Lagavulin Distillers Edition / -99/2015 Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/af/ba/98/Dec15-Lagavulin1999-82-1451852684.jpg
 
88 (1)
0
Skriv en tastenote
Lagavulin_Distillers_Edition_99_2015

Whisky

Distilleri
Lagavulin
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
1999
Buteljerad
2015
Fattyp
  • Bourbon
  • Sherry
Fatbeskrivning
Double Matured in Pedro Ximénez Sherry Casks
ABV (%)
43
Lagrade år
NAS
Övrigt om flaskan
Bottle code: lgv. 4/504

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
88
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
88
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Det är med spänning varje gång Lagavulin släpper sin Distillers Edition som är en sherry finish på Pedro Ximenéz fat. Den brukarfå ligga på detta sherryfat i ca: 2 år för att addera de söta tonerna från fatet. Detta är något som i regel alltid brukar bli braför denna utgåva även om det skiljer en del mellan de olika batcherna som för första gången såg dagens ljus 1997 med deras första utgåva som då lades på fat 1979.

Denna gång har jag tagit det från början till slutet och kört en så kallad H2H (Head to Head) mellan den första utgåvan och den senaste som i skrivande stund är 2015 års utgåva.

Och man kan säga att det har hänt en del genom åren då det är en hel del skillnader mellan dem båda men den håller fortfarande en hög klass om än annorlunda.
Doft
Jämfört med den första Distillers Edition 1979, möts vi här av en betydligt friskare doft.Mer marin i sin profil med sälta, aska, rök, citrus stick och tydligare ek och ingefära och på toppen hittar vi eukalyptus. Sötman finns där men den ligger mer och ruvar i bakgrunden.
Med tiden kommer apelsinen fram och lätta läder toner.
Smak
Medelfyllig och oljig inledning med tydlig sälta och rök. Kryddig ingefärs-ek, choklad och mer apelsin.
Mindre söt än 79:an men samtidig mer likheter mellan dem båda i detta register.Här kommer även lakrits med in i bilden och den friska tonen av mentol
Avslut
Medelfyllig och medellång eftersmak med sälta, aska, lägereld, bitter apelsin, choklad och russin. Ebbar ut i aska, söt ek och sälta.
Beskrivning / Sammanfattning
En något tunnare och friskare version jämfört med den första som Lagavulin släppte i denna serie (-79/97). Den äldre brodern hade betydlig mer influenser av sherry fatet än denna där vi här får mer av vad deras 12 åringar presenterar. Det är fortfarande en mycket bra whisky som pendlar något mellan de olika åren i kvalité men av alla de jag provat har de alltid levererat mer eller mindre bra till lysande.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se