Nikka Yoichi 15 Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/7d/bf/48/source-63-1474475602.jpg
 
89 (1)
0

Whisky

Distilleri
Nikka
Ursprungsland
Japan
Region
World
Whiskytyp
Single Malt
ABV (%)
45
Lagrade år
15

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
89
 
(Updated: september 21, 2016)
Poäng 
 
89
Näsa 
 
23
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Tänker inte orera en massa historia om destilleriet nu mer än att Yoichi är det första av de två (det andra heter Miyagikyo) destillerier som Nikka och grundaren Masataka Taketsuru byggde 1939. Med Yoichi ville man ha en mer rökig karaktär medans man på Miyagikyo använde sig av mindre rökt recept.
I och med att man nu har slutat släppa åldersbeständig whisky (finns helt enkelt inte tillräckligt i lagren som kan möta upp den starka efterfrågan) har dessa blivit svårare att få tag på och priset har i många fall riktigt skenat iväg. Vi hoppas att de inom kort åter kan erbuda deras 10 åring igen eller ännu mer denna 15 åring.
Doft
Elegant och krämig nyans med torkade frukter och nötiga inslag.
Vaxkaka, melon, jordgubbar och russin som ackompanjeras av en snygg topp av ingefära och lätt mineralisk. I bakgrunden hittar vi lite mörkare toner av cigarrtobak, jord och kolat trä.
En elegant näsa med bra balans och fint djup
Smak
Fortsatt vaxig och krämig i sin nyans. Färska mosade jordgubbar, melon och russin.
Ingefära och något mer ek influerad smak som bryter upp sötman och stramar åt något.
En tydligare närvaro av rök än vad doften utlovade och kanske inte lika balanserad som i doft.
Avslut
Lång eftersmak med fortsatt tema av den runda vaxigheten. Här ökar den i karaktär med mer krydda av ingefära, chili choklad med havsalt av mörk karaktär.
Ebbar ut i en medelkrämig nyans av kakao, ingefära, bitter choklad med en brända mandlar.
Beskrivning / Sammanfattning
En elegant whisky som ger dig en match och ett uppvaknande mot slutet.
Bjöd helt klart på en intressant och bra upplevelse. Den typiska japan stilen finns där och även om deras 10yo är riktigt bra får vi här en mer djupare presentation med mer ”finess”
På minus kontot hamnar tillgängligheten och dagens pris…..som snarare är en regel än ett undantag när vi pratar åldersangiven Japansk whisky men det kan vi ju inte klandra whiskyn i sig för. Bör provas om tillfället ges.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se