronach Sauternes cask finish: en blommig fruktskål

imageAtt slutlagra whisky en kort tid före buteljeringen på fat som tidigare innehållit vin eller annat destillat har blivit högsta mode. Regelverket kring whisky är strikt och all smaksättning är förbjuden. Men på 1990-talet upptäckte destillerier att en kort tids extra lagring på begagnade vinfat gav en helt ny smakpalett. Några destillerier gick i bräschen och ett fåtal har utvecklat dem till mästerskap. En av de verkliga konstnärerna när det gäller slutlagring på vinfat är Billy Walker, Master Distiller vid GlenDronach och BenRiach.

imageVin från Sauternes i sydvästra Frankrike är ju världsberömt. Det räcker med att säga Chateau d’Yquem.

Att...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/dPEjg1JB27E/

Två rökare och en på närodlat korn från Springbank

imageImorgon 19 augustii dyker Longrow Peated upp (nr 10402 , 598 kr) och den 25 augustii är det dags för Longrow 18 Years (nr 10414 , 1 738 kr). Samma dag kommer ytterligare från samma destilleri.

Destilleriet Springbank i Campeltown torde knappast behöva någon närmare presentation vid det här laget. 1973 började man där producera en hårt rökt malt i samma stil som Islaywhiskyn. Namnet blev Longrow efter ett före detta granndestilleri vars lokaler används som fatlager. Utgåvor av den dubbeldestillerade rökiga Longrowwhiskyn blev snabbt mycket eftertraktade och har så varit sedan dess.

Deras 18-åring har varit med ett tag...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/RkVh_njwHdw/

Speyburn 10 YO (40%)

Vi fortsätter vår Speyburn-vecka !

Dagens recension är Speyburn 10 YO som lagrats på ex-bourbonfat och ex-sherryfat. Den är sedan buteljerad på 40% ABV och kostar 329 kr på Systembolaget .

Så här beskrev Bobby Anderson , destillerichef på Speyburn, denna utgåva i vår intervju ( länkning ):

“Speyburn 10 Years Old is a global favourite and a real crowd pleaser. This time the whisky is matured in a combination of American oak ex-bourbon and ex-sherry casks, giving a hint of lemon on the nose, with hints of toffee and butterscotch and a long, sweet finish.”

image

Speyburn 10 YO (40%)...

Läs mer http://www.whiskytower.se/speyburn-10-yo-40

Bobby Anderson – Manager of Speyburn Distillery

We are very happy to have had the opportunity to interview Bobby Anderson who is the manager of Speyburn Distillery . This distillery are known for their innovative solutions, e.g. the method called “drum malting” . Today the distillery and its whisky is better known in US than in Europe, but more and more people begin to open their eyes to the fine whisky it produces.

The interview also is the beginning of a  Speyburn week here at Whiskytower, where we the following three days will review three different editions of the distillery’s whiskies.

We would also like to thank Martin Tjäder, Berntson Brands, because he made this Speyburn-week...

Läs mer http://www.whiskytower.se/bobby-anderson-manager-of-speyburn-distillery

Speyburn Bradan Orach (40%)

Under vår Speyburn-vecka kommer vi att recensera 3 olika utgåvor från detta Speyside destilleri. Först ut är en NAS som tillkom i standardportföljen 2009 och som går under namnet Speyburn Bradan Orach . Så här säger destillerichef Bobby Anderson i gårdagens intervju om denna utgåva ( länk till intervjun ):

“Bradan Orach means ‘golden salmon’ in Gaelic and is inspired by the world class salmon fishing around here by the River Spey where our Distillery is based. It’s a bright, welcoming Speyside whisky, matured exclusively in American Oak ex-bourbon casks which give a subtle, full bodied taste of honey and vanilla, and a...

Läs mer http://www.whiskytower.se/speyburn-bradan-orach-40

Rom – Smaknoter del 5

Så var det dags att avsluta vår Rom-vecka . En otroligt intressant vecka som började med vår måndagsintervju med Duane Dove , som är expert på Rom. Sedan har vi haft en Diageo dag , en  Herida Aurum dag , en  Clydesdale dag  samt en Nigab dag .

För oss som normalt inte dricker rom, utan lägger större delen av vårt intresse på whisky, var denna vecka som ett “Wake up call”. Det visade sig att det vi trodde vi visste om rom inte stämde på långa vägar. Rom är en otroligt bred dryck med ett otroligt skiftande spektra av smaker och dofter....

Läs mer http://www.whiskytower.se/rom-smaknoter-del-5

Rom – Smaknoter del 3

Rom-veckan fortsätter! Vi ökar dessutom på antalet rom och recenserar idag 5 olika sorter. Efter vår måndagsintervju med Duane Dove , som är expert på Rom, har vi haft en Diageo dag och en Herida Aurum dag .

Idag är det dags för 5 helt olika rom från Clydesdale : English Harbor 5 Years, Zafra 21 Years, Caroni 17 Years, Bielle Vintage 2007  samt Neisson Extra Vieux .

Vi vill dessutom passa på att tacka  Clydesdale  för att ni gjorde denna provning möjlig!


image

English Harbour 5 Years

English Harbour 5 YO Destillerad i kopparpannor. Lagrad på ekfat i 5 år.

Kostar 398 kr...

Läs mer http://www.whiskytower.se/rom-smaknoter-del-3

Rom – Smaknoter del 4

Rom-veckan fortsätter! Nu dags för del 4.

Efter vår måndagsintervju med Duane Dove , som är expert på Rom, har vi haft en Diageo dag , en  Herida Aurum dag  och en Clydesdale dag .

Idag är det dags för 5 olika rom från Nigab : Appleton Estate Signature Blend, Appleton Estate Extra 12 Years, Matusalem Solera 7 Blend, Matusalem Gran Reserva Solera 15 Blend  samt Mount Gay Black Barrel .

Vi vill dessutom passa på att tacka  Nigab  för att ni gjorde denna provning möjlig!


image

Appleton Estate Signature Blend

Appleton Estate Signature Blend En traditionell Jamaicarom. I receptet ingår rom i 15 olika...

Läs mer http://www.whiskytower.se/rom-smaknoter-del-4

Rom – Smaknoter del 1

Vi på Whiskytower har lämnat vår comfort-zone och gett oss ut i Romvärlden. Vi inledde vår Rom-vecka med att i går publicera en intervju med Duane Dove , som är expert på Rom. Nu tänkte vi ge oss i kast med att prova, testa och recensera 25 olika romsorter under fem dagar.

Vi kommer inte att betygsätta dem i enlighet med vårt normala betygsystem, utan vi kommer istället att för varje dag välja ut den rom som tilltalade oss mest och den rom som vi tyckte var mest prisvärd. Förutom vi på Whiskytower, hade vi två gäster i form av Håkan och Patrik Näslund , som...

Läs mer http://www.whiskytower.se/rom-smaknoter-del-1

Rom – Smaknoter del 2

Vi  fortsätter vår vandring genom Rom-land. Rom-veckan startade i måndags med en intervju med Duane Dove , som är expert på Rom. Igår provade vi 3 mycket trevliga rom från Diageo – Ron Zacapa.

Idag är det dags för 4 helt olika rom från Herida Aurum : Gold of Mauritius Solera 5, Origenes Reserva 18 Years, Ron Esclavo XO Cask  samt Ron Aldea Tradicion .

Vi vill dessutom passa på att tacka  Herida Aurum  för att ni hjälpte oss med prover till dagens provning!


image

Gold of Mauritius Solera 5

Gold of Mauritius Solera 5 Framställd av melass. Råspriten är destillerad till ca...

Läs mer http://www.whiskytower.se/rom-smaknoter-del-2

Duane Dove – Romexpert med rötter i Tobago

Denna vecka lämnar vi whiskyn och ger oss in i den spännande Romvärlden. Rom är en dryck som under senare år växt i populäritet här i Sverige och som många älskar. En destillerad spritdryck som görs av antingen sockerrörssaft eller av melass från sockerrör. Rom är faktiskt världens vanligaste sprittyp och härstammar i sin moderna form från Västindien.

Vi på Whiskytower tänkte försöka förkovra oss i denna spännande dryck. Och hur gör man det om inte genom att ägna en hel vecka åt Rom . Vi kommer att under veckan prova och recensera hela 25 olika romsorter . Så följ med...

Läs mer http://www.whiskytower.se/duane-dave-romexpert-med-rotter-i-tobago

SMWS 123.7, ”Unusual and highly enjoyable”: en märklig portvinslagring

Kapitel tre i min serie med portvinslagrad whisky är en tioåring på maffiga 59,6% : SMWS 123.7. Det handlar alltså om ytterligare en whisky från anrika Scotch Maltwhisky society , som enbart ger ut single casks på fatstyrka – något de faktiskt var först i världen med – och som styvnackat döljer destilleriers namn bakom märkliga siffror. Detta är alltså deras sjunde buteljering från destilleri nummer 123. För svar på var det är för ett ställe, se längre ned.

Mina tidigare intryck av portvinslagringar var Longrow red 3rd release och SMWS 30.73 . Jag utlovade resonemang om vilka fat...

Läs mer http://tjederswhisky.se/smws-123-7/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se