Bunnahabhain 25 Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/93/98/eb/bunob25yov1-54-1426621018.jpg
 
88 (2)
0
Skriv en tastenote
Bunnahabhain_25.jpg

Whisky

Distilleri
Bunnahabhain
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
ABV (%)
46.3
Lagrade år
25
Övrigt om flaskan
OBS! Högre % än den som finns på SB (43%)

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
88
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
88
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
25-årig singelmalt börjar bli nästan löjligt dyr, 3269 kr kostar en Bunnahabhain 25 YO numera på Systembolaget! Highland Parks 25-åring är ännu dyrare, 3495 riksdaler vill SB ha för en 70 cl flaska. Så bra då att man kan köpa samples och komma betydligt billigare undan.

Islaydestilleriet Bunnahabhain lagrar sin 25-åring på en kombination av first och second fill Olorosofat. Whiskyn buteljeras vid 46,3 % och är inte färgad eller kylfiltrerad.
Doft
Riktigt fina toner av sherry, kanel och farinsocker inleder doftresan. Sedan kommer ett intressant och litet skarpt inslag som av ingefära fram, som en motvikt till det söta. Russin, plommon, ek och citrus gör sig påminda, och även läder, gräddkola och mörk choklad. Det är en härligt mörk doftpalett som är både fyllig och vackert balanserad.
Smak
Fyllig sherry får mig på bra humör. Sedan härliga smaker av kryddig ek, mörka frukter, kanel och farinsocker. Det är smått oljigt men ändå litet torrt, vilket gillas. Honung glider in tillsammans med ett fint nötigt inslag. Även gräddkola, russin och ett litet inslag av sälta som balanserar upp det hela mycket bra. Två små vattedroppar gör whiskyn ännu bättre.
Avslut
Ett medellångt till långt avslut med kryddig ek, fruktig sherrysötma, gräddkola, god malt och mörk choklad. Torrheten ligger på en fin nivå tillsammans en liten nypa havssalt.
Beskrivning / Sammanfattning
Det är något speciellt med singelmalt som fått tillbringa ett kvarts sekel på ektunna, vilket Bunnahabhain visar med sin 25-åring. Det är en mäktig whisky med ett lugn och värdighet som imponerar en hel del på mig. Balansen, komplexiteten och förmågan att vara både kraftfull och mjuk samtidigt är en häftig upplevelse som man gärna vill vara med om många gånger.
Betyget blir som ni säkert förstår välförtjänt högt, men jag tycker samtidigt att priset är galet.
22/25

Betyget blir 88/100, vilket betyder; 86-90. En utmärkt whisky med stor personlighet och kvalitet.

Ps. Vill man inte spendera mer än 3000 kr på en Bunna så rekommenderar jag destilleriets 18-åring som kostar 1229 kr. Den är inte riktigt lika bra, men den räcker jäkligt långt.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
88
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Bunnahabhain 25 lanserades första gången 2005 tillsammans med deras 18 åring. Då var de begåvade med en alkoholstyrka på 43 %, men numera har de trimmat upp detta till 46,3% vilket även gäller för den 12-åriga varianten.Doft
Öppnar upp i en fruktkompott med torkade plommon, russin och apelsinskal. Ovanpå detta ligger en lätt unken doft av jordkällare, läder och mörk choklad som till en börjar gör den något sluten i sin karaktär.
Jag finner även en lätt nyans av svavel som ligger och ruvar i bakgrunden.
Detta tonas dock ner med tiden och vi får en lätt kryddighet av ingefära tillsammans med svaga ört toner. Med tiden utvecklas jul temat med kardemumma och lite kanel. En ganska stillsam och något tillbakadragen näsa där det gärna hade fått vara lite mer kryddighet i denna mörka doft
Smak
Medelfyllig och rund smak med lätt oljig nyans av torkade frukter och sherry. Mer chokladbetonad än i doften och något mer influerad av sin ålder på fatet.
Ingefära och lätta brända toner tillsammans med kaffe och bakomliggande örter och nu får jag även bekräftelsen på den som jag ofta hittar i
Bunnahabhain= En nätt metallisk och mineralisk ton. En trevlig smak av sofistikerat mått.
Avslut
Medellång eftersmak med fortsatta influenser av torkade frukter och lätta ört inslag. Fortsatt rund med en lätt kryddig ton av ingefära.
Ebbar ut i en lätt gräddighet med stor skopa choklad med en touch av havssalt.
Beskrivning / Sammanfattning
Bunnahabhain 25yo är helt klart en bra och trevlig whisky. Som Bunnahabhain tok måste jag ändå medge att jag hade önskat lite mer.
Mer nyanser och lite mer attityd i doften då den var något tillbakadragen även om jag många gånger uppskattar det sofistikerade.
Den höll en bra nivå genom hela registret utan några större övergranskningar men som sagt, något sluten i sin profil men ändå en genuin upplevelse.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se