Box whisky står inför en omvälvande tid liksom branschen också gör rent generellt. Sprittillverkning och framför allt den genuint hantverksmässigt tillverkade har haft en brant kurva uppåt de senaste åren. För ett antal veckor sedan skrev jag ett inlägg som handlade om den sinande gammelwhiskyn kontra den kraftigt ökande nytillverkningen. Jag kallar dem gärna för "craft whisky contractors" som tar saken i egna händer och driver på utvecklingen. Box passar bra in på beskrivningen. Det är ett gäng entreprenörer som tagit saken i egna händer. Oavsett vad som påverkat och inspirerat dem så trampar de nästan alltid upp sin egna stig och gör det mesta på sitt speciella sätt. Allt utifrån erfarenhet och noggrann research men kanske allra mest för att de har ett tydligt och väl genomtänkt mål med verksamheten. För Box är det inte bara att koka å köra.
Mellan den 26:e och 27:e augustii fick jag möjligheten att närvara på plats vid Box distillerys release av 2nd edition 02. Mer om 02:an kan ni läsa i den tastenote jag skrivit HÄR. I allt som har med Box att göra så finns det en spjuver bakom spakarna. Men är man lite uppmärksam så kommer man snart på lite kul saker. 02:an kostar 747:- som i Kents episka avslutande låt på Isola plattan (min högst personliga reflektion :-) . Den har en procenthalt på 51,2% kan någon gissa vad 01:an hade och kanske ännu bättre förutse vad 03:an kommer att ha!?? Om man dessutom följt early days släppen så vet man att detta inte är någon tillfällighet
Jag har vid flera tillfällen tidigare reflekterade över de svenska whiskyundret, inte minst då Box som med sin entusiasm och professionalitet alltid har varit en av de stora pionjärerna inom svensk whiskytillverkning under senare år. Tillsammans med Mackmyra, Hven och Smögen tillhör box den svenska ledarkvartetten. Om Mackmyra var först med den svenska singlemaltwhiskyn så var Box först med att faktiskt försöka ta upp kampen med Skottarna och Japanerna när det gäller stil och profil. Mackmyra har till skillnad från Box satsat hela sitt hjärta på det genuint svenska och trampat upp ny mark där för de andra att ta lärdom av. Box har istället vänt blickarna mot Skottland och de innovativa nybyggarna i bl.a. Kilchoman men också de detaljstyrda och mycket noggranna japanerna.
När man möter folket på Box så är det lite som att bli inbjuden till någons hem. Man blir alltid väldigt väl omhändertagen och man känner sig alltid välkommen. Inte för att de andra inte ger en liknande känsla (Har exempelvis aldrig varit i Mackmyra whiskyby, vilket jag hoppas innerligt ska bli av i en snar framtid) men det är ändå ngt speciellt med Box. Detta är mitt tredje besök på distilleriet och jag blir lika tagen varje gång. Man blir på något speciellt sätt så inspirerad och sugen på få vara en större del av denna fantastiska resan. Varje gång man närmar sig distilleriet så ökar suget efter att äga nya fat och på så sätt bli en större del av Boxfamiljen. Jag passade bl.a. på att ta ett smakprov ur ett av de faten som jag förvärvat av Box och som den 16 september ska fylla 3 år. Kommer inte gå in på varken recept eller fat men kan säga så mycket som att det är en riktigt bra tunna som ligger där och gottar sig bland alla andra c:a 5000 privata fat.
Kanske är det just detta som är den stora grejen med Box. Man har lyckats locka nästan varenda liten kotte som i någon mån kan kalla sig för whisky intresserad att vara med på någon av dessa privata faten. Det handlar ju inte om att det finns 5000 fatägare. Om man gångrar den siffran med minst 5 så får man det verkliga antalet då majoriteten väljer att dela upp sina fat på andelar. Därtill ska läggas alla de faten som Mackmyra sålt genom åren. Smögen kan knappast räknas i sammanhanget som avsevärt mycket mindre aktör.
Så när vi nu står där i lager hus nr. 3 så undrar man ju såklart om det går att sälja så värst många fler fat??? Är inte marknaden snart mätt på dessa småfaten?
- Jomenvisst gör det det säger Hasse Nilsson som fått äran att guida oss Bloggarnördar just denna dag. Men inte med de vanliga faten som ex. bourbon eller sherry fortsätter han.
- Vi måste få fram nya och spännande fat som lockar både nya och redan invigda att kanske köpa ytterligare ett fat (tro mig när jag säger att det inte är svårt att kliva över tröskeln till att bli fatägare när man väl står där).
Hasse tar med oss lite djupare in i lagerhuset. Han har något han ska visa oss.
- Detta är faktiskt en världsnyhet säger han och ler. Vi har letat och letat efter just detta speciella fat och nu äntligen så ligger dom här.
På ett podium av gamla sherry butts så ligger det små fat som är täckta med vita skynken. Vi får äran att lyfta på skynket och fram träder något helt unikt för ett svenskt distilleri och ja till och med unikt i hela världen. Man har lyckats få tag i den mycket ovanliga Quercus Mongolica, i japan kallad Mizunara Oak. Nu är det inte Mizunara vi pratar om men arten är den samma (nästan iaf, Mongolica är såvitt jag fått höra en underart till mizunaran) även om just denna växer i Kina. Av denna eken har man låtit binda c:a 100 privata ankare som får sin premiär på Stockholms mässan. Jag hinner knappt ta in all denna informationen innan suget kommer. Jag måste fan ha ett av dessa faten. right here, right now... Boom. Äsch, va fan jag tar 2. Galet eller hur men samtidigt helt rationellt om du står där i lagerhuset och bara tar in allt precis så som det är (genom)tänkt. Det är som att man blir bergtagen och inte kan hejda sig. En världsnyhet eller inte så är detta hur häftigt som helst och visar än en gång vilken vilken beslutsamhet och entusiasm som finns i Box familjen.
Lite senare får vi vara med om en provning med lite blandat godis från Box och inte minst så dyker det upp ytterligare en nyhet som man nu väljer att släppa som ännu en sista överraskning innan vi ska vidare. Det är lite brådis plöstligt och provningen måste gå snabbt. Det blir den snabbaste provningen i mannaminne, och där som sista flaskan på bordet står så kvällens 3:e och sista nyhet. Den heter Dàlvve och kommer bli Box första core range whisky.
Ordet Dàlvve kommer ur den fornnordiska urfolket Samernas språk och betyder rätt och slätt vinter. Dàlvve kommer i huvudsak att vara lagrad på ex. bourbon fat, alltid hålla 46% och buteljeras i 70 cl volym. Kanske största nyheten av alla är att den kommer att landa under 500 kr för en flaska och den ska marknadsföras world wide. Så mycket mer info hinner vi inte med utan man bryter upp, telefonkameror går varma och det fotas hejvilt. Sådär, in bussen nu för nu drar vi...
Det finns självklart mycket mer att berätta men det kan bli för mycket också så vo stoppar här. Jag får återkomma på Dàlvve så snart mer information och bilder finns. Tillsist om du inte har varit där ännu!?? ÅK DIT. Har du aldrig provat Box: GÖR DET NU :-)
Vi hörs vänner..