I år så var de med på Cinerella Whisky Fair i januari och hade med sig diverse fatprover och new make som fanns att tillgå. Riktigt trist tänkte jag, som tyvärr fick förhinder och var tvungen att sälja min biljett.
Anki Ulvmåne (Mrs. Wolfmoon) hade dock lyckats få med sig en del hem och valde att dela med sig till flera whiskybloggare (Tack så hemskt mycket Anki!!) och arrangera en onlineprovning, där vi alla fick skriva och diskutera doft- och smakupplevelser med varandra. Ett riktigt roligt initiativ och en helt ny grej, för mig åtminstone!
1: New make, 63,5%.
Doft: Vindruvor, plommon och aprikoser. Ruskigt oljig konsistens, ser riktigt häftigt ut när man följer randen som fastnar på insidan av glaset när man vispar runt innehållet. Mycket välbalanserad - ingenting sticker ut på något jobbigt sätt. Som många i panelen sa: inte många off-notes som faten måste ta bort.
Smak: Riktigt tjock och gräddig i munnen med en lätt smak av limoncello. Lätt gräsigt och hamnar nästan mittemellan en frisk gräsighet och örtig beska. När jag skrev om örtigheten i gruppen så vidareutvecklade Anki detta till stensöta (har själv inte testat smaka på dem, men det ska tydligen ge en slags lakritspåminnande smak). I bakgrunden smyger sig någon form av lösningsmedel, även lite indian tonic.
Doft: Tuschpenna och som Samuel (Samuelwhisky) sa: Karlssons Klister! Även en sötbesk smak som påminner om punchkottar. Även lite mazaringlasyr. Den är dock väldigt stökig, lite som att den försöker lämna new make-karaktären, men har inte hunnit ta åt sig av fatet och hamnar i något slags ostädat limbo.
En stor förändring skedde hos denna när den luftades och man gick tillbaka efter hela uppställningen, tyvärr till det sämre: en totalvändning har skett, gummi - då menar jag den sorten man tar på och blir helt svart av och som luktar så pass starkt att man hamnar på gränsen till huvudvärk.. Vad hände??
Smak: För min del var det en hel del aska och milk duds (ni vet, lösgodishyllan, små nougatknappar med chokladdragé). Med vatten blir smaken mycket mer åt new make-hållet.
Smak: Många av oss nämnde apelsinkött i doften, men jag hittade inte det fören när det skulle smakas av och det kom en hel del - romerska bågar och apelsinkrokant. Hittills i linan så var denna den mest kompletta av dem. Den hade kvar en smak av new make, men det var absolut inte på ett sätt som störde, utan smakerna kunde istället harmonisera med varandra.
Smak: Här däremot! En märkbart tyngre munkänsla/konsistens med en pytteliten uns av svavel. En liten hint av russin, kanel och nejlikor finns med här också. Blir något krutigare i eftersmaken.
Sláinte!