Kopparkontakt

Det talas mycket om kopparkontakt. Koppar har en formidabel förmåga att ta bort oönskade ämnen i den new make som produceras, särskilt då svavelföreningar. Hur mycket koppar den blivande whiskyn har kontakt med koppar vid destillering påverkar i stor utsträckning karaktären på doft och smak hos den färdiga whiskyn.

Detta har gjort att termen kopparkontakt, liksom förresten termen reflux, har fått ett väldigt uppsving i marknadsföring kring whisky. Ofta låter det som att all form av maximering av kopparkontakt är bra. Det är ett simplistiskt och faktiskt direkt missvisande sätt att se på saken.

Ett sätt att styra hur mycket...

Läs mer http://tjederswhisky.se/kopparkontakt/

En ruggigt bra Bowmore

Jag har provat en ruggigt bra Bowmore. Med råge den bästa Bowmore jag någonsin smakat, faktiskt. Jag visste precis ingenting alls om vad det var jag provade vid tillfället, dock. Här är mina blinda noter.

Doft : detta ligger helt klart på över 46%, rökigt destillat på sherryfat. Härligt smutsig rök, med metalliska inslag (rostigt järn), sur rök, torkad ingefära och, liksom mot slutet av doften, vitpeppar. Den där limtonen, typ tapetklister, som ibland finns i sherrylagringar. Det är fruktigt, också: mosad omogen banan eller skumgodis, och en lite gyttrig fruktighet som leder tankarna åt kompott. Vi snackar grejer som...

Läs mer http://tjederswhisky.se/bowmore-1971-21-yo/

Ardbeg: som om arkeologi vore fotboll

Det är den där tiden på året igen, då de mest inbitna Ardbeggianerna ropar hej och hå och tjo tjim och alla bloggare skriver som vanligt gratis copy åt Ardbeg (jag sitter och gör det nu) och trådar fylls överallt på nätet med bestämda åsikter om Ardbeg, fast ingen vet nästan någonting alls.

Minns ni den där texten som jämförde fotboll med arkeologi ?  Om att hur man än gjorde var det totalt omöjligt att komma undan, om arkeologi skulle ha den ställning fotboll har idag? Några godbitar:

So, you awaken to the clock radio. It’s 7AM. Just as you...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ardbeg-arkeologi-fotboll/

A [Highland Park] 17 YO by The Thompson Brothers, blind tasted

The other day, I blind tasted a sample sent to me by a friend. It was a very good whisky. It turned out to be  an ”undisclosed” whisky with single Maltwhisky from Orkney ,  independently bottled by The Thompson Brothers. You know, Simon and Phil Thompson, the freakishly young whisky experts-turned-distillers behind the Dornoch distillery .

I say ”undisclosed” with quotation marks. Why? Well, the design of the label screams Vikings. A smart way, then, for the canny brothers to more than just hint that the whisky is a Highland Park. It is 17 years old and was drawn...

Läs mer http://tjederswhisky.se/highland-park-17-yo-thompson-brothers/

Loch Lomond single grain

På Whisky show i London 2017 fanns det tusentals whiskies att prova: officiella buteljeringar, oberoende buteljeringar, NAS, unga, asgamla, vanliga, superexklusiva. Whisky show är ett smörgåsbord där du betalar rejält med pengar för inträdesbiljetten, men sedan inget alls för de whiskies som finns på plats. (Ja, förutom sådana där superspeciella grejer som Laphroaig 10 buteljerad på 80-talet eller Benromach 35 YO eller så, då får man betala. I övrigt är det bara fritt fram att prova vad du vill.)

En av de whiskies som imponerade mest på mig i relation till pris var en tokbillig historia för under 30 pund:...

Läs mer http://tjederswhisky.se/loch-lomond-single-grain/

Gult kort till herr Tjeder

Blindprovning är roligt och lärorikt. När du inte alls vet vad det är i glaset provar du förutsättningslöst och det blir verkligen  provande : du får klura på dofter och smaker och sedan dra slutsatser om vad du tror att det kan vara i glaset (om nu det är poängen med provningen, vilket det långt ifrån alltid behöver vara).

Blindprovning är särskilt skoj när man gissar något så in i helvete fel. Så var det med en blindprovning för några veckor sedan. Whiskyn var intressant, och noterna säger också något intressant om vad ett fat kan ge eller inte ge...

Läs mer http://tjederswhisky.se/25-yo-aberlour-whbr-2nd-release/

Craigellachie 33 YO

För den som läser denna blogg ofta kommer det inte som någon stor överraskning att jag gillar Craigellachie. Sedan destilleriets undebart kraftiga whiskies lanserades som singelmalt 2014 har deras produkter seglat upp som något av ett nytt älsklingsdestilleri i min bok. Jag har hyllat deras 13 YO , jag gillade verkligen 17 YO , och deras 19 YO som jag inte har recenserat för bloggen ännu är en kanonwhisky. (För några fler Craigellachie som jag recenserat, klicka här .)

På Cinderella whisky fair här för leden var det därför helt logiskt att vi var några vänner som suktat efter att...

Läs mer http://tjederswhisky.se/craigellachie-33-yo/

Aultmore 21 YO vs Aultmore 21 YO

Jag köpte 2016 en flaska 21 YO Aultmore . Jag tyckte den var helt enormt bra. Så provade jag den igen på Cinderella whisky fair och tyckte att den inte alls var lika bra som jag mindes den: bra, men inte i samma klass som mitt minne av min egen flaska hemma. Givetvis var det till att köpa ett sample och sedan jämföra – jag har nämligen ypperligt liten tilltro till min egen förmåga att minnas hur en viss whisky jag smakat vid annat tillfälle egentligen doftade och smakade.

En randanmärkning. På båda dessa Aultmore 21 står det samma batchnummer:...

Läs mer http://tjederswhisky.se/aultmore-21-yo-vs-aultmore-21-yo/

En sanslöst bra blended

William Cadenhead slåss i min bok med Adelphi om att vara världens bästa oberoende buteljerare. Eller, jag tror Cadenhead vinner faktiskt. I glaset i afton, en 43 YO blended som buteljerades 2016 på fatstyrka, 44,2% . 55% av denna whisky består av grainwhisky från Invergordon, och de resterande 45 procenten är en blandning av maltwhisky från Glenfarclas och Glenlivet. Det betyder alltså att de faten fylldes absolut senast 1973. Totalt 624 flaskor släpptes, till det klassiskt Cadenheadhumana priset av 135 pund. Den går att få tag på online, vid snabb titt (whiskybase) kan man köpa den för under €250 på...

Läs mer http://tjederswhisky.se/cadenhead-43-yo-blended/

Caol ila 2006 cask strength från Gordon MacPhail

Caol ila är Islays arbetshäst: ett jättedestilleri som kokar över sex miljoner liter ren sprit per år. Deras produktion är mer än fyra gånger så stor som Ardbegs. Destilleriets främsta syfte var länge enbart att koka whisky för blended whiskies.

Förutom en Flora & fauna-buteljering på 90-talet var det först år 2002 som Caol ila egentligen lanserades som singelmalt. Enligt vad jag har hört glunkas, men detta är inte helt bekräftat, valde Diageo att lansera Caol ila som singelmalt för att lagren av Lagavulin började sina. Det ska vi i så fall vara glada för. Caol ila är en stabil och...

Läs mer http://tjederswhisky.se/caol-ila-2006-cask-strength-gm/

Glenlivet: en destilleripresentation

Glenlivet är ett stort och mycket framgångsrikt destilleri i Speysideregionen, precis innanför gränsen till Cairngorms nationalpark. Närmaste destillerier ligger i söder och heter Tormore och Tomintoul. Glenlivet har år 2018 en kapacitet på hela 10,5 miljoner LPA…and rising, som jänkarna brukar säga. Glenlivet är världens mest andra sålda singelmalt efter Glenfiddich.

Glenlivets grundarår, som de är mycket stolta över och samtidigt skarvar omkring i sin marknadsföring, är 1824. Det är sant, men man kunde också säga 1817 eller 1858 eller 1859 eller, om man verkligen vill pressa sanningen, 1774. Och när Glenlivet pratar om hur man var först med laglig...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glenlivet-en-destilleripresentation/

Alla (större) officiella Ardbegsläpp 2000–2018

Ardbeg släpper speciella whiskies mest hela tiden; det är omöjligt att få en överblick. Jag började därför på en lista, som genast ”got out of hand”, som det heter. Jag misstänker starkt att tabellen är svårläst på mobil om du inte tiltar den. Märk väl mina avgränsningar: single casks och andra specialare på under 900 flaskor är inte med (fast jag kunde inte låta bli att ändå ta med Provenance). Har jag missat något?

Specialsläpp från Ardbeg, buteljerade åren 2000–2018. Enbart släpp på över 900 flaskor eller mer medtagna. Släpp där själva whiskyn är Ardbeg TEN i olika specialförpackningar uteslutna....

Läs mer http://tjederswhisky.se/alla-storre-officiella-ardbegslapp-2000-2018/

Två whiskies från Selected Malts

Den som hänger i svenska whiskykretsar kan knappast ha undgått att stöta på energiknippet Patrik Barkevall, som 2012 drog igång tastenote.se ihop med Roland Johansson. Även Mikael Westerberg har redan hunnit med att göra sig ett namn i den svenska whiskygemenskapen. De två har gått ihop i vad som för en utomstående framstår som en härlig och ljuvlig bromance, och bildat en firma som oberoende buteljerare under namnet  Selected Malts . Att följa dem på Facebook är underbart : här lyser en så ren och superentusiastisk kärlek till whisky igenom på varje inlägg att man måste jubla åt hur helt...

Läs mer http://tjederswhisky.se/tva-whiskies-fran-selected-malts/

Smögen French Quarter

Smögen French Quarter är en fyra år gammal whisky som lagrats på fem quarter casks på 120 liter av fransk ek som var hårt rostade, alltså nyeksfat. Faten fylldes i januari 2012, whiskyn buteljerades i slutet av februari 2016. Batchen blev 975 flaskor på 50 cl, buteljerade på den massiva fatstyrkan av 61,1%. Pär Caldenbys beskrivning hittar du här , och länk till whiskybase är här

image

En riktigt maffig whisky.

Doft : härlig, med en tydlig torvighet och rökta toner. Det finns en söt, skönt syntetisk ton av tuggummi här – Dance hette det i min barndom, närmaste referensen...

Läs mer http://tjederswhisky.se/smogen-french-quarter/

Aultmore 18 YO

Aultmore är destilleriet fler borde prata om. Deras core range är knappast omfattande: 12 YO och 18 YO, med en riktigt bra 21 YO för travel retail. För några dagar sedan provade jag  deras 18 YO , buteljerad på 46%. Den version jag nu har provat buteljerades 2016 (den lanserades 2015). Dessvärre finns den inte att få tag på på Systembolaget, som av obegriplig anledning inte heller har den officiella tolvåringen just nu, och på Master of malt heter det till och med att den är ”discountinued”, om än den finns på en hel butiker ute i Europa för lite...

Läs mer http://tjederswhisky.se/aultmore-18-yo/

Questions to ponder

Some things I think about when I can’t sleep:

”Was Craigduff distilled at Glen Keith or Strathisla? I mean, really?” ”Which Loch Lomond pot-still distillate is SMWS 135.1?” ”Did Littlemill really install a Saladin box like two decades before everyone else?” ”What would Glenmorangie taste like if they didn’t cut to feints so late in distillation, and could my source really be correct in that they cut that late?” ”Is there a list somewhere detailing when different single malt brands were first released, not counting the period before WWII?” ”Why does the Scotch whisky industry care so little about yeast...

Läs mer http://tjederswhisky.se/questions-to-ponder/

Paul John gånger tre

Tre indiska single malt whiskies från John Distilleries under namnet Paul John i glasen idag: Edited (596 kronor , first-fill bourbonfat, liten mängd rökig malt), Bold (619 kronor , 100% rökig malt) och Brilliance (579 kronor , orökigt på bourbonfat). Alla tre har buteljerats utan kylfiltrering och färgämnen, på en alkoholstyrka av 46%. De släpps på Systembolaget idag den 11 juni.

John Distilleries grundades 1992 och har idag tre olika destillerier. Det destilleri som gör maltwhiskyn Paul John byggdes 2007; redan fem år senare kunde Paul John lanseras som singelmalt (lagring går snabbare i varma klimat).

Jag har provat flera...

Läs mer http://tjederswhisky.se/paul-john-ganger-tre/

Isle of Lime Midaik

Gotland whisky på Roma bildades redan 2004, och sparkade igång pannorna 2012. Produktionen är helt ekologisk. Jag har tidigare provat deras förstasläpp, Shareholder’s Edition , som imponerade på mig. Den 1 juni släppte de sin fjärde whisky – den andra som är ett publikt släpp som inte bara är reserverad för aktieägarna – Midaik. Upplagan är riktigt, riktigt stor, 14000 flaskor . En flaska på 50 centiliter går loss på 494 kronor , vilket får lov att sägas vara ett bra pris. Mer om whiskyn följer efter smaknoterna.

Doft, första intrycket efter bara fem minuters luftning: mycket tydligt ung och...

Läs mer http://tjederswhisky.se/isle-of-lime-midaik/

Den vidrigaste whisky jag någonsin provat

I höstas fick jag ett par samples av en whiskybekant, Rolf Andersson. De var från schweiziska Whisky Castle. En annan bekant, Marcus Kainen, hade redan pratat om detta destilleri som whiskyvärldens absoluta bottennapp. Andersson förklarade att detta verkligen var synnerligen hemsk whisky. Klart jag blev nyfiken! Jag har redan provat deras Doublewood , som var just det: synnerligen hemsk. Nu dags för deras singelmalt smoke spelt, en rökig whisky gjord på mältat dinkelvete. (Minns att utanför Skottland inom EU får ”single malt” vara whisky gjord på 100% mältat whatever, inte enbart mältat korn.) Denna Whisky Castle Smoke spelt är lagrad...

Läs mer http://tjederswhisky.se/den-vidrigaste-whiskyn/

The abysmal debility of the whisky business

I just finished reading a novel by Swedish author Kerstin Ekman, Witches’ rings  (1974). Valfrid is having some problems with his brother Ebon:

– You moron! Valfrid  groaned, and put his hand on his forehead so as to imply that he became dizzy when leaning over the abyss constituted by Ebon’s debility.

When I read press releases about new whiskies, and articles about these new whiskies, it’s not unusual for me to feel like Valfrid. I become dizzy from leaning over the abyss constituted by the debility of the whisky business. The press releases and articles are swamped with the...

Läs mer http://tjederswhisky.se/the-abysmal-debility-of-the-whisky-business/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se