Craigellachie 23 Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/f2/7a/26/Craigellachie-23-70-1415630908.jpg
 
92 (2)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Craigellachie
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single Malt
Buteljerad
2014
Fattyp
Amerikansk ek
Fatbeskrivning
American Oak Casks
ABV (%)
46
Lagrade år
23

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
92
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
91
Näsa 
 
24
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
En serie helt unika kvalitetsprodukter som måste testas!

I höstas släpptes några olika Craigellachie som 13-,17- och 23-åriga versioner hos valda whiskyförsäljare, samt en 19-åring som släpptes för travel retail marknaden. Alla buteljerades vid 46% och utan "onödig" kylfiltrering.

Jag kom över 13-, 17- och 23-åringen från Belgien och testade dessa parallellt. 13-åringen finns idag på systembolaget (nr 488) och kostar 399 kr vilket gör den till en av de mest prisvärda whisky jag sett i Sverige de senaste 10 åren.

23-åringen är utan tvekan den mest komplexa av de tre och skiljer sig avsevärt från 13- och 17-åringen.
Doft
Wow! komplexitet är ordet man söker här. Det första som slog mot näsan var någon typ av plast och akrylfärger. Sedan kommer nästa doft-peak (om man får säga så), frukt möter nötter. Torkade äpple-skivor, apelsiner och persikor möter rostade hasselnötter och mandel. Här finns också kryddor, muskot mest framträdande men också blandade pepparkorn, svartpeppar, grönpeppar och vitpeppar i den ordningen. Aromatisk ek från fatet, och vanilj samt massvis med mineraler.
Smak
Den anländer milt och försiktigt på tungan som en väldigt integrerad upplevelse. Här finns en vaxighet och bitter honung som associerar till en bit vaxkaka från en bikupa.

Svårt att separera upp smakerna inledningsvis (som förväntat av en komplex whisky) men under tiden den utvecklas i gommen släpper den smaker i flera lager vilket visar att detta är en kvalitetsprodukt med massor av äldre whisky i.
Maltsocker och kryddor följs av äppelsyra, äppelcidervinäger, sedan lätt pepprade valnötter, citrongräs och citronmeliss. Mineralnoterna finns hela tiden i bakgrunder och smakerna omfamnas av akrylplasten som håller ihop lagerna och fortsätter in i avslutet. Låter konstigt? En fantastisk upplevelse i alla fall.
Avslut
Massor av smaker finns med avslutet, viskositeten och oljigheten görs ig påmind då avslutet är långt och ihållande. Omfamnade av mineral och plast, så kommer äpplen igen och aprikoser, de lätt pepprade valnötterna finns med och avslutas med örter. Är det citronmeliss igen? Ja, jag tror faktiskt det.
Beskrivning / Sammanfattning
Jag hoppas verkligen att det dyker upp fler whiskies i denna kategorin. Detta är en whisky man sitter under lång tid med och funderar. Den kräver både ensamtid och tid med andra whiskybröder och -systrar att diskutera med. Detta är helt min typ av whisky.

Jag gillar att Dewars utmanar Diageo och de andra stora producenterna av single malt. De har också släppt en 12-årig (nr 85568, 479kr) och 25-årig Aultmore i samma serie kan man väl kalla det. En 21-årig finns också släppt för travel retail marknaden. En Royal Brackla serie är på intågande inom kort. Hoppas någon av dem lever upp till denna.

(Ranking intervall 88-93)


Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
(Updated: november 21, 2014)
Poäng 
 
92
Näsa 
 
24
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
En gammal stil som är pånyttfödd!

Craigellachie har precis kommit ut med en ny serie i original tappningar.
Det rör sig om 13, 17, 19 & 23 och det skall komma en 30 yo i nästa år.
Detta destilleri har enbart ett fåtal originalsläpp i sin portfölj, däribland två olika från Flora & Fauna (40 resp 43%), en 22 år från Rare Malts och en 21 år som släpptes för Craigellachie Hotel. De single malt som finns, är mest bland de oberoende buteljerare men det mesta hamnar i ägaren Dewars olika Blended Whiskies.

Detta är första gången jag provar något från detta destilleri och tillsammans med denna provades den 17 åriga varianten.
Doft
Jämfört med deras 17 åring möts vi här av en betydligt mer komplex profil där 17 åringen osar söt fruktig bourbon.
Inget fel i detta med steget upp till 23yo vittnar verkligen om detta destilleriets potential.
Direkt upphälld har vi friska och fruktiga dofter av citrus, gröna äpplen. Efter lite stilla tid i glaset och uppvärmd händer det…..frukten blandas med sötma av vanilj, honung och fikon marmelad.
Tillsammans med detta har vi en tydlig jordig och mineralisk touch som jag direkt refererar till äldre Bunnahabhain. Hade jag inte vetat att denna var 23 år, hade jag definitivt gissat på äldre.
Här finns även en nötighet som jag refererar till hasselnötter.
Allt sitter ihop på ett föredömligt sätt och detta kan jag sitta och suga i mig i timmar.
Stor komplexitet i ett näst intill perfekt harmoni med frukt, sötma, jord, mineraler….frivolter….jag gör frivolter.
Smak
Som jag hade hoppats….Rund, fyllig med oljig textur. Fortsatt söt och fruktig med en perfekt balans av de friska citrus tonerna. Äpple, honungsmelon och lätt vanilj och katrinplommon.
Övergår i en lätt kryddig ek karaktär i kolat format som bringar djup i smaken och behåller den lätta jordiga känslan. Inget som spretar iväg åt något håll….
Avslut
Lång fyllig eftersmak med fortsatt komplexitet. Honung, vanilj, lätta plommon toner.
Mineralerna återkommer och fortsatt bra kryddighet för att inte sötman och frukten skall ta över.
Avslutas i en lätt fet nyans av citrus, aska och vanilj men en lätt trä ton
Beskrivning / Sammanfattning
En av årets mest intressanta släpp från ett destilleri som många säkert inte har bekantat sig med eller ens hört talas om och det är kanske inte så
konstigt då det knapp finns några original släpp på marknaden utan där det som finns, är bland de oberoende buteljerare.
Man har med denna 23 åring verkligen återskapat en stil som var från förr.
Får hålla med en annan känd recensent när han refererar till Rosebank i sin karaktär, men här blandar jag även in äldre bourbon lagrad Bunnahabhain och ni kanske är med på vad jag menar.

En stor whisky som inte bör gå er förbi. Tyvärr svårfångad och till ett högt pris.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se