Highland Park Odin Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/d9/17/52/image-60-1426434862.jpg
 
88 (2)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Highland Park
Ursprungsland
Skottland
Region
Islands
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
2002
Buteljerad
2014
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
First fill sherry och Ex. Sherry
ABV (%)
55.8
Antal flaskor
1200
Lagrade år
16

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
88
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
86
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Odin.....Gudarnas gud och Kriget och Döds guden.
En gud med många namn och frågan är, besitter whiskyn mångfalden i antalet namn och den kraft och finess som krävs i krig, och när döden har infunnit sig, är det askan som klingar ut i evigheten?

Låt oss ta reda på detta.....
Doft
Öppnar upp med en medelfyllig näst intill vinös sherry profil.
Mer frisk än fyllig sherry söt. Kryddiga toner av ingefära tillsammans med ek.
Krutet ligger och pyr över de röda frukterna tillsammans med en örtig ton på en acceptabel nivå. Syltiga fikon tillsammans med russin ligger på djupet, men det är den frisk presentation som ligger främst och den kanske saknar lite djup och
fyllighet.
Smak
Medelfyllig kropp och betydligt mer kryddig av ingefära och chili. Fortsatta inslag av krut tillsammans med lätt beska ek toner och apelsinskal.
Här finns även inslag av mandel och någon ört jag inte kan sätta fingret på….kummin kanske!?! En lätt tvåligt och parfymerad karaktär som jag har lite svårt att uppskatta vilket drar ner en annars kaxig smak.
Avslut
Lång eftersmak där kryddan fortsätter att stå för kompet. Fortsatt beska toner av apelsinskal och ek. Dansar ut i en lätt gräddig känsla med ek, apelsin och aska.
Beskrivning / Sammanfattning
En bra whisky med en stor skopa krydda och attityd. Skulle önskat lite mer djup och fyllighet och blev något förvånad
över den vinösa känslan som poppa ur glaset. Gillar man inte spår av krut/svavel, kommer man ha svårt att uppskatta denna.

Om vi skall sammanfatta frågan i inledningen har vi ”Krig” och här behövs det kraft och den infann sig verkligen i den skopa krydda som vi fick erfara.
I ”Döden” vi gick, och askan var den som klinga ut och om det var detta man ville gestalta honom som med denna whisky, har man lyckats.
Dock saknar jag ”Mångfalden” och hade önskat mer finess och fyllighet för att det skall nå högre men ändå en bra whisky.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
90
Näsa 
 
23
Smak 
 
22
Avslut 
 
23
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Nyligen släppte kultförklarade Orkney destilleriet Highland Park "Odin", den sista whiskyn i serien The Valhalla Collection som hedrar sitt nordiska arv. Odin - uppkallad efter kungen av Asgard tar plats brevid tidigare släppta Thor, Loki och Freya. Även denna gång tog den begränsade utgåvan (1200 buteljer) i sin speciella träram inspirerad av vikingaskepp slut på Systembolaget samma dag som den släpptes.

Highland Park Odin har lagrats i 16 år, de 13 första i sk. Sherry Hogsheads och de 3 sista åren i stora Sherry Butts. Single malten är buteljerad vid 55,8% alkoholstyrka och är vare sig kylfiltrerad eller färgad med E150 - sockerkulör.
Doft
Ovattnad känner jag inledningsvis litet spritighet, men även en syrlig och frisk doft som får mig att tänka på fina Tomatin - Svenska Eldvatten, som jag provade och skrev om för en tid sedan. Efter ca 45 min i glaset och flera droppar vatten i två omgångar har det minsan hänt saker. Doftpaletten har mjuknat och är mycket komplex och väldoftande! Ljuvliga sherrytoner samsas med kanel, valnötter, ljunghonung och röda bär. Efter ytterligare nosande hittar jag även eukalyptus, läder, mörk choklad, vanilj och syrliga äpplen.
Smak
Många av dofterna återfinns i smakerna, men det tillkommer en god fruktsötma, den fina Highland Park torven inklusive rök och ektoner. Jag känner även kryddor som tex kanel och en riktigt fin pepprighet som ligger långt fram i munnen och på läpparna.
Avslut
Ett långt och värmande avslut med ljunghonung, sherry, fruktsötma, ektoner, rök, kryddor och svartpeppar. Vid ett tillfälle när jag smakat denna single malt bjöd min dotter mig på vingummin och jag konstaterade något förvånat att jag fortfarande kände eftersmaken trots att jag ätit flera vingummin. Imponerande!
Beskrivning / Sammanfattning
Highland Park har skapat en riktigt komplex och kraftfull single malt i Odin, men den kräver både tid och lite jobb för att visa sig från sin bästa sida. Ge den 45 minuter i glaset och några droppar vatten i två omgångar, så blommar både dofter och smaker ut och ger en mycket intressant doft och smakresa som sent skall glömmas. Rekommenderas varmt!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se