Symposion

VELIER ROYAL NAVY VERY OLD RUM

imageFrån italienska Velier kommer en mycket omtalad rom, som förra året blev en snackis i hela romvärlden. Det är Luca Gargano, mannen bakom Velier och några av de senaste årens största romhändelser som tagit fram den. Luca Gargano är chefsarkitekten för den så kallade Garganoklassifikationen som delar in rom i stilar och ursprung. Velier är romindustrins ledande buteljerare av högklassig rom och när en rom bär Luca Garganos namn kan man vara säker på att det är något speciellt. Som hans Royal Navy Very Old Rum. Detta är en blandning av romsorter från de brittiska delarna av Karibien. Här ingår...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/29/velier-royal-navy-very-old-rum/

Godsaker från Cooper’s Choice

GLEN GRANT 1995

Från våra vänner på Vintage Maltwhisky Company i Glasgow har vi valt ut tre favoriter för januarilanseringen. Först fastnade vi för en Glen Grant på respektabla 22 år. Glen Grant i den lilla destilleristaden Rothes är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier att besöka. En fantastisk trädgård och en makalös destillerihistoria buren av den legendariske Majoren, vivören, visionären William Grant, en av imperietidens stora personligheter. Glen Grant gör den kanske lättaste whiskyn i hela Speyside, destillerad i pannor som designats för sådan stil och försetts med så kallade purifiers (finkelfällor) som gör råspriten ännu renare. Glen...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/29/godsaker-fran-coopers-choice/

Värmande vinterwhisky

Stundande whiskysläppet bjuder på ett par riktiga godbitar från vännerna på Gordon & MacPhail. Eller vad sägs om två 25-åriga Speysiders från Mortlach och Linkwood?

Cooper’s Choice levererar också en häftig Speyside-delikatess; en bourbonfatlagrad Glen Grant med 22 år på nacken. Dessutom släpper de sherryfatslagrad Bunnhabhain och en grainwhisky med marsala finish från saligen insomnade destilleriet Port Dundas.

 


 

MORTLACH 25 YEARS OLD

Det spelar nog ingen roll vilken whiskyvän man frågar om Mortlach, alla lär hålla med. Få skotska destillerier har en lika habil högstanivå. Kanske är det detta som är orsaken till att jätten Diageo valt ut...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/28/varmande-vinterwhisky/

Klassiska Speysiders från G M

Stundande Systembolagsläppet bjuder på ett par riktiga godbitar från Gordon & MacPhail. Eller vad sägs om två 25-åringar från Mortlach och Linkwood?


MORTLACH 25 YEARS OLD

Det spelar nog ingen roll vilken whiskyvän man frågar om Mortlach, alla lär hålla med. Få skotska destillerier har en lika habil högstanivå. Kanske är det detta som är orsaken till att jätten Diageo valt ut just Mortlach till ett av sina prioriterade destillerier för singelmalt. Mortlach har alltid haft nära band till Gordon & MacPhail och mängder med fat har fått resa den korta vägen mellan Dufftown och lagerhusen i Elgin. Kombinationen av...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/29/gm-mortlach-och-linkwood/

Mäktiga upplevelser från Karibien

VELIER ROYAL NAVY VERY OLD RUM

imageFrån italienska Velier kommer en mycket omtalad rom, som förra året blev en snackis i hela romvärlden. Det är Luca Gargano, mannen bakom Velier och några av de senaste årens största romhändelser som tagit fram den. Luca Gargano är chefsarkitekten för den så kallade Garganoklassifikationen som delar in rom i stilar och ursprung. Velier är romindustrins ledande buteljerare av högklassig rom och när en rom bär Luca Garganos namn kan man vara säker på att det är något speciellt. Som hans Royal Navy Very Old Rum. Detta är en blandning av romsorter från de...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/23/maktiga-upplevelser-fran-karibien/

Hampden Estate

Reggae-ön Jamaica är en av romvärldens mest fascinerande platser och jämförs ibland med skotska Islay på grund av dess smakrika ”High Ester Rum”. Hampden Estate är ett av öns äldsta destillerier och deras Pure Single Rum var förra året en av den internationella romvärldens mest omtalade. Sverige-lansering den 18:e januari.

Hampden Estate bjuder på en mycket esterrik doftexplosion med mängder av mogna frukter. Här finns banan, ananas, mogna päron och en hel del blommiga toner. Här finns också inslag av kokosnöt och ek. Smaken är fruktig, mer ananas, exotiska frukter, karamell, lite lakrits med rostade hasselnötter i eftersmaken.

LÄS MER...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/14/hampden-estate/

Ron, Rum och Rhum – en sockerrörig historia

Ron, Rum och Rhum – en sockerrörig historia

Det sköljer en romvåg över dryckesvärlden. I takt med att intresset ökar hittar fler och fler högklassiga sorter till Systembolagets hyllor. Numera erbjuds mängder med storartade smakupplevelser som komplement till den mer märkesstyrda industriromen, rom som man förvisso också kan göra fantastiska mojitos på eller dricka med coca-cola om man vill, men som har sina allra största förtjänster ensamma i ett ordentligt glas i den allra bästa finfåtöljen. Symposion letar alltid efter drycker som har det där lilla extra. Därför gläds vi åt att det nu finns så fantastiska nya romsorter till...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/07/ron-rum-och-rhum-en-sockerrorig-historia/

Springbanks samlarserie hyllar det lokala

Springbanks eftertraktade Local Barley-serie kommer, när den är komplett, bestå av fem limiterade buteljeringar. Till varje sort har en specifik kornsort från en lokal gård valts ut som råvara.

Kornet som använts för att producera denna elvaåring kommer från Aros Farm på Kintyrehalvön i närheten av Springbank. Whiskyn är uteslutande lagrad på bourbonfat och har buteljerats i en upplaga på 9 000 flaskor.

Kornet är den, i whiskysammanhang, ganska ovanliga sorten Bere. En gammal, sexradig, kornsort, som haft stor betydelse för whiskyindustrin i äldre tider. Numera används istället kornsorter med högre avkastning.

Whiskyn är fruktig, lite söt och ändå robust,...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/11/20/springbanks-samlarserie-hyllar-det-lokala/

Taketsuru – japanen som revolutionerade whiskyvärlden

Mycket har sagts om Masataka Taketsuru. Hans livssaga är som ett Shakespearedrama med alltifrån brännande konflikter, dynastier i fejd, förbjuden kärlek och sagolik framgång. Även om Taketsuru är struken ur Suntorys historiebeskrivning över den japanska whiskyn så är han obestridligen den japanska whiskyns fader. Masataka Taketsurus mest betydelsefulla insats är nog inte de destillerier han byggde, utan snarare att han fick världen att förstå att man kan göra singelmaltwhisky utanför Skottland.

Det är svårt att föreställa sig hur whiskyvärlden skulle sett ut om inte Taketsuru gjort den där berömda resan 1918. Hans och den japanska whiskyns framgångar visade för andra entreprenörer...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/10/24/taketsuru-japanen-som-revolutionerade-whiskyvarlden/

Nytt fyrtal i Distillery Labels

Gordon & MacPhail har som bekant klätt upp sin berömda Distillery Labels-serie i ny kostym. Svenska nypremiären var så sent som för några veckor sedan, men här vilas det inte på hanen. Fyra nya buteljeringar, däribland årsallokeringen av 15-åringarna från eftertraktade Mortlach och Linkwood, släpps under november månad.

I vårt förra utskick berättade vi ingående om bakgrunden och betydelsen av Distillery Labels, det tåls förvisso att berätta många gånger, men vi är övertygade om att ni redan känner till detta så vi går rakt på de nya skönheterna istället.

 

LINKWOOD 15 YO

Linkwood är ett av de allra första...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/10/24/distillery-label-fyra-nya-buteljeringar/

Distillery Labels – serien som räddade maltwhiskyn

Det är svårt att tänka sig dagens whiskymarknad utan de insatser som George Urquhart och Gordon & MacPhail gjorde under förra århundradets första hälft. Som pionjärer kan de knappast överskattas. Gordon & MacPhail är på många sätt den aktör som betytt mest för den moderna whiskybranschens utveckling. I sommar har detta manifesterats i ännu ett monument – en relansering av klassiska serien Distillery Labels.

Läs mer

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/10/08/distillery-label-serien-som-raddade-maltwhiskyn/

Nikka Coffey Grain är tillbaka och Super Nikka prissänks

Den 19 oktober kommer en av våra japanska favoriter tillbaka till Systembolaget, om än på tillfälligt besök. Det är den omtalade grainwhiskyn från Nikka som vunnit så många internationella utmärkelser och som hyllats genuint över hela världen.

Whiskyn destilleras i de historiska Coffeypannorna vid Miyagikyo i östra Japan. Den söta, nästan liköraktiga, karaktären beror på att råvaran är majs till skillnad från skotsk grainwhisky som oftast görs av vete.

Nikka Coffey Grain är något av det allra lenaste och mungoda man kan prova när det gäller whisky. Flytande päronsplitt i honungsmelon är en träffande beskrivning.

imageNIKKA COFFEY GRAIN

Säljstart: 19...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/10/12/nikka-coffey-grain-tillbaka-och-prissankt-super-nikka/

Japansk höst

Att japansk whisky mer eller mindre har knockat whiskyvärlden har vi sett i flera år nu, och det hörs närmast unisona lovsånger varhelst den österländska whiskyn öppnas. Så till den grad populär har den blivit att det är med yttersta svårighet som det stora bolaget Nikka kan fortsätta leverera. Flera marknader blir utan.

Symposion har länge varit något av en japansk ambassad och glädjande nog får vi ännu en hyfsad tilldelning. Den 20 och 21 september fyller vi på Japanhyllan med samurajwhisky i världsklass.

Det här kännetecknar den japanska whiskyn

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/09/11/japansk-host/

Connoisseurs Choice – idén som förändrade whiskyvärlden

För precis 50 år sedan lanserade Gordon & MacPhail de första buteljeringarna i Connoisseurs Choice-serien. Det var en banbrytande insats. För första gången såg maltwhisky från destillerier som aldrig tidigare buteljerats dagens ljus.  Serien var en föregångare som lyfte fram maltwhiskyn och gav den en position som något unikt, där varje destilleris särart fick glänsa istället för att blandas bort i blendwhisky.

Sedan Connoisseurs Choice kan man tala om maltwhisky som ett affärssegment för samtliga Skottlands destillerier – tidigare hade sådan whisky främst förekommit hos ett fåtal stora spelare, sällan eller aldrig hos de många små destillerierna i Speyside. Nu...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/09/11/connoisseurs-choice-iden-som-forandrade-whiskyvarlden/

Longrow for Sweden

Exklusiva utgåvor bara för den svenska marknaden tycker vi om, inte för att vi vill reta samlare och whiskyfantaster i andra länder, men vi gläds när de skotska producenterna tycker att den svenska marknaden är så spännande att de faller för våra påstötningar och gör egna buteljeringar bara för oss. Nu har vi fått våra vänner på Springbank att göra en exklusiv buteljering av en 16-årig Longrow. Det betyder mumma för alla vänner och samlare av detta vårt favoritdestilleri. Det handlar om ett singelfat som först legat 7 år på ett first fill Bourbonfat och sedan 9 år på ett...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/09/11/longrow-for-sweden/

Benromach – prisbelönt 15-åring

Gordon & MacPhails eget destilleri Benromach är bland det roligaste som hänt i Speyside på många år. Inte bara för att det så betydelsefulla whiskyföretaget via köpet av det nedlagda destilleriet kunde förverkliga en dröm om att bli ”sin egen” producent. Utan också för att familjen Urquharts generationer av passion och kunskap visat sig resultera i en makalöst bra whisky. Benromach är i dag ett av Speysides mest prisbelönta destillerier och whiskyn hyllas i många länder, inte minst Sverige.

Benromach brukar beskrivas som en Old School-whisky med stor fruktighet, viss rökighet och rika maltiga toner. Den tillverkas på ett mer...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/09/11/benromach-prisbelont-15-aring/

Tre stilikoner från Springbank

Vad är det som gör en whisky till en ikon? En förebild man pratar om i decennier och som de lyckliga få som har provat gång på gång berättar om? Svaret på den frågan är inte alldeles enkel att ringa in, men är det något destilleri som känner till, åtminstone delar av trollformeln, så är det Springbank.

Det finns knappast något destilleri som har fått sådant erkännande för sin äldre whisky som Springbank. Den robusta Springbank-whiskyn har en förmåga att mogna i ett aktivt ekfat i åratal. Ek är ett nyckfullt träslag. Inte sällan tar den överhanden och förvandlar ett...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/08/20/tre-stilikoner-fran-springbank/

Hemligheten bakom japanska mästarwhiskyn

Nikka from the Barrel har utsetts till världens bästa blended whisky vid World Whisky Awards. Dubbla gånger till och med. Och vid Stockholm Beer & Whisky Festival, häromåret, piskade den upp den ena ädla singelmalten efter den andra och utsågs till bästa whisky alla kategorier.

Hemligheten bakom de stora framgångarna står att finna i receptet, som är förvånansvärt enkelt och kan sammanfattas i tre punkter:

HÖG MALTANDEL Nikka from the Barrel innehåller en högre andel maltwhisky än många andra blendwhiskies. Faktiskt så mycket som 40%.

image

Maltwhiskyn från Miyagikyo Distillery bidrar med lättare, gräsiga och blommiga karaktärer. I Miyagikyos berömda Coffeypannor...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/06/19/nikka-from-the-barrel-hemligheten-bakom-den-japanska-mastarwhiskyn/

Paul John – indisk whisky som erövrar världen

För tiotalet år sedan var indisk whisky något man skämtade om. De flaskor som följde med någon resenär hem skrämde ofta slag på frustande whiskydrickare. Det hjälpte föga att de hade skotska berg och säckpipor på etiketterna och namn som ledde tankarna till ädel urgammal skotsk whisky. Men så hände något och Indien seglade upp som ett av världens mest intressanta whiskyländer.

image

Den traditionella indiska whiskyn uppfyller inga av de regler som kringgärdar den skotska, framförallt destilleras den av nästan vad som helst, huvudsakligen melass. Den lagras förvisso på ekfat, men långlagring och tre år tar man minst sagt med...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/05/16/paul-john-indisk-whisky-erovrar-varlden/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se