Balblair Vintage 2000, Single Cask 1343 Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/3f/95/40/balblair202000-61-1453054438.jpg
 
93 (1)
1

Whisky

Distilleri
Balblair
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single cask
Destillerad
2000
Buteljerad
2014-11
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
First-fill Sherry
Fatnummer
1343
ABV (%)
53
Antal flaskor
588
Lagrade år
13

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
93
 
Poäng 
 
93
Näsa 
 
24
Smak 
 
25
Avslut 
 
21
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
Jag gjorde en parallellprovning av ett antal Balblair i helgen och faller pladask för denna whisky direkt. Hade glömt hur bra de var från när jag hade 1995:an med smaker av päron i piggelin i skåpet en sommar. Vilken kvalitet de jobbar med. Jag också fullständigt älskar att de släpper vintage snarare än ålder (eller NAS som börjar bli ännu vanligare). Deras whisky är ofärgad och utan kylfiltrering precis som jag vill ha den. Buteljeras numera också vid 46% vilket gör att den levererar smakerna ännu bättre och ger utrymme att experimentera med vatten själv.

Detta släpp var ett specialsläpp för att fira The Whisky Exchange's 15 år på webben. Inget dåligt firande, Balblair som lagrats på first-fill sherryfat tillhör inte vanligheterna.
Doft
WOW! Riktigt tung sötsur sherry med torkade dadlar, katrinplommon och saftiga russin. Kryddig kanel, muskot, mörk choklad och läder. Den fortsätter med farinsocker, piptobak, en kopp varm espresso, cashew- eller paranötter, övermogna bananer och nyårssmällare. Vilken symfoni av dofter.
Smak
Den anländer sött och kryddigt. Den är intensiv och varm med en antydan till bordssalt på framsidan av tungan även här. Efter en stund intensifieras sherrysyran, melass och bittert te bakas in och fortsätter in i finishen. Detta är i princip fulländat i min mening. Men jag är ju också svag för tunga sherrybomber av Glendronach-tyngd..
Avslut
I avslutet finns det gott om choklad och russin, kaffe dyker upp igen tillsammans med sötsur sherry. vid ett tillfälle blir den nästan för bitter och skarp för att anses matcha den för övrigt perfekta smaken men det gör inget för jag är så överväldigad ändå.
Beskrivning / Sammanfattning
Vatten ger mer nötter till smaken, mandel i synnerhet. Detta fat av Balblair är helt outstanding och lika komplex som 23-åringen. Den här är precis lika bra som vilken riktigt bra Single Cask Glendronach som helst (nästan, det finns ett par oslagbara 1993:or där). Synd att man inte kan få tag i denna längre.

Poängintervall 90-94
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se