Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Glengoyne cask strength batch 003

En till blindprovad whisky ur Roys kalender från 2015 som jag betat mig igenom. Ni vet vad det är, jag visste det inte när jag skrev följande nedan:

Doft : alltså, Roy Å är uppenbarligen förtjust i sherrylagringar, för här har vi en till. Jag har svårt att skilja alla dessa sherrylagringar från varandra, måste jag säga. Någon borde skriva en reflekterande text med temat ”Är sherrylagringar mer lika varandra än bourbonlagringar?” eller hellre ”Har sherrylagringar mindre destillerikaraktär?” Okej, men vad har vi här då? Farinsocker. Smält stearin. Svarta vinbär. Något som påminner om Drottningsylt. Fudge, också, hemkokad julfudge som...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glengoyne-cask-strength-batch-003/

GlenDronach cask strength batch 4

En blindprovad whisky. Detta var som synes batch 4 av GlenDronachs NAS-buteljeringar Cask strength. Den buteljerades 2015 på 54,7% i en upplaga på 17806 flaskor. Den är uteslutande lagrad på oloroso och PX-fat, alltså de två dominerande typerna av sherryfat som används för whiskylagring. (Bra där GlenDronach med genomskinligheten på storleken på utgåvan!) En flaska av just denna batch tycks gå loss på en €80–90 ungefär. Som vanligt när jag blindprovar är noterna nedan helt oredigerade, med felgissningar och allt.

Doft : tung orökig sherrylagring, nästan gyttrig: det som Serge Valentin brukar beskriva som ”extractive”, det vill säga att det...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glendronach-cask-strength-batch-4/

Ledaig 1996 vintage sherry cask finish

2016 läste jag hur Serge Valentin hissade Ledaig, den rökiga whisky som makas på destilleriet Tobermory. Han kallade Ledaig det nya Ardbeg, om jag minns rätt. Så jag tänkte what the hell, köpte några flaskor, samplade upp det mesta, och njöt allmänt förtjust av det som blev över till mig. Men jag skrev aldrig några noter. Tydligen hade jag några sampleflaskor kvar i skåpet. Så nu provar jag en whisky som jag redan vet att jag verkligen gillade, en cirka 19 år gammal whisky buteljerad 2015 på Burn Stewart Distillers patenterade 46,3%. Antalet flaskor är okänt. När den släpptes hade...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ledaig-1996-vintage-sherry-cask-finish/

mars Komagatake –japansk höghöjdswhisky

På 798 meters höjd i den lilla byn Miyata i Kisobergen ligger ett av världens högst belägna destillerier. Shinshu Distillery har länge hållit sig borta från världsscenen, men i den nya så kallade Ji-whiskyvågen med mängder med nystartade destillerier som just nu växer fram i Japan har också Shinshu storsatsat.

När Masataka Taketsuru i slutet av 1910-talet skickades till Skottland för att studera whiskytillverkning var hans chef vid Settsu Breweries, Kiichiro Iwai. När planerna på whiskytillverkning skrinlades var Iwai lika besviken som Taketsuru. De var båda lika besatta av idén att tillverka whisky. Taketsuru förverkligade senare sina drömmar vid Suntory...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/12/mars-komagatake-japansk-hoghojdswhisky/

Foursquare Patrimonio

Barbadosdestilleriet Foursquare ägs sedan fem generationer av den inflytelserika affärsfamiljen Seale. Destilleriet har tre kolonpannor och en stor potstill, som körs på melass. lagringen sker sedan i Jack Danielsfat på plats på Barbados. 2017 utsågs Foursquare till “Rum Producer of the Year” vid International Spirits Challenge. Foursquare Patrimonio är en fjortonårig potstill- och kolondestillerad rom som lagrats på ex bourbon- och sherryfat.

image

FOURSQUARE PATRIMONIO, 58% 

Säljstart: Torsdag 29 augustii, webblansering kl. 10.00 Artnr: 40584-01 Pris: 1 954 kr Alkoholhalt:  58% Ursprung: Foursquare Distillery, Barbados Typ: Engelska skolan, Single Blended Rum Råvara: Melass Destillation:  Potstill, double retort + Traditional Coffey Still...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/09/foursquare-patrimonio/

Nikka levererar igen

Nikka 12 YO, 43 %

Nu är det ett par år sedan det pressmeddelandet kom från Japan då Nikka berättade att deras åldersmärkta whisky skulle tas ur produktion. Nu är det troligen sista gången vi ser tolvåriga Nikka. Nikka 12 är en magnifik japansk blendwhisky som blandades första gången 2014. Whiskyn kommer från destilleriet Miyagikyo och blandas till största delen av destilleriets singelmalt och den berömda mjuka, runda majswhiskyn som körs i destilleriets Coffeypanna. Men det ingår också en mindre mängd mer robust lättrökt whisky från Yoichi Distillery.

image

THE NIKKA 12 Y0, 43% Säljstart: Torsdag 29 augustii, webblansering kl. 10.00...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/09/nikka-levererar-igen/

3 x Benromach – och lyxvinfat från Gordon MacPhail

Benromach är ett destilleri som gör ”old School whisky”. Det vill säga whisky såsom den gjordes i Speyside före 1970. Som en följd av detta använder man sedan nyöppningen 1998 endast förstångsfat, så kallade 1st fill. I äldre tider i Speyside var begrepp som secondfill och refill i stort sett okända. Resultatet blir en mer smakintensiv whisky som mognar snabbt. Benromach är också ett av de mest innovativa när det gäller fatlagring. Nu har Benromach buteljerat en whisky som slutlagrats på ”supertoscanaren” Sassicaia.

I slutet av 1970-talet förändrades vinvärlden radikalt då den lilla producenten Tenuta San Guido från Toscana satte...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/07/benromachx3/

National Rums of Jamaica

Jamaica är hemlandet för några av världens mest ester-rika och mest fascinerande romsorter. Det till stora delar statliga bolaget National Rums of Jamaica (NRJ) har utvecklat en egen klassificering där mängden estrar anges som ”marks” på fatgavlarna. Förkortningarna är vägledning för blenders och buteljerare. Romstilarna delas in i lågesterstilen Common Cleans, den mest ester-rika Continental Flavors och däremellan Plummers och den kraftfullare Wedderburns.

I början av 1900-talet var Jamaica den största romproducenten i världen med ett hundratal destillerier. De brittiska kolonierna fick tidigt en omfattande handel med Europa och plantageägare hade en gigantisk blendingmarknad att tillgodose. I de brittiska kolonierna...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/09/national-rums-of-jamaica/

Nikkas klassiska färgserie TEST

Nikka Black

Nikka Black, Red och White är whiskyserien som satte färg på den japanska whiskyn. Nikka Black introducerades första gången 1965. Masataka Taketsuru var i sin krafts dagar och fullt sysselsatt med att planera sitt andra destilleri Miagikyo som skulle bli verklighet fyra år senare. 1960-talets Nikka Black var avsedd för den japanska marknaden. Etiketten pryddes av en märklig skotte ”the Bearded Black” som höll ett gigantiskt kornax över axeln. Än i dag är detta en av de mer välkända whiskysorterna i Japan även om den inte har mer än namnet gemensamt med den Nikka Pure Malt Black som...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/07/02/nikkas-klassiska-fargserie-test/

Serien som satte färg på japansk whisky

Nikka Pure Malt Black, Red och White är whiskyserien som satte färg på den japanska whiskyn. Nikka Black introducerades första gången 1965. Då var fortfarande grundaren Masataka Taketsuru i sin krafts dagar och fullt sysselsatt med att planera sitt andra destilleri, Miyagikyo, som skulle bli verklighet fyra år senare. 1960-talets Nikka Black var avsedd för den japanska marknaden. Etiketten pryddes av en märklig skotte ”the Bearded Black” som höll ett gigantiskt kornax över axeln. Än i dag är detta en av de mer välkända whiskysorterna i Japan även om den inte har mer än namnet gemensamt med den Nikka Pure...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/06/25/nikkas-klassiska-fargserie/

WTV 137 – Massor av High Coast

Vi provar i detta avsnitt fem olika utgåvor från High Coast Distillery. Älv, Timmer och Hav ingår i deras nya core range tillsammans med Berg som kommer till hösten. Vi provar också 63 och Small Batch for Kramfors. Vill ni hitta all info och lite till om dessa utgåvor så beger ni er till High Coasts hemsida som ni hittar HÄR.

Älv har en ABV på 46% och kostar 499 kr via Systembolaget.

Hav har en ABV på 48% och kostar 499 kr via Systembolaget.

Timmer har en ABV på 48% och kostar 499 kr via Systembolaget.

63 har en...

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-137-massor-av-high-coast

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se