Recensionens detaljer

 
Balblair Vintage 1990
Whisky
Poäng 
 
91
Näsa 
 
24
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Jag gjorde en parallellprovning av ett antal Balblair i helgen och faller pladask för denna whisky. Vilken kvalitet de jobbar med. Också fullständigt älskar att de släpper vintage snarare än ålder (eller NAS som börjar bli ännu vanligare). Deras whisky är ofärgad och utan kylfiltrering precis som jag vill ha den. Buteljeras numera också vid 46% vilket gör att den levererar smakerna ännu bättre och ger utrymme att experimentera med vatten själv.
Doft
Detta är ett WOW-moment att dofta på. Mängder med sherrykryddor, kanel och muskot framförallt, torkade aprikoser och sultanrussin, försiktig citrus och vanilj är väl integrerade med en korg innehållande tropiska frukter av olika slag, mörk sirap och bananskal.
Smak
Den anländer fruktigt med äpple och päron i stället för de tropiska frukterna som kändes i doften. Det finns lite bordssalt på framsidan av tungan som brukligt när det gäller Balblair. Whiskyn blir kryddigare då den ligger en stund på tungan med toner kanel och muskot, men jag känner också smält mjölkchoklad och citronkola. Oj, vad god!
Avslut
Avslutet handlar om komplexa kryddor, nästan lite chai-latte te där någonstans den man gör själv med kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor som får koka upp lätt i mjölk och vatten tillsammans med smakrikt Assam-te. Inte sockerbomben som finns på espresso house. De tropiska frukterna från doften återkommer med mjölkchoklad, och nymald svartpeppar.
Beskrivning / Sammanfattning
Med några droppar vatten känns klassiskt björnklister på doften, marsipan i smaken och mandel i avslutet. Fantastisk balans i denna. En 23-årig whisky med en sherry finish som verkligen sticker ut jämfört med 1999 års version. Otroligt bra!

Poängintervall 89-93
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se