What Whisky Flavors Do Different Types of Oak Produce?

The influence of the barrel makes up a huge part of a whisky’s flavor—often  most of the flavor comes from the wood, and that wood is almost always oak. (By law, whisky in Scotland and most whiskeys in the United States must be aged in oak.) So the type of oak the whisky ages or is finished in matters. Here are the six main types of oak used for aging whisky.

American (Quercus alba)

Typical flavors : The standard-bearer, offering vanilla, caramel, baking spices, and coconut

Try it : Your favorite bourbon

Mizunara (Quercus mongolica)

Typical flavors : Oriental incense,...

Läs mer http://whiskyadvocate.com/what-whisky-flavors-do-different-types-of-oak-produce/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se