Whiskyblogg.se

Stronachie 18yo 46%

Destilleriet Stronachie är sedan länge nedlagt och idag finns bara ruiner av stenväggarna kvar utanför det lilla samhället Forgandenny i Perthshire. Nu har dock buteljeringsfirman A. Dewar Rattray, som även på den tiden distribuerade Stronachies Whisky, bestämt sig för att försöka återskapa den mytomspunna whiskyn genom att söka fram ett aktivt destilleri som kan producera en whisky som är jämförbar med dåtidens dito. Man lyckades få tag på en gammal flaska som användes som referens, och sedan började man prova fat från olika destillerier. Enligt vad vi erfar så föll valet till slut på Benrinnes Distillery. Givetvis är det omöjligt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/k1HvYRIxRMI/526-stronachie-18yo-46

Strathmill 1993 - The Golden Cask 58,5%

I Keith, precis intill River Isla, ligger Strathmill Distillery. Det grundades 1891 i gamla kvarnbyggnader med anor ända från det tidiga 1800-talet. Från början hette destilleriet Glenisla-Glenlivet, på grund av just sin närhet till floden Isla, men år 1895 köptes det upp av W&A Gilbey som bytte namn till Strathmill för att knyta an till byggnadens ursprungliga historia. Strathmill betyder ungefär ‘kvarnen i den långa dalen’. Idag ägs destilleriet av Diageo, och producerar i huvudsak whisky för blendindustrin. Man släppte sin första single malt redan 1909 men sedan skulle det dröja ända till 1965 innan det var dags igen. I...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/9Y10j_Ag_z0/525-strathmill-1993-the-golden-cask-585

30yo Speyside 5th Edition - Master of Malt 43%

Master of Malt har en egen serie buteljeringar som man kallar för Secret Bottlings Series, där man släpper whiskies i olika åldrar utan att ange vilket destilleri som producerat den. Idag har jag fått ett sample på den femte utgåvan av deras trettioåriga Speyside. Till denna utgåva har man även premiär på en nydesignad flaska och etikett. Snygg enligt mig. Eftersom de är så hemlighetsfulla, så har jag inte så mycket mer data att bjuda er på i den här introduktionen. Vi smakar istället.

Doft: Det är en fyllig doft, präglad av toffee, havrefras, vanilj och lite gräs. Det finns...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/wdSfLenkmIw/524-30yo-speyside-5th-edition-master-of-malt-43

Aultmore Batch 1 - That Boutique-y Whisky Company 53,4%

Nu har vi kommit till del två i vår serie tester av whisky från That Boutique-y Whisky Company. Den första, en Benrinnes , imponerade ordentligt så förväntningarna är naturligtvis ganska högt ställda. Dagens objekt är en malt från Aultmore Distillery som ligger i Keith. Sist jag provade en Aultmore, var det en utgåva från Wemyss Malts, destillerad 1982, som jag gillade ordentligt. Hur gammal dagens whisky är, det vet jag faktiskt inte. That Boutique-y Whisky Company berättar inte hur gammal whiskyn är i varje unik batch, vilket på ett sätt är lite befriande. Man går ju in i det hela,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/S-xA6B_StqM/523-aultmore-batch-1-that-boutique-y-whisky-company-534

McCarthy´s Oregon Single Malt Whiskey 42,5%

Idag vänder vi åter blicken mot det stora landet i väst, där vi normalt är vana att finna Kentucky Bourbon, Tennessee Whiskey och en och annan Rye på barhyllan. Idag är det dock en single malt som erbjuds. En rökig sådan, till och med. Det är destilleriet Clear Creek Distillery i Portland, Oregon som tillverkar denna whiskey, med hjälp av rökigt mältat korn som köps in från Skottland. Destilleriet grundades för snart 30 år sedan av Steve McCarthy som kom på att ett destilleri vore bra för att ta hand om all frukt från familjens fruktträdgårdar. Efter sina resor genom...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/NKex48CtKHs/522-mccarthyas-oregon-single-malt-whiskey-425

North British 50yo 1962 - Whiskybase Archives 45,2%

Idag har turen kommit till en riktig senior - en 50 år gammal grainwhisky från North British Distillery i Edinburgh. Vid destilleriet producerar man enbart grainwhisky som är avsedd att gå till blendingindustrin. Man återfinner deras whisky i många kända blends. Vad sägs t.ex om Johnnie Walker Black Label, Cutty Sark, J&B Rare och Famous Grouse? Man buteljerar däremot ingenting själva som single grain, men det finns ett antal oberoende buteljerare som gladeligen gör just det. Dagens testobjekt är buteljerad av Whiskybase, i deras Archives-serie och är alltså en whisky som destillerades den 31:a Maj 1962, för att sedan buteljeras...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/U-4_Ktzpob4/521-north-british-50yo-1962-whiskybase-archives-452

Benrinnes Batch 1 - That Boutique-y Whisky Company 48,9%

Detta är det första av en serie tester av whisky från That Boutique-y Whisky Company. Man har som affärsidé att buteljera små batcher om bara ett fåtal fat åt gången, från olika destillerier. Man anger ingen ålder på batcherna, och en stor variation kan väntas mellan olika batcher. Flaskorna är prydda av serietidnings-liknande etiketter med anknytning till whiskybranschen och dess personligheter. Jag har inte provat något från That Boutique-y Whisky Company tidigare, men alla lovord som cirkulerat i olika forum har gjort mig ordentligt nyfiken. Först ut är en Benrinnes, den första batchen närmare bestämt.

Doft: Den är fylligt fruktig,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/ZEKq3dD6X0c/520-benrinnes-batch-1-that-boutique-y-whisky-company-489

Nikka - From The Barrel 51,4%

Vid Stockholm Beer & Whisky Festival tidigare i höstas, gick som vanligt en tävling av stapeln där den bästa ölen och whiskyn i en mängd olika kategorier utsågs . Utöver alla olika kategorier, delades även ett pris ut för "Festivalens bästa whisky 2012 - oavsett kategori". Detta pris gick till dagens testobjekt; den Japanska blendwhiskyn Nikka From The Barrel. Jag har smakat den tidigare och gillat den, men min egen flaska har fått stå oöppnad i skåpet en tid. Nu tyckte jag emellertid att det var på sin plats att rycka folien på den för att ge den ett regelrätt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/kBRUl3ASWvk/519-nikka-from-the-barrel-514

Clynelish 15yo 1997 - Blackadder Raw Cask 57%

Det var inte så länge sedan vi testade en 97:a från Clynelish, med fina vitsord. Då handlade det om Wemyss Malts som stod för buteljeringen. Dagens objekt kommer från Blackadder och ingår i serien Raw Cask. För den här serien väljer Blackadder att buteljera whiskyn helt utan filtrering. -Jaja, kanske du tänker, -det gör ju de flesta med lite högre ambitioner idag. Nja, inte på det här sättet. Här handlar det inte "bara" om att låta bli kylfiltrering, utan man låter faktiskt bli all form av filtrering. Man låter alltså små sediment från fatet följa med ned i flaskan, allt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/91F2WzNzSvs/517-clynelish-15yo-1997-blackadder-raw-cask-57

Kilchoman 100% Islay - 2nd Release 50%

För inte alls länge sedan testade jag Kilchoman Machir Bay , som fick mig att fascineras av hur långt Anthony och grabbarna har kommit, trots att whiskyn får anses vara väldigt ung. Idag skall det handla om en mer begränsad utgåva, som går under namnet 100% Islay. Detta namn har den fått på grund av att detta är en whisky helt och hållet gjord på råvaror från Islay (förutom jästen, om vi skall vara petiga). Kornet har vuxit på ön och är sedan mältat på själva destilleriet, till skillnad från det korn man använder i sin övriga produktion. Man uppnår...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/GzdhOgKBzbc/516-kilchoman-100-islay-2nd-release-50

WhiskyTV med Henrik Aflodal

På Torsdag, den 29:e november sänds första avsnittet av en ny serie web tv-program med Henrik Aflodal. I serien kommer han tillsammans med olika personer prova olika utgåvor av sin egen whiskyserie - Aflodals Favoriter. Först ut som gäst blir den välbekante whiskypersonligheten Anders Gjörling, känd som både författare, skribent och provningsledare. Anders kommer tillsammans med Henrik få prova "The First Dram", som släpps på Systembolaget i december....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/146J2096V-Y/515-whiskytv-med-henrik-aflodal

Big Peat X-Mas 2012 Edition 53,6%

Även om många, precis som jag, försöker förtränga tanken på att julen snart står för dörren, så är det dock ett faktum. För att fira detta så kommer Douglas Laing & Co även i år släppa en Big Peat-utgåva. Vem är han då, denne Big Peat? Jo, det är en vatted (blandad) malt från ön Islay som består av andelar whisky från storheter som Ardbeg, Bowmore, Caol Ila och faktiskt även en skvätt från det sedan länge nedlagda, mytomspunna destilleriet Port Ellen. Denna julutgåva är buteljerad vid full fatstyrka och skall enligt importören Clydesdale innehålla whisky som är lagrad längre...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/nedc8oYKQDo/514-big-peat-x-mas-2012-edition-536

Templeton Rye - Small Batch 40%

Idag skall det handla om en amerikansk whiskey, med rötterna i USA´s förbudstid. Trots att det var förbjudet att tillverka och sälja sprit, så förekom det givetvis i stor skara, illegalt. Al Capone och hans hejdukar försåg landet med mer eller mindre ädla drycker, och just Templeton Rye som kokades i det lilla samhället Templeton, Iowa, blev snabbt en favorit. Den fick till och med smeknamnet "The Good Stuff". Det ryktas till och med att Al Capone var så förtjust i Templeton Rye, att han såg till att folk smugglade in drycken till honom när han hade placerats på Alcatraz....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/u5lGefyXy_w/513-templeton-rye-small-batch-40

Glenfarclas 1973 - Selected for In Flames 58,8%

Det här är en whisky som jag ganska länge varit sugen på att testa. Jag var lite för snål när den släpptes, och eftersom det handlar om en single cask-utgåva om endast 189 flaskor så fanns det givetvis inte någon chans att komma på bätre tankar senare. Nu dök det emellertid upp en chans att prova den, då den samplades upp till försäljning i 5 centiliters prover via ett av alla de internetforum för whiskynördar som man hänger på. In Flames? Blytung hårdrock? Dricker inte sådana killar bara Jack Daniels, direkt ut flaskan? Jo, det är nog antagligen så att...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/2xLMZL5wpuw/512-glenfarclas-1973-selected-for-in-flames-588

Bunnahabhain 1973 - P. Caldenby 51%

Ikväll står en privat buteljering på agendan, nämligen en Bunnahabhain från 1973. Fatet är utvalt för buteljering i Skottland av Pär Caldenby, som driver Smögen Whisky . Det handlar om en ex-sherry butt med nummer 3466 som buteljerades den femte september 2011 efter att ha mognat ordentligt i drygt 38 år. Jag kan inte minnas att jag provat en så gammal Bunnahabhain tidigare, vilket givetvis ökar på nyfikenheten ytterligare. Totalt buteljerades 205 flaskor.

Doft: Näsan möts av en stor doft, präglad av mineraliska toner, mörka frukter, tobak och en smula möbelpolish. Allt är mycket vackert avstämt och även om åldern...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/1yUoisVIyCE/511-bunnahabhain-1973-p-caldenby-51

Kilchoman Machir Bay 46%

Det var ett tag sedan vi hade en Kilchoman på testbänken. Kilchoman är det yngsta destilleriet på Islay, grundat på Rockside Farm år 2005 av en herre vid namn Anthony Wills, som tidigare varit verksam som oberoende buteljerare. Destilleriet, som närmast kan beskrivas som ett gårdsdestilleri, har en årlig produktion på endast 100 000 liter alkohol per år. Hittills har man släppt begränsade utgåvor av sin whisky, varav flera har testats här på whiskyblogg. I Februari i år släppte man för första gången en standardutgåva, med avsikten att den skall vara tillgänglig en betydligt längre tid än tidigare utgåvor, åtminstone...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/PT2tDA1HImU/510-kilchoman-machir-bay-46

BenRiach mältar sitt eget korn igen!

Från och med den här veckan är Speyside-destilleriet BenRiach ett av de få som har sin egen golvmältning. All utrustning för ändamålet har funnits kvar på plats, även om det inte använts på många år. Det senaste året har man utsatt de gamla grejerna för en hel del tester för att se om det vore möjligt att börja mälta igen, och uppenbarligen verkade allt vara i fin form.

Att ta det här steget innebär över huvud taget inga ekonomiska besparingar, tvärt om. Billy Walker, Managing Director, förklarar: - “From a commercial point of view, it makes no sense because the...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/usRz3LqgzkE/509-benriach-maeltar-sitt-eget-korn-igen

Glendullan 19yo 1991 - Signatory 46%

Från den oberoende buteljeraren Signatory, kommer denna Glendullan som destillerades den 12:e april 1991. Det är en utgåva i serien "Un-chillfiltered Collection", alltså whisky som förskonats från kylfiltrering. Destilleriet ligger vid River Fiddich, i Dufftown och har en ordentlig produktionskapacitet på närmare 4 miljoner liter alkohol per år varav merparten går till olika blends. Detta test handlar dock om en single cask som buteljerades vid nitton års ålder, den 12:e april 2010.

Doft: Direkt känns den väldigt parfymig, nästan påträngande så. Bakom parfymslöjorna döljer sig dock lite ofiltrerad äpplejuice, skumbananer och en klick björnlim. Här finns också färskt gräs och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/9zZmW327xrM/508-glendullan-19yo-1991-signatory-46

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se