English Whisky Peated Moscatel Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/15/12/10/EnglishPeatedbyClydesdaleENG200758-7PICT2240-39-1457983115.jpg
 
84 (1)
0
EnglishPeatedbyClydesdale.JPG

Whisky

Distilleri
The English Whisky Co
Ursprungsland
England
Region
World
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single cask
  • Single Malt
Destillerad
2007-11-12
Buteljerad
2015-05
Fattyp
Moscatel
Fatbeskrivning
Matured in Moscatel Wine Cask
Fatnummer
789
ABV (%)
58.7
Antal flaskor
248
Lagrade år
08
Övrigt om flaskan
Selected by Clydesdale.se
Nr. Systembolaget
86391-01, 939 SEK, Photo Credits: Clydesdale.se

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
84
 
Poäng 
 
84
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
20
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
English Whisky är Englands första single malt destilleri och startade sin produktion i november 2006. Den största delen för lagring göres på Amerikan´ska bourbon fat men de använde räen en del sherry och olika typer av vin fat viket det sistnämnda är vad vi har idag.

Vi pratar om ett mindre destilleri där allt görs för hand och inga datoriserade verktyg är med i processen. De tillverkar både rökig och orökig whisky och idag har det näst intill 3000 fat som ligger och vilar i lagerhuset sedan dess de startade.

Detta är första gången som jag får chansen att prova något från detta destilleri och detta med rökig sprit på vinfat är något som jag av erfarenhet har upplevt något komplicerat att få bra balans med. Dock finns det undantag även här.

Just denna utgåva är utvald av Clydesdale.se och är deras andra utgåva och det rör sig då om rökig whisky på Moscatel fat som är både ett torrt vitt bordsvin eller röda starka viner beroende på om det är gröna eller blåa druvor.

Vi går in med öppet sinne och tar oss an denna Engelska rökvins dryck.
Doft
Söt och druvig inledning med en stor skopa rök. Röken tonas ner något efter lite tid i glaset och de söta vinösa toner övergår i en mer torrare diton.
I basen ruvar italienskt lantbröd med inslag av honung, vanilj, malt och svartpeppar. Röken återkommer i en mer bacon betonad sådan och flätas ihop
relativt bra med de vinösa tonerna tillsammans med frisk ek.
Smak
Medelfyllig munkänsla med betydligt mer attityd än i doft.
Kryddig och tydligare ek karaktär vilket gör den lätt torr och vindruvskärnor som även adderar en besk nyans.
Svartpeppar och ingefära greppar tag om munhålan och röken blir som bortblåst. Bakom putsar lantbrödet till vissa av topparna men det är markant.
Med vatten poleras det till på ett bättre sätt och addera lite mer sötma och framhäver även röken något mer.
Avslut
Lång men något tunn eftersmak med fortsatt kryddighet.
Ek och vindruvskärnor hänger på med sina beska inslag.
Vitt torrt vin, citrus. Ebbar ut i kryddig ek med en brödig nyas och svag rök.
Beskrivning / Sammanfattning
En överraskning för undertecknad och detta får mig absolut intresserad av att prova något orökigt på bourbon fat. Det blev lite spretigt när vi kom till smaken och de olika delarna hade lite samarbetsproblem men på det hela ett helt ok rökigt vinfatssläpp.

English Whisky är en doldis här i Sverige och jag tycker att det finns all anledning att prova om chansen ges. Tror det kommer att komma en hel del intressanta släpp framöver från detta destilleri.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se