Dalmore Vintage 2004 (46%)

Dalmore är kända för sina sherryfatslagrade whiskies. Dalmore Vintage 2004 är dock speciell då den endast är lagrad på bourbonfat. Först är den lagrad på ex-bourbonfat och sedan slutlagrats på 1st fill bourbonfat. Dessutom har man höjt alkoholhalten till fina 46% vilket ger mer kraft att bära dofter och smaker. Richard Paterson , master blender, ligger även bakom denna skapelse från Dalmore.

Dalmore Vintage 2004 är en 10 årig single malt som buteljerats på 46% ABV och som kostar 429 kr på Systembolaget.

image

Dalmore Vintage 2004 (46%)

Doft Kent: Citrusfrukter i mängder; apelsin, aprikos, grapefrukt och satsumas. Finns även en...

Läs mer http://www.whiskytower.se/dalmore-vintage-2004-46

Aberlour a´bunadh batch 54 (60,7%)

Aberlour har i sin a´bunadh hittat en egen väg. Denna utmärkta NAS-whisky vill föra oss tillbaka till ursprunget (a´bunadh betyder just ursprung). Man vill med den hylla destilleriets grundare James Fleming. Såväl flaskan, som skall symbolisera en medicinflaska, som själva whiskyn är så egen och så unik att den spelar i en egen liga. Dess kraftfulla karaktär och otroligt djupa sötma, tack vare lagringen på Oloroso Sherryfat, blir ofta en vattendelare mellan whiskyälskare. Antingen älskar man det, eller så hatar man det. Det finns inget mellanting. Att den dessutom är på fatstyrka bidrar också till dess unika doft och smak....

Läs mer http://www.whiskytower.se/aberlour-abunadh-batch-54-607

Amrut Regular (46%)

1948, strax efter att Indien blev självständigt från Storbritannien, grundades Amrut . Man började med att tillverka melasswhisky och rom. Men på 80-talet beslutade man sig för att börja tillverka en maltwhisky. Denna maltwhisky blandades med importerad whisky från Skottland innan den såldes. Lite senare på 90-talet hittade man några bortglömda tunnor av destilleriets maltwhisky och upptäckte då att med några extra år på ekfat kunde den bära sin egen smak utan inbladning av Skotska whisky. I början av 2000-talet började man exportera sin Single Malt till England där den snabbt blev uppskattad. Som andra land följde Sverige.

Amrut Regular...

Läs mer http://www.whiskytower.se/amrut-regular-46

Hyde No.1 Sherry Finished 10YO (46%)

HYDE Single Malt är en irländsk whiskey som är tillverkad i små serier på en traditionell kopparpanna. No.1 är lagrad i över 10 år i kolade, 1 st fill, ex-bourbonfat från Kentucky i USA, innan den avslutningsvis lagrats ytterligare tio månader i rostade spanska oloroso sherryfat.

Hyde No.1 är buteljerad vid 46% ABV och kostar 749 kr via Systembolagets beställningssortiment . Om ni vill läsa mer om just denna buteljering, rekommenderar vi Clydesdales hemsida (länk).

image

Hyde No.1 Sherry Finished 10YO (46%)

Doft Kent: Upplever den som söt, nästan sockrig. Tillsammans med fruktigheten blir det konserverad frukt i sockerlag… Aprikos, plommon och persika. Finns...

Läs mer http://www.whiskytower.se/hyde-no-1-sherry-finished-10yo-46

Ben Nevis MacDonalds Traditional (46%)

Detta är en single malt från Ben Nevis där man blandat in rökigare och kraftfullare destillat. Syftet är att replikera den stil som whisky hade på 1880-talet. Malten har man tagit från Port Ellen på Islay och den ligger på ca 35 ppm.

Så här beskriver destilleriet denna utgåva:

“Till minne av de 185 åren som Ben Nevis destilleriet existerat har vi försökt att återskapa denna berömda whisky som för nästan 130 år sedan, år 1882, såldes över hela världen, i många, många fler lådor än alla de andra Single malts som idag är så populära. Förhoppningsvis kommer lanseringen av...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ben-nevis-macdonalds-traditional-46

Horst Lüning – From rocket sience to whisky tasting

Om du kan din whisky och din YouTube, har du med all säkerhet hört talas om Horst Lüning ! Horst är en av de största videobloggarna av whisky på internet idag – whisky.com . Tack vare hans utmärkta smaknoteringar och den stora skaran följare han har, blev han tidigare i år utnämnd till Keeper of the Quaich .

Vi kontaktade Horst för att höra hur han själv ser på sitt videobloggande och hur han kunnat utveckla sitt utmärkta doft- och smaksinne.

Glädjande kan vi därför ge er denna intervju med en av dagens största och seriösaste videobloggare om whisky: Horst...

Läs mer http://www.whiskytower.se/horst-luning-from-rocket-sience-to-whisky-tasting

Dalwhinnie Winters Gold (43%)

Dalwhinnie Winters Gold är framtagen för att drickas direkt från frysen!? Låter kanske konstigt, men det är inte första gången ett whiskydestilleri tar fram en whisky med samma rekommendation. Både Johnnie Walker Gold och Famous Grouse Snow Grouse är framtagna för att drickas iskalla.

Att frysa ner en whisky gör några saker med den: det hjälper till att maskera new make smaken (precis som vodka ofta rekommenderas med is och direkt från frysen) och det gör att whiskyn smakar mindre och blir mer anonym. Hur var och en vill avnjuta sin whisky är helt upp till hen. Vi valde att...

Läs mer http://www.whiskytower.se/dalwhinnie-winters-gold-43

Penderyn Madeira (46%)

Vi fortsätter vår Penderyn-vecka . Efter vår intervju med Stephen Davies i måndags och recensionerna av utgåvorna Celt och Peated , är det idag dags för en whisky som har slutlagrats på Madeira fat.

Penderyn Madeira är först lagrad på bourbonfat och sedan slutlagrad på Madeira fat. Enligt destilleriet definierar denna utgåva deras ”husstil”. Den är en NAS och är buteljerad vid 46% ABV. Tyvärr har denna utgåva inte ännu lanserats i Sverige, men finns att införskaffa via näthandel.

image

Penderyn Madeira (46%)

Doft Beppe: Försiktiga dofter. Vindruvvor och äpplen. Vanilj finns också närvarande och även kolafudge. Finns en ton av...

Läs mer http://www.whiskytower.se/penderyn-madeira-46

Penderyn Sherrywood (46%)

Så var det dags att avsluta en mycket trevlig Penderyn-vecka . Vi inledde veckan med en intervju med Stephen Davies och har sedan provat och recenserat Celt , Peated och Madeira .

Penderyn Sherrywood har åldrats i ex-bourbonfat och ex-olorosofat. Det är en NAS som varken är kylfiltrerad eller färgad och den är buteljerad vid 46% ABV. Tyvärr finns denna inte ännu att köpa i Sverige.

Vi vill dessutom tacka Barlow Wine (länk) för att de gjorde denna trevliga Penderyn-vecka möjlig!

image

Penderyn Sherrywood (46%)

Doft Beppe: Mustiga toner av russin, torkade plommon och fikon. Kaffe och choklad med ett uns...

Läs mer http://www.whiskytower.se/penderyn-sherrywood-46

Penderyn Peated (46%)

Det walesiska destilleriet Penderyn är en av de mer intressanta producenterna idag, och det beror inte bara på att de är från Wales. Penderyn är det enda destilleriet i branschen som tillverkar Walesisk whisky, vilket gör att de är befriade från vissa handelslagar och industrigrupper, såsom Scotch Whisky Association. Detta ger dem utrymme att experimentera med sin whisky.

För att nämna ett exempel har vi deras mycket speciella panna, som Stephen Davies berättade om i vår intervju ( klicka här för länkning ). Det är en single koppar pot still, till skillnad från de dubbla och trippel pot stills som...

Läs mer http://www.whiskytower.se/penderyn-peated-46

Penderyn Celt (41%)

I gårdagens intervju med Stephen Davies fick vi en inblick i det walesiska destilleriet Penderyn och deras speciella panna som de använder för att koka sin sprit. Missade du den intervjun, hittar du den här. Idag fortsätter vi vår Penderyn-vecka med att prova en ny whisky på den svenska marknaden.

Penderyn Celt är en ny whisky på den svenska marknaden. Den har slutlagrats på fat som tidigare har använts för Laphroaig Quarter Cask och har därmed fått en rökig ton från Laphroaig. Etiketten har en animerad röd drake som skall symboliserar draken från den Walesiska flaggan.

Penderyn Celt är buteljerad vid...

Läs mer http://www.whiskytower.se/penderyn-celt-41

Penderyn Distillery – Första whiskydestilleriet i Wales

Wales har en lång historia av destillering. Man tror att kunskapen går så långt tillbaka som till 400-talet. I slutet av 1800-talet fanns det ett whiskydestilleri som tillfälligt var i drift, men som lades ned efter att nykterhetsrörelsen lyckades stoppa laglig destillering under mer än 100 år. Men den 14 september år 2000 skapades det historia i Wales när den första destilleringen utfördes vid Penderyn Distillery . För att besöka deras hemsida, klicka här .

Vi beslöt oss för att prova Penderyns whisky och inleder vår Penderyn-vecka med en intervju med Managing Director Stephen Davies , som bland annat berättar...

Läs mer http://www.whiskytower.se/penderyn-distillery-forsta-whiskydestilleriet-pa-wales

Mackmyra Blomstertid (46,1%)

Mackmyra Blomstertid är en säsongswhisky som lanserades på systembolaget den 6 maj. Det som gör blomstertid lite speciell är att den delvis är slutlagrad på ex bourbonfat som blivit mättade med körsbärsvin. Andra inblandade fat är sherry, både Oloroso och Pedro Ximenez, amerikansk ek, både nya och first fill.

Mackmyra Blomstertid är buteljerad vid 46,1% ABV och kostar 598 kr på Systembolaget . Vill ni veta mer om denna buteljering, klicka här .

image

Mackmyra Blomstertid (46,1%)

Doft Beppe: Kaffe och choklad. Vanilj och honung. Ganska mycket både fruktiga och blommiga toner. Äpplen och päron finns klart närvarande. Nyklippt gräs och...

Läs mer http://www.whiskytower.se/mackmyra-blomstertid-461

Brexit – Hur påverkar det whiskyindustrin?

På midsommarafton vaknade världen till nyheten att Storbritannien har röstat för att lämna Europeiska Unionen. Detta trots att de sena undersökningarna visade ett litet övertag för nej-sidan.

Whiskytower är definitivt ingen politisk sida på något sätt. Vi älskar whisky och skriver om whisky. Den frågan vi ställer oss är: Hur kommer detta att påverka Skotsk whisky? Tittar man på hur Skottarna röstade så ville de stanna kvar i unionen och redan nu så talar man om en ny folkomröstning för att bryta sig ur Storbritannien och att vara kvar i EU. Hur det blir med det återstår att se.

Vi...

Läs mer http://www.whiskytower.se/brexit-hur-paverkar-det-whiskyindustrin

Serge Valentin – Mannen bakom Whisky Fun

Vi är väldigt stolta att kunna publicera en intervju med Serge Valentin som ligger bakom den otroligt stora whiskybloggen, Whisky Fun ( whiskyfun.com ). Serge startade den redan 2002 och tills dags dato har han publicerat tastingsnotes från inte mindre än 11,851 whiskies.

I intervjun berättar Serge bland annat om hur hans stora intresse började samt avslöjar att han gillar Smögen och Box!

Så vi kan bara säga: Håll till godo och lär känna en riktig whiskypersonlighet!

image

Serge Valentin

Hi Serge! Please introduce yourself to our readers?  I’m a French ad man and amateur whisky lover, and I had a very stupid...

Läs mer http://www.whiskytower.se/serge-valentin-mannen-bakom-whisky-fun

Mackmyra Moment XVI (48%)

I mars 2009 så besökte Sveriges konung Carl XVI Gustaf Mackmyra. Den whisky som destillerades den dagen fylldes på Svenska ekfat i storlekarna 30, 100 och 225 liter. För att hedra konungen som nyligen fyllde 70 år så har nu Mackmyra buteljerat de faten i deras exklusiva serie moment. Moment XVI finns i beställningssortimentet och har nummer 86663 . Priset är 1195kr. Alkoholhalt 48%.

image

Mackmyra Moment XVI (48%)

Doft Beppe: Ettriga eldiga kryddor. Svartpeppar och chilli. Efter ett tags luftning träder snällare vanilj och honungstoner fram. Det finns en hel del fruktighet i doften och även en viss gräsighet. Små...

Läs mer http://www.whiskytower.se/mackmyra-moment-xvi-48

anCnoc Blas (54%)

Blas , gaeliska för ”smak”, har skapats i samarbete med den skotska modedesignern Patrick Grant . Den unika flaskan med Grants etikett är ett bra exempel på vad anCnoc representerar; sitt högländska hem, sitt rika arv och ett modernt whiskyuttryck.

anCnoc Blas har lagrats på både spanska sherryfat och amerikanska bourbonfat och har sedan buteljerats i sin mest naturliga form, utan varken kylfiltrering eller färgning. anCnoc Blas är också den fjärde utgåvan som vi testar under vår anCnoc-vecka som började med en intervju med destillerichef Gordon Bruce, som ni hittar här.

anCnoc Blas är buteljerad på 54% ABV, utan åldersangivelse...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ancnoc-blas-54

anCnoc 18 YO (46%)

Så var vår mycket trevliga anCnoc-vecka till ända! Det har verkligen varit intressant att grotta ned sig i Knockdhu och dess mycket trevliga whisky anCnoc . Vi började veckan med en intervju med destillerichef Gordon Bruce (länk) för att sedan prova och recensera 12 åringen, Peatlands, Vintage 2000, Blas och nu idag destilleriets 18-åring . Även den sista whiskyn under vår anCnoc-vecka är lagrad på både spanska sherryfat och amerikanska bourbonfat. Den är varken kylfiltrerad eller färgad.

Vi vill skicka ett stort tack till Martin Tjäder , Berntson Brands , som gjorde denna anCnoc-vecka möjlig. Tack Martin!

anCnoc 18 YO...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ancnoc-18-yo-46

anCnoc Vintage 2000 (46%)

Vi fortsätter vår djupdykning i anCnoc och deras olika utgåvor av whisky. Nu har vi kommit fram till den tredje whiskyn av fem denna vecka. Om du missade intervjun med destillerichef Gordon Bruce , hittar du den här.

anCnoc Vintage 2000 är en i raden av exklusiva single malt som Knockdhu släpper årligen. Endast 1000 flaskor har tillverkats av denna whisky. Den är utvald och buteljerad med de mest kräsna whiskydrickare i åtanke och tanken är att låta oss få en inblick i destilleriets husstil och visa på effekterna av lagringen på plats. Till Vintage 2000 har man använt spanska...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ancnoc-vintage-2000-46

anCnoc Peatlands (46%)

Under vår anCnoc-vecka har vi kommit fram till whisky nr 2. Det är en rökig whisky (9 ppm) som lagrats mer än 10 år på ex-bourbonfat. Den är exklusiv för Skandinaviska, västra och östra Europeiska marknaden och endast 6,600 flaskor har buteljerats. Skapad på destilleriet Knockdhu , vars whisky alltså heter anCnoc. Missa inte vår intervju med destillerichef Gordon Bruce som vi publicerade i måndags.

anCnoc Peatlands är en NAS som buteljerats på fina 46% ABV och som kostar 499 kr via Systembolaget.

imageDoft Beppe: Den snälla metalliska fastlandsröken är det första som når snoken. I bakgrunden finns det en...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ancnoc-peatlands-46

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se