Kilchoman Machir Bay Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/a2/2c/bf/1432-kilchoman-machir-bay-bottled-2013-6-1403851136.jpg
 
87 (2)
0
Skriv en tastenote
Kilchoman_Machir_Bay.jpg

Whisky

Distilleri
Kilchoman
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Buteljerad
2012
Fattyp
  • Bourbon
  • Sherry
Fatbeskrivning
Ex-Bourbon & Oloroso Sherry
ABV (%)
46
Lagrade år
03

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
87
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
86
Näsa 
 
22
Smak 
 
23
Avslut 
 
19
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
En ung bra standardrökis!

Den jag har i skåpet är den första utgåvan av Machir Bay som kom 2012. Har faktiskt aldrig testat några av de nyare utgåvorna men det måste ju ske snar inser jag. Det hade varit kul att testa dem parallellt och det kan vara en utmaning att hålla en konsekvent kvalitet på ung whisky i relativt sett små batcher. Men jag tror ärligt att Kilchoman klarar det. För när det kommer till kvalitet hos whisky håller Kilchoman - precis som Kavalan, Amrut och Penderyn - värdsklass på ung whisky. Här finns ett säkerställt samband mellan dessa kvalitetsdestillerier och han heter Dr James Swan. Man kan nog inte misslyckas när man heter så.
Doft
Man känner utan tvekan att det handlar om ung sprit men väldigt balanserad sådan. Krämig malt och vanilj dyker upp i doften. Frukostflingor och vanlijkex finns också där bakom den råa salta torvröken och även rökt honung och citron tittar fram.
Smak
Den anländer sött på tungan med en krämig rökighet, ganska våt rök initialt samspelar med den krämiga malten. Efter ett fåtals sekunders rullande i gommen utvecklas smakerna mot peppar och lakritspulver, mer vanilj och citron kommer också fram bakom en intensiv torvröksgardin. För här snackar vi ändå ung rå rök som är ganska svår att dölja och de bakomliggande smakerna måste verkligen kämpa för att komma upp till ytan. Men jag älskar den verkligen.
Avslut
Avslutet orkar inte riktigt hålla alla smakerna kvar utan röken dränker de övriga som förtvivlat drunknar i torven, svartpeppar och lakrits är de som lyckas hålla sig kvar längst och malten börjar spreta för att hålla dem kvar.
Beskrivning / Sammanfattning
Jag tycker verkligen att detta är en riktigt bra produkt. Jag vet många som inte håller med mig. Det är klart att Kilchoman inte riktigt än är framme och slåss med de etablerade Islaydestillerierna. Men ska jag välja mellan ung Kilchoman och ung Ardbeg, vilket verkligen är fallet med de flesta släpp från Ardbeg numera, så väljer jag Kilchoman alla dagar i veckan.

(Poängintervall 85-87)

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
(Updated: juni 15, 2015)
Poäng 
 
87

Whisky

Tastenote titel
Årets utgåva (2015) av Machir bay har tappat årgångsangivelse och heter bara Machir Bay. De tidigare har haft årtal på sig på året som batchen släpps. Machiren har varit med sedan 2012 och detta är alltså den som kom ut i år och närmare bestämt i början av juni.
Beskrivning / Sammanfattning
Doften påminner om de tidigare batcherna jag har provat men med en något lättare och sötare doft. Jag hittar den sedvanliga vaniljnosen och päronsplit som får en tvärvändning i den mer klassiskt rökta fisken som jag så ofta hittar i Kilchoman. Trots denna udda beskrivning av näsans uppfattning så upplever jag denna som riktigt trevlig.

Smaken ger samma intryck och jag upplever den först som söt med vaniljerna och fenolerna i förgrunden, vidare med äpplen och päron samt en mer krämig kola ton som får sin slutkläm i en klassisk smörkola. efter en kort stund är det mer pang på av torvröken men utan att störa ut. Mot det oundvikliga slutet ställs sedan ekinfluenserna mot den inledande sötman som nu får en mer spretigt avslut. Om det finns något att klanka ner på här så är det just det där sista i avlsutet som inte riktigt lirar i min gom men kanske att det just denna dag var lite extra gnälligt från min sida. Missförstå mig rätt här, Detta är bra, riktigt bra men som med så mycket och så många gånger förr så hänger det ju alltid på slutspurten

Detta är en riktigt bra whisky, inget snack om den saken. Speciellt för att husera i det svenska systembolagets standardsortiment. Jag kan inte annat än fortsätta att vara imponerad över den kvalitet som gänget på Kilchoman uppvisar gång efter annan med bara några få år i fatet. Hatten av för Klichoman.

Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se