Bloggarkivet

Här kan du läsa andras eller skapa din egen blogg i ämnet whisky.
Teckensnitts storlek: +

Tastenote Cask Experience - Första provet

Tastenote Cask Experience - Första provet

The experiment continues... Dags att redogöra för det första fat provet i vår tastenote cask experience resa. 2 månader har passerat sedan länge och destillatet höll c:a 60% abv. Vi hade en idé om att lagra egen whisky för att följa hur whiskyn utvecklas i fatet, idén växte till ett verkligt experiment (läs mer om själva projektet här) och vi har nu snart lagrat i 3 månader. Iom de första 2 månaderna har passerat har vi nått en viktig milstolpe och de första proverna har gått ut till en grupp med referenspersoner. Destillatet har börjat ta till sig av ekens smakämnen och det är ett mycket aktivt fat som vi lyckats få tag i.

Vi har doftat och smakat med jämna mellanrum och faktum är att det har svårt att hålla sig borta med den fantastiska utveckling som vi har kunnat se hittills. Efter att vi tagit ut 2 månaders provet så har fatet fått stå orört vilandes i ett mörkt svalt rum i min källare. Fatet har under de fösta 8 veckorna fått byta miljö med jämna mellanrum, allt för att speeda upp den inledande mognadsprocessen något. Alla i vår referensgrupp har fått sina samples och en del noter har också trillat in.

Miljöombytena för fatet har syftat till att kicka igång processen och simulera olika klimat för att på så sätt få till olika årstider (om än väldigt korta sådana). Den mest spännande delen har varit att gå från en kall och ganska torr miljö till en något varmare och fuktigare miljö. Fatet har fullständigt sprutat ur sig svart ek saft runt korken när det lyfts in från kallt till varmt klimat som vi kan se på bilden nedan. Spännande att både se och smaka på ekens innersta smakämnen som sipprar direkt ur trät. 

Här följer schemat för lagringen under de första 2 månaderna:

Vecka 1: Svalt och torrt c:a 18-20 grader (Inledde sina dagar med att sola sig i mancaven)

Vecka 2-3 Kallt och medeltorrt c:a 10-15 grader (Matkällaren)

Vecka 4-6 Svalt och torrt 18-20 grader (åter i mancaven)

Vecka 7- kallt och medeltort c:a 10-15 grader. (Matkällaren igen) 

I inledningsfasen byttes miljö ofta och eken påverkades markant i olika miljöer. Nedan kan ni se hur fatet blöder runt korken.

2016-02-17-20.53.57.jpg

Nedan följer smaknoter på de 2 månaders fatprov som alla 12 i referensgruppen fått.

Mina egna tastenotes:

Doft: vanilj, Nougat, peppar och svarta vinbär. En enorm utveckling på bara 2 månader. Otroligt att både färg och smak tagit en sådan fart på så kort tid. visst har eken accelererat och gett en tydlig strävhet men det är inte så det stör alls. Med vatten mjuknar det mesta.

Smak: Eldigt med fruktiga apelsintoner blandat med en viss vanilj, peppar och en lite mer tydlig ek mot slutet. Även i smak är det en fantastisk utveckling och den är riktigt god faktiskt redan nu. Jag kan bara drömma mig bort om vad som komma skall här.

Vi satte förväntningarna högt på detta experiment men vi kan ana att det redan nu överträffar våra förväntningar. Avslutet är medellångt och det är trots allt väldigt angenämnt utan några direkta aviga toner. För att göra det hela lite mer intressant har vi också lånat tastenotes från några personer i referens gruppen som fått dofta och smaka på det 2 månader gamla destillatet.

Mikael Westerberg: 

Doft: godis, fräscht hö, ekdofter från fatet, känns som om new maken är kanon. 

Smak: Spritigt ung, lite trälim, ändå häftig, efter spritsmällen går det åt mandelmassa å pepparkaksdeg. Med vatten är den lugnare, lite som en tonåring som kör compact men vill köra Zundapp, den är på G helt enkelt. Fat-toner är kraftiga, mycket tannin å såna grejer, men man fattar varför alla våra svenska destillerier kör stenhårt med 30-40 liters Privatfat.

Mikael Hedenquist: 

Färg: tycker den fått rikligt med färg för den korta stunden i fatet. Man har ju sett exempel på andra sorter som är blekare än en ryss på solsemester trots att whiskyn skall legat i fatet minst 3 år. (Tex, Bunna moine och ardbeg ten). Denna har legat knappt 2 månader (några fick samples redan veckan innan fatet fyllde 2 månader) och ändå fått såpass mycket färg.

2016-02-23-21.18.58.jpg

Doft: Mycket ekkaraktär i första förnimmelsen. Fram träder lite smörkola runt new make doften. Tycker ändå den känns fräsch för att lukta mkt new make. Får fram lite violdoft (typ läkerol viol) söt doft i allmänhet.

Smak: Första som slog mig: träslöjdslokalen i grundskolan. Den Goa smaken som framträder, som får en att tänka på ett nysvarvat basebollträ, alltså en riktigt käftsmäll. Givetvis spritstark med tanke på ABV. Men det finns ju även mandelmassa, lite viol samt farinsocker. 

Med vatten: snacka om skillnad. Man förstår ju varför CS är populärt. När man får möjligheten att ge den lite vatten så blir det helt annorlunda. Rundare, inte alls så tydlig new make smak. Dock ganska sträv. Kanske är dom där tanninerna som Wester snackade om Jag har själv aldrig lagrat new make. Men testat att lagra om både det ena och andra. Denna spriten är bättre än Mycket annan sprit som tydligen får kallas whisky.

 

Med andra ord så är det redan lite av en succé för oss på tastenote och vi ser fram emot kommande prov. Nu ska fatet få vila ett bra tag innan vi påbörjar utvärdering och slutligen når målet med buteljeringen. 

 

Islay Journey grand finale
Wolfburn onlineprovning
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se