Yamazaki Distiller's Reserve Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/6a/c9/17/image-79-1468774532.jpeg
 
87 (1)
0

Whisky

Distilleri
Yamazaki
Varumärke/Serie
Distillers edition
Ursprungsland
Japan
Region
World
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
  • Sherry
  • Vin
Fatbeskrivning
Ex. Sherry Ex. Mizunara Ex. Bordeux
ABV (%)
43
Lagrade år
NAS

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
87
 
Poäng 
 
87
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
21
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Distiller's Reserve är en intressant NAS-utgåva från Japans äldsta destilleri Yamazaki. Master blender Shinji Fukuyo har blandat yngre whisky som lagrats på fd. Bordeuxfat, (rödvin) med något äldre malt som tillbringat sin tid på japanska Mizunarafat och ännu äldre singelmalt från fd. sherryfat. Hela härligheten har sedan buteljerats vid 43% alkoholstyrka.
Doft
En riktigt intressant nos med dels litet syrliga dofter som av bl.a gröna vindruvor och citrus, men även röda bär som tex. jordgubbar, körsbär och torkade frukter. Det vinösa inslaget är tydligt, men ändå väl integrerat. Doften av den japanska mizunaraeken ingår med och jag känner igen den från Yamazakis berömda 18-åring. Diskreta kryddor inkl kanel lurar i bakgrunden och backar upp förtjänstfullt. Jag tycker mig även ana ett inslag av kokos.
Smak
Nu visar kryddorna upp sig och en fin pepprighet åker runt i munnen tillsammans med en diskret olijighet som jag uppskattar mycket. Dom röda bären ger god fruktsötma och är fint balanserade mot kryddorna. Även vindruvorna tar glädjande nog plats och ger en god smak. Dofterna kommer igen i smakerna, men vanilj, sherry, honung och eken är tydligare. Gillas!
Avslut
Ett gott och fruktpepprigt sherryavslut där även kanel tittar fram. Vaniljen är tydlig och ett litet blommigt inslag dyker upp. Det vinösa inslaget stannar kvar i detta medellånga avslut.
Beskrivning / Sammanfattning
Jag hade ärligt talat inga större förväntningar på denna utgåva, men jösses vilken positiv överraskning! Här får vi en komplex whisky som både har djup och själ. Det ligger uppenbarligen mycket tanke och kunskap bakom Distiller's reserve, som med sin goda fruktighet och pepprighet fungerar ypperligt som en sommarwhisky. Rekommenderas!
Ps. Ge den rejält med tid i glaset - minst 30 min men gärna längre och två droppar vatten.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se