Tamdhu - 11 yo Sherry butt

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/23/3a/67/tamdhu20200120MoS-48-1458498777.jpg
 
88 (1)
0

Whisky

Distilleri
Tamdhu
Oberoende buteljerare
Malts of Scotland
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single cask
Destillerad
2001-12
Buteljerad
2013-10
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Sherry butt
Fatnummer
13050
ABV (%)
53.7
Antal flaskor
685
Lagrade år
11

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
88
 
Poäng 
 
88
Näsa 
 
23
Smak 
 
22
Avslut 
 
21
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Tamdhu (gaeliska för svart backe) ligger i Speyside och har sin närmsta granne i Knockando. Destilleriet byggdes 1897 för att göra whisky åt blend-industrin och det var William Grant som var den drivande i byggandet av destilleriet. Två år senare köptes Tamdhu upp av Highland destilleries (nuvarande Edrington) som ägde destilleriet fram till 2011 då det stängdes. Ian Macleod köpte upp det strax efter och nu har man till och med en core range malt som finns både som 10-åring och som utan åldersangivelse men med fatstyrka. Och visst har Tamdhu fullt ut karaktär nog för att vara single malt och inte endast lyft-malt och blends. Denna flaska är en single cask som buteljerats av tyska Malts of Scotland men mycket av karaktären hittas även i andra Tamdhu.
Doft
Katrinplommon och russin i balans med Werthers original, crème brülee, och kryddor, framförallt kanel och muskot. Härlig kokos dyker också upp, mjölkchoklad och faktiskt råa champinjoner.
Smak
Den anländer med kola, knäck och bränt socker. Den utvecklas mot farinsocker, rom-russin, choklad, sherryvinäger, maltsocker och melass. Med vatten blir den något syrligare (mer vinäger) men också aprikosmarmelad och kokosen dyker upp även på smaken.
Avslut
Wow, intensiv och kraftfull kryddighet, farinsocker och russin, torr sherry som drar långt bak på tungan och avslutar syrligt. Med vatten blir den faktiskt ännu torrare, toner av nymald svartpeppar och sherryvinäger kommer fram.
Beskrivning / Sammanfattning
Tamdhu och sherryfat går verkligen hand-i-hand. Med stor karaktär och komplexitet levererar den kokostoner som en gammal Springbank och det passar mig helt perfekt. Den är bara 11 år men smakar betydligt äldre.

(Poängintervall 87-90)
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se