Peat Bombs: Two Dozen Of The Most Heavily Peated Scotch Whiskies

Peat is one of the most unique, expressive, and occasionally polarizing flavors encountered in whisky. The densely compressed, long-decayed vegetation was traditionally used as a fuel source in rural and remote parts of Scotland—so it was also used to dry barley during the malting process , thus imparting its signature smoky and medicinal aromas and tastes to the core ingredient of scotch. Peat-dried barley contains phenols , a class of chemical compounds that impart what we perceive as peated, smoky flavors. Phenol levels are measured in parts per million, or PPM —it doesn’t take a lot of phenol for us...

Läs mer http://whiskyadvocate.com/most-heavily-peated-whiskies-peatiest/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se