Allt om Whisky

Kaffeporter och gose från Estland

imageBland Ölnyheterna i förra numret av vår tidning (AoW #2) kunde ni läsa om det estniska spännande bryggeriet Põhjala , vars coffeeporter Must Kuld Colombia finns på Systembolaget. Nu på fredag (19 maj) är det dags för Meri – en gose. imageMust Kuld Colombia Coffee Porter har en alkoholhalt på 7,8 procent. Must Kuld betyder ” svart guld ” och finns i deras ständiga utbud, men kaffevarianten är en ”specialare” som bryggts med kaffebönor av sorten Caturra från Fina La Chorrea i Columbia. imageNu på fredag kommer alltså Meri , som betyder ”hav” på estniska – om man nu ska...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/XAr-nDNU_bI/

Nu kommer Svenska Eldvattens Sherry Cask Collection 03 04

imageImorgon är det dags för fortsättningen i Svenska Eldvattens serie Sherry Cask Collection .

De två första buteljeringarna, Cask 01 och 02 , släpptes i början av året och sålde slut på några sekunder.

Två onsdagar i rad, 17 maj och 24 maj släpper Svenska Eldvatte n nu buteljeringarna nummer tre och fyra, kallade Cask 03 och 04 via Systembolagets beställningssortiment. Båda gångerna prick klockan 10.00.

Alla släpp i Sherry Cask Collection buteljeras som single casks och släppen blir därigenom starkt begränsade, allt beroende på hur mycket whisky som fanns i faten vid buteljeringstillfället. Dessutom håller whiskyn alltid fatstyrka.

Cask...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Mv1bB6dpMxM/

Fruktig och fridfull mango-IPA från Thornbridge

imageThornbridge Riverside Brewery i den lilla brittiska staden Bakewell i Derbyshire har varit i farten sedan 2005. Nu kommer deras Mango Halcyon – en dubbel IPA med tydlig fruktighet.

imageThornbridge Riverside Brewery har vunnit drygt 350 nationella och internationella utmärkelser för sina öl, och här på Systembolaget finns nio av deras medaljerade öl. Nu kommer ett till: Mango Halcyon Fruity Imperial IPA . Imperial IPA eller Dubbel IPA kännetecknas av det har mer humlesmak än en ”vanlig” IPA. Och i det här fallet har man använt sig av humlesorterna Galaxy, Ella, Chinook, Nelson Sauvin och Bramling Cross . Malten är Maris...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/K0sWiHJApsw/

Var med att skapa ekologisk gin på Mackmyra

imageDen första drycken från Mackmyra LAB Distillery blir en svensk ekologisk gin, som beräknas nå Systembolagets hyllor senare i år.

Destilleriet på Mackmyra Bruk invigdes 2002. Där destillerades whisky fram till 2011 då gravitationsdestilleriet i Mackmyra Whiskyby invigdes och produktionen flyttades. Sedan dess har destilleriet på Mackmyra Bruk vilat i väntan på nya utmaningar.  imagePå Mackmyradagen, lördagen den 20 maj, invigs LAB Distillery och då presenteras den första produkten – en svensk ekologisk lokalt  hantverksmässigt potstilldestillerad gin

imageRickard Aldén är Mackmyras första Craftdistiller . Han kom till destilleriet på Mackmyra Bruk som skoltrött 15-åring och visade tidigt talang och blev snart en fullvärdig whiskydestillatör.

Efter studier vid KTH och en vistelse...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Kle5P09ScSw/

Mariestads Dampfbier – inspirerad av guldrusch och tyska rötter

imageMariestads Dampfbier är den sjätte utgåvan i Mariestads begränsade serie öl och är bryggmästare Richard Bengtssons tolkning av det öl som brukar kallas ång-öl eller steam beer . Ett öl som började bryggas på den amerikanska västkusten under guldruschens dagar i slutet av 1800-talet.

imageDen Stora smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Förra året gick resan i ånglokens och guldruschens tecken, dels längs den svenska Inlandsbanan och dels till Kalifornien där steam beer är en av resterna från guldruschens dagar. Ett besök hos kollegerna på Anchor Steam Brewery i San Francisco...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/RgH3bDuacD0/

Officiell Brora från 1972 på auktion

imageDen 19 maj kommer Diageo att låta auktionera ut den äldsta officiella flaskan av Brora från 1972.

imagePå auktionsfirman Bonhamns i Hong Kong hålls under vecka 20 en auktion för ” Fine & rare wine, cognac and whisky ”. Bland rariteterna hittar vi den sista officiella buteljen av Brora från 1972 , alltså en 44 år gammal whisky. Det är en flaska vars innehåll lagrats på single ex-sherry butt och nu ropas flaskan ut. Skicket ska vara gott och så här säger auktionsfirman i sina smaknoter:

”A massive, brooding and drying old Brora, seemingly made of smoke, oak, pepper, dark...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/CT8IXZIgdUQ/

Mackmyra bjuder in till whiskydag

imageLördagen den 20 maj bjuder Mackmyra in till något de kallar Mackmyradagen . Provningar, underhållning, mat och spännande aktiviteter utlovas. I år invigs även hantverksdestilleriet LAB Distillery och hedersgäst för dagen är Alexandre Gabriel från Plantation Rum.

Mackmyradagen hålls i Mackmyra whiskyby där den whiskyintresserade kan få smaka whisky, äta god mat och lära dig mer om Mackmyra.

I år vill Mackmyra slå ett slag för ” craftspirit ” och öppnar ett nytt litet destilleri där man vill låta destillatörer komma och skapa sin sprit i små serier. Destilleriet heter LAB Destillery och det öppnas alltså på Mackmyradagen. imageWhiskybyn är...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/rxUfcQNeHdY/

De första två av Tomatins fem element

imageI de skotska högländerna har Tomatin tillverkat whisky sedan 1897 . Nu lanserar de en ytterst begränsad serie om fem whiskies som hyllar den urgamla konsten. De två första: Tomatin Limited Wood Edition och Tomatin Limited Fire Edition släpps den första juni i Systembolagets beställningssortiment för 649 kronor styck.

Enligt de gamla filosofierna består världsalltet av några få element som allting bygger på och samma sak gäller då även whisky så klart. Men även ur ett vetenskapligt perspektiv finns där fem element som förutom den mänskliga handen i hantverket verkar i symbios med varandra och som avgör hur en whisky...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/S7o_ZSD-hMo/

Fyra whiskies från Meadowside

imageDen Glasgowbaserade oberoende whiskybuteljeraren Meadowside Blending Co. Ltd . drivs sedan 2011 av far och son Hart (Donald och Andrew). Donald grundade en gång i tiden även Hart Brothers Independent Bottlers och är medlem av The Keeper of the Quaich . Tillsammans letar de upp fina och sällsynta whiskydestilleringar runt om i Skottland. För lagringen använder de bourbon-, sherry- och portvinsfat.

imageMeadowsides sortiment täcker sammantaget en bred variation av stilar och prislägen. Single malt-urvalet går under namnet The Maltman , medan de något mjukare blend-sorterna har döpts till The Royal Thistle . Förra året lanserade de också grainwhiskyserien The Grainman...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/D0drbd7-Oes/

Teelings 33-åring – äldst och dyrast

imageTeeling Whiskey släpper världens mest exklusiva irländska whiskey – en 33 år gammal single malt i sin Vintage Reserve Collection.

Teeling Whiskeys 33-åring är världens äldsta och dyraste irländska whiskey. Den 33-åriga utgåvan är begränsad till endast 275 flaskor i hela världen och är den äldsta tappningen av Irish Single Malt . Samlarobjektet släpps på Systembolaget den 12 maj i ett väldigt begränsat antal – endast två stycken flaskor . Priset för ligger på 34 000 kr .

image

Teeling 33 år Single Malt består av några av de äldsta irländska single malt som någonsin tappats på flaska vilket gör detta...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/57x2XlevmvQ/

Rackarungens storebror

imageDouglas Laings Sweet Wee Scallywag kom 2013 – nu har de kopplat lös storebror.

imageScallywag ” översätts med ”skojare, rackare, rackarunge”, men också som opålitlig person, men det handlar det inte om i det här fallet. Här är det en foxterrier som är rackarungen ifråga. Och honom hittar man på whiskyn Scallywag från Douglas Laing, vilket blir begripligt när man vet att familjen Laing haft flera foxterrier under åren och det är ju en hund känd för att vara lite av en odåga.

2013 lanserade Laing Sweet Wee Scallywag – Small Batch Release i en upplaga om 10 000...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/30_3UGVgeno/

Nils Oscars första veteöl – ”extremt gastronomiskt anpassningsbar”

imageUnder många år har Nils Oscar velat utnyttja fördelarna med sitt tyska bryggverk och göra ett veteöl i en klassisk sydtysk stil. Nu har de gjort det.

imageNils Oscar Hefeweizen , som lanseras den första maj, är ett typiskt veteöl av bayersk typ . Det är ett överjäst öl som är bryggt med övervägande del vetemalt och flera sorters kornmalt . Beskan kommer från de tyska humlesorterna Magnum, Spalt Select och Tettnang .

Nils Oscar Hefeweizen är ofiltrerat, har en tydlig veteölskaraktär och beskrivs som ”extremt gastronomiskt anpassningsbar”. – Den passar till nästan alla maträtter, säger deras huvudbryggare Patrick Holmqvist....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/HhgBQ2WzJNw/

Enjoy The King of Calvados

imageImportören Enjoy Wine & Spirits utökar sin spritportfölj med den franska producenten Christian Drouin – även kallad ”Kungen av calvados”.

image1960 köpte Christian Drouin gården Fiefs Sainte-Anne vid Gonneville nära Honfleur i Normandie, i hjärtat av AOC-området Pays d’Auge där man odlat äpplen sedan 1600-talet. Drygt 10 år senare började sonen med samma namn i familjeföretaget och tillsammans har de arbetat efter målsättningen att framställa världens bästa calvados.

I början av 1990-talet flyttades produktion och lager till en gammal hästgård från 1600-talet som de renoverat från grunden. Här har de möjlighet att ta emot besökare och ge en introduktion för...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/hwJalpbm8-o/

Mackmyras Expedition för resenärer

imageFoto: GTRD

Mackmyra lanserar Expedition , en svensk single Maltwhisky framtagen exklusivt för travel retail-marknaden i en begränsad upplaga. Expedition hyllar whiskyhantverket och sökandet efter nya och inspirerande upptäckter.

Mackmyra Expedition är single Maltwhisky med en lätt kryddig touch av rök som i huvudsak lagrats på bourbonfat och svenska ekfat som mättats med ett svensk hjortronvin vilket ger whiskyn en genuint svensk prägel.

image

– Travel retail-marknaden är enorm och nu med en unik exklusiv produkt tar vi första steget ut på den globala marknaden, säger Lisa Collins , ansvarig för travel retail på Mackmyra.

Expedition är en whisky...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/j0FHhC-8il8/

St Eriks monsunöl

image

En av St Eriks bryggmästare Jessica Heidrichs favoriter bland starka ölstilar är den gamla donker hoge gistingsbieren (mörkt överjäst ale), med det ikoniska ölet Gulden Draak som likriktare. Det har bland annat kaffearomatiska toner.

image

I S:t Eriks tolkning har basen förstärkts med det mjuka kaffet Monsoon Malabar odlat på Indiens västkust. Bönorna har torkat i de varma monsunvindarna under 2–3 månader, något som får bönorna att svälla och förlora sin ursprungliga aciditet, vilket ger en smakprofil med praktiskt taget neutral pH-balans. Smaken är kraftfull, mogen och sirapslik med jordiga och torvrökiga inslag.

S:T ERIKS DARK MONSOON ALE – Belgisk strong...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/mz6l-RSNV6E/

Dax för Baileys Iced Coffee Latte!

imageJo, uteserveringspremiären har varit – tro’t eller ej, men snart så kommer nog värme också… Och till varma vår- och sommardagar har Baileys kommit med iskaffe .

Baileys Iced Coffee Latte kombinerar smakerna av Arabica- och Robustakaffe med mjölk och Baileys Irish Cream.

Det nya tillskottet till Baileysfamiljen möter den växande trenden med färdigblandade kaffedrycker . 2017-2020 förväntas försäljningen av färdigblandat kaffe i handeln att öka med närmare 20 procent, enligt Euromonitor International. RTD coffee in Sweden (feb 2016). image

– Svenskar är det fjärde mest kaffedrickande landet i världen. Trots det är iskaffe ännu relativt oupptäckt, säger Diageos Malin Möllerberg...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/6uDA-S9o-F4/

Agrikultur och Talisker Skye mitt i naturen

imageI sommar öppnar kockarna Filip Fastén och Joel Åhlin från Agrikultur två pop-up restauranger tillsammans med whiskyn Talisker Skye , i både Sverige och Danmark. Restaurangerna är en del av Scandinavian Detours , en ny upptäcktsguide som Talisker Skye har utvecklat i samarbete med några av Skandinaviens främsta äventyrare.

imageSamarbetet återspeglar både Talisker Skyes karaktär och kockarnas matlagningsfilosofi. Under en dag vardera kommer restaurangerna att erbjuda en unik upplevelse mitt ute i naturen. Platserna har valts ut tillsammans med äventyrarna som har varit med och skapat upptäcktsguiden Scandinavian Detours .

– Att öppna en restaurang mitt ute i naturen som...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/_ObD8GpXSSI/

Tre råa från Ben Nevis

imageI Blackadders serie Raw Cask används en speciell buteljeringsprocess som gör att varje flaska innehåller sin egen del av fatets sediment och naturliga oljor och fetter. Nu kommer tre nya.

De menar att Raw Cask är ” Whisky as it was ”, det vill säga ”Whisky så som den var förr”, när man drack whisky som såldes direkt från ett fat bakom bardisken. Eftersom Blackadder Raw Cask är Cask Strength med hög alkoholhalt, rekommenderar importören Clydesdale att den blandas ut med en nästan lika stor del vatten.

Den 20 april (det vill säga på torsdag) kommer tre nya ”råingar” till...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/ACP3dIvSjN8/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se