Malty Towers

Whiskybloggen: Mortlach visar upp sig från sin bästa sida

mortlach2På  provningen sist provade vi en 23-årig Mortlach från Hart Brothers. Jag berättade då att Mortlach kommer putsa upp fasaden med ett nytt visitor-center. Man kommer också släppa några utgåvor i nya förpackningar.

Av de bilderna som har släppts så har man förstått att en snygg förpackning säljer även om det är innehållet som är det viktigaste. De fyra släppen när de kommer innehåller en Special Strength och en Rare Old samt en 18 y.o. och en 25 y.o.

Designen på flaskorna är långt ifrån Diageos standard buteljer. Det här är toppklass på utseendet. Förhoppningsvis är det toppklass även på...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/03/10/whiskybloggen-mortlach-visar-upp-sig-fran-sin-basta-sida/

Whiskybloggen: Speyside-provning följde efter årsmötet

IMG_0846_1Årsmötet gick på 30 minuter och samma styrelse som föregående år blev valda. Protokoll kommer senare. Därefter följde en Speyside-provning som jag höll själv inför en törstande församling. Vi provade blint för att rösta på de två vi tyckte var bäst.

Först ut var en klassiker i whiskyskåpet. Balvenie Doublewood 12 fick inga röster alls och hamnade därmed på en hedrande 5:e plats

Den andra whisky var en 15-årig Glenfiddich Solera . En whisky som föll många på läppen. Jag tror att den hamnade på en starka tredje plats i omröstningen.

När vi sedan kom till whisky nr 3 i...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/03/09/whiskybloggen-speyside-provning-foljde-efter-arsmotet/

Whiskybloggen: Nytt destilleri på Isle of Skye

Nu planeras ännu ett destilleri i Skotland. Detta på den sagolika ön Isle of Skye. På ön finns bara ett destilleri innan och det är Talisker. Destilleriet kommer ligga på gården Torabhaig vid Sleat på den södra delen av ön . Budgeten ligger på 5 miljoner pund och ska sysselsätta 8 personer. Man räknar med att destilleriet kommer stå klart under 2015 och börja producera....

Läs mer http://maltytowers.se/2014/02/19/whiskybloggen-nytt-destilleri-pa-isle-of-skye/

Klubbnytt: Malty Towers bjuder in till whiskyprovning

quaich3

Malty Towers Whisky Association bjuder in till 2014 års första whiskyprovning i direkt anslutning till vårt första årsmöte. Temat för denna provning är Speyside vilket innebär en spännande och intressant provning. Rent generellt är whiskyn från Speyside  lätt, elegant och utan rökighet.

Speyside är det absolut största distriktet i Skottland om manser till gällande antalet destillerier. De flesta ligger längs floden Spey. Därav namnet Speyside. Här finns Skottlands största destillera Glenfiddich, dess systerdestilleri Balvenie. Här hittar vi också Macallan,  Glenlivet, Aberlour och Glenfarclas för att nämna några av de mera kända. Vilka sorter vi kommer ha på provningen är ännu...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/02/03/klubbnytt-malty-towers-bjuder-in-till-whiskyprovning/

Whiskybloggen: Trevlig fredagsprovning.

IMG_0835Vi hade styrelsemöte i Malty Towers i fredagskväll. Värd var Bruno ”Basil” Hansen. Det inleddes med en Aberlour Abundh’a och en chokladbit. Mötet avhandlade ett antal punkter bl.a. så petar vi in en provning till den 25 april. Eftersom det inte blir någon organiserad resa till Malmö så blir det en extra provning i stället. Däremot kommer vi åka tåg ner till Malmö tillsammans några stycken för att gå på mässan på lördagen.

 

Kvällens provning hade följande uppställning med mina egna noteringar.

Auchentoshen Springwood (kraftig smak av ny-ek)

Glengoyne 17 Y.O. (sherry och russin)

Glennfiddich 15 Y.O cask (karamell...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/02/01/whiskybloggen-trevlig-fredagsprovning/

Whiskybloggen: Lagavulin eller himlen

macarthur1I oktober så gjorde vi en resa till Islay. Jag bloggade varje dag på resan men jag tycker det finns mer att berätta. Dessutom finns det ett antal olika foton att visa. Bloggen från Lagavulin  som jag skrev på resan.

När snön har lagt sig här i Lindås i sydligaste Småland och snöovädret tjuter runt knutarna.  Då tänder jag en brasa i kakelugnen. Jag avbryter tillfälligt min vita månad och häller upp en malt i glaset. Den där ljuvliga doften i glaset tar mig tillbaka till fåtöljen på destilleriet en oktoberdag 2013.

 

Ett destilleri som tillhör mina favoriter är...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/01/17/whiskybloggen-lagavulin-eller-himlen/

Klubbnytt: Malty Towers kallar till årsmöte

klubbaMalty Towers Whisky Association kallar härmed till årsmöte på Hotell Amigo i Emmaboda den 7 mars kl 18:00. Föreningens valberedning leds av Marcus Holmqvist på telefon 070-4982308 . Kontakta honom senast 2013-01-31 för förslag till valbara platser nedan.

Val av Ordförande 1 år
Val av ledamot 2 år
Val av ledamot 2 år
Val av suppleant 1 år

Motioner till årsmötet skall inlämnas senast 2013-01-31 till styrelsen på mail till info@maltytowers.se

Årsmötets agenda och valberedningens förslag kommer redovisas på hemsidan och via e-mail till samtliga medlemmar i föreningen senast 14 dagar innan årsmötet.

Efter årsmötet blir det whiskyprovning. Separat inbjudan...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/01/13/klubbnytt-malty-towers-kallar-till-arsmote/

Whiskybloggen: Malmö Öl Whiskyfestival

mowMalty Towers kommer inte anordna resa till Malmö Öl & Whiskyfestival. Tiden blir allt för knapp att arrangerar med att ta in anmälningar och pengar. Däremot kan man själv åka till Malmö t.ex. med tåg, beställa biljetter. Här kommer en liten lathund.

Festival
Festivalen funkar så att du går runt på festivalen och köper smakprover. De kostar allt från 15 kr och uppåt. För whisky får man 2 cl och öl 10 cl. Ett häfte har kuponger för 150 kr.

Lördagen 29 mars kl. 11:00-21:00

Alla biljetter säljes via   http://www.movfestival.se/biljetter.html på Julius Biljettservice

Entré Pris 230kr (ingår ett whiskyglas...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/01/10/whiskybloggen-malmo-ol-whiskyfestival-2/

Whiskybloggen: Box Destilleri har nu sin första whisky.

Whiskybloggen: Box Destilleri har nu sin första whisky.Den 23 december kan Box Destilleri säga att nu har man whisky i lagerhuset. Det är exakt 3 år sedan man fyllde sitt första fat. Redan i natt har man enligt sociala medier ”whiskyvaka”. Blir för Svenska Akademin att lägga till ett nytt ord i listan.

Ett nytt kapitel har skrivits i destilleriets historia. Med det vi har provat av destillatet kommer det nog skrivas många kapitel framöver. Jag gissar att det är ett stort ögonblick inatt när man häller upp den allra första whiskyn i destilleriets historia och att deltagarna har lite gåshud.

Jag vill passa på att skicka...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/12/22/whiskybloggen-box-destilleri-har-nu-sin-forsta-whisky/

Whiskybloggen: God Jul alla whiskyvänner

DuvemÃ¥laPling! sa det i telefonen. Ett SMS från Box Destilleri. Det var Peter Söderlind som direkt ute från lagerhuset skickade en bild på ett av våra 3 fat. Ett fat som han inte kunde komma åt att fotografera sist. Det kallar jag fatägarservice. Man får ett leende på läpparna varje gång man ser något nytt på vårt fat. Det känns tryggt att Peter går där uppe i lagerhuset och klappar om våra fat.

När vi nu i klubben siktar in oss på årsmötet som går av stapeln den 7 mars. Efter årsmötet blir det en whiskyprovning. En kallelse här på...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/12/21/whiskybloggen-god-jul-alla-whiskyvanner/

Whiskybloggen: När blir gammal whisky för dyr att öppna

old_whisky

Fr.v.
Port Ellen 1979-2009 30 y.o.
Glenfarclas 1974-2004 30 y.o.
Strathisla 40 y.o.
Laphroaig 30 y.o.
Glenfarclas 1959-2001 42 y.o.
Glen Grant 1959-2009 50 y.o.
Highland Park 30 y.o. Red Box

Jag ropade in en Glenfarclas 1959 för något år sedan och fick genast ett erbjudande det dubbla priset. Den är inte till salu och nu i jul är det dags att öppna den. Jag tänker njuta av varje droppe.

Det pågår en diskussion på olika sociala medier när värdeökningen blir så hög att man inte har råd att öppna sin flaska. Whisky börjar mer ses som en investering i...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/12/08/whiskybloggen-nar-blir-gammal-whisky-for-dyr-att-oppna/

Whiskybloggen: Då Mackmyra kom till byn

mackmyra reserveJa det var ett tag sedan Mackmyra gjorde entré på whiskyhimlen hos mig och många andra. Vi har med all rätt känt oss lite stolta över att vi i Sverige har ett destilleri som kan producera single malt. Därför har många höjt whiskyn till skyarna. Många fatägare har förstås en positiv inställning till sitt eget fat och till Mackmyra som whiskyproducent. Ofta blir omdömena väldigt färgade och ibland inte så objektivt bedömda. Jag har själv fallit in i detta mönster. Men om man bortser från att det är en ung whisky så är det en riktigt bra whisky för dess...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/12/07/whiskybloggen-da-mackmyra-kom-till-byn/

Whiskybloggen: Smögen lanserar sin första whisky

smögen_primörNästa svenska destilleri som släpper en whisky är Smögen . Den kommer att heta Smögen Primör och är en 3 årig Single Malt.

Smögen Whisky AB är ett litet destilleri på västkusten inte långt ifrån Hunnebostrand. Kapaciteten ligger på 30.000 liter/år. Grundaren och tillika ägaren Pär Caldenby sköter driften av destilleriet helt själv. Pär som

Här finns också möjligheten att köpa ditt eget whiskyfat. Kraft, karaktär och kvalité. Så beskriver man sin whisky. Mer att läsa om deras erbjudande till privatkunder att köpa sitt eget whiskyfat fin här. Länk

Det ska bli spännande att prova när den kommer ut om...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/11/29/whiskybloggen-smogen-lanserar-sin-forsta-whisky/

Whiskybloggen: Box släpper Advanced Master Class – Toasting

boxsläppDet svenska destilleriet Box släpper en 30 månaders lagrat destillat i fem olika utförande á 20 cl. Priset är 1390:- för 5*20cl. Innehållet betecknas som maltsprit och inte whisky. För det behöver man lagra 36 månader. Man använder oanvända ekfat där man koncentrerar sig på toastingen av faten.

Så här skriver Box på sin hemsida

Box Advanced Master Class – toasting – är namnet på den första utgåvan i en serie som belyser viktiga delar av whiskytillverkningen. Boxen innehåller 5 x 20 centiliter maltsprit från Box destilleri som lagrats i 30 månader på 100-liters svenska ekfat med olika rostningsgrader från...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/11/26/whiskybloggen-box-slapper-advanced-master-class-toasting/

Whiskybloggen: Första whiskyprovningen genomförd

   whiskyprovning131122 026Roger Melander från Box ledde den första officiella whiskyprovning i Malty Towers Whisky Association. Han höll en intressant och mycket uppskattad föreläsning om whisky-tillverkningens ädla konst och hur man kan prova whisky.  21 medlemmar lyssnade och fick ny kunskap och även en hel del skratt. En myucket lyckad afton.

Själva provningen var en blindprovning där var och en fick dela ut en poäng till de två bästa. Roger hade med sig 3 sorters från Box av de recept som vi har som andelsfat i klubben. Dessa hade legat p fat i 24-25 månader. Mot dessa ställde vi tre riktigt...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/11/23/whiskybloggen-forsta-whiskyprovningen-genomford/

Resa till Malmö Öl Whiskyfestival 2014

mowIdag släpps biljetterna till Malmö Öl & Whiskyfestival den 28-29 mars 2014. Det här är en tillställning som man inte får missa. Förra året blev en succé.

Förutom att man kan gå runt och smaka på utställarnas whisky så finns där även en stor avdelning där man kan prova öl eller köpa choklad,cigarrer m.m. Dessutom arrangeras många whiskyprovningar.

Om det finns intresse så planerar klubben Malty Towers att anordna en bussresa från Emmaboda till Malmö på lördagen. För att resan kan bli av behöver vi vara mer än 25 personer. Eftersom mässan öppnar kl 11:00 så behöver vi åka kl...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/11/20/resa-till-malmo-ol-whiskyfestival-2014/

Whiskybloggen: Laphroaig 25 y.o. släpps på systembolaget

laphroaig25yoDet legendariska destilleriet Laphroaig på ön Islay släpper en 25 årig cask på 45,1% den 1 november. Priset landar på 2990:- .  Den  svenske importören Edrington skickar med dessa smak-noter från sin hemsida

Färg: Lätt guldig

Doft: Initialt så upptäcker man snabbt doften av honung och röda äpplen. Med lite vatten framkommer aromer från söta aprikoser och mörk choklad tillsammans med spår av kanel och muskot. En kombination av marmelad och paranötter följer. Dolt bakom alla dessa smaker finns den karaktäristiska Islay-torven

Smak: En ekig torrhet kombinerat med torv tenderar till att ta över de sötare smakerna. För att få...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/10/19/whiskybloggen-laphroaig-25-y-o-slapps-pa-systembolaget/

Whiskybloggen: Gotländska Isle of Lime växer

Whiskybloggen: Gotländska Isle of Lime växer

Det Gotländska destilleriet Isle of Lime skriver idag i sitt nyhetsmail att man kommer att butlejera sin första whisky under 2015. Man skriver även följande

”Sommaren har varit lysande och vi hade gärna haft semester, men vi har haft fullt upp. Produktionen av Isle of Lime har fortsatt att rulla på och våra guidade visningar har varit välbesökta. Sammanlagt finns det drygt 11 000 liter 73-procentig sprit lagrad på klassiska amerikanska bourbonfat och på ekfat från legendariska Laphroiag. I skrivande stund tillverkas ungefär 400 liter råsprit i veckan som lagras på bourbonfat. Sommarens guidade visningar drog 500 besökare som fick...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/10/18/whiskybloggen-gotlandska-isle-of-lime-vaxer/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se