Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Highland Park Single Cask 1674 Sweden exclusive – Vintersolståndet

image
Dear friends and followers alike! About two weeks ago I worked the Borlänge Beer and whiskyfestival for Edrington (my second time working this very cosy festival). To my great joy I discovered that we had a coming Highland Park Single Cask with us, yay! Luckily for me, I was given permission to try it right then and there, and below you will find my tasting notes.
But first some info: this is the fourth single cask released for Sweden (since the new single cask series began in the fall of 2016, not counting the one for SMAD). The whisky is...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2017/11/highland-park-single-cask-1674-sweden.html

Principer för buteljeringar

Idag den 23 november 2017 släpptes vår just nu senaste buteljering, Smögen ”6/6” (6 yo från två fat av ny svensk ek), genom ett av Systembolagets s.k. webbsläpp. De 660 flaskorna som Systembolaget fick av de totalt 840 som blev från de två faten, de bokades upp på ungefär fem sekunder. Efterfrågan på våra whiskies är – trevligt nog! – mycket stark och därmed går det snabbt. Dessvärre innebär det att många som vill köpa en flaska inte kommer att hinna med att göra en bokning, eller helt enkelt inte har möjlighet att sitta vid en dator just kl 10:00...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/11/principer-for-buteljeringar/

Springbank 14 yo Bourbon Wood – 55,8% ABV

image
Dear friends and followers alike! Yesterday I received a package from Symposion , containing a sample of a new limited release from Springbank ! A 14 year old that has been matured solely in bourbon casks (size not stated), a combination of first fill and refill. It has been bottled at (vatting strength of) 55,8% ABV. The number of bottles for this release is 9000 and 534 of these will be released at the state monopoly here in Sweden in two days (the 23rd of november). You can view the product by clicking here
Ok, let's see what we...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2017/11/springbank-14-yo-bourbon-wood-558-abv.html

WTV 005- Intervju med Martin Markvardsen Highland Park

Dax för första intervjuen i WTV (Whiskytower TV). Då vi nyligen hade förmånen att delta i en mycket trevlig whiskyprovning med Martin Markvardsen, senior brand ambassador för Highland Park så tyckte vi att det är ju lika bra att passa på att göra en intervju med honom. Vänlig som Martin är så ställde han upp på det. Vi pratar om kommande releaser från Highland Park såväl som Martins bakgrund och inte minst om vilken flaska whisky som han skulle vilja ha med sig till en öde ö.

Inlägget WTV 005- Intervju med Martin Markvardsen Highland Park dök först upp på...

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-005-intervju-med-martin-markvardsen-highland-park

Swedish whisky from Box Distillery: Quercus 1 – Robur 50,8% ABV!

image
Beautiful red-brown color!
Dear friends and followers alike! Last week I was very lucky to receive a package that contained a sample from from Swedish distillery Box – The high coast distillery ! Yay! The sample contained the first release in their new series called "Quercus". This is what the write about the new series and about this Robur-edition:
"Quercus is a range from Box Distillery wherein we try to explore the tastes that different species of oak gives to the whisky. The first edition is named Robur after the European Oak (pedunculate oak), Quercus robur in Latin. Quercus robur...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2017/11/swedish-whisky-from-box-distillery.html

Smögen ”6/6”, 23 nov 2017

Torsdagen den 23 november kl 10:00 släpps vår nästa buteljering, Smögen ”6/6”, genom ett s.k. webbsläpp på systembolaget.se. Smögen ”6/6” är en gott och väl 6-årig whisky på 59,2 procent från två stycken stora 225 liters fat av ny svensk ek (lat. Quercus Robur), rostade till graden Medel + och fyllda på nationaldagen den 6 juni 2011. Malten är som vanligt hårt torvrökt (50 + ppm fenolhalt) och från Bairds Maltings i Inverness, där man fortfarande använder s.k. Saladinboxar i mältningsprocessen. Karaktären är kraftfull, med bastoner av malt och ekfaten, men också tung frukt och en torvrök som är väl...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/11/smogen-66-23-nov-2017/

”Nya” Springbank på Systembolaget

”Nya” Springbank är den design- och smakmässigt uppdaterade Springbankflottan som har fått ett modernare utseende och i flera fall förädlade recept. Nu har dessa lanserats i en liten men naggande god upplaga på Systembolaget. Därtill kommer en helt ny bourbonlagrad Springbank som bjuder på en uppvisning i gräddighet.

Dessvärre är upplagorna långt ifrån så stora som vi hade önskat. Det är väldigt många marknader som försöker fylla sina lager med Springbank, tillgången är inte i närheten av efterfrågan. Det är en bister verklighet som vi många Springbankvänner tvingas leva med. Men det är vårt eget fel, vi tycker helt enkelt för...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/11/20/nya-springbank-pa-systembolaget/

WTV – Recension 3 Ardbeg Twenty Something (46.3%)

Innehållet i Ardbeg Twenty Something destillerades då Ardbeg gick på sparlåga. Nedläggningen var nära och ingen var villig att satsa på destilleriet. En av dem som faktiskt var med på den tiden var nuvarande destillerichef Mickey Heads. Extra spännande då att prova någonting som destillerades under denna mörka tid för destilleriet....

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-recension-3-ardbeg-twenty-something-46-3

En whisky från förr som inte alls är god

Det kom ett sample i posten från den härliga lurifaxen Micke Tiderman. Ingen information på sampleflaskan, bara ett hjärta. Här är mina noter.

Doft : otroligt försiktig, som en nästan helt neutral sprit som lagts på ekfat. Är detta ens whisky? Roslagens Eko hade de här tonerna av ett alltför rent destillat. Linolja; en aning av mörka frukter; solvarm fernissad mahogny (ja, jag har ägt träbåt, ber om ursäkt för lite skitnödig beskrivning). Måste ligga på 40%, det här, för hur mycket jag än aggressivt vrider runt whiskyn i glaset doftar det banne mig nästan ingenting. Russin som legat i...

Läs mer http://tjederswhisky.se/grand-award-12-yo-blended/

Port Charlotte 15 YO Fishes of Samoa

Härom kvällen blindprovade jag ovanligt många whiskies, hela fem stycken. Här är en av dem: en single cask Port Charlotte i serien Fishes of Samoa från den oberoende buteljeraren Archives (i princip teamet bakom Whiskybase när de buteljerar fat). Denna refill bourbon barrel som fylldes 2001 och buteljerades 2016, 15 YO, på brutala 62,2%. Bruichladdich fyller sina fat på så kallad natural strength, alltså runt en 70%, istället för att vattna ner new maken till 63,5% som nästan alla andra, därav den höga alkoholhalten. Fatet gav 210 flaskor. Inget av detta visste jag alltså när jag provade whiskyn.

Doft :...

Läs mer http://tjederswhisky.se/port-charlotte-15-yo-fishes-of-samoa/

ppm

ppm är en förkortning för parts per million; sålunda ett mått som används för att beskriva mycket små koncentrationer av specifika ämnen. Matematiskt är 1 ppm alltså en miljondel: 0,000001, eller 0,0001‰, eller 10 –6 .

I whiskysammanhang avser ppm i princip uteslutande halter av olika fenoler. Måttet avser då det mältade korn som används för produktion av rökig whisky. Det normala sättet att mäta fenoler i mältat korn är numera genom kromatografiteknik, HPLC (high performance liquid chromatography), som är mer exakt än tidigare tekniker som använde spektroskopi.

Medan orökig malt har 0 eller nära 0 ppm fenoler brukar runt...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ppm/

Ingvar Rönde – Maltwhisky Yearbook 2018

För oss whiskyälskare så är denna tid varje år ”lilla julafton”. Varför då kanske ni undrar? Jo, då kommer Ingvar Röndes årliga utgåva av Maltwhisky Yearbook ut. Enligt oss på Whiskytower så är detta mer eller mindre bibeln som är ett måste att införskaffa varje år. Årets utgåva är släppt och kan köpas HÄR . Vi tog kontakt med den genomsympatiske Ingvar för att få reda på vad vi kan förvänta oss av årets utgåva, Ingvars andra bok som han är aktuell med och hur han ser på whiskyvärlden idag.

image

Ingvar Rönde.

Hej Ingvar. Hur har mottagandet av den...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ingvar-ronde-malt-whisky-yearbook-2018

Vi behöver extra personal till besökscentrat

Utbyggnaden är klar och vi behöver bli flera! Är du den vi söker? Är du glad, trevlig, serviceinriktad och tycker om att ta hand om människor, då är du kanske den person vi behöver. Vi behöver extra personal i besökscentret lite nu och då. Det gäller både vardagar, kvällar och helger. Det gäller servering, kassaarbete och allmänt gott värdskap till våra gäster. Du ska vara minst 18 år, glad attityd och sinne för ordning och reda. Känner du att det här är något för dig, kontakta Catarina på catarina@boxwhisky.se

Inlägget Vi behöver extra personal till besökscentrat dök först upp på...

Läs mer http://boxwhisky.se/vi-behover-extra-personal-till-besokscentrat/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se