Recensionens detaljer

 
Bunnahabhain 25
Whisky
Poäng 
 
88
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
25-årig singelmalt börjar bli nästan löjligt dyr, 3269 kr kostar en Bunnahabhain 25 YO numera på Systembolaget! Highland Parks 25-åring är ännu dyrare, 3495 riksdaler vill SB ha för en 70 cl flaska. Så bra då att man kan köpa samples och komma betydligt billigare undan.

Islaydestilleriet Bunnahabhain lagrar sin 25-åring på en kombination av first och second fill Olorosofat. Whiskyn buteljeras vid 46,3 % och är inte färgad eller kylfiltrerad.
Doft
Riktigt fina toner av sherry, kanel och farinsocker inleder doftresan. Sedan kommer ett intressant och litet skarpt inslag som av ingefära fram, som en motvikt till det söta. Russin, plommon, ek och citrus gör sig påminda, och även läder, gräddkola och mörk choklad. Det är en härligt mörk doftpalett som är både fyllig och vackert balanserad.
Smak
Fyllig sherry får mig på bra humör. Sedan härliga smaker av kryddig ek, mörka frukter, kanel och farinsocker. Det är smått oljigt men ändå litet torrt, vilket gillas. Honung glider in tillsammans med ett fint nötigt inslag. Även gräddkola, russin och ett litet inslag av sälta som balanserar upp det hela mycket bra. Två små vattedroppar gör whiskyn ännu bättre.
Avslut
Ett medellångt till långt avslut med kryddig ek, fruktig sherrysötma, gräddkola, god malt och mörk choklad. Torrheten ligger på en fin nivå tillsammans en liten nypa havssalt.
Beskrivning / Sammanfattning
Det är något speciellt med singelmalt som fått tillbringa ett kvarts sekel på ektunna, vilket Bunnahabhain visar med sin 25-åring. Det är en mäktig whisky med ett lugn och värdighet som imponerar en hel del på mig. Balansen, komplexiteten och förmågan att vara både kraftfull och mjuk samtidigt är en häftig upplevelse som man gärna vill vara med om många gånger.
Betyget blir som ni säkert förstår välförtjänt högt, men jag tycker samtidigt att priset är galet.
22/25

Betyget blir 88/100, vilket betyder; 86-90. En utmärkt whisky med stor personlighet och kvalitet.

Ps. Vill man inte spendera mer än 3000 kr på en Bunna så rekommenderar jag destilleriets 18-åring som kostar 1229 kr. Den är inte riktigt lika bra, men den räcker jäkligt långt.
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se