Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Caol Ila på portvinsfat

imageAtt slutlagra whisky på vinfat är en intressant företeelse som trots att den blott är några decennier gammal mer eller mindre revolutionerat whiskyvärlden. I dag experimenterar i stort sett samtliga destillerier med finishing, det vill säga att man drar om faten och låter en lagrad whisky få en tids andra lagring på ett fat som tidigare innehållit vin eller något annat.

Ett av de allra första experimenten var när Glenmorangie började slutlagra på just portvinsfat. Och med facit i hand har portvinsfat visat sig vara en av de mest lyckade fattyperna att lagra på.

Rökig Islaywhisky används dock relativt sällan...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/13/caol-ila-pa-portvinsfat/

Rykande färskt boksläpp

Vi har glädjen att kunna erbjuda våra läsare rabatterat pris på Daniel Bruces helt nysläppta bok ”JAPANSK WHISKY OCH ANNAN ASIATISK SINGLE MALT AV VÄRLDSKLASS” .

Ordinarie pris 306kr, rabatterat pris 180kr. Fraktkostnad tillkommer.

Beställs direkt från förlaget via denna beställningslänk. Ange rabattkod symposion. Beställ här

image

Om boken

Efterfrågan på japansk whisky har skjutit i höjden och det pratas om hur bra single malt det finns i Indien och Taiwan. Vad är det som hänt? Och vad är det som egentligen kännetecknar asiatisk single malt?

I Japansk whisky får du följa med på en resa till några av ländernas mest...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/08/ny-japansk-whiskybok/

Longrow 21 – nyhet i Springbanks Core Range

Springbank är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, egensinnigt, annorlunda och oerhört framgångsrikt på många sätt. Att det tillhör ett litet fåtal som väljer att även marknadsföra sin whisky under andra varumärken än destillerinamnet är en kuriositet i sig.

Rökig whisky började Springbank tillverka 1973. När experimentet så småningom lanserades fick det namnet Longrow efter ett, sedan länge, nedlagt destilleri i Campbeltown. Longrow blev snabbt en succé. Inget annat fastlandsdestilleri hade låtit malten torka lika länge över de pyrande torveldarna och whiskyn fick en intensiv, kraftfull och mångbottnad rök.

I dag är efterfrågan på Longrow vida större än tillgången och...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/13/longrow-21-nyhet-i-springbanks-core-range/

Le Gin – Small Batch Gin från Drouin

Familjen Drouin, med pappa Christian och sonen Guillaume i spetsen, räknas av många som världsmästare i Calvados och har kammat hem fler guldmedaljer än vad som känns meningsfullt att räkna. 2013 tilldelades man den mest ärofyllda utmärkelse ett destilleri kan få vid World Spirits International Competition; ”Best Distillery in the World”.

När nu far och son bestämt sig för att göra gin, gör man den självfallet med sitt berömda äppeldestillat som bas. Mer än 30 olika äppelsorter från egna odlingar och ytterligare åtta olika kryddor, bär och örter ingår i receptet. Vid sidan av huvudingrediensen äpple och omistliga ginkryddan enbär...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/03/christian-drouin/

Kornog – Rökwhisky från Bretagne

I mitten av 1990-talet var Jean Donnay chef på en av Paris flashiga reklambyråer med Audi, Cartier-klockor och många av de heta märkena i Paris jetsetliv på kundlistan. En höstdag fick han nog, tog hustru Martine och sin ettåriga dotter, lämnade världsmetropolen och flyttade ut till kusten. Han ville göra whisky.

Familjen slog sig ned vid Cotes d’Armor på Bretagnehalvön. Intresset för whisky hade ökat. På kort tid hade den franska whiskyförsäljningen gått ifatt och förbi den traditionella cognacen. Whisky hade blivit fransmännens nya favoritdryck.

– Jag var besatt av idén att göra whisky, och dessutom ekonomiskt galen, tokig sa...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/03/celtic-whisky-compagnie/

WTV 163 – Massor av Glenallachie

Vi testar flera olika utgåvor av för Sverige nya och spännande Glenallachie.

The Glenallachie Koval 8 YO har en ABV på 48% och kostar 795 kr via Systembolaget.

The Glenallachie Cask Strength 10 YO har en ABV på 58.2% och kostar 878 kr via Systembolaget.

The Glenallachie 12 YO har en ABV på 46% och kostar 665 kr via Systembolaget.

The Glenallachie PX 12 YO har en ABV på 48% och kostar 879 kr via Systembolaget.

MacNair´s Lum Reek har en ABV på 46% och kostar 778 kr via Systembolaget.

The Glenallachie 15 YO som vi provar i...

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-163-massor-av-glenallachie

Spirit of Hven MerCurious: svensk bourbon…?

Pigga Spirit of Hven släppte en bourbon med det lite putslustiga namnet MerCurious för ungefär en månad sedan. En flaska på 50 cl kostar behändiga 395 kronor. Den är buteljerad på 45,6% och den ingående åldern på whiskyn från de 14 olika faten varierar mellan tre och åtta år. MerCurious är gjord på 88% majs, 5% vete, 3,5% maltkorn och 3,5% råg. Med tanke på hur MerCurious presenteras på Spirit of Hvens hemsida är den tänkt att vara en återkommande buteljering, där den som finns att köpa nu utgör batch 1.

App app app, säger ni viktigpettrar därute som läste långsamt:...

Läs mer http://tjederswhisky.se/spirit-of-hven-mercurious-svensk-bourbon/

Ben Nevis Traditional

…om den nu ska sägas heta det? Rimligare vore nog att säga McDonald’s celebrated traditional Ben Nevis. Mer om whiskyn och lite om destilleriet efter mina noter. Som framgår av noterna provade jag denna blint.

Doft : lite märklig rök. Eller gammrök? Det är liksom mer torv än rök, egentligen. Torr jord, salmiak, läderjacka och ”ny bil”…! Smör och svaga inslag av stall/gödsel. Rejält med syntetiska kolatoner också – kolabönor. Den känns alkoholsvag, under 46%. Det känns som att denna något enkla doft kan visa sig vara en äldre whisky vid avsmakning. Let’s see…

image

Smak : oj, klart bättre än...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ben-nevis-traditional/

Yoichi 10 YO, blindprovad

Yoichis åldersbestämda whiskies har, liksom all japansk whisky, förvandlats till aktier under de senaste åren. Yamazaki 18 YO är väl det tydligaste exemplet på när marknaden har fått fullständig fnatt och priserna ligger på tusentals kronor mer än hur god whiskyn är. (Visst, Yama 18 är skitgod, men numera kostar de flera tusen kronor, vilket bara är skitlöjligt.) De gör bra whisky i Japan, det blev hype, ålderbestämda whiskies drogs in, folk investerade, priserna skjuter i höjden, och numera köps och säljs de där flaskorna enbart i syfte att möjligen göra sig en hacka. Jag är för en gångs skull...

Läs mer http://tjederswhisky.se/yoichi-10-yo-cirka-2014/

En galet ung Bunna, blindprovad

En blindprovad whisky. Detaljer om whiskyn efter mina blinda och oredigerade noter.

Doft : oj! First-fill bourbon barrels och orökigt destillat. Vilken doftbomb! Sockerkaka, päronjuicekoncentrat, syrligt pärongodis. Rabarber/kiwi/citron eller en kombo av dem alla. Äppelmos. Färsk vaniljstång. Detta ligger på typ 55%, tror jag. Mycket ren, mycket njutbar doft. Påminner en hel del om Loch Lomond single grain (som är gjord på 100% malt men i kolonnpannor, hade kallats single malt om den hade producerats utanför Skottland), men den ligger på 40 eller 46, minns inte nu i rappet. Även Glen Grant kan dofta såhär i unga år. Helt amazing...

Läs mer http://tjederswhisky.se/bunnahabhain-2008-cask-602-duncan-taylor/

Ichiro´s Malt – japansk whisky i mästarklass

Ichiro Akuto är en av världens mest kända whiskypersonligheter. Han brukar jämföras med Masataka Taketsuru. Om Taketsuru är den japanska whiskyns fader så är Ichiro dess sonson. Ichiro Akuto har starkt bidragit till den japanska whiskyns succé i västvärlden och dagens våg av nya destillerier i Japan hade inte varit lika stark utan honom.

Ichiro Akuto började som brand ambassador på Suntory, men knöts till sin familjs sake- och whiskydestilleri Hanyu. Familjen hade varit sakebryggare sedan 1600-talet. Destilleriet gick dock i konkurs, men hjälp av affärskollegor från norra Japan lyckades man rädda vad som fanns i lagerhusen och en del...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/ichiros-malt-japansk-whisky-i-mastarklass/

Rökbomb från Speyside

Benromach är en udda fågel bland Speysides destillerier. Är det något destilleri som slår vakt om gamla traditioner och äldre hantverk så är det just Benromach.

Ambitionen är att göra whisky såsom den gjordes på 1950-talet, med gammaldags kornsorter och malt som röks hårdare som förr. På Benromach har man tid, man jäser i mashtuns av trä, längre än hos de flesta, och destillerar med knapp styrfart. Därefter lagras whiskyn uteslutande på förstagångsfat. Allt detta påverkar såklart whiskyn, som blir fruktigare och får med sig mycket rökfenoler, dessutom får den en kraftfull smakboost av de aktiva förstagångsfaten. Benromach använder sig...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/rokbomb-fran-speyside/

Smakbomber från Jamaica

Jamaicarommen är enligt många den häftigaste av alla karibiska romsorter. Hemligheterna bakom detta är flera, men till en del stavas de dunder, muck pits, estrar, långa jästider och potstilldestillering.

Den jamaicanska rommen omfattas av ett regelverk som går längre än på de flesta håll i romvärlden. Jamaicarom delas in i fyra övergripande kategorier utifrån mängden estrar. Från lågesterstilen Common Cleans (80-150 gr/hlpa) via Plummers (150-200 gr/hlpa) och Wedderburns (200-300 gr/hlpa) till den mest esterrika Continental Flavoured (700-1600gr/hlpa).

Många av öns destillerier använder sig dessutom av så kallade Distillery Marks, en unik bokstavskombination som skapats för att beskriva det specifika romreceptet...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/smakbomber-fran-jamaica/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se