En BenRiach single cask destillerad 1977

Häromdagen provade jag en whisky blint. Jag visste alltså precis ingenting om whiskyn när jag provade den. Chocken när jag fick veta hur den gammal den var kan inte beskrivas. Kanske, månne, möjligen hade sampleflaskan, som var av plast, påverkat smaken något litet, men jag betvivlar det.  Här nedan mina noter.

Doft : Det är en fin doft: en orökig sherrylagring som inte drar för mycket åt det där bombhållet jag har svårt för. Här är det de där mörka frukterna, men förvånande nog med rejäla toner av päron med i mixen. Möbelpolish? Check. Läder? Mja, lite, faktiskt. Kakao? En...

Läs mer http://tjederswhisky.se/en-benriach-single-cask-destillerad-1977/

Perspektiv på NAS

Är vi färdiga med att debattera NAS, whiskies utan åldersangivelse? Jag tycker inte det.

Jag har full förståelse för att destillerierna ger ut NAS-whisky. Jag tycker dock att de argument de för fram för att göra det är hycklande. Och hyckleri är ungefär det värsta jag vet. Och låt oss klara av den här saken på en gång också: nej, NAS-whisky är inte i sig dålig whisky. Jag har provat en massa jättebra NAS-whisky. Jag har dessutom naturligtvis provat en massa dålig whisky med åldersangivelse, så åldersangivelse innebär knappast garanti för kvalitet.

image

En NAS som smakar bra (dessutom väldigt ung)....

Läs mer http://tjederswhisky.se/perspektiv-pa-nas/

Ett gott blindprov

Maj var en usel månad på den här bloggen, vad gäller provandet av whisky. Skärpning utlovas! Nu har en hel drös med blandade samples blandats friskt i ett par skokartonger. Jag blundar, tar fram en flaska på måfå, häller upp. Vad är det i glaset? Inte en susning, men nu ska här provas whisky!

image

Vad är det i glaset? Jag har ingen aning.

Doft : detta är definitivt en sherrylagring. En tung matta av sherry och ett litet alkostick i näsan. Långt bak, en aning av krut och gummi, längre fram ligger stendamm (!), vagt medicinala toner, och plåster. Något...

Läs mer http://tjederswhisky.se/sprinbank-15-yo-for-swedish-whisky-enthusiasts/

Initium: en oberoende buteljering av Grythyttan single Maltwhisky

Efter min kritik av den bristfälliga informationen angående Nordmarkens släpp av Initium igår har ett svar har inkommit från Nordmarkens destilleri, som klargör vad gäller vad det egentligen är för whisky. Sent igår kväll skrev de följande på sin Facebookvägg :

”Hejsan, Vi har varit frånvarande under dagen men har förstått att det finns frågetecken kring vår lanserade whiskyprodukt, Initium. Vi har i tidigare fb inlägg varit tydliga med att det handlar om en oberoende buteljering och ber om ursäkt för att vi varit otydliga i den senaste informationen från igår. Här kommer mer detaljer om vår produkt, Initium.

Initium...

Läs mer http://tjederswhisky.se/initium-en-oberoende-buteljering-av-grythyttan-single-malt-whisky/

Initium: en ny svensk whiskyskandal?

Vi har tidigare uppmärksammat det lilla destilleriet Nordmarkens destilleri här på Tjeders whisky. De har nu, som de skrev på sin Facebookvägg igår , sin ”första whiskyprodukt, med namnet ’Initium’, klar för leverans”. Den kan beställas via privatimport på Systembolagets hemsida.

Såhär ser flaskan och etiketten ut:

image

Initium: en whisky som inte kommer från Nordmarkens destilleri.

Jag har ett par allvarliga invändningar mot hur Nordmarkens destilleri väljer att marknadsföra denna produkt och framför allt mot designen på etikett och kartong. Som Ingmar Karls förklarade för mig i en intervju i februari är Initium en oberoende buteljering av whisky, inte whisky...

Läs mer http://tjederswhisky.se/initium-en-ny-svensk-whiskyskandal/

Hur svårt ska det vara att leverera ett paket?

Det här med paket som ska levereras, från utlandet eller inom rikets gränser. Varför, varför, varför fungerar det så dåligt?

UPS, DHL, Postnord och allt vad de heter som kör ut paket till oss entusiaster baserar sina system på följande:

  1. Skriv in adress som det hela ska levereras till, men ha för all del ingen box där den som beställer kan skriva in sin portkod.
  2. Ha heller ingen box där du kan skriva in din mejladress eller ditt mobilnummer.
  3. Meddela aldrig någonsin någon person att ett paket kommer att komma det eller det datumet.
  4. Försök aldrig någonsin leverera ett paket...

Läs mer http://tjederswhisky.se/hur-svart-ska-det-vara-att-leverera-ett-paket/

Benromach 15 YO: en whisky som vrålar vackert

Jag har börjat utveckla en kärleksaffär med Gordon & MacPhails lilla Speysidedestilleri Benromach . När jag första gången provade en Benromach 10 YO blev jag golvad av den: min underrubrik ”Köp en butelj för tusan bövlar” sammanfattar väl mina intryck av den buteljeringen. Benromach 10 ledde mig vidare till Benromach 10 YO 100° Proof (57% ABV), som jag blev om möjligt ännu mer imponerad av. På Malmö öl- och whiskyfestival den 1 april i år fick jag möjlighet att prova Benromach 35 YO, som var en whisky alldeles i hästväg, en silkeslen och djup sherrylagring.

Jag inhandlade efter mina positiva...

Läs mer http://tjederswhisky.se/benromach-15-yo/

Ett fantastiskt whiskyexperiment

Många av oss som när ett intresse för whisky är onekligen lite galna. Mattias Claesson, som du kan bekanta dig med i den här artikeln , har tagit intresset till en högre nivå än de flesta. Whisky bör förvaras mörkt och någorlunda svalt, inte över normal rumstemperatur. (För övrigt något att tänka på för alla er som har era samlingar stående i skåp i vardagsrummet där era flaskor utsätts för massor av starkt solljus!) Men vad händer egentligen med doft och smak om man förvarar whiskyn på andra sätt? Mattias Claesson gjorde slag i saken, och påbörjade ett ambitiöst experiment....

Läs mer http://tjederswhisky.se/ett-fantastiskt-whiskyexperiment/

Highland Park Ice, trippeltestad

Jag har nu provat Highland Park Ice tre gånger om och på tre olika sätt. Välkommen till en übernördigt detaljerad bloggpost om Highland Parks kommande släpp.

Test nummer 1: lanseringen av Ice hos Edrington

Highland Park ägs av Edrington group och de skickade (storsint, med tanke på att jag just hade tokdissat priset på och pressreleasen för Highland Park Ice ) en inbjudan till bland andra mig för lanseringen av Ice i Stockholm. Det var förstås ett välregisserat jippo som brand ambassador Martin Markvardsen höll i och som gav avsedd effekt i form av många delade bilder på Facebook –...

Läs mer http://tjederswhisky.se/highland-park-ice-trippeltestad/

Reflektioner om försäljningen av GlenDronach och BenRiach

Igår släpptes en bomb i whiskyvärlden: Billy Walker cashar ut till Jack Daniel’s och släpper sina tre destillerier GlenDronach, Glenglassaugh och BenRiach för runt 285 miljoner pund. ( Se till exempel här. )

Det är inte riktigt sant; den som säljer är inte Billy Walker och den som köper är inte Jack Daniel’s, men det var så saker och ting ställdes upp i diskussionerna under gårdagen. Det är Brown-Forman som köper, och det är The BenRiach Distillery Company som säljer, och nu blir ett underföretag under Brown-Forman.

Nyheten var som att peta med en pinne i en myrstack: ändlösa trådar...

Läs mer http://tjederswhisky.se/reflektioner-om-forsaljningen-av-glendronach-och-benriach/

”Know your spirit, know your wood”: An in-depth interview with Juliette Buchan at Gordon MacPhail

A few months ago, I had the opportunity to sit down for an interview with Juliette Buchan who works for the world’s biggest indpendent bottler of Scotch whisky as well as being the owners of Benromach distillery, Gordon & MacPhail. I’m most grateful that she took the time to sit down and answer my many, many questions. Here is our long and winding conversation.

Please introduce yourself to our readers. What is your current job and title?

I’m Juliette Buchan and I’ve been working at Gordon & MacPhail for nine years now. I’m now regional export manager for the whole...

Läs mer http://tjederswhisky.se/juliette-buchan-gordon-macphail/

Dram good whisky No 3 på g

Jag och vännen Lars Cederbro har en ny whisky på gång. Liksom de två första i serien håller vi oss till whisky som är

1) single cask 2) cask strength 3) ej kylfiltrerad 4) utan färgämnen

”Just dram good whisky”, som vår tjusiga slutkläm lyder.

Den här gången handlar det om en whisky som håller en alkoholhalt på drygt 54%, från en first-fill bourbon barrel. Vi fick möjlighet att verkligen välja fat. Destilleriet skickade en skarp näsa till lagren för att hämta ut fatprover från fyra väldigt likartade fat, alla lika gamla, alla på first-fill bourbonfat. Vi provade de fyra...

Läs mer http://tjederswhisky.se/dram-good-whisky-no-3-pa-g/

Woodford Reserve Master’s Collection 1838 style white corn

Vi kör enligt min nya mall: noll information om vätskan först, direkt in i smaknoterna!

Doft : ja, nog är detta bourbon, alltid: majs/popcorn och de där lite limmiga noterna som färska kolade fat av amerikansk ek ger: billigt papperslim och vaniljglass, ungefär så. Samtidigt finns det mer frukter och mer subtila dofter här än hos många av mina ganska små tidigare erfarenheter av bourbon. Frukterna är dock svåra att precisera; som omogna körsbär, nästan, eller röda vinbär. Eller, det är körsbär, men nästan syntetisk körsbärssmak som på glass. Apelsinzest som är kanderad, är det ordet? De där skalen man...

Läs mer http://tjederswhisky.se/woodford-reserve-masters-collection-1838-style-white-corn/

Wolfburn distillerys första släpp

Längst upp i norr på det skotska fastlandet huserar den före detta IT-snubben (!) och marinkårssoldaten (!!) Andrew Thompson och hans nybyggda destilleri Wolfburn . De har varit on stream i bara en liten, liten skvätt över tre år, och har nu släppt sin första whisky. Någon gång framöver, när jag har transkriberat nästan två timmars samtal med Thompson, kommer det komma ett stort reportage om honom och om destilleriet. Då kommer även analyser av deras new make (råsprit) och några fatprover som Andrew hade till salu under Cinderella whisky fair, och som jag tack vare Anki Ulvmåne – Mrs...

Läs mer http://tjederswhisky.se/wolfburn-distillerys-forsta-slapp/

Smögen single cask 3/2010: svinbra whisky!

I mitt glencairnglas, en whisky från Smögen destilleri . Det handlar om deras tredje utgivna single cask (den fjärde om man räknar Jubilee , men den utgavs inte som single cask) och det tredje fatet de fyllde det år destilleriet kom ”on stream”, 2010. De båda tidigare singelfaten från Smögen har varit riktigt bra. Nej, rätta det. De båda tidigare var riktigt jävla asbra; nummer två, den på sauternesfat, tyckte jag var 2015 års bästa svenska whisky .

Whiskyn från fat 3/2010 håller maffiga 61,3% och har alltså hunnit fylla fem år (lades på fat i augustii 2010, buteljerades i...

Läs mer http://tjederswhisky.se/smogen-single-cask-3-2010/

Världens. Äldsta. Whisky.

Jag vet inte hur en inleder berättelsen om en sådan här provning. Kanske såhär: jag hade före i fredags aldrig druckit whisky som var äldre än drygt fyrtio år gammal. Snittåldern på whisky jag dricker är sannolikt sådär runt tio–femton år. Även om jag allt oftare spräcker gränsen till fyrsiffrigt för en flaska whisky är det fortfarande mycket ovanligt att jag köper något som kostar över 1500 kronor för ett helrör. Framför allt för att jag inte är gjord av pengar, men också för att jag sällan tycker att whisky är så pass mycket bättre när den kryper uppåt en...

Läs mer http://tjederswhisky.se/varldens-aldsta-whisky/

Reflektioner om att tjäna pengar på whisky

Den svenska gemenskapen omkring whisky är stor, kärleksfull och härlig. Jag har fått jättemånga nya vänner under de senaste två åren, bara genom att umgås online och på någon enstaka mässa här och där. Det finns en anda av hjälpsamhet, en gemensamhetskänsla och en stark känsla av tillhörighet. Jag älskar denna gemenskap, och den betyder mycket för mig.

Ibland är gemenskapen dock något hysterisk, ibland irriterande, ibland tröttsam och ibland hycklande. Bland svenska whiskyentusaister är särskilt beteendet att tjäna pengar på whisky en ypperligt öm punkt. Det är bara legitimt under vissa, väldigt specifika förutsättningar. Den som inte följer de...

Läs mer http://tjederswhisky.se/reflektioner-om-att-tjana-pengar-pa-whisky/

I’ll be tasting that Mortlach 75 YO tomorrow

It’s true, it’s happening, yes you are right to dislike me, and yes you should be envious.

Tomorrow, I’ll be attending a tasting led by Stuart Urquart at Gordon & MacPhail , during which a bottle of Mortlach 75 YO – the oldest whisky ever bottled – will be opened and shared together with people mad enough to purchase tickets for such an event. This is huge. Only 100 bottles were released, and trust me, the price for these babies is so steep it’s safe to say that most will never be opened. I’m feeling like a seven-year-old on Christmas...

Läs mer http://tjederswhisky.se/the-mortlach-75-yo-tomorrow/

Box whiskyakademi, den sista dagen – examination

Varje resa når sitt slut, så också Martin Ahlquists spännande reportage från Box whiskyakademi. Ett jättetack till Martin, som tog sig tid att skriva så ingående och intressant om sin intensiva vecka på Box! Denna blogg månar om att vara så oberoende som möjligt, varför serien har genomförts utan något samarbete eller samråd med Box destilleri. Från mig kommer ett kluckande tack med posten, Martin. Stort tack. Sa jag tack? Alla de tidigare delarna av Martins reportage når du via denna länk . /David.

Idag kände jag mig lugn och jag har känt mig lugn ända sedan kvällen för den...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-whiskyakademi-dag-fem/

Mortlach 75 YO snart i min mun: nedräkningen har börjat…

Det pirrar lite i magen. Snart är det dags. Jag tittar i kalendern. Jag tittar igen. Det går en dag. Jag tittar igen. Jag är en sjuåring i en bil: är vi fraaaaaaamme snaaaaaart?

Det är inte en stor, svensk whiskyhändelse som är på g. Det är en världshändelse. På Malmö öl- och whiskymässa har whiskyimportören Symposion organiserat en provning av extremt slag. Världens äldsta whisky – en sjuttiofemårig Mortlach destillerad 1939 som buteljerades 2015 i en upplaga om 100 flaskor – ska öppnas och provas. Provningsledare är Stuart Urquart från den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail , som gjort...

Läs mer http://tjederswhisky.se/mortlach-75-yo/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se