Balblair Vintage 1990 Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/1a/89/2b/balblair-1990-2nd-release-whisky-5-1388129193.jpg
 
91 (2)
0
balblair_1990_2nd.jpg
Balblair_1990_1st.jpg

Whisky

Distilleri
Balblair
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
  • Amerikansk ek
  • Bourbon
  • Sherry
ABV (%)
46
Lagrade år
23

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
91
 
Poäng 
 
91
Näsa 
 
24
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Jag gjorde en parallellprovning av ett antal Balblair i helgen och faller pladask för denna whisky. Vilken kvalitet de jobbar med. Också fullständigt älskar att de släpper vintage snarare än ålder (eller NAS som börjar bli ännu vanligare). Deras whisky är ofärgad och utan kylfiltrering precis som jag vill ha den. Buteljeras numera också vid 46% vilket gör att den levererar smakerna ännu bättre och ger utrymme att experimentera med vatten själv.
Doft
Detta är ett WOW-moment att dofta på. Mängder med sherrykryddor, kanel och muskot framförallt, torkade aprikoser och sultanrussin, försiktig citrus och vanilj är väl integrerade med en korg innehållande tropiska frukter av olika slag, mörk sirap och bananskal.
Smak
Den anländer fruktigt med äpple och päron i stället för de tropiska frukterna som kändes i doften. Det finns lite bordssalt på framsidan av tungan som brukligt när det gäller Balblair. Whiskyn blir kryddigare då den ligger en stund på tungan med toner kanel och muskot, men jag känner också smält mjölkchoklad och citronkola. Oj, vad god!
Avslut
Avslutet handlar om komplexa kryddor, nästan lite chai-latte te där någonstans den man gör själv med kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor som får koka upp lätt i mjölk och vatten tillsammans med smakrikt Assam-te. Inte sockerbomben som finns på espresso house. De tropiska frukterna från doften återkommer med mjölkchoklad, och nymald svartpeppar.
Beskrivning / Sammanfattning
Med några droppar vatten känns klassiskt björnklister på doften, marsipan i smaken och mandel i avslutet. Fantastisk balans i denna. En 23-årig whisky med en sherry finish som verkligen sticker ut jämfört med 1999 års version. Otroligt bra!

Poängintervall 89-93
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
91
Näsa 
 
24
Smak 
 
23
Avslut 
 
21
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
Tastenoten täcker den andra utgåvan, det vill säga den röda förpackningen.
Denna smaskiga whisky spenderade sina första 21 år i amerikansk ek och flyttades sedan över till butts, som tidigare innehållit oloroso-sherry.

Har testat Balblair förrut, men nästan alltid vid tillfällen som inte gett dem rättvisa, men med den här så är det andra bullar!
Doft
En tjock, mustig och fyllig känsla råder när jag doftar på denna! Apelsinmarmelad dominerar här, tillsammans med mald tobak. Det är även lite marsánsås och pommac i blandningen. Om jag minns rätt så vill jag påstå att denna doft påminner till en viss del om vissa buteljeringar från Glenlivet - och jag vill säga att jag gillar den doften starkt!
Smak
Med en gång så känns en liten sipp stor och fyllig i munnen, samtidigt som den också retar tungan på ett kryddigt sätt. Smaken påminner mycket om näsan. Skillnaden skulle väl vara att de marmeladiga tonerna delar sig i två riktningar enligt mig. Den ena är sötare än innan - knäck och honung, medan den andra är bittrare, som kåda.

Avslut
Tyvärr så försvinner smaken lite för snabbt efter man svalt och blir övertagen av den bittra tonen och ackompanjeras av en lite träig smak. Här känner jag också lite sherrytoner i form av russin.
Beskrivning / Sammanfattning
Köpte ett prov på denna fina wirre på www.masterofmalt.com och kommer bara fram till att detta blir ett givet köp för mig nästa gång jag handlar därifrån!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se