XO Spirits - Skånska Spritfabrikens Single Malt batch 2. Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/03/d4/b4/XO20batch202-18-1452011279.jpg
 
80 (1)
0

Whisky

Distilleri
Undisclosed
Ursprungsland
Sverige
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
2012
Buteljerad
2015
Fatbeskrivning
Franska äppelbrandyfat
ABV (%)
50.1
Antal flaskor
100
Lagrade år
03
Övrigt om flaskan
Batch 2

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
80
 
(Updated: januari 05, 2016)
Poäng 
 
80

Whisky

Tastenote titel
XO Spirits, single Maltwhisky från mina hemtrakter, Södra Sandby en mil utanför Lund. En by med drygt 8000 invånare, ett fotbollslag i division 6 och helt utan eget systembolag. Här ska det inom kort återigen finnas en spritindustri med utrymmen för besökare, provningar, restaurang och konferenscentrum (http://xospirits.se/om-xo/). Jag säger återigen eftersom jag själv bor i den förra spritfabriken som fanns här, den som stod färdig 1903 och som under andra världskriget var en av skånes största råsprittillverkare av både potatis och mältat korn. Samma år som jag föddes lades bränneriet ned och stod tomt till slutet av 1990-talet då man inredde den med nya lägenheter.

Läget för XO är nog ändå ganska bra vill jag påstå med svajande kornfält, fruktträd och åtminstone en stor whiskyentusiast i byn. Dessutom växer omgivningarna ordentligt med konstruktionen av ESS alldeles i närheten.

Vad kan man säga om Fredrik Paulins första whisky?
Doft
Den doftar faktiskt riktigt härligt av milda ektoner, söt malt, ljus sirap, toffee, frukostflingor, en tilltalande men försiktig brödighet och lätt frukt. Framförallt sötman verkar komma från dels malt och dels frukt, Det känns att äpple finns med men lyckas inte riktigt sätta fingrarna på det lika tydligt som i t ex Glenlivet eller annan fruktig whisky där destillatet snarare än fatet bidrar till fruktkaraktären.
Smak
Den anländer spännande med både sötma, syrlighet och sälta på olika punkter på tungan. Sötman är klassisk maltsötma, syrligheten liknar nästan citronjuice som hoppar mellan smaklökarna på tungan och varvas med saltvatten. Och visst dyker även äpple upp här. Jag väntar med spänning på hur den ska utvecklas men det händer liksom ingenting här. Den utvecklas väldigt tyst med lätt kryddighet, muskot tror jag, maltsötman hänger med men det andra försvinner snabbt. Lite ung kornsprit finns i bakgrunden men snäll sådan.
Avslut
Avslutet är kort med lätt pepprighet, maltsötman finns som en röd tråd genom doft, smak och avslut. Kornspriten finns kvar tillsammans med ljus sirap och tar snabbt överhanden innan den försvinner.
Beskrivning / Sammanfattning
Visst den är ung. Kornspriten känns inte lika tung och rå som Box eller Mackmyra. Denna känns nästan trippel-destillerad eller kolonndestillerad. Finare sprit men med mer begränsad karaktär. Jag gillar den verkligen men den behöver tuffas till lite, få mer personlighet och framförallt integreras mer med faten. Svårt att säga hur mycket fatet bidragit till i just detta enskilda fall Men det ska bli otroligt intressant att följa XO Maltwhisky med olika fatlagringar. Detta är en bra start.

(Poängintervall 78-82)
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se